Last news in Fakti

31 Август, 2022 20:17 5 316 31

Пускат безплатни карти за пътувания с влак, за да се борят с инфлацията

  • испания-
  • влак-
  • железопътен транспорт-
  • инфлация

Германия първа популяризира подобна инициатива, която започна през юни, тя имаше огромен успех и намали задръстванията в големите градове

Пускат безплатни карти за пътувания с влак, за да се борят с инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След известно затруднение с машината за продажба на билети на най-голямата жп гара в Мадрид - Аточа, 26-годишната Дженифър и нейната сестра станаха щастливи собственички на безплатни карти за пътуване, които ще са валидни от утре, 1 септември, пише Ройтерс.

С годишна инфлация, която достига до рекордните за страната 10 на сто, ръководеното от социалистите испанско правителство се надява да облекчи разходите за живот и да насърчи повече хора да използват обществения транспорт, като им предостави безплатни месечни карти за пътувания на близки или средни разстояния. Пътуванията на дълги разстояния и единичните билети не са обхванати от картите.

"Мисля, че това е страхотна инициатива", каза Дженифър, след което добави, че би искала безплатните карти да останат за постоянно "тъй като би помогнало нещата като цяло да станат по-евтини и ще имаме повече мобилност (...) това е добър начин за правителството да инвестира парите, които плащаме като данъци".

Отстъпката ще помогне на семейството на Дженифър да спести повече от 80 евро на месец, пресметна нейната майка, Тони.

Имаме нужда от повече подобни инициативи, каза тя, след което добави: "Ние, родителите, вече не можем да плащаме. Нямаме същия бюджет както преди", за да осигурим нещата, които по-рано сме осигурявали на децата си.

Почти половин милион души вече са поръчали предварително картите за безплатен транспорт, а държавният железопътен оператор "Ренфе" (Renfe) очаква те да осигурят 75 милиона безплатни пътувания с жп транспорт.

Картите ще предоставят безплатни пътувания до края на годината. "Предвид икономическата ситуация за нас, това е голяма помощ", коментира ефекта от тях 18-годишната ученичка Анастасия Адамова.

Германия популяризира подобна инициатива, която започна през юни. Тя имаше огромен успех и намали задръстванията в големите градове.

Испанската схема, която включва и отстъпки за други видове градски транспорт, ще струва на бюджета 221 милиона евро. Тя е част от последния пакет от помощи към населението, целящ да се смекчат ефектите от инфлацията. Пакетът бе одобрен през юни и общата му стойност възлиза на 9,5 милиарда евро, което включва намаления на данъка върху добавената стойност и освобождаване от социално осигуряване.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Висша степен малоумие

    10 8 Отговор
    Никъде по света няма такива идиоти като тия в ЕС.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 честен ционист

    4 1 Отговор
    Ганчо са му приготвили резервирано място в последния вагон като във филма Snowpiercer от 2013
  • 3 Уау!

    6 6 Отговор
    Хич не ми пука кво става у нас, интересува ме Германия 😆😆😆

    Коментиран от #11, #15

  • 4 Абе

    5 6 Отговор
    Къде ги пускат бе анатолчо тоя карти???аман от тая борба за кликове

    Коментиран от #10

  • 5 Страхотна забележка

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Висша степен малоумие":

    Ние сме най-умни затова сме толкова напред 🤣

    Коментиран от #14

  • 6 МирО

    7 2 Отговор
    А при нас кога?
  • 7 В братска Унгария

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Висша степен малоумие":

    Гражданин на 65 и над пътува по жепето безплатно.Ако е фанал международен влак плаща пет кинта добавка,или я плаща,я не.

    Коментиран от #12

  • 8 Пешо

    5 5 Отговор
    У Англия над 60+ всички са безплатни карти за транспорт в Лондон и града в който си .Който е в Германия се е объркал.Извън Лондон и в Лондон за много неща правят намаление.60+.Същото като в БГ.:)
  • 9 Натъпкахме говедата там

    7 4 Отговор
    където винаги им е било мястото .Висшата класа ,пък говедата могат могат да ги зивозват с влака за концлагера - тоест до работа . На това му казват Демокрация -новият неонацизъм . Трябваше само да разпуснем СССР за да покажем истинската си същност. Пъкл след Русия на която са се накачулили като стадо мастии ,директно ще ни тъпчат във влаковете точно като стадо ,което има правото да умре докато работи

    Коментиран от #17

  • 10 Соваж бейби

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Има такава промоция,не само там и в други държави от Европа.Карти за ученици ,студенти също без пари на някой,в няколко града и села при нас трета година обществения транспорт е безплатен.Това че в България няма такива чудеса е друга тема.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Роко

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "В братска Унгария":

    От първи януари и в Испания,само че ,могат да ползват и автобусните линии.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 абе факторчета

    6 3 Отговор
    пишете още в заглавието че става за германия, а не за бг. Помислих че чудо станало тука да пътуваме безплатно

    Коментиран от #24

  • 17 Нещо не доразбрах те.

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Натъпкахме говедата там":

    Ти май си от ония,дет пътуваха с влака до Москва да следват,или по-скоро в миризливия влак за Москва.Пробвах го и аз веднъж до Ленинград и преди граница идваше една тьотя-мужик да буди хората,понеже на бордът контрола едва ли не трябва да падат на колене,като някогашната руска маса пред апричниките.Авер,в сегашния си пост малце си се самовъздигнал,демек самоповярвал.Има хора,които с удоволствие пътуват с влак по Европа по причини.Е,ся,ако имаш пред вид български,руски,украински влакове може и да си прав донякъде,но там в ЕС е другояче.

    Коментиран от #25

  • 18 Верно?

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "определено":

    Добре, г-н разбирач 😆 а ти се числиш към умните, предполагам 😂 що не идеш в мАсква, там не е ЕС 🤣
  • 19 Като Ганчовските толуми в

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "определено":

    Парламента няма,по крадливо племе !Едно че нищо не изграждат ,ами и развлиха всичко от комунизма .Куче влачи ,дири няма .
  • 20 Луд

    2 2 Отговор
    Прах в учите.
    От следващия месец наема ще ти го вдигнем тройно . Да ама затова като добри наемодатели първия месец ще е безплатно после ти му мисли.
  • 21 Луд

    1 4 Отговор
    Друго то ,аз несъм пътувал с влак 20 години какво ме грее това.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Така значи

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Луд":

    Кво те грее тебе цел живот с каруцата на село 😆
  • 23 Микробуса на социалните

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Луд":

    Ти носи храна всеки ден,ти от къщи не излизаш само до селската кръчма .Малко са такива като теб.
  • 24 Тука

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "абе факторчета":

    Да пътуваш с БДЖ си е не награда, а наказание.
    Мръсни вагони, без климатизация, влака не се знае нито кога ще тръгне, нито кога ще пристигне
  • 25 Кое не разбираш?

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Нещо не доразбрах те.":

    "Ние ще създадем Венеция с размерите на Рим ." - ЕС -проект след ВСВ . Този проект вече не ни е нужен в този му вид. Тосет може да пускаме КОВИД с цел понижаване на средната възраст и прираст сред населението . Може да решим колко да консумираш като присвоим енергийните ти ресурси .Каква логистика и привдижване ще имаш. Няма да имаш право на лично жилище ,а само такова назнчено от компанията -с годишен наем .Личен автомобил - какво е това? Екскурзии - стой на компютъра и посещавай дистанционно дестинации. Така ще консумираш по малко . А до работа ще те натъпчим в метрото за Аушвиц .На всичкото отгоре ще те те печем с5 джи ,на работното място , у дома и ще умираш и разболяваш два пъти по бързо. Ше ти вдигнем пенсионната възрат с цел да не я достигнеш .С тия подмятания за МОСКВА ми е ясно накъде биеш .А да не забравя - климатичнит еусловия в Европа ще станат такива ,че ще тярбва такак или иначе да си кушиш билет към Ленинград . Смао че никой няма да те пусне ! Понеж е с визите -вече наложи санкции на варварите от Изток,Пък ти в в "клубана богатите и проспериращите "
  • 26 Не ми говорете за лъжите при соца

    6 2 Отговор
    Kakъв е тоя лош и загниващ капитализъм в Испания и западните страни, където хората вместо да умират от глад и да спят под мостовете, имат безплатни карти за влакове и градски транспорт, раздава им се на желаещите безплатна храна и им се осигуряват безплатни квартири на нуждаещите се , а някога при "развиващия се социализъм" в България, само работата в "съботниците" и по бригадите бяха безплатни...??!

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Капитализмът приключи

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Не ми говорете за лъжите при соца":

    В момента го демонтират. Капитализмът беше социалистичекса система с възможност за по голяма инициатива сред населението .Тоест сменя се протокола на взимодействие между управляващ елемент и права сред населението. Какво било в Испания слабо ме интересува тъй като скоро Испаниия няма да е в състояние да взима каквито и да е решения на собствената си територия.

    Коментиран от #28

  • 28 Тъй де

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Капитализмът приключи":

    От 1917г , капитализма все приключва и умира, само където загниващият капитализъм доведе до умирането и изчезването на "развият социализъм"...!!!

    По времето на соца имаше такъв лаф, че капитализмът е като мушмула – колкото повече загнива и гние , толкова по-сладък става за хората... !!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 АБе пък na мен не ми се занимава

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Не ми говорете за лъжите при соца":

    с подрасляци, И аз и ти знаем че ти никога не си живял през т.н социализъм в България .Пропусна да напишеш -безплатна храна за нуждаещите се и квартири за бездомните -тоест нямат лични жилища .Пък в Испания е имало режим -Франко .Искам да ми посочиш страна в Еаропа която да има по голям брой лични жилища на глава от населенито от НРБ , И да посочиш страна в Еаропа която да им по голям брой кухни и помещения за хранене от НРБ на глава от населнието.
  • 30 Глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тъй де":

    Минало бешело. Това което беше в Европа и САЩ няма да се повтори. Революцията в Русия от 1917 е продукт на същия този капитализтм .Както и избиването на 150 млн в Европа през ВСВ .Развитият социализъм започва след 1927 г .В момента същият този капитализъм продуцира Трета Световна война която започна. СССР ,Сталин ,позициите на Рокфелер -ООН ни осигуриха 80 годишен мир. Равитие в САЩ , Европа и СССР . Тези които са в момента на власт в САЩ и Европа са същинския капитализъм -който започна да загряваш с ценбит ен агоривата ,м инфлацията, Ковид пандемията и надигащата се война.
  • 31 Тосет

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тъй де":

    Този капитал в този му вид не се нуждае от говеда на които да осигърява жилища ,автомобили,права ,репродукция ,медициснки грижи и т.н Една система се опредлен от отношенията между управляващия елемент и населението-Протоколът с правта на населението. Ще имаш много багати -"капиталисти" ,тяхнта прислуга- администрация. Която в момента е пропита иинфлитрирана навсякъде в Европа ,напълно некомпетентна . Въс всички наднационални структури .От ООН и СЗО и т.н Насление което ням ада разполага с никакви права ,освен да е насочвано в изграждането на системи , нужни на тези "капиталисти "и прислугата ,която се е прсламчила с фондацийки -Бил Гейтс- като промер ,тоест откупува си място . населенеието може да бъде третирано всякак. Тоест редуцирано. Ето започна се. Война с Русия означава тяоно това . Как мислиш ? Ще вощваме с Русия и ще остане камък върху камък и метрото в Еаропа ли ? И мушмулата ще поибеди варваите от Изток и ще настане една богата работа за говедата които разбираш ли били при " богатите и проспериращите" Пък те ги карат към Аушвиц .Междудругото семейство Буш е едно от тези финансирали нацизма в Германия . Няма го СССр и няма кой да ги спре. Социализмът ше Ви се стори като утопия спрямо тов акоето се задава, Задава се смърт
Новини по държави: