Last news in Fakti

2 Септември, 2022 08:49 4 957 8

Скандал в Полша: "Кой ли обича деца, създадени по този начин?"

  • гейове-
  • скандал-
  • полша-
  • деца-
  • учебници

Един нов учебен предмет и учебникът към него предизвикаха истински скандал в Полша

Скандал в Полша: "Кой ли обича деца, създадени по този начин?" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Учениците в Полша вече ще изучават предмета “История и настояще”. Единственият до момента учебник по дисциплината обаче предизвика сериозни полемики по време на лятната ваканция - до такава степен, че се наложи издателствата да изтрият пасажи от него.

Спорни текстове за инвитро и правата на ЛГБТИ общността

Те включват темата за оплождане „в епруветка“. Управляващата в Полша партия “Право и справедливост” (ПиС) отхвърля изкуственото оплождане „инвитро“. В книгата е зададен въпросът: "Кой ли пък обича деца, създадени по този начин?".

По повод социалните вълнения от 1968 година се казва, че тогава за пръв път е бил издигнат призивът хомосексуалните да бъдат законодателно приравнени с “нормалните семейства”. „Учебникът е дотолкова препълнен с идеологическо съдържание, че ако го изрежем, от него ще остане само корицата”, коментира Катаржина Любнауер от дяснолибералната опозиционна “Гражданска платформа”.

Множество градове и общини, които се управляват от представители на опозицията, призоваха учителите да не използват учебника заради неговата тенденциозност и близост до политическата идеология на ПиС, някои дори настояват за забраната му. В протестно писмо кметът на Вроцлав Яцек Сутрик припомня, че авторът на книгата Войчех Рошковски някога е бил интелектуален авторитет за много поляци, но „сега професор Рошковски се отдалечава от фактите - защо?".

Образователният министър: “Нищо не може да се направи”

"Това не е учебник в общоприетия смисъл, защото е претоварен с информация, която едно 15-годишно дете не може да възприеме", казва историкът Анджей Фришке. Според него помагалото съдържа твърде много подробности, твърде много лични мнения на автора, които са извън темата. “Един учебник трябва да бъде разбираем и добре структуриран, да включва карти и графики, точни въпроси, на които учениците да могат да намерят отговор, но в този случай не е така”, добавя той.

Министърът на образованието на Полша Пшемислав Чарнек, заклет противник на движението на сексуалните малцинства за равноправие, обяви война на "идеологизирането на училищата" – но най-вече на идеите, защитавани от ЛБГТИ общността. По отношение на спорното помагало той каза, че във всеки учебник имало по нещо, което не му допада, включително и в учебника по "История и настояще". Имало и много учебници по история, които той смятал за "неприемливи на места", но въпреки това са одобрени - "и нищо не може да се направи“.

Войната в Украйна също се отразява на учебния процес в Полша

Учебният план за 8 и 9 клас в Полша ще претърпи и допълнителни промени, които са свързани с войната в Украйна. Те за момента не предизвикват подобни полемики.

"Обучението по безопасност" се допълва от "тренировки по отбрана". По този предмет младите поляци ще се обучават как да се държат в случай на война, включително и как да стрелят с оръжие - първо теоретично, а след това и в практически занимания.

Автор: Ян Палокат


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мцмцмцм

    15 4 Отговор
    Има двама тук това са Българин и неговата любима Ал бунди те са различни
  • 2 1111

    13 14 Отговор
    Първите деца от епруветки вече са големи. Дано ви намерят и ви раздадат "право и справедливост"!

    Коментиран от #4

  • 3 бай Амет чобана

    66 6 Отговор
    Извинете ме, но не мога да харесвам хомосексуалистите. Опитах да не ги забелязвам, но не успях. Грозно е за мен. Отвратително. Представете си две пе де ру ги да осиновят дете. В какво семейство ще е отгледано?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост3

    1 11 Отговор
    Извинете че не е по темата,вестник поглед е най продажната русофилска медия
  • 6 етикет

    7 0 Отговор
    но „сега професор Рошковски се отдалечава от фактите - защо?".ЗАЩОТО АМЕРИТЕ СА МУ ПОДПЛАТИЛИ ПОРТФЕЙЛА. ЗАТОВА.
  • 7 въпросче

    10 3 Отговор
    Ако си дете,как ще възприемаш да нямаш майка,която да ти чете приказки,да те кърми,да ти прави нани-на,мама, да усещаш устните,косите й,нежността на майчините ласки,как? Родителите са мъж и жена. Епруветката не може да ти бъде майка.
  • 8 АОНСУ

    0 0 Отговор
    "„Учебникът е дотолкова препълнен с идеологическо съдържание, че ако го изрежем, от него ще остане само корицата, коментира Катаржина Любнауер" - Ето това е причината още след промените /а дали бяха истински/ в края на осемдесетте, едно от първите условия на новия голям брат към страните от бившия източен блок беше премахването ма комунистическата идеология. Всъщност такова щеше да е условието ако идеологията беше и некомунистическа. Трябваше да се освободи терена за точно тази "нова" идеология и подобните и.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания