Last news in Fakti

3 Септември, 2022 13:36 1 840 18

Недостигът на учители става все по-тревожен

  • полша-
  • унгария-
  • учители

По данни на полския учителски синдикат в училищата в страната не достигат 20 000 учители, в Унгария, която има много по-малко население, липсват 16 000 преподаватели

Недостигът на учители става все по-тревожен  - 1
Сникмка: БГНЕС/ЕРА

Държавните училища в Полша и Унгария се сблъскват с недостиг на учители в момент, когато и двете страни приемат много украински деца-бежанци, констатира Асошиейтед прес.

Проблемите в училищата в Полша се задълбочават, като недостигът на учители става все по-голям, а много преподаватели и родители се опасяват, че образователната система се използва за индоктриниране на младите хора в консервативната и националистическа визия на управляващата партия.

Същото се случва и в Унгария. Облечени в черно учители в Будапеща носеха черни чадъри в знак на протест срещу стагнацията на заплатите и голямото работно натоварване в първия учебен ден в четвъртък. Учителският профсъюз PSZ заяви, че младите учители получават „унизителна“ месечна заплата от едва 500 евро след облагане с данъци, което е накарало много от тях да напуснат.

Хиляди хора излязоха на солидарно шествие с учителите в петък в Будапеща, изразявайки мнението, че ниското възнаграждение на учителите е свързано с авторитарната насока на правителството на премиера Виктор Орбан.

Недостигът на учители едва ли би могъл да дойде в по-неподходящ момент, тъй като и двете страни се опитват да интегрират украинските бежанци. Това е особено предизвикателство за Полша, където сега живеят стотици хиляди украински бежанци в училищна възраст, посочва АП.

Близо 200 000 украински ученици, повечето от които не говорят полски език, вече са постъпили в полските училища след началото на войната на 24 февруари. Министърът на образованието заяви, че общият брой на украинските ученици може да се утрои през предстоящата учебна година в зависимост от развитието на войната.

В цяла Централна Европа заплатите в държавната администрация не са в крак с тези в частния сектор, поради което учителите, медицинските сестри и други са с много по-малка покупателна способност.

Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като много учители са близо до пенсия, а все по-малко млади хора избират тази зле платена професия, особено когато инфлацията е скочила до 16% в Полша и почти до 14% в Унгария.

По данни на полския учителски синдикат в училищата в страната не достигат 20 000 учители. В Унгария, която има много по-малко население, липсват 16 000 учители.

Полският министър на образованието Пшемислав Чарнек оспори тези данни, като заяви, че свободните места за учители са по-близо до 13 000, добавяйки, че това не е огромна цифра спрямо 700 000 учители в цялата страна. Той обвини синдикатите и политическата опозиция, че преувеличават проблема.

Унгарските профсъюзи се оплакват и от централизацията на образователната система в страната. Учебните програми, учебниците и вземането на всички решения се контролират от централен орган, създаден през 2012 г. от унгарското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Така е, много точно господине!
  • 3 Соваж бейби

    21 3 Отговор
    В цяла Европа е така ,не само там !Кой нормален човек ще учи дълги години ,накрая да си трови нервите с новото поколение ?Смяна на демокрацията с друг режим,това е решението .

    Коментиран от #5

  • 4 1123

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Споделям. Така е.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глупости на търкалета

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Що у скандинавските държави го няма този проблем?Нали и там са същите отрочета,новото поколение?Напротив,проблемът е ИЗЦЯЛО финансов!!!!!!!

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Ти си

    8 0 Отговор
    Не знам дали проблема е социален или финансов но в Германия им липсват 40000 учители и се налага в някои училища един учител да преподава по няколко предмета за които не е квалифициран .....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    4 0 Отговор
    Понеже ние сме цъфнали гледаме другите държави че правим и статистика
  • 13 С 5 -10 000 евра заплат проблема е решен

    4 1 Отговор
    Нямате пари?ми напечатаите си

    Коментиран от #17

  • 14 Теодор Рузвелт

    1 0 Отговор
    Има недостиг на политици и на лекари за образованието са виновни социалната хранилка и мързела на бракята роми
  • 15 "Ха ха ха"

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости на търкалета":

    В скандинавските държави учителите са УЧИТЕЛИ , а не като в бг ! Там завършилите средно образование са ГРАМОТНИ , за разлика от нашите ! Проблемът въобще не е финансов ! Проблемът е в това , че нашите " учители" искат заплати , без да са ги заслужили !!!
  • 16 "Ха ха ха"

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Глупости на търкалета":

    В скандинавските държави го няма този проблем , защото скандинавските учители имат СЪЗНАНИЕ ! Там , завършилите средно образование са ГРАМОТНИ , за разлика от завършилите у нас ! Нашите "учители" , не заслужават и половината от заплатите , които получават !!!
  • 17 Ти си

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "С 5 -10 000 евра заплат проблема е решен":

    Неможе колега недей така , тогава няма да има пари за оръжия за Украйна ..
  • 18 Трябваше да споменете,

    2 0 Отговор
    че тези 200 хиляди деца в Полша ще учат на руски език, защото само него разбират. Нищо че в родината им е вече забранен.