Last news in Fakti

2 Септември, 2022 14:26 2 806 40

Полша иска милиарди от Германия: Защо това е немислимо

  • репарации-
  • германия-
  • полша-
  • втора световна война-
  • нато-
  • ес-
  • убити

Берлин трябва категорично да откаже исканите от управляващата полска партия „Право и справедливост“ репарации

Полша иска милиарди от Германия: Защо това е немислимо - 1
Снимка: Shutterstock

Престъпленията на германските окупатори срещу полското население до голяма степен отговарят на определението за геноцид, залегнало в Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на това престъпление.

Престъпления, чиито мащаби е трудно дори да си представим

Националсоциалистическата идеология беше отредила на поляците ролята на робски народ без образование; техният елит беше систематично преследван и изтребван. Вермахтът и СС изравниха със земята стотици полски села и избиха жителите им. Много от престъпленията, чиито мащаби е трудно дори да си представим, са почти непознати извън Полша - например клането във варшавския квартал Вола, където германските войски само за няколко дни през август 1944 разстрелват 30 000 цивилни.

На този фон е трудно да се отхвърлят с лека ръка полските искания за репарации. Разбираемо е и това, че поляците смятат за несправедливо, че след войната страната им е получила по-малко обезщетения, отколкото други съседи на Германия.

Въпреки това Берлин трябва категорично да откаже исканите от управляващата полска партия „Право и справедливост“ репарации в размер на 1,3 трилиона евро, което е близо три пъти повече от целия германски бюджет за 2022 г. И този отказ би трябвало да е не само по правни причини.

Защо това е немислимо

От морална гледна точка искането на Полша е повече от спорно, защото излиза, че за репарациите ще трябва да плащат три поколения германци, родени след войната, които не носят никаква лична вина. А това би било политическо безумие.

Германия и Полша са партньори в ЕС и НАТО. В мирно време тясната интеграция на техните икономики донесе просперитет и на двата народа. А сега Полша и Германия трябва да обединят усилията си в подкрепа на Украйна срещу руската агресивна война. От това зависят сигурността и свободата и на двете държави. Ако сега те започнат да се карат, от всичко това ще спечели само военнопрестъпникът Владимир Путин.

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 6 Отговор
    А Русия трябва да иска трилиони.

    Коментиран от #24

  • 2 Да чакат поляците!

    50 2 Отговор
    Те искат да им се плати за 4-5години изтребление! На нас кой да ни плати 500 годишното изтребление? Ако вземат да ни плащат 500 К мпозиции пълни с лири няма да стигнат!
  • 3 Тома

    48 2 Отговор
    Има нещо много интересто защото много висши нацисти са родени в Полша.
  • 4 Искат

    29 4 Отговор
    ама нема да получат.Каквото е требвало,са получили.
  • 5 Полша

    40 3 Отговор
    Най-верния помияр на англосаксите в Европа. Много ги е страх от руско-германски съюз.
  • 6 Хахаха

    8 33 Отговор
    От статията разбирам, че в Германия са пребледнели ...
    Ще плащат като попове ...
    Както ще плаща Русия и руснаците на Украйна военни репарации в трилиони долари/евро - по избор.
    Тук поколенията нямат значение ... щом народа просТ ще плащат и внуците ... Та да им държи влага ...дали да правят Трета световна

    Коментиран от #9

  • 7 Минало бешело

    24 2 Отговор
    То па тая логика всички бивши колонии както и поробени народи стотици години в периодите след Римската империя могат да изискват "репарации" от "великите сили",един вид зануляване
  • 8 коментар

    24 3 Отговор
    И нека Русия и Германия завършат започнатото миналия век,....Сега!
  • 9 Тъй ли?

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    То след трета световна няма да има кой и какво да плаща бре серсем!
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    20 1 Отговор
    А те така Дойче Зеле, удариха ли ви с балтията по главата ? Лесно плюете всеки и всичко, ма га ноже опре до Германското сте по-белички от снега и по-невинни от момина сълзица. Дали ще плащате Репарации зависи само и единствено от Кефа на вездесъщия Ънкъл Сам, а едно Зелено папагалче ми чурулика че Ънкъл Сам ще Поиска да Платите Репарации, щот напоследък се взехте "насериозно" и не слушкате за което ще бъдете НАКАЗАНИ. И това не е края.
    Тамън с кански мъки ще ги изплатите и хоп - Гърция се обадила, а след нея защо не и ние - кой Подведе и Излъга България, Излъга Българския народ, Излъга и нас Българските читатели че ще Спечели Войната....уж ? Така я "спечели" че дечицата по цял ден три пъти на ден ме питат :

    - Тати тати , що се казвам Иван а не Ханс ? 😁😁😁😁

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Весо

    20 2 Отговор
    Ехх, тези немци. Немци обясняват защо не е морално да плащат за това, което са сторили техните дядовци. Нима настоящите кубинци не плащат за това, което е направил Кастро преди 60 години, или иранците, за това, което е станало преди 40 години в Иран. Само немците са чисти. Но това го мислят само немците. Дотам я докарахме - немци да обясняват за морал и човешки права
  • 13 генг бенг

    20 6 Отговор
    А поляците да си спомнят член 8 от договора им за присъединяване към ЕС, в който е записано, че след влизане в ЕС страните-членки НЯМАТ никакви териториални и финансови претенции за минали времена една към друга?!?!?! Аман от популистки глупости ...
    В Полша популистите са като в Унгария - кухи и твърдоглави, само у нас Барба Ганьос 8-те менискуса държи рекорда за популист-лъжец :):)
  • 14 Тази

    18 6 Отговор
    жестока отмъстителност към Германия продължава и след 77 год. Крайно време е Германия да поиска земите си които се намират в Полша.
  • 15 Аршлох

    11 2 Отговор
    Ами защото поляците са тарикати ,за разлика от га. Нь о.Дали ще вземат нещо? Не се знае,но ще имат моралното право да искат.Както казваше един арабин който срещнах далече от тук( между другото човекът беше лекар гинеколог завършил в Русия),ако бебето на плачи ,майката на му дава.А ние какво получихме като репарации за подкрепата на 3 я ра и х? Печелившата комбинация от 3 п ръ ста.

    Коментиран от #16

  • 16 Какви

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аршлох":

    репарации искаш от Германия като ни третират за победени?
  • 17 Асанчо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Това ми хареса наистина.Надали и яз щях да го кажа по добре,ма ша алла,аф е рим, а шко лсун.Ал ла х години към живота да ти дава.

    Коментиран от #20

  • 18 По ангорския

    15 0 Отговор
    договор от 20-те години на 20-ти век,Турция ни дължи репарации около 12 000 000 000 долара.Някой да е чул да си платили нещо до сега?
  • 19 Панов

    8 3 Отговор
    Германия е длъжна да плаща за престъпленията си за да знаят бъдещите агресори какво ги чака.
  • 20 Иванушка  🇷🇺

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Асанчо":

    "...Ал ла х години към живота да ти дава..."

    И на тебе Брат, нека дадем пример как хора от различни религии и без религии могат да се разбират
    и уважават 👍
    Колко малко му трябва на Света за бъде хубав - Блага дума и никакви американци ))
  • 21 Тонката

    22 0 Отговор
    "От морална гледна точка искането на Полша е повече от спорно, защото излиза, че за репарациите ще трябва да плащат три поколения германци, родени след войната, които не носят никаква лична вина. А това би било политическо безумие."

    Това не е ли двоен стандарт? За един приятел питам.....🤔
    Значи обикновените германци не носят лична вина за това, което са причинили нацистите на поляците(което безспорно е така), но обикновените руски граждани са виновни за решението на Путин да нахлуе в Украйна....Ти да видиш....🤔

    Коментиран от #31

  • 22 И България

    18 0 Отговор
    на Парижката конференция през 1946/47г. бе осъдена да плати на Гърция 45 000 000 долара репарации които изплатихме до последния цент и загубихме Беломорска Тракия завинаги.От време на време се чуват гласове от Гърция,че искат още.
  • 23 Индийски БИВОЛАР

    7 0 Отговор
    ВАЛЕНСА ПРЕЗ ВАТИКАНА ДРЪПНА 860 000 000 гущера да помпи НАСТРОЕНИЯ--- шЪ ГИ ВРЪЩАТ -----мей БИ
  • 24 Гост

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А Полша от Русия колко трябва да иска? Зверствата на Сталин в Полша надхвърлят тези на Хитлер.

    Коментиран от #29, #38

  • 25 Мим

    11 1 Отговор
    Поляците са такъв народ,че никой не ги обича .Подли е меко казано.Затова са ги трепали и германци и руснаци и пак не им е долъл акъла.
  • 26 държава престъпник

    4 4 Отговор
    Държавата военно-престъпник СССР дари безвъзмездно богатите на природни ресурси Силезия , и Померания , на Полша. В тези територии поляците устроиха на германското население такъв геноцид , че историята не смее да ги напомни. Малки германски бебета са изхвърляни през прозорците на къщите , вън на снега. Изнасилванията и етническите прочиствания са били чудовищни . На практика териториите са зачистени от живи германци . Те са избити , или прогонени. Полската нация е най- чистата нация , там липсват етнически конфликти , защото поляците са избили другите . И след като , не може да се счита подаръците Силезия , и Померания за законни , защото са предоставени от държава- престъпник СССР , тогава час по-скоро поляците да върнат тези територии на германците . Или да обявят , че СССР не е държава престъпник. Щото който се облагодетелства от престъпна дейност , и получава подаръци от престъпници . Става и той престъпник , и съучастник в престъпления.
  • 27 Аршлох

    6 0 Отговор
    Май фройнд,на чужд гроб нидей рива ,ни знаеш къ де му е главата,къде му е ..я.Когато победоносната германска армия мачкаше,лошо нямаше,когато взеха нея да я мачкат стана лошо.Айде стига двойни стандарти.
  • 28 Теа па

    1 0 Отговор
    а па Ний искаме по плана за възстановяване ама нема.
  • 29 Така де

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Само да вметна , че ако Сталин беше отвърнал реципрочно на германците, по формулата "Око за око , зъб за зъб" . Цялата източна част на Германия щеше да е безжизнена пустиня . Или Сталин да беше взел пример от поляците , как се отмъщава , и как се гази слабия. И точно СССР им върна държавността , че и живота . Насреща черна неблагодарност.
  • 30 ха ха

    7 0 Отговор
    А ние 3 поколения плащахме на гърците репарации , до средата на 70-те години . За едни може , за други не може. Добре , че Югославия се отказа от техните репарации към България . Г Димитров ги беше увъртял да правим заедно със сърбите балканска федерация . От Черно Море до Адриатическо Море , и като една обща държава , никой на никого да не плаща . И после се изхлузи , като мокра връв .
  • 31 Сегашното

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Тонката":

    поколение германци няма как да е отговорно за събития случили се далеч в миналото и то преди да се родят.

    От друга страна сегашното поколение руснаци може да окаже въздействие на Путин и да промени сегашните събития.
    Сега разбра ли?

    Коментиран от #36

  • 32 Шваб

    4 0 Отговор
    Може, само Полша да върне окупираните германски територии, които са над 100 000 кв. км.
  • 33 Хи хи хи ! Голям майтап !

    2 0 Отговор
    Май пак ще делят Полша на две !!!!!
  • 34 Гост

    4 0 Отговор
    България да апелира ли за трилиони неустойки от Турция? 500 години са това, не се забравят.
  • 35 Гост

    2 0 Отговор
    Ето какво става с цивилизованите нации, когато огладнеят - почват да се ядат една друга. Това е началото на края на ЕС.
  • 36 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сегашното":

    Колкото обикновения германец може да повлияе на Меркел и Фондерлайен, толкова и обикновения руснак може да повлияе на Путин.

    Коментиран от #39

  • 37 Анджело

    0 0 Отговор
    Че що да е немислимо? Те да продължават да искат..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    заради това мислене света е на това дередже в момента.
  • 40 Перо

    1 0 Отговор
    Номера не можа да мине за Русия,Гърция,няма да мине и за Полша, да им падат пари от небето! Въпросът е приключен,още по комунистическо време в Полша. Само руските евреи намазаха и Германия до скоро им изплащаха компенсации и те се изселиха в САЩ. РСМ видяха,че ще гризнат дръвцето и се отказаха от претенции, като останаха само с набеждаването на БГ! Вече всичко е приключено!
Новини по държави: