Last news in Fakti

5 Септември, 2022 12:19 2 271 12

Германия изпрати допълнителни войски в Литва

  • нато-
  • войски-
  • войници-
  • литва-
  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Командното звено ще остане за постоянно в балтийската страна

Германия изпрати допълнителни войски в Литва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около сто германски войници пристигнаха в Литва вчера, след като Германия обеща да засили присъствието си на източния фланг на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, предаде БГНЕС, цитирайки AFP.

Войниците слязоха от ферибот в пристанищния град Клайпеда. Те трябваше да съставят командното звено на нова бригада - група, която обикновено се състои от около 4000 войници. "Нашето послание към съюзниците ни тук, на източния фланг, е, че сме решени да гарантираме сигурността им", заяви командирът на бригадата Кристиан Наурат.

Командното звено ще остане за постоянно в балтийската страна, а бойните части ще се присъединят към тях за учения, добави той. Високопоставен член на германската армия заяви, че първите учения могат да се проведат още през октомври. Германия, която оглавява бойната група на НАТО в Литва, вече има около 1500 германски войници в страната. Управляваните в миналото от Съветския съюз балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които сега са членове на ЕС и НАТО, се притесняват, че могат да бъдат следващите обекти на атака, ако Русия победи Украйна.

От началото на конфликта те поискаха повече войски на НАТО и създаването на бригади, които да заменят сегашните части. През последните години НАТО укрепи източния си фланг, особено след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. През 2017 г. в трите балтийски държави и Полша бяха разположени четири многонационални бойни групи. След началото на руската инвазия в края на февруари НАТО реши да създаде четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укр@инския Г@лошЪ

    12 9 Отговор
    Не мисля че Германия може да си позволи тоя лукс, след като Полша с 1500 танка на границата си иска Репарациите и Териториите ))

    Коментиран от #2

  • 2 педеруZZки галошЪ

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    Не се мъчи да мислиш, не можеш.

    Коментиран от #6

  • 3 Хахахаха

    20 6 Отговор
    Помислих, че чак са изпратили 100 дивизии, а то били 100 войника!
  • 4 ДЖУГАШВИЛИ

    25 7 Отговор
    ПРЕДИ 80 Г. ПРАТИХА 5 МЛН. НА ИЗТОК.ТИЯ ХОРА ЯВНО НЕ УЧАТ ИСТОРИЯ.ПАК ЩЕ ИМ ГИ ВЪРНЕМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ
  • 5 Любомир

    16 7 Отговор
    НАТО се готви да влезе в Русия.Ще започне 3 световна.Надяваха се руснаците да изсипят армията си в Укропия, но явно за това не мобилизират там голяма част.Ще става нещо и няма да е положително.Дано не го отнесем и ние.
  • 6 Укр@инския Г@лошЪ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "педеруZZки галошЪ":

    "...Не се мъчи да мислиш, не можеш.."

    Значи Галошите сме двама и си абсолютно прав :

    - Де се е чуло и видяло Галош да мисли ?
    Само тихичко, но силно понамирисва 😁😁😁
  • 7 старбой

    7 3 Отговор
    Никой не пише за събуденият Дракон, който ще направи онова, за което е предупредил и някой който не се е съобразил.
  • 8 МирО

    6 3 Отговор
    Значи да четем "между редовете" - Нато почва да праща войски,
    сиреч найнакрая им увряха главите - какъв ще е резултатът от мача Русия - покрайнината.
  • 9 Славянка

    4 3 Отговор
    Заедно ще посрещат освободителите.
  • 10 Не ми са вярва да се случи

    6 1 Отговор
    1991 г Русия изтегля войските си от ГДР.
    2021 г ФРГ разполага войски в бивша Република на СССР.
    Войските на Русия ще напуснат ли територията на Украйна?
  • 11 Македонец

    6 1 Отговор
    Всеки който се опита да защити националния и интереса на народа на своята държава ще бъде обвинен че е крайно десен, националист, срещу ЕС и нато и е приятел и симпатизант на Путин. Платените медии ще измислят всякакви приказки колко той е лош и предател. Ако случайно се надигне по голяма маса на хора да протестират ще бъдат удушени от полицията по претекст че са крайно десни. Ако полицията не се справи, тогава има контингенти на нато в всяка държава които са там уж да пазят от нападение от Русия. Но замислете се 1000-2000 войника на нато дали се достатъчни да спрат нахлуване на армия. Но повече от достатъчно са да спрат не въоръжени протестиращи, майки с деца и старци. Замислете се !
  • 12 Филип Ейджи

    2 1 Отговор
    Пак ли Русия ще превзема Берлин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания