Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Септември, 2022 20:30 3 780 107

Информационно затъмнение! Руските власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • донбас-
  • крим-
  • херсон

Ако се съди по табелите на надгробните плочи и датите на погребенията, мъртвите се пренасят в Русия и се погребват средно 14-20 дни след смъртта им

Информационно затъмнение! Руските власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна - 1
Снимка: Unian

Въз основа на открити източници руската редакция на BBC потвърждава имената на повече от 6020 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна. Особено чувствителни загуби претърпяват специалните части, както и младшите офицери. За руската армия няма да е лесно да компенсира отсъствието им, смятат експерти.

Списъкът на руските военни жертви в Украйна се прави съвместно с Mediazona и екип от доброволци въз основа само от публични данни - съобщения на официалните местни власти и открити данни, включително информация от гробищата. Всяка седмица се откриват нови доказателства за погребения на руски военни в различни населени места в Русия, за които местните власти не съобщават, пише редакцията.

Руските официални лица все по-рядко съобщават публично за смъртните случаи на военни в Украйна, така че паметниците се превръщат във важен източник на информация: стенни плочи в училищата, надгробни плочи в гробищата и паметници в парковете и военните поделения.

При проучването на всички тези плочи се откриват не само имената на такива, чиято смърт е била публично оповестена, но и още толкова (а понякога и повече) имена на войници и офицери, чиято смърт не е била съобщена от властите, местните журналисти или роднините в социалните мрежи.

Ако се съди по табелите на надгробните плочи и датите на погребенията, мъртвите се пренасят в Русия и се погребват средно 14-20 дни след смъртта им, като през юли и август са били погребани и доста от починали преди три, а понякога дори четири месеца. От това се прави извод, че е установен процес на обмен на останки и на такива войници, които са загинали през първите седмици на сраженията, но чиито тела са останали в Украйна.

Дагестан (278 души), Бурятия (256 души) и Краснодарският край (227 души) все още водят по брой на жертвите в руските региони. За сравнение, от Москва са известни само 15 смъртни случая, въпреки че жителите на столицата представляват почти 9% от населението на Русия.

Хора от други постсъветски държави също се бият и умират в редиците на руската армия. Потвърдени са имената на 13 жители на Киргизстан, девет от Таджикистан, 12 от Южна Осетия, която се отцепи от Грузия, както и на един гражданин на Молдова.

От идентифицираните 6024 руски военнослужещи, убити в Украйна, 1025, т.е. 17%, са офицери, включително четирима генерали и 35 полковници.

Редиците на младшите офицери от руската армия са претърпели значителни загуби, тъй като те са тези, които трябва да вземат основните тактически решения за воденето на битката. В същото време повечето от тях са все още млади (званието лейтенант се получава най-често на 21-22 години) и неопитни.

Делът на жертвите сред офицерите от специалните сили е особено висок, както в ГРУ, така и в частите на Росгвардия. Почти всеки четвърти офицер от специалните части, който е загинал, е носил командирска звезда.

Загубата на офицери от специалните сили може да се окаже много чувствителна точка и трудна за възстановяване за руската армия, твърдят експерти, анкетирани от BBC. Като пример се дава, че обучението на лейтенант с необходимата квалификация отнема поне четири години, а, за да оглави рота, лейтенантът трябва да натрупа опит и да се издигне до капитан, което ще отнеме още около четири години. Общата продължителност на обучението е поне осем години.

Пехотинците са начело по брой на абсолютните жертви, като делът на убитите парашутисти постепенно намалява. До началото на август всеки пети идентифициран смъртен случай беше на парашутист, тъй като именно въздушно-десантните части участваха във всички ключови операции през първите месеци.

Към 2 септември вече 20% от всички потвърдени жертви са от пехотата, а 17% - във въздушнодесантните войски.

Сега обаче, според източници от фронтовата линия, по-голямата част от натоварването се пада на частите на частните военни отряди и отрядите на онези, които руските държавни медии наричат доброволци.

Това са най-често мъже над 40-годишна възраст от региони с ниски средни заплати, които се изпращат на война с договор. Има и информации от правозащитници, че от някои райони, като Чечня, като доброволци се записват след заплахи и натиск.

Преди да бъдат изпратени на фронта, "доброволческите" части често преминават само 3 до 10 дни обучение, което е и причина тези части да дават най-много жертви.

До 2 септември беше потвърдена информацията и за смъртта в Украйна на поне четирима затворници, воювали в състава на руски паравоенни части.

Като се има предвид информацията от руските гробища, списъкът на потвърдените жертви, поддържан от BBC, може да съдържа поне наполовина по-малко имена на военнослужещи, убити в Украйна, отколкото действително са погребани в Русия.

Крайната цифра се увеличава значително, ако в списъка на жертвите се включат и всички липсващи военни от Русия и "народните милиции" от Донецк и Луганск. Към 25 август властите на самопровъзгласилата се ДНР признават 2844 убити военнослужещи, докато самопровъзгласилата се ЛНР не съобщава за жертви.

BBC е открила повече от 3400 съобщения и публикации в групите в социалните мрежи на поддръжници на ДНР и ЛНР, които търсят роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народната милиция" и отдавна не са се свързвали с тях. Някои от издирваните в първите месеци на войната вече са се завърнали у дома в ковчези.

По оценки на ЦРУ до края на юли Русия е загубила повече от 15 000 войници в Украйна. Още през юни британското разузнаване съобщава за 20 000 загинали. Според доклади на Генералния щаб на Украйна Русия е загубила над 44 000 войници и офицери.

Няма актуални официални данни за жертвите от руска страна. Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 25 март, когато бяха регистрирани 1351 загинали.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    60 18 Отговор
    Ясно е, че руснаците имат загуби, но най-смешното е когато другите сочат различни данни за загубите им които често дръстично се разминават и всеки твърди, че неговите едва ли не са най-точни

    Коментиран от #93, #105

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпрос

    61 28 Отговор
    Как Откаинците броят руските загуби? Навсякъде руската армия настъпва, където настъпва брои оркаински трупове, пък те ко броят ни нам

    Коментиран от #27, #84

  • 5 Горски

    17 6 Отговор
    Най-ниска е смъртността сред маршалите

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джамба3две

    44 11 Отговор
    Добре че тука се скъсвате да съобщавате за загубите на укрoпитe. Те даже са на плюс, нале?
  • 11 Тонката

    49 16 Отговор
    Руските власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

    А кой съобщава такива цифри? Аз не съм видял Украйна да обяви публично броя на загиналите си войници, но това не се квалифицира като "информационно затъмнение"....Пак ли двойни стандарти?

    П.с

    А на колко плащаме газа? За един приятел питам....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Теодор Рузвелт

    23 41 Отговор
    Там където раша настъпи и руския генералитет мълчи за загубите , най лесно се намира информация след 15 дни когато раша погребва своите в Русия и се виждат хилядите гробове на окупатори от цяла Русия, като тръгнеш от масква че свършиш чак на Бурятия
  • 15 Иванушка 🇷🇺⁰⁰

    20 38 Отговор
    Давай путана мачкаай тия пияни солдати, груз 200 с вагони към мацква, печатете медали повечко от картон, че ламарината замина за каски, мухахаха , съдрани безмозъчни вати

    Коментиран от #53

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 лъжи

    38 21 Отговор
    Затова целия свят не понася укрите и медиите които вземат страна вместо да отразяват обективно ситуацията
  • 18 Нострадамус от Злокучене

    34 37 Отговор
    Русия загуби инициативата много отдавна в тази така наречена "специална операция".О т гръмките заявления "за 12 часа сме в Киев" и "цяла Украйна за три дни" не остана и помен.От "втората в света" не остана много,затова на фронта се изпращат наемници,пандизчии,разни азиатски примати и прочие биоотпадък.Изметоха се складовете от времето на СССР и на фронта се появиха антикварни консерви като Т-62 и най-стари версии на Т-72.Няма "Армати",няма Су-57 и прочие фантастични животни от приказките.Поражението е неизбежно и е само въпрос на време,остатъците от фашистката руска орда да поеме на Изток.

    Коментиран от #55

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 смях на буци

    18 16 Отговор
    Те не загиват те се жертват за империята. Тоз който падне в бой за империята. Той не умира и тн
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ..............

    38 18 Отговор
    Всеки неграмотен командир би видял, че неговата част просто е изпратена на клане. Но не и в кабинета на Зеленски. Те следват заповеди отвъд океана. Както се оказва, с цената на хиляди необучени хора. Според личните указания на Зеленски, в името на виртуалните победи, украинците умират на „глутници“ във всички сектори на фронтовата линия. От началото на специалната военна операция въоръжените сили на Украйна по различни оценки са загубили около 120-150 хиляди
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Йоло

    32 12 Отговор
    Факти, превърнахте се в Гьобелсова радиотопка. Засрамете се.

    Коментиран от #28

  • 25 Анализатор

    23 28 Отговор
    Всеки убит руски войник, сваля процента на диваците и варварите в Европа!

    Коментиран от #56

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Къде?

    21 12 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Къде настъпва руската армия? Къде е това навсякъде?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    24 3 Отговор
    И откъде ви е информацията, след като ,,затъмнение" в Русия? Кой ви светва?
  • 31 Слънчев вятър

    23 7 Отговор
    Това съобщават руските власти за доброволци. Жалко, че Полша, Франция, Швеция и Румъния не съобщават за смъртта на своите наемници.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Презвитер Козма

    21 23 Отговор
    Ами нормално, ако разкрият истинските загуби, мужиците ще извлекат Путин за краката от бункера му и ще го обесят на Червения площад.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ++++()

    21 16 Отговор
    Генерал от въоръжените сили на Украйна Кривонос: Загубите на Украйна в битката с Русия възлизат на стотици хиляди души (ВИДЕО) Загубите са 1:10 в полза на руснаците и в загуба на украинците.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 123455

    16 5 Отговор
    то пък щото украинците са се скъсали да изнасят своите
  • 38 Иванушка 🇷🇺⁰⁰

    16 12 Отговор

    До коментар #33 от "Презвитер Козма":

    Изеде го жужето, скоро ще го вадят от под кревата и на бесилото
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Въпрос?

    16 7 Отговор
    А тук да не би да не е информационно затъмнение?Толкова е зле,че заглавията се разминават в текста,а самите изречения логически си противоречат.В комантарите пък има цяла армия киевски укри,които се зъбят като побъркани.
    От къде да знаем,че не ни лъжете как е там и от къде имате информация?От укрите?Аз на тях след евакуацията на Азовстал и една дума не вярвам вече.
  • 41 Слънчев вятър

    10 7 Отговор
    Малка украинска етническа група се оказа собственик на огромни територии.
  • 42 123455

    10 9 Отговор

    До коментар #26 от "Хихи":

    голем град, село с около 4500 жители, към днешна дата сигурно вече е голо поле освобождавано десетина пъти

    Коментиран от #48

  • 43 Боли ме kyрац

    5 1 Отговор
    Честно
  • 44 Абсолютни жалкари

    7 4 Отговор
    Стеееееее
  • 45 Смешници

    12 7 Отговор
    Безфакти и колко са украинските?
  • 46 Информбюро

    11 8 Отговор
    Криенето на истината е най доброто средство за информационно затъмнение в Русия.
  • 47 От страни

    4 6 Отговор
    Допреди малко бяха 50 000 сега 6 и нещо - ей а разберете се кой кво ще лъже.
  • 48 Хихи

    11 16 Отговор

    До коментар #42 от "123455":

    Абе незнам какво е, но украинската армия наближава Херсон, а руската армия няма на къде да бяга, освен да плува през Днепър.

    Коментиран от #52, #61

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мишел

    13 2 Отговор
    Съвсем логично е, когато стреляш основно с оръдия, танкове, РСЗО, крилати и други ракети от кораби и самолети, а противникът ти отвръща основно със стрелково оръжие, да имаш минимални загуби на жива сила.
  • 52 От страни

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "Хихи":

    Нищо не доближава. В мокрите ти сънища може и да е така. Пруфове давай, май..... цу ти.....
  • 53 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺⁰⁰":

    Какво е "груз 200"? Айде да видим наисина ли си Иванушка-дурачок...
  • 54 Дядо Рунгел

    17 6 Отговор
    Информационното затъмнение е единствено от страна на тоталитарния запад ! Блокира всички руски информационни канали и бълва яростна пропаганда!
  • 55 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нострадамус от Злокучене":

    По добре да беше написал както казват сърбите - от Вуко.е.бина..... По става.
  • 56 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Анализатор":

    Абе чудя се къв е корена на думата в ника ти и си мисля че е думата "анал". Тъй ли е?
  • 57 От страни

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълюоко бръкащия, кво стана с пророкуванията ти? Щото ние чакаме да видим къв си дедо Вангелий... Ако не си забравил де...това което си пророкувал.
  • 58 Анджело

    13 2 Отговор
    Нали украинците ги броят всеки ден. Руснаците за кво да си правят труда? Само дето никой не казва украинските жертви. Хъм
  • 59 Анджело

    10 1 Отговор
    Досега не чел/чул някъде за украински жертви. Значи няма!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хихи":

    Тя артилерията от другата страна на днепър мята на 20 км, трябват им между 16-18 напълно елипирани брихади, пък те пратиха една сто двайсет и осма ися е по болниците цялата
  • 62 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    Северск соледар бахмут авдеевка, те са добре окопани за 8 години, паднат ли заминават славянск и краматорск със тях следва херсон
  • 63 Трезвомислещ българин

    8 2 Отговор
    Така или иначе няма да публикувате руските данни , така че едва ли сте притеснени от" информационното затъмнение".
  • 64 Тити

    9 7 Отговор
    Не думайте Рашист да лъже никогаж!

    Коментиран от #66

  • 65 Ксаниба

    5 5 Отговор
    Американцките, канадскобритцжендерските, колко са?!? Москва и това крие!!!
  • 66 АхматСила

    3 7 Отговор

    До коментар #64 от "Тити":

    Рашист е нещо като ръжда и атеист.. или?? Иначе, бандерите се оекът!! Буратино им е майката!)))
  • 67 факти

    10 13 Отговор
    Жалко за руския народ,който научава само това което се позволи от престъпното и нацистко правителство от Кремъл.Руснаците са в пълно затъмнение и заблуда за войната,защото научават само лъжите.
  • 68 Да не търсим под

    6 1 Отговор
    вола теле. Най-логичното е, че няма какво да съобщават.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Мръсници

    2 1 Отговор
    Не ги е срам!
  • 71 шааа

    6 0 Отговор
    Тони, за днес си преизпълни нормата. Успокой се.
  • 72 ??!!

    4 4 Отговор
    а знаем ли колко са украинските жертви, нещо към 9000 процедиха през зъби, да не са изтървали някоя нула?!?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Войнар

    2 0 Отговор
    И защо да го правят? Да се хвалят ли? То си има достатъчно изроди, които броят и злорадстват...
  • 75 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хихи":

    Вземете си парацетамол ще Ви свали температурата и няма да бълнувате.
  • 76 Да де

    4 4 Отговор
    Няма загинали руснаци след 25 март.1300 общо. Империята на злото и лъжата даже е прекалило с тези данни. Като за спецоперация трябваше да обявят значително по-малко.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 КОНТРАТА

    4 2 Отговор
    ВВС ги изгониха от Руската Федерация не знам какво ви съобщават някакви съчинения вероятно
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Руската армия отстъпва обратно към Москва.
  • 85 А бе Вие от... ,,ФАТКИ"...!

    15 4 Отговор
    Само против Русия ли можете да пишете...!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Ко не

    4 3 Отговор
    Аз русия я мислех за по така, а сега сериозно ме разочарова и тревожи управлението!

    Коментиран от #102

  • 88 Абе този АнадолСтайковКурвата

    11 2 Отговор
    НамаЛиКойДаГоНаебе за да миряса?
  • 89 Язе да си кажем

    10 0 Отговор
    Анатолий Стайков=Прероден Денизз Джамбазофф

    Коментиран от #92

  • 90 Абе този АнадолСтайковКурвата

    8 0 Отговор
    НямаЛиКойДаГоНаебе за да миряса?
  • 91 Урюрвкос

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "Пизде всегда 18 🇷🇺":

    лесен за разбиране език, например по български вратовръзка по украински е краватка
  • 92 И аз да добавя

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Язе да си кажем":

    На двамата ще им чупя коленете.
  • 93 Ресурс

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Гробищата наблюдавали... Какъв изкуствен интелект е необходим за да анализира всяко селско погребение? За спътниковата групировка не говорим, те трябва да са като ято гарвани над Русия.

    Коментиран от #94

  • 94 Урюрвкос

    2 3 Отговор

    До коментар #93 от "Ресурс":

    има логика защото над гробовете на войниците забиват въдица 7-8м на която слагат Андреевското знаме и отдалеко се виждат и лесно се броят.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 333

    7 1 Отговор
    Информационното затъмнение е във всички държави, които забраниха руски медии.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Интересно е как идентифицират

    3 3 Отговор
    Тримата танкисти след като при среща с джавелина куполът на танка изхвърча на 100 метра и танкистите вътре се размазват по стените от взривяващото се танкови снаряди.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Матей

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Ко не":

    Абе и аз Европа я мислех за по-умна, ама ей на, изпуснаха момента да се отърват от САЩ . Това беше първоначалната замисъл на създаването на ЕС . САЩ подготви агенти като Урсула,наш Кирчо и.... списъка е дълъг. В крайна сметка Европа има все още шанс да се събуди,не се ли събуди -загива! Не бройте жертвите,независимо колко са, Русия ще постигне повече от това което искаше!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Недейте така":

    Статията и заглавието са в стил "крадеца вика, дръжте крадеца". И то традиция, не само за "информационното затъмнение", но и когато след като русия спомена за нацистите на Зеленски от Азов и Айдар за които всички знаеха, пропагандата почна да нарича руснаците "нацисти". Когато се видя ясно че азовците от Азовстал и детски градини и болници си взимат живи щитпве, обвиниха че руснаците се крият зад живи щитове. Когато Зеленски обстрелва ЗАЕЦ, обвиниха че руснаците сами се обстрелват. Когато Русия искаше инспектори в ЗАЕЦ а Зеленски пречеше, дори нападна централата в деня на пристигането им, обвиниха Русия че пречела а Зеленски ги искал.
  • 105 Пацаки

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    А в същото време никой не говори за украинските загуби които по неофициални данни са над 150 000.Украинците мобилизираха 600 000 армия които не могат да се справят с 180 000 руснаци въпреки помощта която получават от запада.
  • 106 Змия

    1 0 Отговор
    преди 3 дена 1700 преди 2 дена 60 вчета 50 днес още неса публикували това че някой хора не искат да напишат не означава че в други източници няма информация
  • 107 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    нали бяха 45 000 последно спрете да пишете краварска пропаганда дори са по малко от 6000 колкото сте написали
Новини по държави: