Last news in Fakti

9 Септември, 2022 15:40 2 142 27

В Русия: Гласувайте, има лотария

  • руска пропаганда-
  • русия-
  • избори-
  • репресии-
  • алексей навални-
  • лотария

Русия провежда местни и регионални избори на фона на засилени политически репресии

В Русия: Гласувайте, има лотария - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Местни и регионални избори започнаха днес в цяла Русия, при отсъствие на реална опозиция и на фона на вълната от репресии, засилили се след офанзивата на Кремъл в Украйна, съобщава Франс прес, предаде БТА.

Според Централната избирателна комисия в тях ще участват 44 милиона избиратели от 82 региона. Четиринадесет от тях ще избират своите управители чрез пряко гласуване, а други шест трябва да подновят депутатите в регионалните парламенти. В дванадесет големи града, включително Москва, избирателите трябва да определят ръководителите на общински органи.

В Москва много реклами насърчават хората да гласуват, като им предлагат да участват в лотарии в избирателните секции, за да спечелят подаръци. В много региони гласуването ще се проведе в продължение на три дни, мярка, която беше въведена през 2020 г. с цел да се ограничи събирането на много хора и рискът от заразяване с КОВИД-19. В средата на август председателката на ЦИК Ела Памфилова оправда запазването на тридневното гласуване като "мощна превантивна мярка" и "много практичен формат". Но много руски активисти обвиниха властите, че използват дългото гласуване за по-лесно фалшифициране на гласовете, като урните се съхраняват дълго време, преди да бъдат преброени.

Гласуването се провежда в атмосфера на репресии, влошена от конфликта в Украйна, отбелязва АФП. Десетки критици на правителството бяха арестувани или избягаха от страната през последните месеци, а повечето независими медии бяха закрити. Хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални въпреки това призова сънародниците си да гласуват, следвайки стратегия за "интелигентно гласуване", която се състои в подкрепа на кандидата, който е в най-добра позиция да победи този на Кремъл.

"Всяко действие, насочено към отслабване на елементите на системата на Путин, е правилно и представлява граждански дълг", заяви Навални в съобщение, публикувано в Туитър във вторник. Той призова да се гласува "срещу войната, лъжите, корупцията и бедността". Тази стратегия за „интелигентно гласуване“ вече имаше някои успехи на местно ниво в миналото, но без да промени коренно руския политически пейзаж, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В диктаторски държави

    27 5 Отговор
    от гласуване смисъл йок.

    Коментиран от #11

  • 2 КОТарАК

    16 3 Отговор
    който спечели-контракт за фронта
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Псевдоним

    10 8 Отговор
    Техните избори са дори по-демократични от нашите, имат лотария.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иванушка 🇷🇺

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Наградата е повиквателна за фронта, нали?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 антрашпиц

    8 0 Отговор
    И тука като има реална опозиция за кого да гласуваш ? Извъртяха се всичките и показаха,че могат само едно : ДА КРАДАТ !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахах

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "В диктаторски държави":

    А в нашате недиктаторска държава има ли? Ако имаше сигурно щяха да ги забранят… В щатите президентските ги нагодиха, но нямаше такива писания..

    Коментиран от #12

  • 12 Цвятко

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хахах":

    Разбирач си гоУем!
  • 13 бациБоци

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ти много си противоречиш, но както и да е. колкото е посредствена рашата, толкова по-зле е целокупният запад.. Не може да се справи с стотина хиляди украинци, чеченци и буряти я украйна. всички там са кадрови военни, няма един батальон нормална наборна войска. А ватниците воюват срещу мобилизирана цяла укрина. Даже не използват редовната си армия. Мани това, а тоя психопат путя създава някакъв пъкъл за хората там, като гинпридържа с изравнени сили. Пълен садист. Русия не е използвала, тежки балистични ракети, високо атмосферно пуснати килимни бомбардировки, убеден уран, термобаричеаки касетъчни тежки ракети, фосфор, тотално сриване на центровете в Киев (нито една луксозна вила не е взеивена, нито един баровски квартал не е пипнат, рада, парламент) зеленовица се анима из центъра за Вог с кумефлажни прашки... ни ток, ни нефт, ни яълища, ни газ им е апрял путя?!? А сега ти ми обясни ще за война води тоя социопат? Мъчи и унищожава популацията на източна укрина. Това е всичко което прави. Със сигурност с кликата в Киев не воюва, напротив врътка с тях далавери. Може и да делкат американската помощ, знам ли...
  • 14 А в България

    3 2 Отговор
    Какви са изборите маниполирани

    Коментиран от #21

  • 15 Другаря

    6 3 Отговор
    Значи хем няма реална опозиция, хем изборите ще бъдат фалшифицирани. Странна логика.
  • 16 руZофилите V шок!

    7 4 Отговор
    Това си е чиста подигравка с хората. Трябва да си наистина голям бунак, за да си загубиш времето с избори в Путлеристан.

    Коментиран от #18

  • 17 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    4 3 Отговор
    Пачка цигарет и шише самагон, ако гласувате за Путанита, съдраните клошари ще провят томбола, мухахахах

    Коментиран от #26

  • 18 Иванушка 🇷🇺

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "руZофилите V шок!":

    Аз ще си направя фалшив поспорт и ще ходя да гласувам пш мутрофанова за путана, ще дават по кило сахар и леща като на оцелелите при Киев, тоест но тях само леща са им давали щото не били достатачно смели и са оцелели!
  • 19 Много работят

    3 0 Отговор
    Трябват им солидни бройки вотъри щото ще излезе че руснаците бойкотират изборите или нямат интерес към тях пък сега момента е такъв че всяко нещо е проблем
  • 20 Счупи тъпомера

    4 3 Отговор
    Ама гласувайте де, 70% от вас, пак ще си ходят по нужда в дупка на двора, 80% няма да са чували за газ, ама вие гласувайте, има лотария, ще спечелите 5 кубика дърва от сибир. Смешни рашки, империя на злото и недоимъка.
  • 21 Счупи тъпомера

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "А в България":

    Ехооо, как е образованието, на първо ниво ли си?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Руснаците могат да избират много неща,но нямат право да избират президента си

    Коментиран от #24

  • 24 Счупи тъпомера

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Абе след санкциите и многото неща не им останаха. Дядя Ваня, скопена Лада и картошки, ама те са свикнали :)
  • 25 И да гласувате

    1 0 Отговор
    и да не гласувате ще ви изгоним от ЕС.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    0 0 Отговор
    Най гадното е , че след техните избори пак крадът ама то от бездънна каца какво да крадеш!?!? Крадеш ,крадеш и пак има! Има и за крадене има и за народа!!! Гадно! И олигарсите им са гадни! Създават им там работа и безработицата им не расте! Мръсници! Всичко си имат ,а не дават на нас безплатно! Нищо ,аз пак ще им купувам газ от там и ще го продавам на вас на Nторно по високи цени! Вие само си плащайте за да им е кофти на цялата Русия! И не се къпете тая седмица за да победи демокрацията! Благодаря.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания