Тема: Украйна

12 Септември, 2022 14:35 10 416 68

Руската отбрана се разпада

  • украйна-
  • русия-
  • харков-
  • херсон-
  • киев-
  • владимир путин-
  • контраофанзива-
  • донбас-
  • крим

Настъплението представлява най-голямата победа на Украйна, откакто те изтласкаха руските войски от столицата Киев

Руската отбрана се разпада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските сили продължиха бързото си настъпление в района на Харков в неделя, използвайки изключителното сриване на руската отбрана и повдигайки въпроса докъде могат да стигнат. Непотвърдени доклади през нощта предполагат, че войските на Киев са превзели Велики Бурлук, град на около 90 километра източно от Харков и недалеч от руско-украинската граница. Град Чкаловске също е превзет и всички погледи са насочени към стратегически разположения Изюм, пишат Рос Красни и Марк Чемпиън за Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Министерството на отбраната на Русия публикува в неделя карта, показваща голяма част от силите на страната вече извън района на Харков, без да коментира повече. „Започваме да напредваме не само на юг и изток в районите на Харков, но и на север. Остават 50 километра до държавната граница“, каза главнокомандващият на Украйна Валерий Залужний в Telegram. Залужний каза, че неговите сили са върнали 3000 квадратни километра изгубена територия под украински контрол от началото на септември. Оценките за възвърнати позиции нарастват стабилно през последните дни.

Настъплението представлява най-голямата победа на Украйна, откакто те изтласкаха руските войски от столицата Киев през март, а последните няколко дни бяха определени като сред най-важните от вече 200-дневната инвазия. Войските на Украйна ясно демонстрираха способността си да провеждат голяма контранастъпление и да променят хода на конфликта, преди трудната зима за европейските съюзници, подкрепящи военните усилия на Киев с оръжия и пари. И все пак напредъкът поставя украинските командири и лидери пред някои трудни решения, тъй като те трябва да решават кога да спрат напредването си.

„Когато преследвате враг, който е разбит, винаги има значителен риск да се разтеглите прекалено фронта си и да изложите фланговете си“, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Уотлинг описа украинския командир в Харковския театър като внимателен и човек, който е малко вероятно да се увлече, а това означава, че контраофанзивата вероятно ще се забави, за да се консолидира, и ще остави всеки опит за пълно изтласкване на руските сили от региона за 2023 г.

Скоростта на разгрома вероятно е изненадала самите украинци, които имаха за цел да прекъснат критични линии за доставки на руските сили в Изюм, ключова отправна точка за руската офанзива в района на Източен Донбас. Вместо това руските сили избягаха. „Руският морал е много нисък и когато моралът е нисък, тогава шокът може да доведе до разпадане“, каза Уотлинг. „Руснаците се сринаха и се оттеглиха напълно и съм сигурен, че украинците не очакваха това.“ Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст, каза, че Украйна вероятно ще превземе Изюм през следващите ден-два, „ако вече не са го направили“. Украинските войски наистина са превзели Изюм, каза по националната телевизия Никита Каракай, военнослужещ от националната гвардия и бивш депутат в Изюмския съвет. Твърдението не може да бъде потвърдено веднага.

Руското министерство на отбраната в събота потвърди изтеглянето на войски от региона, но определи този ход като част от план за преразпределяне на силите по-на изток, за да „постигне заявените цели за освобождаване на Донбас“. В неделя министерството не спомена отстъплението в редовен телевизионен брифинг, но показа карта, която показваше, че силите на Москва са се изтеглили от голяма част от територията, която наскоро са държали в района на Харков. В Киев украинският президент Володимир Зеленски проведе в събота последната от поредица срещи със своите висши военни командири, служители на разузнаването, служители в кабинета и съветници.

Външно Кремъл не показа никакви признаци на паника. Руският президент Владимир Путин в събота спази обявения си график, включително председателстваше откриването на нова боксова зала и гигантско виенско колело в московски парк. Властите в Москва организираха огромна заря в събота вечерта, за да отбележат годишнината от основаването на града. В неделя Путин разговаря с френския президент Еманюел Макрон, който призова Русия да изтегли оръжията около атомната електроцентрала "Запорожия", на около 350 километра югозападно от Харков. Двамата разговаряха, след като последният оперативен блок в окупираното от Русия съоръжение беше безопасно затворен – намалявайки засега „несигурното“ ниво на опасност, цитирано в петък от атомната агенция на ООН. „Трябва да внимаваме за някаква неочаквана реакция от Путин“, каза Мик Райън, пенсиониран генерал от австралийската армия. „Той (за разлика от някои от неговите висши военни офицери) не показа никакви признаци да вярва, че нахлуването е в беда.“

Руски военни блогъри и други, обикновено лоялни към Кремъл, започнаха да изразяват критики за това как войната на Путин - предназначена да превземе Украйна в рамките на дни или седмици, и сега на 200-ия си ден - се води до момента. Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на подкрепяната от Москва Донецка народна република в Донбас, каза в събота, че руските военни са изоставили Изюм и някои други населени места в Харков. „Разбира се, това е резултат от грешки на висшето командване“, каза той в канала си в Telegram. Предположението на Русия, че нейното отстъпление е било планирано, също се среща с недоверие сред поддръжниците на Кремъл.

Щеченският лидер Рамзан Кадиров, който изпрати хиляди свои бойци на фронта, разкритикува руските власти, че не са успели да подготвят обществеността за внезапния очевиден обрат. „Бяха направени грешки“, каза той в късно вечерна публикация в Telegram в събота. „Ако днес или утре не бъдат направени промени в стратегията на специалната военна операция, ще бъда принуден да се свържа с ръководството на Министерството на отбраната и ръководството на страната и да обясня реалната ситуация на място“, каза Кадиров. Микола Биелисков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания в Киев, каза, че украинската армия ще прецени внимателно следващите стъпки.

„Все още трябва да консолидираме придобивките и да изчистим населените места, да освободим Изюм, да осигурим сигурността на фланга от север, от руснаците в Белгород“, каза Белиесков. „Така че бих казал, че е по-добре да бъдем консервативни и да консолидираме печалбите, защото да продължим по-нататък има рискове.“ Руският колапс на север беше отчасти защото силите бяха канибализирани, за да подсилят руските позиции срещу контранастъпление в района на Херсон на юг, каза Белиесков. „Руснаците нямаха обичайната защита в дълбочина“, каза Белиесков. „Така че веднага щом първата линия беше прекъсната, имаше празнота.“ Почти толкова важно, колкото възвърнатата територия – и облекчението за украинските сили в град Славянск в Донбас, които бяха заплашени от Изюм – е, че сигналът, изпратен от последните няколко дни за бързи обрати към руските войски и поддръжниците на Украйна в САЩ и Европа.

Изправени пред спираловидни цени на енергията и вероятни рецесии, причинени отчасти от санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване, доказателството за способността на Украйна да възстанови територия може да се окаже от решаващо значение за нейната продължаваща подкрепа. „Не забравяйте, че консенсусът през лятото беше, че ще има задънена улица и фронтовите линии ще се стабилизират, защото украинците няма да са способни на пробив“, каза Белиесков. „Е, стратегическото значение на случващото се сега е, че доказахме, че консенсусът е грешен.“ Това прави още по-важно печалбите от миналата седмица да се запазят, но също и партньорите на Украйна да извлекат правилните поуки, според Белиесков. „Все още се нуждаем от ракети земя-въздух за защита срещу маневри на атакуващи хеликоптери и бойни самолети; все още имаме нужда от тежка артилерия, защото те имат много повече; все още се нуждаем от тежка броня и мобилност“, каза той. „Успяхме да го направим въпреки дефицита, но имаме дефицит."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    62 128 Отговор
    Престъпника Зеленски праща тълпи слабо въоръжени хора срещу руските оръдия и ги косят като трева.Чак руснаците им се чудят на глупостта.

    Коментиран от #6, #28, #33, #54

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Димо

    58 58 Отговор
    Блумерга ги слагам заедно с ДВ. Само пропаганда и лъжи.

    Коментиран от #59

  • 4 путлер блицкрига

    68 35 Отговор
    ПУЛЕР Х yЙЛО ЛАЛАЛАЛА-ЛААААААА
  • 5 Хаха,

    31 51 Отговор
    Абе сменете белото , мн халюцинации имате от сегашното...
  • 6 ти не си

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    тамън другарю :)
  • 7 Муахаха

    28 14 Отговор
    Президент таксиметър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Краинец

    20 15 Отговор
    Стигнахме ли до Пески и Красний Лиман?
  • 10 Украйна

    29 54 Отговор
    Ще бъде победена с ОМП... Ако няма друг вариант, без хора, без допотопни оръжия....Русия не може да загуби тази война...
  • 11 какво да се прави

    60 32 Отговор
    Ужас.!Как се чете такова нещо другари.?То май е и истина.?Ами сега ако спрат рублите.?

    Коментиран от #25

  • 12 Бай Манчо

    35 52 Отговор
    Фейк и пропаганда
  • 13 Дрън Дрън та пляс

    40 42 Отговор
    Bloomberg и ДойчЗеле...без коментар. Все едно да чета шитните на ДжамбазовПомачетоЖалко
  • 14 Краинец

    25 30 Отговор
    Ток ще има ли днес
  • 15 Красимир Петров

    70 30 Отговор
    Тя цяла Русия е в разпад
  • 16 Новина!

    62 23 Отговор
    Копейкин зарязва предизборната кампания! Вчера е приел мюсюлманството и се е присъединил към армията на Кадироглу. Украинците ако знаят какво ги чака ... Хаха...
  • 17 Теле

    20 41 Отговор
    Ауууууу вервайте си глупаци
  • 18 Тото

    32 47 Отговор
    Истината е, че за жалост Путин не е Сталин, инак отдавна да са разбрали кон боб яде ли.

    Коментиран от #24

  • 19 Руснака

    53 19 Отговор
    Абе софиянец...това.нялкакво село ли е...
    По слаб коментар не съм чувал руснаците бягат със 100 км на ден а ти типично пропутински обръщаш нещата с каруцата пред коня ами нека ти се смеят всички на коментарите

    Коментиран от #47

  • 20 Путин ще до плати

    62 26 Отговор
    Русия напада народ който ги спаси от Германия на Хитлер сега ше си плати скъпо Русия не е никой без саюските държави като България Полша Украина Румъния Молдова Кзахистан и така нататък те защитаваха Русия години наред а тя надменно и глупаво се отнасяше и заплашва сега е сама комунистите от Русия ще си платят

    Коментиран от #27, #34

  • 21 Анти-маймуна

    36 16 Отговор
    Бакшиша го 0ака дело за държавна измяна и геноцид над 50 000 руски войници и още толкова осакатени. Няма такъв ултра прст капт.
  • 22 Голем смех

    50 13 Отговор
    Путлер към Песков: А бе, че се провалихме е ясно, ама поне да им спрем тока...
  • 23 ХиХаХи

    17 30 Отговор
    Фактите не бяха споменавали град Изюм до преди три дни, пък сега стана мега гига ултра важен, може и да е важен ама колкото да не спре доставката на западни оръжия
  • 24 Фуражка

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Тото":

    За жалост е милиционер
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Последния русофил

    41 13 Отговор
    Винаги съм бил дебил
  • 27 Теле

    5 16 Отговор

    До коментар #20 от "Путин ще до плати":

    Пишеш глупости
  • 28 Да,да

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да, чак руснаците казват че ги съжаляват и се чудят защо украинското ръководство не си цени хората, а ги хвърля така с лека ръка. Залога е голям явно. Но има страшно много жертви и от двете страни, но казват, че украинските са много повече, поради победа за пред някой на всяка цена. Докато руските явно я карат по друг тертип и с колкото може запазване на живия ресурс.
  • 29 Тахумба

    10 16 Отговор
    Килифарска работа. Имам предвид написаното.
  • 30 Абе

    13 26 Отговор
    Що така контрата взе нещо да боксува, при красний личан и пески загуби бол, явно трява да се плаче за оръжие преди да се е сменил конгреса в сащ, ама как ще стигне и дали ще стигне друга работа
  • 31 Пуитн

    28 10 Отговор
    Не бях информиран защото висяхме три часа с Шойгу в запецналото колело. Не съм на себе си.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хихи

    35 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Че те руските оръдия са без войници, бе. И без снаряди. Само ти знаеш как ще ,,косят,,. Съмнявам се, че за такива тъпотии ще ти платят и 5 копейки...
  • 34 Не може да бъде!

    16 27 Отговор

    До коментар #20 от "Путин ще до плати":

    А кой плати външния дълг за тези храбри републики при разпадане на СССР?И кой им "подари"заводи,фабрики,пристанища и др.инфраструктура?

    Коментиран от #68

  • 35 Аршлох

    22 34 Отговор
    Пропагандата си лае ли лае,а ТУ160 от вчера яко бомби и продължават,проблема е ,че немогат да го свалят.А където удари трева не никне.Ами да си лаят,тя война,ако се печелеша само с приказки и пропаганда ехе..Колкото е по силен воя,толкова нещата реално са по зле.Както е казано пилците се броят наесен,по скоро началото на зимата.

    Коментиран от #36

  • 36 Забрави

    24 7 Отговор

    До коментар #35 от "Аршлох":

    да пишеш, че и летящият танк с ядрен двигател Т999 яко стреля
    с електромагнитното оръдие на 150км.

    Коментиран от #42

  • 37 Доротея

    37 12 Отговор
    За това, как бягат руснаците е достатъчен факта, че за пръв път от началото на тази простотия, Зеленски не дава данни колко руснаци е убил при контраатаката си! Казва колко територии си е възстановил, но демитализирани руснаци - няма!? Толкова бързо са се измели към Чита и Хабаровск! Както се казваше в песента - ,, и на Тихам океане, свой закончили отход..."! Жалки ватенки!
  • 38 Бягай, ще те стигна.....

    21 7 Отговор
    Със Стингър....
  • 39 Господ е създал рашка

    31 11 Отговор
    Като пример, как не трябва да се управлява една държава.
  • 40 !!!?

    29 17 Отговор
    Вън кремълските варвари от Украйна !!!?
  • 41 Аватар

    23 11 Отговор
    Не дочетох цялата публикация ,след като стигнах до изречението:,,Непотвърдени доклади през нощта предполагат,че войските на Киев са превзели...".В коментарите може да се намери повече журналистика,отколкото в публикациите.

    Коментиран от #53

  • 42 Аршлох

    13 25 Отговор

    До коментар #36 от "Забрави":

    Абе не знам летящ танк,но ТУ 160си бомби и си бомби и ще продължава,от долу се носи най вероятно: Вай далеее.Не се чува защото е много далече,но пък празничната заря се вижда и с невъоръжено око.Директна телепортация при Б.ан дера.
  • 43 бомбето

    19 6 Отговор
    Патето си направил СМЕРШ от кадировци , да разстрелват дезертьорите отзадека. Всеки народ заслужава съдбата си , вкл. крепостните поданици на Патето
  • 44 Голем смех

    29 11 Отговор
    Рашистката армия е станала на паприкаш...
  • 45 стоян георгиев

    29 14 Отговор
    Руските части в херсон почнаха преговори за капитулация,пробива и там се разраства.ако 40000 ната групировка при херсон се разпадне войната в този и вид свършва.

    Коментиран от #55

  • 46 4555

    33 13 Отговор
    Флаговете на НАТО и Украйна ще се веят над Кремъл, плъховете на Путин вече пълнят подземията на Москва, кораба потъва.
  • 47 Грогу

    15 27 Отговор

    До коментар #19 от "Руснака":

    Никой не му се смее на коментара на Софиянеца . Смешни сте вие с лъжливата краварска пропаганда и блокирате руските медии за да слушаме само нацистки викове от Осрайна и местни краварски продажници
  • 48 😆😆😆

    26 9 Отговор
    На братушките им скъсват з@дниците 🤣
  • 49 Лудо куче

    9 18 Отговор
    Еййй скъсвате се да пишете глупости тук тези които пишат коментари в покрепа на Западняците, ама сте гладни, тая криза ви е ударила много силно и броите центовете за всеки пост.


    Съжалявам ВИ
  • 50 една от задачите на РФ тролята,

    18 4 Отговор
    е да свалят нивото на дискусията до цинизъм, но това е знак че са в трудна ситуация, виждат се определени модели на поведение, които показват много повече от новината, която дискутираме, тука в тоя форум, често се научава нещо, преди още официално да изязло.....

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ами

    19 3 Отговор

    До коментар #50 от "една от задачите на РФ тролята,":

    Как няма да са в трудна ситуация като има опасност да им спрат копейките.
  • 53 Калмик

    24 7 Отговор

    До коментар #41 от "Аватар":

    Непотвърдени доклади през нощта
    А после ги потвърждават ,хахаха
    Минаха 200 дена и в коя посока върви ушанкен вафе ?
    Към Маскваааа
    Хахаха
    Бързо ,направо в галоп .
  • 54 Ти верно ли

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Още бълнуваш хахах
    Ушанките много подраниха с подаръците ,да въоръжават Сву.
    То не бяха танкове ,гаубици , БТР Ки. Складовете пълни .
    Добре ги въоражиха
    Хахаха както отива ,ще станеш последната софийска ватенка
  • 55 лоша работа

    24 4 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Ха такааа.!Не е шега работата..Питате ли го сега Волгин какво му е.?То само той да е!
  • 56 Васил

    23 4 Отговор
    Няма начин да спечелят Рашистите с тази архаична техника ще бягат с подвити опашки.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 сороснерес

    6 23 Отговор
    Уж превзели...а накрая "Твърдението не може да бъде потвърдено веднага"..Много убити от страна на Украйна...Накрая пак чувал и пленени..както станало с азов и др. подразделения към 8000., а други доброволно се отказаха да воюват..Мир чрез преговори, друго е заличаване на Украйна..Европа бързо се умори от тази война и повярвайте совсем скоро ще обърнат гръб на бандеровци..и тогава капут..за Зеления..
  • 59 чалма тв

    6 25 Отговор

    До коментар #3 от "Димо":

    Тези приказки как Русия се разпада вече чуваме не първи век..питайте Напалеон,Бисмарк,Хитлер..да не ви препращам по-назад..примерно Палтавска битва..как шведи бяха бити..и др.прелести..Всичко ще свърши както е писано в книгите.., ама няма кой да ги чете..история не прощава на тези който забравили нейните уроци..Няма как Украйна да победи, имайки президент палячо..Крайно време да се договорят два братски народа, без различни отрепки от запада и сащ да диктуват условията на Украйна..и я окуражават да водят война до последния бандеровец..
  • 60 читател

    7 18 Отговор
    Статията е глуповата украинска пропаганда.
    За какво ни я пробутвате?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 събуди се народе

    3 3 Отговор
    Видели са Кирчо на летището. Бяга хаирсъзина от народната любов. Румен вече огледа къщите в Дубай . . . Не трябва да допущаме да избегнат правосъдие както беше изтърван Васил Божков.
  • 64 Линкълн

    4 4 Отговор
    След отбраната, идва ред и на държавата Русия да се разпадне
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 На BloombergФейк

    3 3 Отговор
    Им се разпадат опорките. Досущ жалки като ДойчЗеле, ЖалкотоНещастноПомачеДжамбазов и СтайковДолнатаКурва на покойнияДенди.
  • 68 Амет

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не може да бъде!":

    Според тебе какво е ссср
Новини по държави: