Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Май, 2023 19:00 2 424 54

Руски паспорт насила: гражданство по принуда за украинци

  • руски паспорт-
  • руски паспорти-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • украинци-
  • владимир путин

Русия засилва принудата над украинците в окупираните територии

Руски паспорт насила: гражданство по принуда за украинци - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските окупатори все по-често раздават руско гражданство по принуда. Има многобройни свидетелства за това от окупираните територии на Украйна, особено от Херсонска област, съобщава Генералният щаб на украинските въоръжени сили. По негови данни руската армия тероризира хората, карайки ги да взимат руски паспорти. А ако откажат, ги заплашва депортация.

Принудително раздаване на паспорти в окупираните територии

Жители на Херсонска и на Запорожка област потвърждават това пред ДВ. „Руските военни направиха обиск у нас. Когато им показах украинския си паспорт, започнаха да крещят и да настояват да го сменя с руски, защото иначе щели да ми вземат колата и да ме депортират. Казаха, че процедурата е опростена – само трябва да напиша заявление и те след седмица ще се върнат да проверят дали вече съм получил паспорт“, оплаква се възрастен мъж от Херсонска област.

Жена от Запорожка област през сълзи разказва как окупаторите я заплашили, че ще вземат и депортират в Русия малките ѝ деца, ако незабавно не напише заявление с искане за руски паспорт. И друга украинка споделя, че руските военни я заплашили, включително с изтезания. „Отказвахме до последно, не искахме да взимаме руските паспорти, но вече стана непоносимо и страшно – не смееш да излезеш навън, навсякъде те проверяват и те заплашват“, казва жената, която е от Приазовието. Човек от окупираната част на Херсонска област описва пред ДВ следното: „Руските окупатори пребиха жестоко мой познат. Беше се осмелил да заяви, че не му е притрябвал руски паспорт“.

Първият заместник-председател на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски констатира, че в последно време натискът спрямо останалите в окупираните територии се е засилил значително. „Има доказателства за ограничаване на достъпа до медицински услуги, както и на придвижването между населени места за хората, които отказват да получат руски паспорти. За съжаление има случаи, при които се прилага насилие за получаването на паспортите.“

Защо Русия се разбърза?

Соболевски свързва активността по принудителното раздаване на гражданство с това, че в окупираните територии съвсем нямало толкова украинци, които доброволно да поискат руски паспорти. Руските очаквания в тази връзка се оказали съвсем нереалистични. Затова окупаторите са започнали да прибягват към терор, за да принудят хората да вземат гражданство. „Те се умориха да чакат хората доброволно да поискат паспорти и не бяха очаквали такава съпротива от украинците – затова започнаха да действат по-радикално, тъй като Кремъл очаква резултати до лятото“, допълва Соболевски.

Наскоро руският президент Путин подписа указ, съгласно който украинските граждани, живеещи в окупираната част на Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област, които искат да запазят украинското си гражданство, могат да останат в тези територии само до 1 юли 2024 година. След това, ако нямат руски паспорт, могат да бъдат депортирани от тези територии.

Позовавайки се на разузнавателни данни, британското Министерство на отбраната предполага, че Русия вероятно ускорява интеграцията на окупираните райони на Украйна, за да демонстрира нахлуването в Украйна като успех, особено в навечерието на президентските избори през 2024 година. „Русия използва тези паспорти като инструмент за русификация на окупираните територии, както беше в Донецк и Луганск до нахлуването през февруари 2022 година“, отбелязват от Лондон.

В ДНР и ЛНР ситуацията е друга

Същевременно експертите отбелязват, че положението в териториите, окупирани през 2014 година, е по-различно. В Луганска и в Донецка област дълго време никой не е карал украинците да взимат руски паспорти или паспорти на самопровъзгласилите се републики.

„Сега Русия и там активизира процеса по даване на руско гражданство, но не толкова строго, колкото на юг“, казва пред ДВ правозащитничката Альона Луньова. Според нея на хората там се гледа вече като на граждани на Русия, а на територията – като на руска.

Сигналите от Киев са противоречиви

Но какво все пак да правят хората в окупираните територии на Украйна? Да взимат ли принудително руски паспорт или не? Какви биха могли да бъдат последствията? Сигналите от Киев в това отношение са разнопосочни.

Пълномощникът на Върховната рада по правата на човека Дмитрий Лубинец заяви по телевизията, че намиращите се в окупираните територии украинци могат да взимат руски паспорт, за да опазят живота си. Същевременно украинската вицепремиерка Ирина Верешчук препоръча на украинците да не взимат руско гражданство, а незабавно да заминат оттам. „Моят призив е: не влизайте в сътрудничество с окупаторите, не взимайте руски паспорти“, призова Верешчук.

Не бива всички да напускат тези територии

Според правозащитничката Альона Луньова нееднозначните препоръки на украинските власти дезориентират хората в окупираните територии. „Тези противоречиви сигнали от правителството са много вредни. Да живееш в окупация не е престъпление, но не бива всички да напускат тези територии“. Експертката посочва: „Ако човек реши да вземе под натиск руски паспорт и да остане, това не е престъпление и не бива да се третира по този начин, защото не съответства на украинското законодателство“.

Междувременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира противоречието в препоръките от Киев с думите: „В съветите на Лубинец и Верешчук противоречие няма. Ако можете да не взимате руски паспорт, постарайте се да не го взимате. Но ако ви е необходим, за да избегнете репресии и мъчения – го вземете“. Той подчерта, че Украйна няма да преследва гражданите, получили по принуда руско гражданство“.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    22 57 Отговор
    Фашистите така правят, спор няма.

    Коментиран от #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Две от Украйна и Русия

    10 6 Отговор
    Пенсии добре. Две безработни помощи от Русия и Украйна. Някой имат и от трета страна. Рублата беше 43.8
    За лев.

    Коментиран от #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил

    21 41 Отговор
    С паспорта дават и повиквателната и на фронта срещу своите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тото

    38 7 Отговор
    Пълни глупости!!!!!!!!
  • 10 EС насила

    42 16 Отговор
    и аз не съм искал ессср-ска лична карта ама никой не ме пита като ни набутаха в измамата ес
  • 11 честен ционист

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕТЪР":

    На мен вече ми дадоха златен като купих бунгалото на брега на Байкал.
  • 12 Така така

    38 10 Отговор
    Стига лъжи бе фейкаджии, кой ви финансира глупостите нямам идея

    Коментиран от #16, #24

  • 13 Заради тази война

    16 40 Отговор
    руснаците ги е срам да кажат че са руснаци, заради Путин и са прави , защото позорът е много голям. Те започнали руски паспорти да раздават, нормално е да няма никакви желаещи.

    Коментиран от #39

  • 14 Нацито Методи Андреев

    14 6 Отговор
    Аз работех за немския дух срещу българският.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А бе

    8 29 Отговор

    До коментар #12 от "Така така":

    Лъжите са при руснаците, което е доказано многократно с факти и примери. За справка може да провериш утре, дали Вагнер са се изтеглили от Бахмут! Вие и руснаците се опитвате да опровергавате Украйна с празни, недоказани измишльотини.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХА ХА

    13 25 Отговор

    До коментар #15 от "ЕВРОНЮЗ":

    Никой не те държи на сила в ЕС, като не ти харесва, знаеш пътя!

    Коментиран от #21

  • 19 Павел пенев

    31 7 Отговор
    Неонацистите от DW с нови опашати лъжи. За всички украинци е въпрос на чест да имат руско гражданство а не немско. Никой в Европа не обича германците и само арабите мигранти искат немски паспорти но не от любов към Германия а заради социалните помощи.
  • 20 Кресна

    27 6 Отговор
    Това е руска територия и който иска да е украинец ,в Украйна .Навремето Гърция е постъпила по следния начин е Егейска Македония и моя дядо се е преселил в България защото се е чувствал българин .Имал е над 1000 си земя ,мелници и над 1000 тревопасни .Това е цената и винаги е било и ще бъде .

    Коментиран от #30, #53

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стига пропаганда

    24 3 Отговор
    Не ви ли е срам племе гнусно
  • 23 Наистина

    21 4 Отговор
    Американската пропаганда е обида за интелекта на хората! Хората се информират и занаят за престъпленията на укрофашистите...
  • 24 Тази информация е,

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "Така така":

    да се знае защо се публикува постоянно русофобска пропаганда:

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила над 47 милиона долара ($47,709,686) за пропаганда.
    Целият доклад на "Фонда за противодействие на руското влияние" можете да прочетете тук: AUD-MERO-23-09 Office of Audits December 2022 Information Report: Countering Russian Influence Fund

    (обърнете внимание на стр. 15 и 16) Там е карта на държавите, в които са хвърлени милиони за анти-руска пропаганда. Лесно е да се забележи, че това са държавите най-близко до границите на Русия.
    Как би реагирал САЩ ако Русия открито заяви, че е изхарчила над един милиард за антиамериканска пропаганда в Канада, Мексико и Латинска Америка?
    Сега поне разбирате, защо от сутрин до вечер, продажните медии бълват лъжи - заработват си еничарските пари, нищо повече.
    Вече ви е ясно за коя чужда държава работят и какви пари вземат глашатаите на Сорос и НАТО в България.
  • 25 Фъшо

    18 2 Отговор
    Пълни глупости не е вярно

    Коментиран от #28

  • 26 Фъшо

    18 3 Отговор
    По големи лъжци и изманици от дв няма
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русофил

    5 18 Отговор

    До коментар #25 от "Фъшо":

    Вярно е. Пу даже подписа указ - който откаже руския паспорт - депортация в Сибир.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Баро

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Кресна":

    Не става ясно, с имането ли се епреселил.

    Коментиран от #36

  • 31 точно обратното е

    18 3 Отговор
    всички взели руски паспорти се взимат на отчет и се избиват от укрофашагите
    В Бахмут укрите караха на сила да екстернират гражданите но те отказваха. След това взривиха цели блокове тези бандера престъпници
  • 32 Баро

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хе..хе..😂":

    Ееееех де късмет де
  • 33 ДЪРТ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Две от Украйна и Русия":

    не ги мисли 150000 руснаци си получават пенсията в долари у нас зиею НОИ и няма пенсия по ниска от 1050 долара а долара е 77 рубли сега направо ще изгинат горките а ние кво правим?????++++
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сатана Z

    16 3 Отговор
    По—добре жив с Руски паспорт ,отколкото мъртъв с Украински.

    Z
  • 36 Смотльо,

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Баро":

    Да дядо ти му е помагал,носил е земята .
  • 37 Какво прави в това време

    15 2 Отговор
    демократична Европа? В Латвия има задължителен изпит по латвийски за всички рускоезични граждани на страната. Неиздържалите са заплашени с депортиране. Страшно демократично, няма що. Все едно тук да обявят задължителен изпит по български за турскоезичните райони. И неиздържалите да ги заплашат с депортиране. Не ви ли напомня нещо от не толкова далечното ни минало? За "възродителния процес", който беше осъден, и правилно, като погазване на човешките права от страна на комунистическата държава. Някой да каже каква е разликата.

    Коментиран от #42

  • 38 Любо

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Колкото и да плюва DW в своите статии, няма да може да спре пренареждането на света. Упадъка и обречеността на САЩ е видима от всички сериозни анализатори. Шансовете за победа над РФ са нулеви.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И кво ши прави в България?

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Прибираха ги в страни на светлинни години пред България.Или миналата година.А руский паспорт!? Нет хочется.Руский паспорт в джоба е едно от нещастията в света.Ти що не си земеш един?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 В. Минчев жендъра от Бяла Рада

    6 3 Отговор
    АбеДейбаВащаМамааааБоклуци, то такава измекярска държава като нацисткаОсрайна веке нема веее. Как има още останали българскиДебили които не са го разбрали
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 шайсвеле

    8 0 Отговор
    абе зеле, как може насила да се даде паспорт, що за глупотевина пак сте из бълвали? Или мислите, че и в България мицете да пробутвата плява като в швабско? много сте дум, дум, дум, щрефлих дум!
  • 48 ЕВРОНЮЗ

    7 0 Отговор
    Козяшките п@ч@ври се грижат прилежно да не остават следи от народната любов 😂😂😂
  • 49 Перо

    8 1 Отговор
    Въпросните територии вече са руски по вина на ционисткия, превратаджийски режим в Киев и вътрешния рез е съответно руски! Тези, които допуснаха циониста на власт ще му плащат мурафета!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ........

    7 0 Отговор
    Дойче Зеле преди дни възхваляваха марихуаната.Явно яко са захапали тревата и са написали какво са халюцинирали докато са били под наркотично въздействие.Друго обяснение няма за написаното.Насила паспорт няма как да се издаде,а ние доматите с колците не ядем,за да ни лъжете...По-скоро са ги взели,за да вземат пари от руснаците,защото киевския режим нищо не им дава.
  • 52 Алекс

    4 0 Отговор
    Ще вземеш доброволно руски паспорт ,но ако случайно се обърнат нещата и се върне украинската армия къде отиваш.Местните знаят добре какво представляват специалните служби на Зеленски.
  • 53 Алекс

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кресна":

    Тала е.И моите дядо и баба са от Костур.Понеже са българи ,за да избегнат репресиите и погърчването са избягали в България.Дори имената им са били гръцки и са си ги сменили с български когато са дошли в България.
  • 54 Лъжи

    4 0 Отговор
    Лъжи и само лъжи