Last news in Fakti

13 Септември, 2022 18:52 1 013 4

ОПЕК запазва прогнозите за ръст в търсенето на петрол въпреки високите цени

  • опек-
  • пандемия-
  • нефт-
  • петрол

Прогнозата е общото търсене да достигне 102,73 милиона барела на ден, което е над равнището от преди пандемията

ОПЕК запазва прогнозите за ръст в търсенето на петрол въпреки високите цени  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прогнозите за растежа на световното търсене на петрол са стабилни за 2022 и 2023 г., сочи месечният доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитиран от Франс прес.

Растежът на световното търсене на петрол през 2022 г. остава без промяна спрямо оценката от миналия месец на равнище от 3,1 милион барела на ден при общо търсене от 100,03 милиона барела на ден, изтъква организацията в доклада си за септември.

Тази прогноза отчита допълнителен растеж на търсенето в резултат на отскоро възникнала тенденция за използване на повече гориво за производство на енергия, обяснява ОПЕК.

Търсенето в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се очаква да нарасне с 1,6 милиона барела на ден през 2022 г. - почти колкото и в страните извън ОИСР (1,5 милиона барела на ден).

За 2023 г. очакванията за ръста на търсенето на петрол също остават без промяна спрямо доклада от миналия месец, на равнище 2,7 милиона барела на ден, тласкан от страните извън ОИСР, чието търсене се очаква да нарасне с 2,1 милиона барела на ден. Прогнозата е общото търсене да достигне 102,73 милиона барела на ден, което е над равнището от преди пандемията.

Търсенето на петрол през 2023 г. се очаква да бъде подкрепено от все така солидни икономически постижения в основните страни потребителки, от потенциалните подобрения, свързани с ограниченията заради КОВИД-19, както и от по-малката геополитическа несигурност в момент, когато войната в Украйна продължава, посочва картелът.

Организацията е на мнение, че световният икономически растеж би трябвало да остане силен, на равнище 3,1 на сто през 2022 г.

ОПЕК подчертава по-специално, че потребителските разходи като стойност през последните месеци са били по-големи от очакваното.

Усещането за отслабване на икономиката изглежда е било компенсирано досега от съчетание от мерките за социална закрила в напредналите икономики, увеличението на заплатите, засилване на потреблението, финансирано от дълга в САЩ, както и от посягането към спестяванията от страна на потребителите, се казва в доклада. ОПЕК подчертава и подема в световния туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роко

    1 0 Отговор
    Който търси,намира.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лук Ойл":

    Ихууу...
  • 4 Русенец

    3 0 Отговор
    Казваха им хората, че наложен таван на цените не решава проблема, ама кой да слуша.
Новини по държави: