Last news in Fakti

14 Септември, 2022 15:23 779 2

Съвсем леко забавяне на растежа на търсенето на петрол

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • роснефт

Очаква се, че до декември растежът на добива ще забави още повече темп, като прогнозата е за 100,1 милиона барела на ден през 2022 г. и 101,8 милиона барела на ден през 2023 г.

Съвсем леко забавяне на растежа на търсенето на петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Новите локдауни в Китай оказват натиск върху растежа на световното търсене на петрол, изтъква Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес. Агенцията е преразгледала съвсем леко надолу прогнозите си за 2022 г., но очаква нов подем през 2023 г.

МАЕ прогнозира нарастване на търсенето през тази година с 2 милиона барела на ден (вместо обявените по-рано 2,1 милиона) до общо 99,7 милиона барела на ден.

През 2023 г. обаче търсенето ще надхвърли равнището от преди КОВИД-19 и ще достигне 101,8 милиона барела на ден, ако Китай отмени ограниченията, както се очаква.

Като цяло, дори с по-бавен темп, растежът на търсенето на петрол остава устойчив, тъй като в Близкия изток например, както и в САЩ, суровината е станала предпочитана пред газа, който силно е поскъпнал.

Според месечния доклад на агенцията световното предлагане на петрол се е увеличило със 790 000 барела на ден през август спрямо юли, до общо 101,3 милиона барела на ден, след силното възобновяване на добива в Либия и в по-малка степен в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), което обаче е неутрализирано от спада на производството в Нигерия, Казахстан и Русия.

Петрол от САЩ и Норвегия измества руския в Европа

Очаква се, че до декември растежът на добива ще забави още повече темп, като прогнозата е за 100,1 милиона барела на ден през 2022 г. и 101,8 милиона барела на ден през 2023 г.

В Русия износът на петрол през август е достигнал 7,6 милиона барела на ден (390 000 барела на ден по-малко, отколкото преди войната в Украйна), а постъпленията от този износ се оценяват на 17,7 милиарда долара (1,2 милиарда долара по-малко).

ЕС и Великобритания намалиха доставките на суров петрол от Русия с 880 000 барела на ден от началото на годината до около 1,7 милиона барела на ден. За сметка на това вносът от САЩ се е увеличил с 400 000 барела на ден до около 1,6 милиона барела на ден. Нараснали са и доставките от Ирак, Норвегия и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 1 Отговор
    Нашето забавяне е повече от леко. Направо спряхме износа и всички ни
    изнудват за ниски цени.
  • 2 Кривоустия Настимир

    1 0 Отговор
    Сигурно заради "забавянето" днес цената на петрола е с 5 долара нагоре ;))
Новини по държави: