Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Септември, 2022 23:00 4 163 54

Западът не е във война с Русия, но това не е и мир

  • пол кругман-
  • газ-
  • петрол-
  • газпром-
  • инфлация-
  • русия

Недостигът на природен газ е реален в материално отношение, но е малко вероятно недостигът му да причини значителни щети в Европа, тъй като в момента има повече природен газ, отколкото е необходимо

Западът не е във война с Русия, но това не е и мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът не е във война с Русия. Но в никакъв случай не можеш да наречеш това мир. Неговите оръжия помогнаха на Украйна да спре руснаците и дори да премине в контранастъпление, а икономическите санкции със сигурност създадоха сериозни проблеми на руската промишленост.

В отговор Русия наложи фактическо ембарго върху износа на природен газ за Европа. Тук виждаме, че в действителност Владимир Путин вижда случващото се като конфликт. В края на краищата забраната на доставките е свързана с огромни дългосрочни разходи - сега никой никога няма да третира Русия като надежден търговски партньор. Путин обаче изглежда готов да приеме тези разходи, за да се опита да принуди Запада да ограничи подкрепата си за Украйна.

Както и да е, забраната на доставките на природен газ означава по-високи икономически залози. Преди шест месеца се разискваше много дали Европа трябва да се откаже от вноса на енергия от Русия и дали може да си го позволи. Е, без да чака европейците, Русия всъщност сама взе това решение.

Реакцията на Европа изглежда стандартна за демокрациите, изправени пред инфлация по време на война. Обикновено след това правителствата налагат данъци върху неочаквано големите печалби, преминават към различни мерки за контрол на цените и (вероятно) към нормиране.

Преди да се спрем на тези мерки, нека се спрем на един проблем, който е характерен за Европа. В момента Америка е в инфлационна "ваканция", причинена от спадащите цени на бензина, както и от редица други фактори, като например по-ниските транспортни разходи. Отличителна черта на Европа е нейната голяма зависимост от природния газ, доставян по тръбопроводи от Русия. Този поток вече е до голяма степен спрян.

Важно е да се разбере правилно естеството на проблема, свързан с ограничения поток на природен газ. Недостигът на природен газ е реален в материално отношение, но е малко вероятно недостигът на природен газ да причини значителни щети в Европа, тъй като в момента има повече природен газ, отколкото е необходимо. Ето защо, благодарение на икономичното използване на природен газ и алтернативни източници на енергия, европейските страни ще могат да преживеят спокойно зимата.

Основните опасения на Европа са финансови и в крайна сметка социални. Значителното увеличение на цената на природния газ накара европейските потребители да се насочат към алтернативни енергийни източници (ядрена енергия, възобновяеми енергийни източници и въглища), което от своя страна доведе до повишаване на цените.

Развитието на ситуацията е в пълно съответствие с икономическите учебници. Европа е изправена пред значителен недостиг на енергия и увеличението на цените стимулира всички да намалят недостига. Потребителите имат стимул да намалят температурата на стайния термостат, да подобрят изолацията и да сменят домашните ризи с пуловери. Производителите, от своя страна, имат стимул да увеличат максимално производството и капацитета си. Ефективната политика се състои в това да оставим пазарите да работят.

Но функционирането на пазарите е свързано с фантастични несправедливости. Производителите на енергия, въпреки нарастващите разходи, ще получат огромни печалби, докато много семейства и някои предприятия, чиито сметки за енергия ще нараснат многократно, ще бъдат доведени до ръба на финансовото разорение. Тези, които губят, няма да бъдат успокоени с лекции за значението на стимулите за ефективност.

Не трябва да се забравя и макроикономическият риск. Европейските профсъюзи имат значително влияние и в условията на рязко повишаване на разходите за живот някои от тях ще поискат по-високи заплати. Това би могло да изправи правителствата пред спирала на цените на заплатите, чието спиране би било много скъпо.

Затова трябва да отхвърлим възможността за свободно повишаване на цените на енергията.

Какво ще кажете за еднократни плащания за семействата, които да компенсират частично високите разходи за електроенергия и газ? На хартия това предложение може да изглежда разумно, тъй като хората имат стимул да ограничат потреблението си на енергия. На практика обаче дори семейства с приблизително еднакви доходи могат да получават много различни сметки за газ и електроенергия, а тези, които живеят в къщи с лоша изолация, нямат възможност да решат проблема веднага.

Вследствие на това Европа е решена да действа

така, както винаги действат демокрациите, когато са изправени пред инфлация по време на война (както споменах по-горе). По време на бедствие те се опитват да предпазят населението от много голямо увеличение на цените и да предотвратят изключително високи печалби.

В сряда, 7 септември, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи изявление по въпросите на енергетиката, в което призова за "задължително намаляване на потреблението на електроенергия" (т.е. нормиране), "ограничаване на приходите" на производителите на евтина електроенергия (т.е. ценови контрол) и въвеждане на "данък солидарност" за въглеводородните компании (т.е. данък върху свръхпечалбата). Важно е да се отбележи, че Фон дер Лайен не е ръководител на правителството и нейните преки правомощия са ограничени. Въпреки това предложените от нея мерки ни дават добра представа за посоката, в която се движи Европа.

Ще постигнат ли това, което искаме? Разбира се, решаващи ще бъдат подробностите. Обнадеждаващият знак е, че Европа няма да следва тактиката на Никсън - да потиска инфлацията с мерки за контрол, докато "раздвижва" икономиката. Напротив, планът е да се засилят мерките, използвани във военновременната икономика, като се затегне паричната политика на Европейската централна банка, с което се увеличава рискът от спад в икономиката.

Нека видим какво ще се получи от това. Трябва да научим урока за реалностите на икономическата политика. Не можете - и не трябва - винаги и при всички обстоятелства да оставяте пазарите да се развихрят. Би било лошо, ако извънредните мерки за контрол, които Европа изглежда е на път да въведе, впоследствие бъдат приложени за постоянно. В настоящата ситуация обаче защитата на семействата и запазването на чувството за справедливост трябва да имат приоритет пред постулатите за пазарна ефективност, които са залегнали в учебниците по икономика.

Проф. Пол Кругман, икономист и носител на Нобелова награда. Анализът му е публикуван във вестник "Ню Йорк Таймс".

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2012

    56 8 Отговор
    Това началото на...края на познатото общество...новото нормално идва
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЦК на КПСС

    55 7 Отговор
    А като няма да причини щети, що ревете постоянно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 007

    17 56 Отговор
    Войната я започна путлер и рашистан. Запада няма как да ги остави да си правят кво решат.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Григор

    58 15 Отговор

    До коментар #9 от "007":

    Путин няма как да остави запада да си прави каквото си иска в Украйна.

    Коментиран от #20, #54

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Станислав

    27 3 Отговор
    Едно нещо има много гледни точки и във всичките има обективна точност.
    Това е една от тях!
    А с другите какво става?
    Предстои да видим!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Глупости

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "007":

    Грешка. При Порошенко започна всичко.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 007

    15 47 Отговор
    Войната я започна ка пут лер и рашистан. Запада ще я завърши.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Симо

    39 5 Отговор
    Еврейна Кругман "анализира" в американски вестник и това е единствения верен анализ. Никой нямало да приема Русия като надеждан търговски партньор?? Тридесетина държави не са всички, не са даже и половината, даже не са и една трета,.... Така че дали твърдението е вярно? е въпрос с не особено повишена трудност.
  • 31 Хохо секса

    12 38 Отговор
    Западът не е във война с Русия!
    Русия сама се разгромява, бие, побеждава...

    След ВСВ имаше план Марашал за Германия.
    Сега ще има план Шамар за Русия!
  • 32 да си го кажем

    12 62 Отговор
    Единствената държава,която е способна да разпали конфликт от такъв мащаб в 21 век в мирна и цивилизована Европа е само и единствено Русия ! Русия е най-голямото зло и най-голямата заплаха за човечеството.Това е престъпна,терористична и нацистка държава управлявана от дребен престъпник.Има ли я Русия ще има воини,конфликти и невинни жертви.Няма ли я Русия ще има мир и спокойствие.От Русия може да дойде само зло и нищо друго.

    Коментиран от #38

  • 33 Хохо секса

    7 33 Отговор
    То не било план Марашал, най ми било Маршал...
    Ама Шамара за Русия, си е ШАМАР!
  • 34 Бля, бля.юю

    44 10 Отговор
    "...Тези, които губят, няма да бъдат успокоени с лекции за значението на стимулите за ефективност...."
    Ръководителите на Европа САМИ ни вкараха в тази криза. Подобно на Киро про100-то и те направиха същото. Отказаха се доброволно от руските енергоресурси, които бяха и евтини и надеждни години наред, за да висят сега в силна икономическа криза.
    Нима нямаше до сега други войни по света? Ирак, Либия, Сирия, Югославия, Афганистан и къде ли не?
    В Ирак ФАЩ и Британия убиха над един милион иракчани. И да се е самоубил ЕС заради тях???
    Тука Русия за ФАЩ е от изключително значение и са решили с един удар, да се отърват и от Русия и от ЕС.
    ФАЩ са си такива - унищожители и безкрайни егоисти
    Европейците са тъпи. Какво да ни интересува тази война? Получаваме си евтини ресурси и животът си върви. Но не. По заповед на фашагите зад гьола, хайде и цяла Европа да умре, ако може, заедно с Русия.
    А северен поток 2 е готов и може всеки ден да доставя огромно количество руски газ. Не, "ние не ги искаме "! Еми тогава ще има гражданска война и бесене, масово бесене на разните политици и идиоти на власт... Както едно време са трепали "вещиците" в Европа. Сега ще са разните "премиери", "комисари", "канцлери" и всякакви подобни и виновни тъпанари...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не бе

    34 4 Отговор

    До коментар #37 от "Браво на Фактите!":

    Това е "демокрацията" на практика...
    Къде е конституцията,.дето ни гарантирала свобода на словото и мнението???
    Тази система вече също УМИРА, понеже е лъжлива, както беше и социализма...
    И там терористическите предпоставки на системата бяха идеални, но на практика всичко беше изкривено. Имаше шуробаджанащина, имаше разни "връзката" и някои "другари, които бяха по-добри другари" от "равноправните гарждани" на държавата. Е, стана, каквото трябваше да стане. Сгромоляса се...
    Сега и тази система е тръгнала натам... Скоро няма да я има...
  • 40 Не сме във война

    12 28 Отговор
    Просто не ви искаме.
    Без газ или без вас? Без вас.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вище само каква платена статия наричат

    0 15 Отговор
    Запада не назовавайки старините по име и изписват по име само Русия това е руска пропаганда неоважителна към други държави
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Слънчев вятър

    22 7 Отговор
    Западът си копае дупка и реже клона, на който седи.
  • 46 Изхабен Нобелов Лауреат

    18 3 Отговор
    Вече и Нобеловата награда по икономика се ОБЕЗЦЕНИ! Пример за смехотворен умствен слугинаж: "Ето защо, благодарение на икономичното използване на природен газ и алтернативни източници на енергия, европейските страни ще могат да преживеят спокойно зимата." Ами хайде да видим колко ще е "спокойно" и колко бунта ще има ...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ком

    18 3 Отговор
    Западът си е в пълномащабната война с Русия, поради изчерпване на природните си ресурси. До сега пратизираше на гърба на света с колониалната система разграбване ресурсите на Азия, Южна Америка и Африка. След това Близкия Изток, последвано от Източна Европа. Не стига дойде ред Украйна и Русия. Зад глупостите за демокрация се крият само бандитска апетити да грабят.
  • 51 незнайко

    11 1 Отговор
    ( Западът не е във война с Русия, но това не е и мир ) !!! Запада и в икономическа война с Русия !!! Санкциите сами по себе си го показват . Запада не иска СИЛНА Русия иска нейните БОГАТСТВА !!! Представете си икономическо обединение на Русия и Китай !!! Запада ще бъде сринат и това те го знаят и всячески се мъчат да го спрат !!! Да, но Китай са съседи с Русия и никога няма да се обърнат срещу тях защото знаят последиците от миналото !!! Следователно запада трябва да спре да СЛУША САЩ и да се осъзнае !!!
  • 52 Петър

    2 7 Отговор
    Уважаеми русофили, интересно какво трябваше да направи ЕС? Да ръкопляска на Путин за това,че нападна една суверенна държава ли,само и само да си запази газовите доставки от Москва? От друга страна аз не съм и американофил и мисля,че е крайно време "великите сили" да разберат,че не може да проявяват агресия и това да остане без последици...в крайна сметка сме в 21-и век и по-малките държави също имат право на самоопределение!
  • 53 изтока, запада, САЩ

    3 0 Отговор
    Гнусна лъжа. Точно Запада подклаждан от световните терористи САЩ, водят война срещу Русия на чужд гръб и чужда територия. САЩ и Запада изядоха и издълбаха всичко и сега ламтят за ресурсите на Русия. И страдат всички хора, важното е да се харчи оръжието на мръсните янки.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.