Last news in Fakti

9 Септември, 2022 13:00 5 695 48

ГЕРБ на власт и цените падат? Как ни лъжат с ентусиазъм и талант

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-
  • лъжи-
  • корупция-
  • цени-
  • власт-
  • предсрочни избори-
  • кирил петков-
  • слави трифонов

Плашенето на хората е стар трик

ГЕРБ на власт и цените падат? Как ни лъжат с ентусиазъм и талант - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лъжата и демагогията в демокрацията са един от страничните ефекти на свободата: в нецензурирания пазар на идеи винаги ще се появят и търговци-шарлатани, които ще се стремят да пробутат вкисналата си стока по един или друг начин. Понякога те успяват, а понякога не.

През 1754 г. торите във Великобритания водили предизборната си кампания с лозунга “Върнете ни нашите 11 дни!”. Идеята била, че хората са загубили 11 дни при прехода на кралството от Юлианския към по-точния Григориански календар през 1752 г. Някои хора даже били убедени, че животът им се е скъсил с 11 дни. Чудо на чудесата, обаче, торите загубили изборите въпреки доста атрактивната и добре-измислена предизборна лъжа. В съвременната масова демокрация щяха да имат далеч по-големи шансове, съдейки по популярността на антиваксърските идеи, кемтрейлс и т.н. В крайна сметка торите успяха да направят Брекзит, използвайки голяма доза демагогия, което може да им се брои като голям реванш за загубата от 1754 г.

И днес се предлага богат набор от лъжи

В настоящата предизборна кампания у нас също шестват напудрени и късоопашати лъжи, които имат потенциала да предопределят крайния резултат. Пудрата, разбира се, е обилна и трябва да се поизтупа, за да се покаже отдолу същността.

Пример 1: При управление на ГЕРБ цените на горивата са ниски, а при другите – високи. Ergo, ако се върне ГЕРБ на власт, цените ще паднат.

За Бойко Борисов това е “най-лесната кампания”, защото според него е достатъчно да се каже, че “при него” цените са били по-ниски от сегашните. И той не спира да го прави от много месеци насам, от различни краища на страната. През април месец от Видин той твърди: “Сега заредих – 3.43 нафтата, 3 лева бензина. Това ли е за хората, бе? По мое време беше 1.20... 1.30 максимум.”

В началото на септември от Плевен Борисов е (според репортерското клише) категоричен: “При Бойко нафтата беше 2 лв., бензинът беше 2,20 лв. - при вас е 3,70 лв.”

Ден-два по-късно той заявява от Разград : "Когато числата говорят и посредниците мълчат. Ето ви цените на природния газ - 837% по-скъп е сега отколкото при нас"…"При лошите ГЕРБ дизелът е бил 2,09 лв., ето как расте, а като си тръгнаха Кирил и Асен малко падна, защото са по-малко комисионните. Няма да споря кой е по-добър. Ето народът да си избере. Цените на бензина виждате ли как растат…"

Списъкът с подобни изказвания сигурно може да бъде продължен и в него едва ли ще има две еднакви цени на бензина и нафтата “по времето на Бойко”. Инфлацията и по това време явно е била значителна – от 1.20 лв. до 2.20 лв. Но да не издребняваме – всъщност манипулацията не е в тези числа, а в по-базисен факт. Че тези числа всъщност имат малко общо с “Бойко” и управлението на ГЕРБ. И това дали Борисов е на власт или не е, не предопределя дали газът ще скочи с 800%.

Някак обидно за всички е да се обяснява, защо това е така. Но все пак може би се налага да се спомене, че енергоносителите са глобална стока и цената им не се определя и дори не се влияе съществено нито от Бойко, нито от Кирил или Асен. В крайна сметка без Борисов да управлявал Обединеното кралство в нито един момент от историята му, сходни нараствания на цените сега се наблюдават и там. А и на никого на острова не е хрумвало да покани Борисов или Тереза Мей за министър-председател с цел сваляне на цените и борбата с инфлацията.

Счупена ли е държавата?

Разбира се, има място за различия в политиките по отношение на газа – и тук ГЕРБ има с какво да се похвалят, но има и за какво да се обясняват. Например, за скоростното построяване за българска сметка на “Турски поток” и десетилетното забавяне на интерконектора с Гърция. Но това е вече друг дебат.

Пример 2: Нещата в България са толкова критични, че само някаква радикална промяна може да ги оправи.

Излизане от НАТО и ЕС предлагат едни („Възраждане“, но вече и „Атака“), президентска република, предлагат други (ИТН), надзорен борд от БАН и православната църква предлагат трети („Български възход“) и направо да забравим за въпроса с корупцията, предлагат четвърти. Извънредна е ситуацията, трябват извънредни мерки, чуваме отвсякъде. Плашенето на хората е стар изборджийски трик и тази предизборна кампания май ще мине под подобни лозунги. “Счупиха държавата” тръбят спасители, които обещават да я залепят с тиксо.

Истината обаче е различна поне в две измерения. Първо, новината за смъртта или фаталната травма на родната държава е малко преувеличена, по думите на Марк Твен. Все още имаме рекорден индустриален ръст, износ и 4% икономически растеж на БВП на годишна база. Докато се тюхкат и вайкат за газа на Газпром, мнозина пропуснаха да забележат, че цените на енергоносителите падат, колкото повече ЕС успява да се еманципира от руски доставки. Ще има и нови европейски мерки, една от които е вероятно да има компания на ЕС, която да закупува количества газ за всички. Ако това стане, то този “посредник” може да обърка и предизборните аргументи на много партии у нас, които громят “посредниците” по принцип.

Второ, каквито и проблеми да има България, президентска република, полу-президентска република или президентска полу-република не са тяхното решение. Още по-малко пък е решение излизането от ЕС и НАТО: всъщност тези “мерки” драматично ще влошат нещата. Същото важи и за “забравянето” на проблема с корупцията поради наличието на уж по-спешни задачи.

А българите като цяло са наясно с истинските си приоритети: например, според последния Евробарометър 64% подкрепят обща европейска отбрана, 55% са за обща енергийна политика, а 56% са за обща външна политика.

Политиците не послъгват, само защото някои от тях имат патологичен проблем с казването на истината. Всъщност повечето лъжи са добронамерени с оглед спечелването на гласове. А и психологията на хората като цяло помага на политиците в това отношение. През 1916 г. по североизточното крайбрежие на САЩ се случват безпрецедентен брой атаки на акули с множество жертви.

Удроу Уилсон – тогавашният президент - едва успява да спечели втори мандат, защото всички североизточни крайбрежни щати гласуват срещу него – включително неговият собствен, Ню Джърси. Логиката е проста – хората търсят изкупителна жертва за колективно нещастие. Затова и много политици имат интерес да послъгват или за размерите на колективното нещастие, или за вината за него, или за спасителните си способности. Някои от нашите не само, че не са изключение, но направо с ентусиазъм и талант се впускат в подобни демагогските игри.

Автор: Даниел Смилов


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дрън

    90 21 Отговор
    Бацо лъже, като кравар! Наше момче!

    Коментиран от #12, #17

  • 2 Лъжиииии

    87 17 Отговор
    - по пет на ден ! Не , че ще видят власт , но ако не лъжат ще умрат ! Че и грабенето в застой .
  • 3 Който напрай фирка на путлер

    23 32 Отговор
    само той може да свали цените. А да видим кой ще си изцапа мустака.
  • 4 хм...

    39 7 Отговор
    Това ми звучи като рекет.
  • 5 Тулупа може само да краде

    84 21 Отговор
    Тия групичката покрай него също. Балъците гласуват излъгани.
  • 6 Да да

    51 8 Отговор
    Когато Герб бяха на власт аз бях с 12 години по-млад и с 10 кг по-слаб. Нямах и бели косми по главата ами сега с тази власт какво стана ?
  • 7 Болшевик

    42 7 Отговор
    Тези които си пазят партийните билети НЕ ЛЪЖАТ......въобще.
  • 8 23456

    40 6 Отговор
    Само в БГ цените са толкова високи.В мътна река голяма риба се лови
  • 9 Омерзен

    75 18 Отговор
    Боко, Мутро, изчезни за винаги от живота ни! Нищо, а ма наистина нищо, дори спечелването на изборите, не може никога няма да промени "всенародната любов/разбирай омразав" към теб лично и цялата ти крадлива шайка от калинки, подлоги, ПКП - та и т.н.
  • 10 5577

    34 10 Отговор
    Зеле зеле пак ли ще ни убеждаваш че Украйна ще победи Русия. Сега пък ще връщаме Бойко на бял кон. Може да го измести само този който прави по добра политика от него. С лъжа или без, някой хора обичат да ги лъжат. Ако новия Бойко обещае повече и направи повече, за стария никой няма да се сеща повече. От последните избори се видя че само с плюене не става. Трябва по добра политика да се прави с конструктивен диалог. До тук липсва. За кой да гласуваме кажете.

    Коментиран от #18

  • 11 Койдозлу

    32 17 Отговор
    Някой е изкарал май чекмедже.
    Много често взех да го виждам тоя
  • 12 Поумнял

    29 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дрън":

    Пич! Само Кирчо и Асенчо ще ни оправят!:)

    Коментиран от #14, #16

  • 13 0001

    17 14 Отговор
    Та те тиквата го имаха за нещо а то какво стана всичките ЕС крат, уни с какъв се събереш такъв ставаш бочко много много се окаля милия и ЕВРОПА
  • 14 РЕАЛИСТ!

    49 20 Отговор

    До коментар #12 от "Поумнял":

    Не знам дали Кирчо и Асен ще ни оправят...!Но знам със сигурност,че Борисов ако дойде отново на власт,ще ни довърши окончателно,с безкрайните си кражби,далавери и шашми...!!!
  • 15 НЕ ЛЪЖААА

    32 9 Отговор
    Най-вЕрвам на Боко . Та той е по хрисим и честен от Майка Тереза .
  • 16 Хахаха

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "Поумнял":

    Още ли остана за "дооправяне". То и вазелина свърши.
  • 17 Чоко

    12 23 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дрън":

    Напротив Бацо лъже като Путлер! Безаналоговата му армия вече успешно напредва към Москва.
  • 18 Чоко

    37 30 Отговор

    До коментар #10 от "5577":

    Разбира се ще гласуваме ПП или ДБ

    Коментиран от #20

  • 19 Радио "кухавел"

    29 12 Отговор
    Три папи,искаха да го направят
    човек,ама то си остана железо в
    бетона и не помръдва,не и не.Да го
    оставим на природните аномалии,
    белким му избият Винету от тиквата.
    Колко е благосклонна природата.
    Винаги, ще те отърве от недъзи.
  • 20 5577

    21 13 Отговор

    До коментар #18 от "Чоко":

    По зле са и от по предните. То само крадене. За хората нищо не се видя при по висок вътрешен продукт от пандемията. Стопиха всички резерви. Рекордна инфлация. Смъкнаха ми жизнения стандарт. Няма никаква логика да гласувам пак.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стомната на Бойко

    26 18 Отговор
    ....Се счупи!12 години стомна за вода,много здрава стомна излезе,ама накрая и тя се счупи......И няма да има повече стомна за вода.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ники

    23 34 Отговор
    МАЛОУМНИЦИ МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ПАДНАТ И УМНИТЕ ХОРА СА СИГУРНИ В ТОВА ТЕЗИ КОМИСИОННИ В МОМЕНТА ГИ ВЗЕМАТ ПРОСТИЯ КИРО И КОКОРЧО ДЕТО СТЕ НАЙВНИ И ИМ ВЯРВАТЕ ПРИ ГЕРБ ВСИЧКО БЕШЕ ОК И ПЪТИЩА И СТАНДРТА БЕШЕ ДРУГ И СТО ПРОЦЕНТА ПАК ВСИЧКО ЩЕ Е ТАКА САМО ТЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ КАТО ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Никита Хрушчов ли си какъв си не знам

    24 15 Отговор

    До коментар #25 от "Ники":

    Но знам че твоя човек е рицедивист лъжец, три пъти съден за лъжа и клевета и още две заведени дела. РЕЦИДИВИСТ ЛЪЖЕЦ Е ТИКВАТА.
  • 27 Никита Хрушчов ли си какъв си не знам

    12 15 Отговор

    До коментар #25 от "Ники":

    Но знам че твоя човек е рецидивист лъжец, три пъти съден за лъжа и клевета и още две заведени дела. РЕЦИДИВИСТ ЛЪЖЕЦ Е ТИКВАТА.
  • 28 Адио ИТН

    17 32 Отговор
    ГЕРБ не лъжат! Само те могат да управляват . Другите са аматьори.
  • 29 Хохо

    23 12 Отговор
    Тоя гьотверен ошушка бедния народ открадна 3 млр пара от нас за да построи потока и направи подарък на Путин пфу долно и подло същество
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гого

    21 12 Отговор
    Боко мутро грозна скривай се некаде вече никой не ти верва престъпник угоен
  • 32 Българка

    11 16 Отговор
    Не лоша статия, многословна и добре насочена, НО един факт не е споменат, факта - АМИ АКО? Кой може да каже дали Боко щеше да заеме проамериканската позиция и да се изхвърли с анти-руска риторика , както го направи простО Киро? Ами ако беше се ошушлявил като германци и французи и бе заел по-мека и изчакваща позиция? Много добре знаем, че правейки се на шут , успяваше да лавира между ЕС, Турция и Русия. Може да не блести с интелект, но е хитър, за разлика от безсмислено напористите Кокорчовци. АМИ АКО.....????

    Коментиран от #34

  • 33 Курдов

    15 11 Отговор
    МАФИЯТА ГЕРБ ВДИГА ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО ТЕ СА ЗАВЛАДЕЛИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И ИКОНОМИКА И МОГАТ ДА КЛАТЯТ ДЪРЖАВАТА КОГАТО СИ ПОИСКАТ ЗАТОВААА ДРАГИ БИ БЪЛГАРИНО
    ЗАТВООООООООООООООООООООР!
  • 34 бузю

    14 8 Отговор

    До коментар #32 от "Българка":

    няма АМИ АКО , значи боко да си дерибейства тук и да лавира .......... АМИ АКО баба ти беше мъжка , теб нямаше да те има,
  • 35 Ники чука

    10 10 Отговор
    СПОКОЙНО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ БЕНЗИНА 2.5 ГАЗТА 1ЛЕВ ОЛИОТО 1.80 БРАШНОТО 0-7 СТ ТОКА 0.2 СТ ЩОТО ДЪРЖАВАТА Е ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА ГЕРБ-ДПС
  • 36 митничар

    19 11 Отговор
    КОЙ НАПРАВИ ОЛИОТО 7 ЛЕВА МУТРИТЕ НА БОЙКО МНОГО Е ПРОСТО
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хари

    18 1 Отговор
    Не лъжете хората вече никой не ви вярва.Хвърляйте костюмите и вземайте лопатите да чистите кал защото това е ефекта от управлението ви
  • 39 Голем страх

    10 9 Отговор
    Леле зелето говори За лъжа и демагогия Глей стига не познавам човек който ще гласува за ПП щото не общувам с идиоти
  • 40 Такаааа...!

    12 6 Отговор
    Ама вие много сте глупави , ако си мислите че след последните избори Бацето е спрял да управлява ! Това са 12г. знаете ли на колко "бизнесмени " им опрости от данъците !? Има им телефоните и им дава нареждания ! Това е ! И като дойде на власт да каже "ето пак аз ви спасих " ха, ха наивници!
  • 41 Абе,

    5 3 Отговор
    дойчезеле преди не даваше да се каже нищо против буци,сега от Козяк му зададоха нов курс...
  • 42 Българин

    2 2 Отговор
    боко и коко са най големите ШАЙТАНИ уоравлявали БГ.
  • 43 Дедовия

    6 8 Отговор
    Бойко толкова пари откраднал че може две години да плаща горивото на целия народ и пак да му останат
  • 44 РАДЕВ

    5 6 Отговор
    ЩЕ. ГЛАСУВАМ. ЗА.. ПП. ИЛИ. ДБ. НИКОГА. ЗА. РАСБОЙНИКА. АЛИБАБА. И. НЕГОВИТЕ. РАЗБОЙНИЦИ. -. КРАДЦИ. И. ЛЪШЦИ
  • 45 ББорисов

    3 2 Отговор
    си е съдебно доказан лъжец ,който сам си вярва на глупостите,които дърдори.
  • 46 Да си мислил!

    2 0 Отговор
    Биби, не свалиш ли цените до месец, на следващите избори няма да хванеш и 400 000 гласа!
  • 47 Всичко е вярно

    1 0 Отговор
    При Бойко и Кралицата беше жива!
  • 48 Ха,Ха.....!

    1 0 Отговор
    " Голям , тлъст лъжец". Българска версия! Ганьо пак се тупа по гърдите.!