Last news in Fakti

14 Септември, 2022 17:17 691 3

В пълна готовност! Румънският министър на енергетиката очаква запълнеността на газохранилищата да превиши 79 процента

  • румъния-
  • газ-
  • газпром-
  • газохранилища-
  • виржил попеску

ЕК одобри на базата на нормите на ЕС за държавната помощ схема за подкрепа на стойност 1,5 милиарда евро за Румъния, предназначена да осигури частична компенсация на предприятия, които са големи потребители на енергия

В пълна готовност! Румънският министър на енергетиката очаква запълнеността на газохранилищата да превиши 79 процента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на енергетиката Виржил Попеску увери в интервю за Радио Румъния, че страната разполага с необходимите количества газ и достатъчно производство на електроенергия, така че населението да може да прекара зимата спокойно.

"Това правим ежедневно в министерството - да гарантираме, че складираните количества природен газ - и днес мисля, че ще превишат 79 процента - и производството на електроенергия ще бъдат в такива параметри, че да можем да изкараме безпроблемно тази зима. Това е зима, която носи много големи предизвикателства, зима, над която се рее несигурността от спирането на газа от Русия и затова трябва да бъдем много внимателни", посочи министърът.

На 6 септември Попеску съобщи, че газохранилищата в Румъния са запълнени на 75,6 процента от капацитета си и прогнозира, че в началото на ноември нивото ще надвишава 80 процента.

Той отново напомни, че Румъния е сред най-малко зависимите от руския газ страни членки на ЕС.

Попеску също така заяви, че Европейската комисия е одобрила схема за помощ за румънските компании, като уточни, че тя е насочена към големите потребители на енергия. Той посочи, че схемата е продължение на аналогична схема, която действаше през 2019 и 2020 г. Бенефициентите ще могат да получат частична компенсация на разходите за 2021 и 2022 г.

"Схемата е валидна до 2030 г. Идваме на помощ на големите компании, потребители на енергия, които не бяха включени в Постановление 27", посочи министърът, визирайки правителствено постановление от март 2022 г. за таван на цените и компенсация на фактурите на битовите потребители и малкия бизнес.

В понеделник ЕК одобри на базата на нормите на ЕС за държавната помощ схема за подкрепа на стойност 1,5 милиарда евро за Румъния, предназначена да осигури частична компенсация на предприятия, които са големи потребители на енергия, отбелязва радиото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    3 0 Отговор
    И тия ли пълнят хранилищата си с ракетите на Мъск през луната? А?
  • 2 Русофил

    2 1 Отговор
    Изпуснахме и румънците, но държим здраво българите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: