Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Септември, 2022 22:30 4 565 32

Обвиниха Норвегия, че печели от войната в Украйна

  • русия-
  • норвегия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток

По време на извънредна среща на върха на министрите на енергетиката на ЕС миналата седмица няколко страни призоваха за определяне на таван на цените на целия газ, идващ в Евросъюза

Обвиниха Норвегия, че печели от войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Норвежкият опозиционен депутат Расмус Хансон отправи остро послание към правителството на своята страна: "Войната в Украйна не е справедлива причина да искаме по-високи цени на газа," цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико".

Засегнатата от санкции Русия използва доставките на газ като оръжие, надявайки се да навреди на съюзниците на Украйна в ЕС, които сега се борят да намалят зависимостта си от руския енергиен износ. Това води до скок на цената на природния газ - седемкратен през последната година.

Още новини от Украйна

Сега Норвегия измести Русия като най-големият източник на газ за ЕС и в страната се изливат потоци от пари.

Осло очаква около 94 милиарда евро чисти приходи от своята петролна и газова индустрия тази година, увеличение с около 65 милиарда евро спрямо миналата година. Суверенният фонд на Норвегия, който управлява печалбите от петрол на страната, има текуща наличност от около 1,2 трилиона евро, или около 250 000 евро на всеки гражданин.

Този поток от пари се превръща както във вътрешен, така и във външнополитически проблем.

Лявоцентристкото правителство на скандинавската държава, съставено от социалдемократите и центристката партия, казва, че е показало солидарност с увеличението на производството от 1,4 милиарда кубически метра в три ключови находища през март, като изпраща повече газ към ЕС. То твърди, че Норвегия не трябва да бъде обвинявана за пазарни сили извън нейния контрол.

Но Хансон, бивш лидер на норвежката Зелена партия, не приема аргументите на правителството.

Той нарече "морално погрешно" да се печели от покачванията на цените, предизвикани предимно от войната, и твърди, че Норвегия също рискува да навреди на отношенията си с ключови европейски търговски партньори, като ги принуждава да плащат толкова високи цени на газа.

"Смятаме, че Норвегия е късогледа и твърде егоистична", каза Хансон. "Ние получаваме неочаквана печалба, която е много голяма, но въпросът е дали тези пари ни принадлежат, докато най-очевидната причина за това увеличение на цените и този допълнителен доход е бедствието, сполетяло украинския народ?"

Хансон иска допълнителните пари да отидат във фонд за солидарност, който да се използва за възстановяване на Украйна след войната. Той каза, че експертите трябва да определят какво трябва да се счита за "нормална" цена на газа и всичко над това трябва да се разглежда като печалба от война и да се преразпредели.

Брюксел има подобна идея. По време на извънредна среща на върха на министрите на енергетиката на ЕС миналата седмица няколко страни призоваха за определяне на таван на цените на целия газ, идващ в ЕС; Европейската комисия иска такава мярка, насочена само срещу Русия.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че се обсъжда създаване на "работна група" с Норвегия, която да разгледа "как можем да намалим по разумен начин цената на газа".

Засега Норвегия не се хваща на подобни идеи. Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре многократно е заявявал, че няма да подкрепи таван на цените за износа на газ.

Хансон също смята, че е трудно да получи голяма подкрепа за идеята си в норвежкия парламент, където партията му, която има само три от 169 места, срещна съпротива както от правителството, така и от други опозиционни партии.

Но в други краища на Европа неговият аргумент започва да намира отзвук.

Норвегия трябва да сподели "гигантските" печалби, които е направила в резултат на по-високите цени на петрола и газа, особено с Украйна, каза полският премиер Матеуш Моравецки по-рано тази година.

Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход на Испания, наскоро нарече цените, плащани на Норвегия за газ, "смущаващи".

В писмен коментар за "Политико" норвежкият външен министър Аникен Хуитфелд каза, че Европа е изправена пред криза на доставките и основното задължение на Норвегия е да изпомпва повече газ.

"Норвегия беше помолена от ЕС и нашите европейски партньори да увеличи производството си, за да покрие възможно най-голяма част от недостига от Русия и ние направихме всичко възможно, за да го направим", каза Хуитфелд.

Тя каза, че Русия умишлено е изкривила цените на газа, като е спряла доставките за Европа и се стреми да навреди на европейските потребители като част от войната си срещу Украйна. Норвегия и нейните европейски клиенти имат общ интерес от "нормализиране на цените и прекратяване на изкривяването на енергийния пазар", каза тя.

Хуитфелд заяви, че има "много предложения в процес на обсъждане", но отказа да каже какви са тези идеи и дали тя ги одобрява.

"В момента се колебая да навлизам в конкретни предложения", каза Хуидфелд. "Трябва внимателно да се оценят последиците от различните мерки, така че резултатът да не е намаляване на предлагането или по-малко фокусиране върху спестяването на енергия."

Досега нито паричният приток, нито увеличението на цените на газа изглежда тревожи много норвежци.

Правителството ще отпусне около един милиард евро за схема, която плаща 90 процента от сметките за електроенергия на домакинствата, когато цените на едро се покачат над предписаните нива.

Междувременно по-широката икономическа перспектива също изглежда сравнително благоприятна, с безработица около 3 процента и цени на жилищата, които продължават да растат въпреки по-високите лихвени проценти.

По улиците на Осло войната и енергийната криза в Европа изглеждат далече.

Хансон донякъде се притеснява, че норвежците изглежда не желаят да поставят под съмнение собствения си късмет.

"Вероятно не е добре хората да са прекалено богати", каза той. "Те започват да си мислят, че имат дадено от Бог право да останат такива."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    27 2 Отговор
    Парите са най мръсното нещо на света

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Некой си

    11 33 Отговор
    Ако Норуей свали наполовина цената на газа, Газпром приключи съществуването си. Още до януари. .
  • 3 Бойко

    16 4 Отговор
    Който може ще препълни шкафчето
  • 4 кффккфк

    5 15 Отговор
    РоZZия търси оръжие от бившите ресспублики, яма те се бият помежду си!
    Как да и дадът!?
  • 5 Асанов

    28 1 Отговор
    Сащ няма да позволят да се намали цената
  • 6 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Съгласен..като жените са..ама без тях света умира.

    Коментиран от #21

  • 7 Викинг

    22 1 Отговор
    От пари никой не бяга
  • 8 да питам

    9 3 Отговор
    А войната в Украйна , има ли "справедлива причина" ...
  • 9 Ванко шемета

    5 15 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #24

  • 10 Байденко

    33 6 Отговор
    Русия използва таза като оръжие?
    А какво използват другите?
    Оръжие!
    Мисирките прескачат това.
  • 11 Моля

    41 3 Отговор
    А сега пък притискайте Норвегия да ви продава без пари. Ей , нагла работа ей. Да не печели тя, вий да печелите. Сатанизирайте всички наред, щом не скачат по гайдата ви.

    Коментиран от #30

  • 12 Госあ

    18 4 Отговор
    Тия бате, винаги се цакат едни - други хахахаха
  • 13 Анонимен

    50 0 Отговор
    Едно време норвежците са били бедни рибари, после откриват газ, петрол и стават богата държава, но и техните политици са родолюбци, като държавата сама добива природни си богатства плюс това държавата Норвегия е търгувала на борсата с тези пари и е купувала облигации, така е увеличила още повече парите в хазната. Ние заради крадливи политици, освен злато, диаманти и петрол да имаме, пак ще сме бедни.
  • 14 Разбира се че ще печелят

    30 3 Отговор
    Те не са мазохисти като нас само да губим и да живеем в мизерния
  • 15 Рошко

    21 1 Отговор
    Какво доживяхме, хора да се оплакват че имали свръх печалби, а не ама те имат ли си олигарси

    Коментиран от #16

  • 16 Рошеее ,

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    Винаги четеш статиите отзад ,напред ...
  • 17 Няма такава държава

    8 1 Отговор
    Войната в Украйна не е справедлива причина да искаме по-високи цени на газа .. както един пич от Америка за България казва Еми брат капитализъм е ..
  • 18 Жозеп Борел

    9 4 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.

    Коментиран от #20

  • 19 И папата

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    го каза: "Парите са л... ната на дявола"
  • 20 Димитър

    7 9 Отговор

    До коментар #18 от "Жозеп Борел":

    Първо се научи да пишеш правилно.Относно " костите на загиналите руски войници" знаеш ли че голяма част от тях са на етнически украинци,фини и други етноси на Руската империя.И накрая-ти си един жалък,комплексиран путлеропоклонник и нямаш никакво право да се наричаш българин.

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 21 Пацаки

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Бунди":

    Еееее не така, все пак жената е най добрия приятел на човека след кучето и коня!
  • 22 ЕС си го причини

    9 0 Отговор
    Години наред ЕС правеше всичко възможно да откъсне цените на газа от традиционното ценообразуване на база петролни деривати, като вместо това наложи на всички импортьори борсово ценообразуване, спот цени и ограничаване на дългосрочните договори. Какво са им виновни сега норвежците и руснаците, че цените на някакъв измислен виртуален сайт в Холандия се влияят предимно от слухове и "очаквания" и "котировките" на този сайт стигат небесата.
  • 23 СЗО

    4 1 Отговор
    Имаш крава- пиеш мляко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димитър":

    И един японец
  • 28 асдаа

    4 1 Отговор
    Напротив, тук ти си дри-сл-ьо-то който не е българин. Слава России!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Олиогофрения

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Моля":

    Норвежеца сам предлага таван, никой не му нарежда, но роба как да проумее това. Ценностната му система не му позволява. За морал да не говорим.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хахаха

    1 0 Отговор
    Изчакай 2 или 3 месеца пак ще говорим
Новини по държави: