12 Септември, 2022 20:50 844 20

Пендаровски: Страните от Западните Балкани имат нужда от механизмите на ЕС за справяне с икономическата криза

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • европейски съюз

Държавният глава е изразил очакване, че предстоящата среща на Европейската политическа общност в началото на октомври ще допринесе за по-нататъшното ускоряване на интеграцията на Западните Балкани

Пендаровски: Страните от Западните Балкани имат нужда от механизмите на ЕС за справяне с икономическата криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски участва в 11-та среща на лидерите на страните, участващи в инициативата за регионално сътрудничество "Бърдо-Бриони", където бяха обсъдени актуалните ключови теми в региона и Европа - процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, ситуацията със сигурността в региона, както и мерките и начините за справяне с енергийната и икономическа криза, пред която сме изправени в резултат на войната в Украйна, съобщават от кабинета на кабинета на президента.

Пендаровски е изразил очакване, че предстоящата среща на Европейската политическа общност в началото на октомври ще допринесе за по-нататъшното ускоряване на интеграцията на Западните Балкани, тъй като тъкмо „разширяването на ЕС допринася за поддържането на мира и стабилността в региона, за подобряването на демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките права и свободи и затова е необходимо да се ускори интеграционните процеси на всички страни от Западните Балкани”.

В рамките на дискусията Пендаровски е изтъкнал, че Босна и Херцеговина заслужава статут на кандидат за ЕС, а Косово - безвизов режим, и е изразил очакване за по-нататъшна силна подкрепа от страна на Словения и Хърватия в процесите на европейска интеграция на страни от Западните Балкани.

„Страните от Западните Балкани се нуждаят от възможно най-скорошен достъп до механизмите на ЕС като подкрепа за справяне с предстоящата енергийна криза, а икономическата и социална криза може да предизвика многогодишна политическа криза и да генерира допълнителни нестабилност”, е заявил Пендаровски, призовавайки за засилено сътрудничество и диалог.

На срещата по покана на президентите на Словения Борут Пахор и Хърватия Зоран Миланович участваха президентите на Албания Байрам Бегай, на Косово - Вьоса Османи, на Сърбия - Александър Вучич, на Черна гора Мило Джуканович, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и членовете на председателството на държавата Милорад Додик и Желко Комшич.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споко

    11 0 Отговор
    Механизмите ще дойдат и при Вас и ще цъфнете !
  • 2 гледайте

    8 1 Отговор
    През крив макарон "механизмите"!

    Коментиран от #10

  • 3 😆😆😆

    2 9 Отговор
    Ние имаме нужда от Копейкин, да въведе у нас рубли 🤣
  • 4 Майна

    8 0 Отговор
    Този със ,,совалката,, на Урсула и към ..луната..
    Какво малоумие се демонстрира ...,сън ли е...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Странно

    3 4 Отговор
    Сърбия - Александър Вучич ,този не беше ли голям приятел с Путин.
    За какво му е прогнилият ЕС

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе Вучич

    3 0 Отговор
    Всички млади ще изчезнат от Западна България щом влезете в Европа!
  • 9 От россия пари нема, има само за да се

    0 5 Отговор
    купува елитът. Защо да чакаш жълтите статинки на путин, когато от Запад идат милиарди евро. Е това не можате да го разберете, вие и вашите полезни идиоти, които умират за русията !
  • 10 извинявайте

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гледайте":

    Имах предвид през крив Макрон, но тия тилифони...
  • 11 Първо референдума

    2 0 Отговор
    Да видите какво ще кажат смъкъдонците пък тогава ще погледнете към Европа! ДПМНЕ си знаят работата!
  • 12 😆😆😆

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Странно":

    На нас нали ни беше много зор да ни вземат в ЕС 😆 как решихме, че искаме да сме големи приятели с Путин 😂 и се сетихме какви братушки-освободители си имаме 🤣
  • 13 Полски национален съвет

    5 1 Отговор
    Братя, славяни! СПРЕТЕ ПОЛСКАТА УКРАИНИЗАЦИЯ. Спрете да финансирате войната в Украйна за сметка на полското общество. Ние, полският народ, изразяваме категоричното си несъгласие с действията на правителството, които са насочени към ескалация на конфликта на източната ни граница. Ние сме категорично против въвличането на Полша в конфликта. Правителството, без съгласието на хората, взе една от страните, налагайки огромни разходи на обществото, които ние не можем да поемем. Правителството изпраща оръжие, като по този начин обезоръжава полската армия - това действие е в ущърб на нашия народ.
    Това не е нашата война!
    Полски национален съвет

    Коментиран от #17

  • 14 От западната преса

    4 0 Отговор
    Припомняме, че на 18 юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон бяха на работно посещение в Баку . В резултат на пътуването беше подписан меморандум за увеличаване на доставките на АЗЕРБАЙДЖАНСКИ ГАЗ за европейския пазар. ЕС планира да удвои доставките на газ от азербайджанския сектор на Каспийско море, но експерти по-рано отбелязаха, че Баку ПРОСТО НЯМА ПОВЕЧЕ КАПАЦИТЕТ през следващите години .
  • 15 Кърваво писмо на 160 сръбе

    2 0 Отговор
    Братята да си направят референдума първо..че да не стане така да не започнат преговори изобщо
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 полски коч

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Полски национален съвет":

    Кви славяни сте вие, бре! Вие сте фашисти като да не казвам кои, че после трябва да си чистя клавиатурата!
    Вие, поляците, сте КАТОЛИЦИ, т.е. ФАШИСТИ! Даже правихте циркове с някаква папа 81 година! Вие мразите Русия и останалите православни държави, не по-малко отколкото ни мразят щатите и немските кочове! И ще си платите за това! Още тази зима! Надявам се, ако не пукнете от студ, поне от глад да пукнете, фашисти продажни!
  • 18 Че ти намериме механизъм

    2 0 Отговор
    пендерче сръбско, механизъм дето ше ти пасне на мераците.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 генчо

    0 0 Отговор
    демек икса кинти ама първо да промени настеронието срещу българия
Новини по държави: