Last news in Fakti

21 Септември, 2022 12:52 2 450 11

Лиз Тръс обмисля дали да включи Великобритания в новата европейска политическа общност, за която се бори Макрон

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • еманюел макрон

Клубът на "демократичните европейски нации" трябва да проведе първата си среща в Прага през октомври, ден след партийната конференция на торите

Лиз Тръс обмисля дали да включи Великобритания в новата европейска политическа общност, за която се бори Макрон  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската премиерка Лиз Тръс претегля доводите за и против присъединяването на страната ѝ към „европейската политическа общност“, за чието създаване настоява френският президент Еманюел Макрон, пише в. „Индипендънт“.

Клубът на "демократичните европейски нации" трябва да проведе първата си среща в Прага през октомври, ден след партийната конференция на торите.

Френският президент заяви, че групата е "ново пространство" за сътрудничество, в което може да се обсъждат въпроси като сигурността, енергетиката, транспорта и движението през границите. Той заяви, че тя ще даде възможност на демократичните европейски нации, които се придържат към европейските ценности, да си сътрудничат политически и каза, че ЕС, "имайки предвид степента на интеграция и амбициите си не може да бъде единственият начин за структуриране на европейския континент", припомня вестникът.

Бившият британски премиер Борис Джонсън изглеждаше ентусиазиран по отношение на организацията и каза за идеята: "Трябва да има роля за всички нас в един по-широк разговор по въпроси, които засягат всички нас". Смята се обаче, че Тръс е по-скептично настроена към предложението на Макрон. Пред парламентарна комисия тя каза, че Обединеното кралство все още не се е съгласило с нищо.

Предварителният дневен ред за срещата през октомври предполага, че дискусиите ще се съсредоточат върху войната в Украйна и енергийната криза на континента - макар че няма много подробности какво ще се прави в дългосрочен план.

За участие са поканени всичките 27 членки на ЕС, както и държави, които не са членки, като Великобритания, Украйна и Турция. Ще се включат и държави от Европейското икономическо пространство или с подобни търговски връзки като Норвегия, Исландия и Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсните ингилизи

    29 1 Отговор
    Неслучайно се измъкнаха от ЕС, преди контролирано да започнат да го сриват през отдавна планираната война в покрайнината. А ето, че сега подмолно предлагат и да завладеят територяиите по Еврота през нов съюз.
  • 2 Хихихи..

    20 0 Отговор
    Великата Британия се носи плавно след Великата Елизабет Втора,ихууу...
  • 3 МирО

    20 1 Отговор
    Тая не ни трябва - сваля коефициента на интелигентност на управата в ЕС, който и без друго е нисък - съдейки по решенията им последните 6 месеца.
  • 4 За размисъл

    16 0 Отговор
    Нови Антанта и Ос в подготовката за активни бойни действия - нов етап на ТСВ
  • 5 Сандо

    10 0 Отговор
    А какво решава новия крал,дето ни надуха главите с него?Май го е ударил на царствено и празнично пиянство?А би трябвало да вържи Лизанка,ако поне малко го е грижа за кралството и за бъдещото си царстване.
  • 6 Бесенн _Язовец

    8 0 Отговор
    Тая тайно се изплю на гроба на кралицата!
  • 7 Не е лошо

    1 3 Отговор
    Ами ако разпуснат ЕС и се намери съвършено различен модел за колаборация на независими държави на Европейския полуостров следва да подкрепим предложението на Макарони.
  • 8 Кади

    1 6 Отговор
    Лиз е секси. Има нещо в нея.
  • 9 надарена кака

    1 0 Отговор
    Дреме ми на памученитегащонки! Монархията не е демокрация.
  • 10 Чешърския котарак

    0 0 Отговор
    Има. Безспорно. Нали е Лизи? И Близи тръстовато.
  • 11 Вирус

    1 0 Отговор
    Пак някакви абсолютни простотии
Новини по държави: