Last news in Fakti

22 Септември, 2022 17:17 2 869 92

Мобилизация, ядрена заплаха, ескалация на войната: какво следва след речта на Путин?

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • донбас

До момента на война се изпращаха предимно професионални войници и доброволци, напоследък и все повече попълнения от затворите

Мобилизация, ядрена заплаха, ескалация на войната: какво следва след речта на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Защо Путин не обяви пълна мобилизация в Русия? Колко сериозни са заплахите му за ядрен сблъсък? Как ще се промени ходът на войната? Ето какво знаем дотук:

В необичайно време за обръщение към народа руският президент обяви частична мобилизация, същевременно обвини западните държави, че тяхна цел е "да отслабят, да разцепят и в крайна сметка да разрушат" Русия. Както и в началото на войната, която води в Украйна, Путин заплаши почти директно натовските държави с прилагането на ядрено оръжие. За отбраната си Русия щяла "да използва всички средства, които са на разположение" и това "не било блъф".

Кого засяга частичната мобилизация?

Владимир Путин подчерта, че ще бъдат призовани само резервисти и преди всичко тези, които са били част от въоръжените сили, след което са подписали договор като резервисти и разполагат с "определени военни познания и опит". Министърът на отбраната Сергей Шойгу обясни, че няма да бъдат призовавани нито студенти, нито наборници. Министърът посочи цифрата от 300 000 резервисти, като същевременно изтъкна, че запасът в Русия обхваща 25 милиона души.

Защо мобилизацията не е пълна?

През изминалите месеци редовно се изказваха предположения, че Путин може да обяви пълна мобилизация. Но той вероятно се е отказал по няколко причини. Най-напред би трябвало да промени названието на акцията си, наричана официално "специална военна операция". Поради това Путин няма как да обяви всеобща мобилизация - това би му нанесло сериозен удар в очите на неговите поддръжници.

Освен това при пълна мобилизация милиони руснаци биха могли да очакват да бъдат призовани и изпратени на фронта. По този начин войната би заела съвсем друго място в делника на много руски семейства. До момента на война се изпращаха предимно професионални войници и доброволци, напоследък и все повече попълнения от затворите.

За да тушира тези опасения, Путин на два пъти използва в речта си думите "частична мобилизация" - за да стане ясно всекиму за какво става дума.

От друга страна, по този начин Путин угоди на ултранационалистите. Напоследък те отправяха все повече критики към начина на водене на войната и настояваха за всеобща мобилизация. Путин като върховен главнокомандващ се оказа в неприятно положение, тъй като за първи път получи критики от собствения си лагер, дори да не беше назоваван лично.

Директно на фронта ли ще бъдат пращани новите войници?

Би трябвало да мине време, докато призованите войници бъдат изпратени в района на бойните действия. Те трябва първо да преминат обучение, което не е ясно колко ще трае. Ако от тях има спешно нужда в Украйна, те ще се озоват там зле подготвени, респективно няма да могат да покрият дефицитите в руската армия.

Вероятно е руската армия да поиска да изпрати новообучените войници в офанзива още в края на тази зима. Но те ще имат нужда и от повече въоръжение. Затова в речта си Путин се обяви и за увеличаване на оръжейното производство.

Колко опасна е тази стъпка за Украйна?

И тук всичко зависи от това колко бързо ще бъдат изпратени в боя новите войници, колко квалифицирани ще бъдат и как ще стоят нещата с тяхната мотивация.

Безспорно е, че украинската армия отстъпва по брой на руската, а и е понесла значителни загуби при последните офанзиви. В края на август самата тя назова като брой на жертвите си 9000 души. Украинската армия обаче може да компенсира количеството с качество - с високия си боен дух, тактически умения, доставки на оръжие и разузнавателна информация от западните държави. Поради това частичната мобилизация само ще подсили дебатите за допълнителна западна помощ за украинската армия.

Може ли войната да ескалира допълнително покрай "референдумите"?

Т.нар. "референдуми" в четири от окупираните от руснаците области носят допълнителен ескалационен потенциал. Тъй като няма съмнение, че в крайна сметка ще се обяви наличието на мнозинство за присъединяване към Руската федерация - по познатата схема от Крим през 2014 година. Оттам нататък Русия би могла да представя опитите на Украйна да си възвърне областите като нападение срещу своята собствена територия. И отново се стига до споменатата от Путин заплаха да отбранява Русия с всички средства, респективно "при необходимост и с ядрени оръжия". Насреща му е обещанието на украинския президент Володимир Зеленски за възвръщане на всички окупирани от руснаците области. И категоричният отказ на Запада да признае тяхната анексия.

Колко конкретни са заплахите на Путин?

Това засега е неясно и вероятно ще остане така. Преди началото на войната Путин залагаше на екстремни заплахи, предупредения и лъжи - те са част от неговия репертоар от години. Заканата за използване на ядрени оръжия потопи в страх много хора в Европа още в първите дни на войната. От друга страна, официално Путин винаги се е обявявал против приложението на този вид оръжия или най-малкото е казвал, че си дава сметка за последствията. Съвсем наскоро - през август - той написа в писмо до ООН, в което посочва, че в ядрена война може да има само губещи и такъв конфликт не би трябвало да започва никога. Но и това в крайна сметка може да бъде подложено на интерпретации.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жуже със звънче

    27 43 Отговор
    Оставете го тоя Путин няма шанс срещу ОТАН, те едни укри им разказаха играта та чак до Крим ще стигнат.

    Коментиран от #5

  • 2 Червената Соня 🇻🇳

    23 37 Отговор
    Мобилизация, ядрена заплаха, ескалация на войната: какво следва след речта на Путин?

    Пълен разпад и фалит на алкохолизираната джамахирия, терора и гражданските войни тепърва престоят, ж1жака вие на умрело от бункера с Кабзон и Герасимоф

    Коментиран от #32, #70, #91

  • 3 Професор

    15 29 Отговор
    Агонията ще продължи. Примерно аз съм Путин и нямам достатъчно войници какво да сторя. Ако се откажа това ще бъде поражение. Единствения вариант е да обявя мобилизация. Но това само ще удължи Агонията.
  • 4 Селянин

    11 21 Отговор
    Следва груз 200.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    14 33 Отговор
    джуджака обяви частична мобилизация , да не засилва паниката , но никой не знае колко ще мобилизира. колкото и да прати на фронта е безмислено-ураинцте са с 5милионна армия в запас. на руснаците им трябват 15 за да победят ,но украинцте а много по-добре воръжени. ако се излъже атом нещо , джуджака , Русия ще изчезне от картата. но се съмнявам да се стигне дотам . куче което лае не хапе , пък и му е мил животеца

    Коментиран от #62

  • 7 Следват още нещастни случаи

    8 24 Отговор
    в обкръжението на злия Крал-джудже. Арестуваните протестиращи ще са първа линия на фронта. И така...........С Корея 2 Обаче Ким живее в нашия свят, за разлика от Путин-в измисления.
  • 8 Българин

    35 26 Отговор
    Слава на Владимир Владимирович Путин и Велика Русия!🇷🇺

    Коментиран от #9, #74, #76, #88

  • 9 ТаУмВзе

    19 31 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ще го славиш на гробищата много скоро, рублоибрик пиян!
  • 10 Червената Соня 🇻🇳

    35 14 Отговор
    Ключовата дума е БЪРЗО.
    Референдум, Приемане на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка области в Пълните им граници, Ултиматум към Украйна да се изтегли от новоприетите Руски територии , Тактически Ядрен Удар при неизпълнение на Ултиматума. Всичко се решава другата седмица.
    НАТО яде чe6ypeци с Йод ))

    Коментиран от #45, #77, #89

  • 11 Жуже

    12 24 Отговор
    Да мобилизира тукашните путинороби и с автобуси Чавдар на фронта.

    Коментиран от #56, #68

  • 12 12340

    7 14 Отговор
    Към Сибир--ходоом марш!
    /Nach Sibirien – im Marsch!/
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е МИР
  • 14 Червената Соня 🇻🇳

    8 19 Отговор
    Шойгуто обяви 6000 мъртви орков и 100 000 убити украинци, и обяви могилизация, къде е логиката пияна?!
  • 15 Да си припомним за руското лицемерие

    6 10 Отговор
    Хотят ли русские войны?
    Спросите вы у тишины,
    Над ширью пашен и полей,
    И у берез, и тополей,
    Спросите вы у тех солдат,
    Что под березами лежат,
    И вам ответят их сыны
    Хотят ли русские, хотят ли русские,
    Хотят ли русские войны.

    Коментиран от #23, #26, #90

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Оня

    29 11 Отговор
    Путин не обяви пълна мобилизация, защото иска да спечели тази война с минимални усилия и жертви. Странно е, че запада не виждат причината за тази война, която е освобождаване на ЛНР и ДНР и евентуалното им преминаване към Русия.
    Добре, че ние не се освобождавахме от турско робство сега - защото запада и това щеше да нарече агресия и сепаратизъм.

    Коментиран от #25, #58

  • 18 Дано

    10 0 Отговор
    Не ме изтриете и ще ви кажа какво следва...ГОЛИЯ ОХЛЮВ
  • 19 Пацан

    14 12 Отговор
    Едно е да лепиш “Z”ки на Ладата,друго е да те пратят в окопа
  • 20 Сск

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    Ще “почваме “ли накрая?
  • 21 Мой адрес - Советский Союз

    1 7 Отговор
    Б🇨П поддържа позицията си, че Б0лгåрия не трябва да предоставя военна помощ на УķpайĤа!?! На Кацапите ли помага? Б0й п0çлēдéн ë т03и, дpужĤо ċи да вървим,
    с КурĤėлã и ПyтиH çBęтã да 0бн0вим!

    Коментиран от #30

  • 22 Гост

    12 16 Отговор
    Руските граждани как приемат това да бъдат пратени на безмислена война абсолютно безмислена! Никой нямаше да тръгне да напада Русия ядрения Арсенал и гарантира това , важи за всички ядрени сили! Застрашената Русия е само в главата на Путин .. Язък за всички загинали от двете страни абсолютно безмислено!
  • 23 Оня с коня

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Да си припомним за руското лицемерие":

    Хотят!!!
  • 24 семен скрепецкий

    3 3 Отговор
    россия - 2028
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Червената Соня 🇻🇳

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "Да си припомним за руското лицемерие":

    "... Хотят ли русские войны?..."

    Не съм чул нищо за война , а Вие ?
    В ход е най-обикновенна, стандартна, рутинна Операция.
    Кви войни, кви 5 лева ? ))

    Коментиран от #31

  • 27 Косата

    8 14 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    Разликата е, че ще има повече мъртви руснаци. А танковете и мунициите свършиха. Новите ще се бият с шамари.

    Коментиран от #33, #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От вчера

    22 11 Отговор
    се активираха всички продажни медии, калинки на хранилка на САЩ, да се напъват с глупава пропаганда! Спокойно! Професор Иво Христов беше казал за едни 80%! Та толкова са блеещите, които не търсят истината! Всеки има право на избор, дали да е блееща овтса или мислещ човек, търсещ истината, в морето от лъжи, с които ни заля, така нареченият "демократичен свят"!

    Коментиран от #43, #44

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Червената Соня 🇻🇳

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Но пък като се замисля 55 000 груз 200, 150 000 ранени и дезертирали, може и да е война, нищо че путан вика, че е операция, както и аз споменах по горе
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Червената Соня 🇻🇳

    8 12 Отговор

    До коментар #27 от "Косата":

    ".. Новите ще бият с шамари...."

    На радиоактивните укротрупове 😄😄😄
    Няма да има конвенционални военни действия, само Тактически. Едно Зелено Папагалче ми го каза.
  • 34 МОГИЛИЗАЦИЯ

    7 14 Отговор
    И стагнация за руската нация
  • 35 ПепераситеИДеберасите

    12 1 Отговор
    Следва, че оцапахме гащите, бате.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дизел

    6 12 Отговор
    Следва, че тълпи от пияни орки ще се юрнат по нашата българска прекрасна земя и ще окалят всичко по пътя си. ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ ЗА ТЕЯ ДИВИ АЗИЯТЦИ ВЕДНАГА
  • 38 Красноармейци 2022 година

    7 3 Отговор
    На пощата в Якутия трябва да им пратят медали за бързо изпълнение на задачите..след по малко от 24 местните запасняци са уведомени..прегледани и пътуват бодро към фронта..естествено ПОЧЕРПЕНИ..в Дагестан го пробват същото но местните се опъват
  • 39 ко речииии

    7 9 Отговор

    До коментар #27 от "Косата":

    Ми те се изнасят като настъпил Библейски потоп...освен нашите копейки да одят там друго не виждам...даже и руснаците не хотят...ха ха ха
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Червената Соня 🇻🇳

    4 7 Отговор
    Ма.чкай путане тия пияни роби, малко останаха, помпай ботокса и памперса в бункера!
  • 42 Англосаксите

    14 7 Отговор
    Си го търсят и ще си го получат

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Червената Соня 🇻🇳

    5 9 Отговор

    До коментар #42 от "Англосаксите":

    Е те си го получиха, рашкирия вее белия байрак, путана пише завещанието на кой ще остави ладата и гумената играчка
  • 47 Смешниците от ДВ са на линия с нова

    13 2 Отговор
    порция лъжи! Само да попитам къде трябва да се смеем, къде да ревем и къде да ръкопляскаме?

    Коментиран от #67

  • 48 САЩ, ЕС и нато шантажират и

    14 5 Отговор
    Притискат Русия От дълго време, очаквано и логично е руската страна или да им се предложи да я разграбят и обезличат или да се защити от агресорите както прецени
  • 49 Разведка

    3 10 Отговор
    Мутин мести бункера зад Урал, щото от ФСБ-то му казаха, че всичко до Урал ще се затопли до 6000 С°, понеже си мислел за някакви куфарчета с копчета.
  • 50 Смит енд Уестърн

    5 15 Отговор
    ТОКУ що, УКРАЙНА получи 50(петдесет)броя
    Нови,новинички Хаймерсчета !
    Действайте смело момчета !
    С вас е цялата планета !

    Коментиран от #53, #54, #59, #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ненормален

    11 3 Отговор

    До коментар #50 от "Смит енд Уестърн":

    Те у фащ нямат толкова
  • 54 Си Си Ким

    4 12 Отговор

    До коментар #50 от "Смит енд Уестърн":

    Ми не е честно. С 16 броя им изкъртиха зъбките, а сега още 50... Колкото повече мобилизация, толкова повече HIMARS.
  • 55 Кво да стане?

    6 6 Отговор
    сарматче в париж, друго в лондон, трето във вашингтон и тн по ред на номерата??
  • 56 Цвък

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Жуже":

    Не знам за путиноробите, ама тебе сиросоробе- ще те мобилизират в батальон срещу неговата и на Кадиров армията. Тамън да покажеш на практика, това което си писал на теория. Те путиноробите ще преминат на другата страна. Но ти ще останеш в историята като велик пълководец. Песни за тебе ще пеем. Паметник ще построим и добра дума ще кажем. Хи,хи,ха,ха. Цвък.💩
  • 57 А що си мислиш

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "мамейба":

    че ме вълнува какво и се е случило на м@йка ти? Отде да знаеш? :))
  • 58 Виждат, но

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Оня":

    Не им отърва
  • 59 Не лъжи бе

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Смит енд Уестърн":

    Да не е цялата планета от глупаци, та да блеят като овтсе!
  • 60 потърпевш

    11 3 Отговор
    ВСИЧКИ ИСКАТ МИР -ХАМЕРИКА -ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ -ПОЛ-ША ЛОМ-НО ПРАЩАТ ОРЪЖИЕ И БОМБИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА БЕЗМИСЛЕНА ВОЙНА -АКО СВЪРШИ ВОЙНАТА ОКРАЙНА ЩЕ ДЪЛЖИ НА СЪЩИТЕ ТИЯ НЯКОЛКО СТОТИН МИЛЯРДА -САМИ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКА КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ БОГАТСТВАТА НА ГОРКАТА ОКРАЙНА .

    Коментиран от #66, #79

  • 61 Бимби

    5 4 Отговор
    Следва , масово бягство от Русия

    Коментиран от #73

  • 62 анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Руската армия е 25 млн. по принцип.

    Коментиран от #65

  • 63 Телешки😛

    8 1 Отговор

    До коментар #50 от "Смит енд Уестърн":

    Ти ли си цялата планета като теле да гледаш с влажни очи и да ближеш с език господаря. Другите хора от планетата са доста по разумни и си знаят цената
  • 64 Урюрвкос

    10 3 Отговор
    ядрено оръжие на Путин се намира на територията на Русия а ядрено оръжие на Байдън има на много места по света дори в Румъния и кой кого заплашва.
  • 65 Бенбенски

    4 7 Отговор

    До коментар #62 от "анонимен":

    Значи на украинците им трябва милион армия. По принцип е прието руснаците да дават по 20-50 жертви за един враг.

    Коментиран от #75

  • 66 кокорчо

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "потърпевш":

    Бедни и „свободни“
  • 67 хохохо

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Смешниците от ДВ са на линия с нова":

    Четеш на диагонал, слагаш 1 звездичка и коментираш...Не се задълбочавай :))))
  • 68 оня

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Жуже":

    Зеления да мобилизира тукашните еурожендъри:))
  • 69 русороби

    0 2 Отговор
    колко от ваще днес приеха исляма в Мелитополь 😁
    Байрактар 👍
  • 70 ту-ту

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Кобзончоооо
  • 71 Симо

    2 3 Отговор
    Каква им е ползата от тоя референдум на донецките и луганските граждани - като станат съветски, пардон, руски и почнат да спазват руските закони, включително и последния. Но пък ще дадат светъл пример на разселените по света руснаци и току виж образували самостоятелни области, собственост на Русия, примерно като СОК Камчия, собственост на община Москва
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 МоГилизация

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "Бимби":

    На границите на Рашистан с Финладия, Монголия и Казахстан има огромни колони от превозни средства с мобилизирани, само, че не в посока към Русия. Що ли? А, и на никъде няма знака Z!
  • 74 И какво

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    и е великото на Руzия? За един приятел питам ; )))

    Коментиран от #80

  • 75 анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Бенбенски":

    „По принцип е прието руснаците да дават по 20-50 жертви за един враг”

    Това кой го твърди?

    Коментиран от #78

  • 76 Български

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Слава на г-н Зеленски, ликвидаторът на Русия. Слава на Украйна!
  • 77 Горките

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Невинни хора от новоприсъединените области. Сега са в положение на военна операция, след референдума веднага почват да изпълняват руски заповеди, закони и наредби за военно положение
  • 78 Бенбенски

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "анонимен":

    „По принцип е прието руснаците да дават по 20-50 жертви за един враг”

    "Това кой го твърди?"

    Историята

    Коментиран от #83, #84

  • 79 Търпи

    1 6 Отговор

    До коментар #60 от "потърпевш":

    Не е безсмислена война, която цели да постави Русия на мястото й. А парите за възстановяването на Украйна ще ги даде Русия. Репарации, братленце!

    Коментиран от #81

  • 80 И що

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "И какво":

    Прия1теляти го е срам да пита ли?
  • 81 Ще даде

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Търпи":

    да си оправи източна Украйна, която ще е тяхна!
  • 82 Вале-каро

    2 2 Отговор
    Спрете се !Върнете се малко назад. Признаване на Крим за самостоятелна република. Референдум. Присъединяване към Русия .Какво направи прехваленият "демократичен свят"? Нищо. Сега да има нещо подобно? Има. Какво ще направи така нареченият "демократичен свят"? Пак нищо. Богатите ще станат още по-богати. Да му мисли Украинският народ.
  • 83 Тъпо

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Бенбенски":

    Всяка война е различна, за да правиш подобни глупави сравнения! :))
  • 84 анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Бенбенски":

    Нещо не можеш да смяташ
  • 85 Лейди Ди

    2 3 Отговор
    следва мобилизация на българските русоробчета путкинисти - ВСИЧКИ ВКУПОМ НА ФРОНТА!

    Коментиран от #86

  • 86 А националните предатели

    3 2 Отговор

    До коментар #85 от "Лейди Ди":

    като простокирчо и блеещите му фенове, ко шъ ги прайм?
  • 87 Как какво следва ?

    2 1 Отговор
    Следва ескалация на войната...!!!! Руснаците ще продължат да водят този война този път с всички средства просто защото се видя , че досегашната им стратегия се провали.! Разчитаха на някакъв Блицкриг с бърз преврат за поставяне на послушно марионетно правителство , но не успяха поради сплотеността на украинския народ да защитава Свободата и страната си и поради собствената си глупост , като въобще започнаха тази ненужна война ЗА да демонстрират пред света "руската мощ и военно превъзходство"...!! И понеже вече са озлобени от пораженията си и защото Путин с "безаналоговата" му руска армия станаха за смях пред света, сега ще се опитат да търсят реванш с числово превъзходство от мобилизацията със запасняци по сталински пример, без оглед на жертвите и загиналите и ще се опитат да смажат всичко по пътя си , за да съкрушат украинската съпротива...!!!
    Целта на Путин който който е фанатично обсебен за победа в Украйна на всяка цена, е да ликвидира Украйна като държава с което ще може да декларира победата си над НАТО, САЩ и Запада и която му е толкова необходима за да затвърди позициите си и да утеши "хардлайнерите" около него от икономическите неуспехи на Русия и загубата на студената война с разпада на СССР..!! Путин не очакваше и бе раздразнен от реакциите на Запада за солидарност към Украйна, затова няма да се спре и пред употребата на оръжия за масово поразяване с което става особено опасен застрашавайки сигурността на цяла Европа, на което
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Допълнения

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Абе защо руската армия не е сринала Киев със земята още? За да се спре Украйна от ожесточена съпротива, би трябвало да се унищожат всичките й командни центрове на армията и съответно в Киев правителството, президентската администрация и подобни държавни структури?
    Да искаш да "защитаваш" само част от една държава, като отказваш да признаеш, че е война, е стратегическа глупост. За това Русия сега стигна до тука. От месеци им казвам, че Киев е най-важната цел! Но тези стратези там са "по-умни", та до тука...
  • 90 Хотят или не хотят

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да си припомним за руското лицемерие":

    Сащ ги накараха да "хотят"!
    Изгледай конференция на Стратфор в Чикаго, 2015 г с изказването на Фридман. Всичко ще ти стане ясно.
    Никой не иска войни. Войната е ужас за хората, които и да са те. Но има интриганти в този свят, които много добре умеят да ги предизвикват.
    Войните са добър бизнес. Оръжията струват милиарди. Поръчител са държавите, които не се стряскат да подписват неизгодни за държавата договори с преувеличени цени.
    А бедните войници и мобилизираните са тези, които ще загиват за някакви каузи.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 !!!?

    2 0 Отговор
    "Референдумите" в окупираната украинска територия е опит на Путин да узакони откровения пладнешки грабеж с взлом !!!?

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания