Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2022 09:41 6 881 44

В Самарканд поискаха от Путин да прекрати войната в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • самарканд-
  • узбекистан-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • индия-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Никой в ​​Самарканд не подкрепи милитаризма на Путин

В Самарканд поискаха от Путин да прекрати войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Самарканд поискаха от Путин да прекрати войната в Украйна

© Виталий Портников

Още новини от Украйна

Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, от Кремъл може да се разглежда като важно доказателство, че Западът не успя да постигне международна изолация на Руската федерация. Нищо чудно! В края на краищата на тази среща на върха руският президент Владимир Путин се срещна с лидерите на Китай, Индия, Турция и Иран, общува с ръководителите на бившите съветски републики - тоест той демонстрира, че външната политика на Русия сега е насочена към един "многополюсен" свят. И ако Западът не иска да признае самия факт на съществуването на такъв свят и налага санкции срещу Русия, това е проблемът на Запада.

Но внимателното разглеждане на резултатите от срещата на върха на ШОС показва, че Владимир Путин не постигна никакви реални резултати - освен може би пропагандните.

Най-големите очаквания бяха, разбира се, от срещата му с Председателя на Китайската народна република Си Дзинпин – още повече че това е първата подобна среща след началото на мащабна война срещу Украйна. Но въпреки всичките любезности, които съпътстваха тази среща, тя нямаше конкретни резултати. Западни анализатори дори казаха, че Русия постепенно се превръща в икономически и политически "васал" на Китай, а в същото време Пекин се опитва да избегне всякакви усложнения в отношенията със Запада, които могат да възникнат в случай на умишлено и демонстративно нарушение на санкционния режим.

Всъщност, още преди срещата между Путин и Си Дзинпин се случи събитие, което доказа, че Китай е не толкова съюзник, колкото конкурент на Русия. Преди да пристигне в Самарканд, Председателят на Китайската народна република посети столицата на Казахстан. По време на преговорите с президента на тази страна Касим-Жомарт Токаев прозвучаха думите му за гаранции за суверенитета и териториалната цялост на Казахстан. Но кой може да застраши тази териториална цялост? Скорошна бързо изтрита бележка в социалната мрежа на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев - именно за претенциите към територията на Казахстан - не оставя никакво съмнение къде ръководството на Казахстан може да види пряка заплаха.

Дори на срещата на върха в Узбекистан интересът към общуването с ръководителя на Китайската народна република беше много по-очевиден, отколкото интересът към общуването с президента на Русия. И това също е лесно за разбиране. Китай е втората икономика на съвременния свят. Русия сега дори не е в челната десетка. С кого би искал да разговаря ръководителят на която и да е страна, търсеща инвестиции? И какво може да предложи Путин не само на страните от Централна Азия, но и на Китай? Може би проектът за икономически коридор Китай-Монголия-Русия? Ръководителите на Русия, Китай и Монголия обсъдиха този "коридор" на тристранна среща. И какво от това? Изпълнението на проекта, който започна преди пет години, беше удължено с още пет години. Никакъв "коридор" не е имало и няма.

Никой в ​​Самарканд не подкрепи милитаризма на Путин

Точно в деня на срещата отново избухна граничен конфликт между двама съюзници на Русия, членове на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - Киргизстан и Таджикистан.

Президентите на двете страни бяха в Самарканд и дори се срещнаха. Интересното е, че Путин дори не се опита да стане посредник в това урегулиране, а Таджикистан и Киргизстан не се обърнаха към Русия и ОДКС. Но министър-председателят на Армения Никола Пашинян, чиято страна също се оказа в ситуация на граничен конфликт със съседен Азербайджан по време на срещата, се обърна към ОДКС и Русия - но не чу ясен отговор. Но Путин имаше много възможности да демонстрира интереса си към ситуацията поне в същия Самарканд, където се оказа редом с президентите на Азербайджан и Турция.

И най-важното, никой в ​​Самарканд не подкрепи милитаризма на Путин. Освен това, събеседниците на руския президент публично говореха с него за мир. „Ние работим, за да сложим възможно най-скоро дипломатически край на конфликта в Украйна“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на Путин.

„Знам, че днешната епоха не е епоха на войни и говорих с вас по телефона за това“, каза на Путин индийският премиер Нарендра Моди. И управникът на Кремъл трябваше буквално да се оправдава, твърдейки, че Русия „ще направи всичко възможно това да спре възможно най-скоро“.

Подобни резултати от срещата на върха в Самарканд едва ли могат да се считат за дипломатически успех на руския президент. Въпросът дори не е дали руският президент е изолиран на Запад. Въпросът е, че и на Изток към Путин и неговата политика се отнасят с опасения и това вече дори не се крие.

Източник: Радио Свобода

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    31 12 Отговор
    Ще я прекрати , бе ! Те , украйнците , като дойде зимата.....
  • 5 Име

    29 11 Отговор
    Сурсула дрън, дрън.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1957

    31 40 Отговор
    Никой не може заповяда на Путин.

    Коментиран от #39

  • 9 КОНТРАТА

    45 24 Отговор
    Това са от свободните съчинения на Дойче Веле

    Коментиран от #14

  • 10 Мамул

    32 18 Отговор
    Дезинформация!

    Коментиран от #16, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Taka така

    23 6 Отговор
    А към да не би да си мислите,че се отнасят като към равнопоставени партньори та вие сте една маша изградена от пушечно месо и безгласна маса слушаща заповедите на доставчиците на " помощи" за вашата територия. Жалки сте
  • 13 НАУМ

    35 26 Отговор
    ФАКТИ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА,КОЯТО НЕПРЕКЪСНАТО СПИСВАТЕ.МАЙ НЕ ВИ Е ЯСНО ,А САМО ПРОПАГАНДИРАТЕ. В МОМЕНТА СЕ ВОДЯТ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НО НЕ И ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА,ЗАЩОТО В ДЕЙСТВИЕ ВСЕ ОЩЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е ВКЛЮЧИЛА СТРАТЕГИЧЕСКАТА АВИАЦИЯ.Т.Е,ТЕЖКИТЕ БОМБОРДИРОВАЧИ НОСЕЩИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ БОМБИ.КОЕТО ОЗНАЧАВА ,ЧЕ УКРАЙНА МОМЕНТАЛНО ЩЕ СЕ ИЗРАВНИ СЪС ЗЕМЯТА. А ОБЯВИ ЛИ ПУТИН ТОТАЛНА ВОЙНА ДУПЕ ДА ИМ Е ЯКО НА УКРАЙНЦИТЕ.

    Коментиран от #20, #23

  • 14 Човека КоZа

    25 14 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    По-зле, "бесарабски фронт"... Шепа анонимници, на които неизвестно защо се дава трибуна.


    💤
  • 15 Путин изпята песен

    28 32 Отговор
    Никой не признава Крим, никой не подкрепя войнатана росия, от големите държави! Путин става политик трета ръка!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бациБоци

    25 12 Отговор

    До коментар #2 от "ВАТИРАН МУ'РЗИЛ":

    Да речем Русия пада. Става васал на САЩ. Какво става с Китай, А? Р Е В О Л Ю Ц И Я! Това става. Поради което всички подкрепят Русия селзо. Това е бунт срещу деспота от последните 1100 години Може и да не успее, ама след това Индия, Китай, Тирция и Иран ще ги разкостят. И те го знаят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БСП за България и Радев

    24 23 Отговор
    Измишльотини на Запада. Всички азиатски държави целуват ръка на другаря Путин, защото искат евтини газ и петрол. Не искат да студуват и страдат като Запада
  • 20 АНГЕЛАРИЙ

    20 16 Отговор

    До коментар #13 от "НАУМ":

    Тежко и горко на укринците така или иначе.
  • 21 Доматите с колците

    32 6 Отговор
    Я прочетете какво каза китаеца и тогава пишете мненията на подобни"експерти"......
  • 22 Ми кво пък

    26 14 Отговор
    Ама разбира се! Нищо не се случи в Самарканд! Съвсем нищичко! Само дето вчера приключи подписването на всички документи и от вчера Иран е официално член на ШОС. С което съюзниците срещу САЩ се увеличават. Само дето в Самарканд Ердоган заяви, че Турция също иска членство в ШОС, заедно с още няколко страни.
    Нищичко не постигна Путин! Съвсем! Всички, които бяха питани, всички се изказаха за мир в Украйна. Упс, даже и Путин! Самият той остана сам срещу себе си!
    Абе вие малоумни ли сте бе?! Че кой политик ще каже, че не е за мир?! Не само в Украйна, а в целия свят. И все пак войните никога и никъде не спират.
    Укропропагандистът Виталий Портников, сайтът на ЦИПСО на украинската армия Бесарабски фронт и Радио свобода ни обясняват, колко самотен е Путин. Доообре! Верваме! Много.
  • 23 **********

    23 19 Отговор

    До коментар #13 от "НАУМ":

    Това което си написъл го четем и слушаме вече седем месеца, ако русия била включила това, онова, още нищо не било започнало, щяло да стане това с Украйна, онова със Запада, смешни сте с тези празни приказки, русия в Украйна включи на задна, загуби войната, спука се големият руски балон надуван десетилетия с пропаганда и лъжи за велика и мощна русия и непобедимата и армия и безаналоговите и оръжия, истината лъсна със страшна сила, смешна армия годна само за паради, некадърно командване способно само на корупция, остаряла и негодна техника на светлинни години от натовската, технологично изостанала икономика...да се изнасят от Украйна докато е време, това могат да включат в дневният си ред.
  • 24 хахаха

    14 16 Отговор
    ами целия този текст е една глупост, разчитаща на неосведомеността на българина
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Въпрос

    23 13 Отговор
    Щом толкова сте победители, щом руснаците са слаби и армийката им е слаба и се разбягва, значи, ЕС и НАТО трябва незабавно да спрат да дават каквото и да било на на вас, на Украйна. Нито оръжие, нито пари, Нищо. Иде тежка за нас зима. Няма що да се охарчваме излишно. Вие сте победили вече Русия. Искайте си от нея репарациите и точка.
    Нашите пари и нашите оръжия остават за нас. Вие победихте, нали така казвате! Тогава да ви спираме издръжката. Не сте и няма и да бъдете членове на ЕС и НАТО. Поне не и в близките 50-тина години. За какво сте ни? Бихте Русия. Вече нищо не ви дължим.
  • 27 Вервамеви

    13 7 Отговор
    Щом е от" Източник: Радио Свобода"

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пак ми изтриха мнението

    15 3 Отговор
    Това е върхът на "демокрацията"! Не се нарушава конституцията на България, не се нарушават европейските ценности и всичко си е супер нормално!
    Значи аз съм изключително заблуден, понеже ненавиждам фашизма, насилието, корупцията, дебилизма, лицемерието на власт....?
    Да живее демокрацията и нейните супер мени и уомани днес, които така силно се придържат, към правата на гражданите!
    И тука ще останат само "най-хубавите" мнения! На края всичките ще са постригани като Ким, ще се смеят еднакво и облечени в сивички дрешки! Били много практични и удобни! Не се съмнявам!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    5 6 Отговор
    Още един провал на срещата на ШОС- не са дали хапчета за подмладяване на Ердоган.
  • 32 Аятолаха

    13 11 Отговор
    Аз обърнах внимание на Путлер .наредих го до моите подчинени на малкото столче .там му е мястото на джуджето .

  • 33 Иван

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Вервамеви":

    Овцата Соня вярва.
  • 34 Запъртък

    13 11 Отговор
    Абе понамирисва на фейк тая новина щото само краварски подлоги могат да се изкажат така и второ няма да я спрат докато целите които си поставя Русия не бъдат изпълнени
  • 35 Иван

    11 7 Отговор
    Още малко и ще изкарате, че страните от ШОС подкрепят убийството на 13 цивилни в Донецк.
  • 36 Вирус

    8 3 Отговор
    Абе бесарабският фронт намери ли синджирчета
  • 37 Пешо

    13 6 Отговор
    Зла пропаганда от запада, всички обичат Путин и му се кланят. Той постигна невиждан военен, икономически и политически успех. Доказателство за това е ликуващият руски народ и милионите бежанци от западна Европа към Русия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами от трън та на глог...

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Товарищ":

    Ще останеш обаче при западналата система...
    Ако не си разбрал, как ще живееш, хайде сложи си маската, да не те хване Маймунското :)....
  • 41 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    4 3 Отговор
    Путлер е срам за Русия
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    Всички са зад Русия