Last news in Fakti

27 Септември, 2022 22:18 784 3

И Словакия одобри членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • словакия

В дневния ред на унгарския парламент също е включено предложението за членство на Хелзинки и Стокхолм в НАТО, но не е определена дата за гласуване

И Словакия одобри членството на Финландия и Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият парламент днес ратифицира влизането на Финландия и Швеция в НАТО, превръщайки се в една от последните страни, подкрепили разширяването на военния съюз, съобщи Ройтерс.

Финландия и Швеция решиха да се присъединят към Северноатлантическия съюз тази година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

След подписването на протоколите за присъединяване през юли 30-те членки на НАТО ратифицираха тяхното влизане. След гласуването на Словакия остава само Унгария и Турция да одобрят разширяването.

Турция се противопостави, обвинявайки скандинавските страни, че налагат оръжейно ембарго на Анкара и подкрепят групи, които тя смята за терористични. Но трите страни подписаха споразумение за отмяна на ветото на Анкара в замяна на обещания за борба с тероризма.

Анкара заяви, че ще блокира кандидатурите за членство, ако обещанията не бъдат спазени.

В 150-местния парламент в Братислава126 депутати подкрепиха влизането на Финландия, а 124 гласуваха в полза на кандидатурата на Швеция за членство.

Правителството на словашкия премиер Едуард Хегер е силен поддръжник на Украйна от началото на войната през февруари. Страната, която граничи с Украйна, се съгласи също да приеме бойна група на НАТО за укрепване на източния фланг на съюза.

Подкрепата сред обществеността в Словакия е по-колеблива, като проучване от този месец показа, че подкрепата за Русия във войната е малко по-голяма от тази за Украйна, посочва Ройтерс.

Благосклонни към Москва са и някои опозиционни партии, включително "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо, както и местни медии, известни с разпространението на дезинформация.

В дневния ред на унгарския парламент е включено предложението за членство на Финландия и Швеция в НАТО, но не е определена дата.

Русия, която нарича действията си в Украйна "специална военна операция", разглежда влизането на Финландия и Швеция като дестабилизиращ ход, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 интересно

    1 0 Отговор
    А България
  • 3 Змей БГ

    0 0 Отговор
    Интересно, ако всички се омъкнат у НАТО, НАТО от кого ще ни пази?
    Да кажат гърците....
Новини по държави: