Last news in Fakti

28 Септември, 2022 13:40 1 217 22

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз

Документът идва в навечерието на петъчната среща на енергийните министри на Евросъюза, на която се очаква да бъде одобрен първоначален пакет от три спешни мерки

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България и още 14 страни членки на Европейския съюз настояват за общоевропейски таван на цените на целия внос на едро на природен газ, съобщава "Евронюз".

"Таванът на цените е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се посочва в съвместно писмо до ЕК, подписано от 15-те страни.

С този документ поддръжниците на тавана на цените на газа за първи път обединяват сили в писмена декларация за намерения.

Той е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и изпратен снощи на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Документът идва в навечерието на петъчната среща на енергийните министри на ЕС, на която се очаква да бъде одобрен първоначален пакет от три спешни мерки.

Призивите за ограничаване на цената на вноса на газ в целия ЕС набраха сила през последните седмици, след като през август цените на синьото гориво достигнаха рекордните 346 евро за мегаватчас.

След историческия връх последва постепенно понижение на цените, които в момента се движат точно под границата от 200 евро - почти пет пъти повече спрямо нивата отпреди година.

Страните, подкрепящи този ход, смятат, че ЕС - като най-големия единен пазар в света - трябва да наложи таван на цената, която е готов да плати за вноса на газ.

Чрез ограничаване на цените на газа сметките за ток могат да бъдат изкуствено ограничени, се посочва в съвместното писмо.

С течение на времето енергийната криза, започнала миналата есен, се влоши и сега оказва непосилен инфлационен натиск върху нашите домакинства и бизнес, изтъква се още в документа.

15-те държави призовават Европейската комисия да представи първоначално предложение за горната граница на ценовия таван на министерската среща в петък и по-късно да разработи официален правен текст за преговори и одобрение.

ЕК обаче все още се колебае по въпроса и проучва потенциалните рискове.

Комисията се опасява, че безпрецедентната мярка може да изплаши спедиторите във времена, в които ЕС отчаяно търси неруски доставки, особено на втечнен природен газ (LNG), за да преодолее зимния сезон без сериозни прекъсвания или режим на тока.

Очаква се конкуренцията за танкери с втечнен газ да се разгорещи, след като температурите започнат да падат, и може да се увеличи още повече, ако китайската икономика се съживи след период на забавяне.

До момента ЕК предлага само таван на цените на руския тръбен газ, за ​​да лиши Кремъл от приходи, които могат да бъдат насочени към продължаващата инвазия в Украйна, оказала се прекалено скъпа за Москва.

Подходът към Русия и спрямо други партньори трябва да бъде различен, настоя комисар Симсън миналата седмица.

В съвместния си призив обаче 15-те страни недвусмислено отхвърлят идеята за ценови лимит единствено за руския газ. Вместо това настояват за таван на цените за целия внос на газ, независимо от географския произход на суровината.

Според тях таванът на цените "може да бъде проектиран по такъв начин, че да гарантира сигурността на доставките и свободния поток на газ в Европа, като същевременно постига общата ни цел за намаляване на търсенето на газ".

Писмото с обем от една страница не предоставя технически подробности, като например колко висок трябва да бъде ценовият таван.

Подразбира се обаче, че таванът ще трябва да бъде по-висок от цената, плащана на азиатските и американските пазари, за да се гарантира, че Европа ще остане привлекателна дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    15 2 Отговор
    Айде, стига са лапали доставчиците на газ, че много се оядоха!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Запознат читател

    21 2 Отговор
    Това споразумение подписано ли е от търговците на газ. В противен случай керванът си върви а кучетата си лаят
  • 4 ЕС фен

    6 6 Отговор
    Да увеличим транзитните такси на патока на Баце, да не сме на загуба.
  • 5 МирО

    24 4 Отговор
    То аз искам таван на много цени, ама на дали.
    Истината е много простичка, но няма кой да я каже - ПАДАТ САНКЦИИТЕ - ПАДАТ И ЦЕНИТЕ.
    За един джуджак наркоман и фашиската му хунта страда цяла Европа - защо???
    той така или иначе е пътник - "този мач е свирен"

    Коментиран от #12

  • 6 Що бе?

    24 3 Отговор
    Тези са по-големи клоуни и от Зеленски! Нали съюзниците ни взривиха газопроводите (както още през февруари преди войната обеща Байдън), нали Кремъл ни е врътнал кранчето? Газпром вчера обяви, че ще наложи санкции на Нафтогаз, т.е. ще спре окончателно и транзита през Украйна. Ще поставяте таван на газ който го няма? Луди ли сте? Все едно да обещаете, че няма да допуснете да се замърсява с хвърлени фасове Луната. НЯМА руски газ, НЯМА и да има! А вие слагайте тавани на цената му!

    Коментиран от #17

  • 7 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    Нещем Руски газ бичат, са Таван килер на Нещо, което Нямат. Някой е слабоумен по презумция на Слугинажа. Евро съюзчето се Разпада тая Зима. Честито!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Потърпевш

    9 2 Отговор
    Сметка без кръчмар. Търговица определя цената винаги.
  • 10 Няма да мине

    8 1 Отговор
    Американците не искат...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "МирО":

    Просто е! Путин си изтегля войските от Украйна и санкциите падат!

    Коментиран от #14

  • 13 Факура

    11 1 Отговор
    Смешници, таван ще ли да слага?? Те няма да има кво да ядът, щели тавани да слагат! Хахаха
  • 14 ТаУмВзе

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Вече няма окрайна пич, тва си Пак Русия! Питомниците на бясната Пропаганда не сте прочели неква История. Z
  • 15 Ванко шемета

    0 4 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 16 Бамби

    7 0 Отговор
    България нищо не иска, ами гледа с 4 очи какво ще й подскажат от ЕС, че да започнат нашите мекерета да го повтарят. Европейски ценности!
  • 17 едрфтгъх

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Що бе?":

    Чети внимателно- искат таван на цената за ВСИЧКИЯТ ГАЗ който влиза в европа, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на произхода му...

    Аз само 1 нещо се чудя- някой от тези дето искат таван на цените сети ли се да пита господарите си зад голямата локва какво мислят по темата?

    А, и друго се чудя- ако Китай плаща по $1000, а европа наложи таван от $800 кой ще е лудият доставчик дето доброволно ще си продаде стоката за по-малко пари в европа?
  • 18 Одит

    4 0 Отговор
    Защо говорят от името на българите в царски стил: “Ние България”. Никой не ви е гласувал доверие за такива изявления!
    Тъмно средновековие в 21 век?
  • 19 Факт е,

    4 0 Отговор
    По повод взривове в района на СП-1 и СП- 2.
    На 24 септември в немското издание се появи информация, че 2 щурмови десантни кораба, съпроводени с се.военни кораба се насочва в района на Дания и Норвегия в Балтийско море.
    Всеки от тези големи 2 кораба разполага с 2 подводници за специални десантни операции , които способни да участват в диверсии на малка и средна дълбочина 50-200 метра
    Това случайно ли е ?
    А специалисти, които са се намирали там способни ли са да извършват тези действия ?
    Следва да се проследи пътят на корабите и основно да се проучи това.
    Случайно ли е, че именно сащ предлагат помощ в разследването на този инцидент ?
  • 20 1111

    5 0 Отговор
    Като ви е скъпо не купувате. Топлете се на гуми и се назовавайте европейци. Стига безсмислици.
  • 21 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Ей на това му се вика пазарни фундаменталисти с обратен знак. Как чевръсто се извъртат. След някой ден ще си извадят и старите червени книжки.Нещо за невидимата ръка на пазара? Кретени.
  • 22 Ха така

    1 0 Отговор
    ХаЙЙЙде да се съберем и да искаме таван на..... Мерцедес, порше, тесла, брадва и т. н. и..... БРюк селските З.. елки вече "ухаят". Нещо което не го произвеждаш как ще определяш цената МУУУУУУ. МОЖЕ БИ ГО ПИШЕ В ОЩЕ НЕ ИЗДАВАНИТЕ КНИГИ НА "РАЗВИТОТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО", а капиталист обича себе СИ парите СИ....