Last news in Fakti

28 Септември, 2022 16:25 1 629 15

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със "Северен поток" 1 и 2

  • северен поток-
  • газ-
  • газпром-
  • балтийско море-
  • русия

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че изтичането на синьо гориво от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със "Северен поток" 1 и 2 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник , че течовете от тръбопроводите "Северен поток" са причинени от саботаж и предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана, предава Ройтерс.

"Разговарях с (датския премиер Мете) Фредериксен за саботажната акция срещу "Северен поток", написа Фон дер Лайен в Twitter, добавяйки, че сега е от първостепенно значение инцидентите да се разследват, за да се получи пълна яснота относно "събитията и причините за тях".

"Всяко умишлено прекъсване на активна европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор", предупреди тя.

ЕС ще засили защитата на своята енергийна инфраструктура след инцидентите с газопроводите "Северен поток", каза в сряда върховният представител за външната политика на блока Жозеп Борел.

"Цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлено действие", заяви Борел в изявление.

"Ние ще подкрепим всяко разследване, насочено към получаване на пълна яснота относно случилото се и причините за него, и ще предприемем по-нататъшни стъпки за повишаване на нашата енергийна сигурност."

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа, добавяйки, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    40 1 Отговор
    Ще се сетите ли да разследвате УкрайноПолска следа или ще се правите на слепи лицемери.
  • 2 Урюрвкос

    10 9 Отговор
    това беше отговора на резултатите от референдумите и явно не е работа на НАТО защото хабер си няма
  • 3 Хаха

    34 3 Отговор
    След дъжд качулка те американците си го шитнаха пък гони сега михаля. Остава сега турски поток и lng кладенците в Катар да се запалят и фащ ще празнува върхо трупа на европа. Пасианса за тях се нарежда перфекно само найвник може да си мисли обратното.

    Коментиран от #5

  • 4 Стефан

    25 0 Отговор
    И кво сега няма ли пак да обвините Путин, бе бо клу ци дол ни ?!?
  • 5 БОЛШЕВИК

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Защо си зажалил за сегашната неолиберална капиталистическа Европа в тоя вид и управлявана от алчни гнусни индивиди? Такова сборище колко по-рано се разпадне, толкова по-добре за хората в Европа които нищо хубаво не видяха от тоя съюз, само кражби, корупция и мизерия за повечето хора в Европа, а една шепа бандити вярно си живеят охолно и добре за сметка на всички останали мизеруващи, ограбвани и обедняващи европейци!

    Коментиран от #7

  • 6 да де

    24 0 Отговор
    Нещо не разбирам до вчера тази същата казваше, че Русия използва газа като оръжие и няма да го купуват за да не могат руснаците с парите да водят война, а сега говори за енергийната сигурност на ЕС, кога казва истината това бабе.
  • 7 Хаха

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    А не съм се загрижил за бюрократите, а за такива като нас който ще го отнесат най вече на своите плещи иначе те са си подлоги на фащ. Хубавото е че почват по много от страните да излизат от съня и се надявам по скоро всичките тези да бъдат прогонени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хъво

    6 2 Отговор
    Нато да даде газ на европа
  • 10 ПОАРО

    6 0 Отговор
    УСЕЩАМ ЧЕ ТОВА Е ДЕЛО НА ПОЛЯЦИТЕ, ЗАЯВЯВАМ ТВЪРДО

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Опааа

    3 0 Отговор
    Какво ще предприемеш бре м ърло?!? 😆 Един път в седмицата ще се къпете и това е!
  • 13 23456789

    1 0 Отговор
    ТОва си е диверсия на някоя страна или страни.Дания и Швеция де са спали .Много смешно ми стана като обвиниха Руската федерация,шото кранчето за отпътуване на газа по тия две тръби и е при тех и немат мотив да си пръскат тръбите ,като могат да врътнат кранчето.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мани мани

    0 0 Отговор
    то че газ и интернет тая зима ня имаме е ясно, ам да попитам ток поне ше имаме ли :)