Last news in Fakti

29 Септември, 2022 17:23 1 524 16

Гръцката газова компания и „Тотал“ подписаха споразумение за доставка на втечнен природен газ през зимата

  • газ-
  • тотал-
  • гърция-
  • втечнен газ

Споразумението предвижда доставки на втечнен природен газ с два кораба месечно, общият товар на които ще съответства на 10 тераватчаса през следващите пет месеца, т.е. от ноември 2022 до март 2023 г.

Гръцката газова компания и „Тотал“ подписаха споразумение за доставка на втечнен природен газ през зимата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцката държавна газова компания ДЕПА е подписала споразумение с френската „ТоталЕнержи“ (TotalEnergies, бивша „Тотал“) за доставката на втечнен природен газ, обяви гръцкото министерство на околната среда и енергетиката, цитирано от АНА-МПА. В съобщението на министерството се казва, че това е решителна крачка към осигуряването на достатъчни количества за страната в случай на намаляване или прекъсване на доставките от Русия.

„С това стратегическо споразумение се постига националната цел, поставена от правителството, за енергийна достатъчност на страната и постепенно освобождаване от зависимостта от руския природен газ. Споразумението е реализирано с оглед на трудната от енергийна гледна точка зима в цяла Европа не само заради рязкото повишаване на международните енергийни цени, но и заради опасенията от прекъсвания на електроснабдяването и отоплението в почти целия континент“, казват от гръцкото министерство на енергетиката.

Споразумението предвижда доставки на втечнен природен газ с два кораба месечно, общият товар на които ще съответства на 10 тераватчаса през следващите пет месеца, т.е. от ноември 2022 до март 2023 г.

Гърция ще се снабдява с втечнен газ на цена, различна от тази на референтния хъб TTF, която проявява голяма нестабилност, като същевременно си запазва възможността са не приеме товари, ако прецени, че не са ѝ необходими, като заплати такса за отмяна на поръчката.

Около 70 процента от вноса на природен газ в Гърция се използва за производството на електроенергия. Министерството отбелязва, че през първото шестмесечие на годината зависимостта на Гърция от руски природен газ е намаляла значително и делът му е бил 34 процента спрямо 45 процента през същия период през миналата година. Същевременно вносът на втечнен природен газ се е увеличил с 50 процента на годишна база. През терминала в Ревитуса са преминали 44 процента от вноса на природен газ в страната спрямо 31 процента миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 5 Отговор
    И ще ни го продават с 30 процента надценка.

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Йоргос

    15 8 Отговор
    Те затова гърците са по улиците заради,, евтиния" втечнен газ.
  • 3 Соломон

    17 12 Отговор
    Това НАС БЪЛГАРИТЕ, какво ни ТОПЛИ ?!

    Когато България я НАТИКАХА в Европейския "съюз" и НАТО, ни разказваха, за СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ !

    Къде е СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ и СУВЕРЕННА ли е България в момента ?!

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 верно ли

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ти от къде знаеш? и какво ти пука когато е по-евтин от руския дали е с 30 или с 80% надценка? Щото помним как 2014та фашагите от Германия им го даваха по 215 долара, а на нас "братушките" само за 512 долара.... сещай се.

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Тази ла

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За такива красавици като вас трябва безплатно
  • 11 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    4 1 Отговор
    Пускаме конекторчето и си решаваме газовият проблем....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Демократ

    7 3 Отговор
    Така правят умните управници, мислят за държавите си и хората.Нашите тъпи милиционери ,наречени министри, цотказват да подпишат договор за целия зимен сезон, за да унижават България пред путиновото оръдие Газпром. Те изпълняват заповед строй,се преброй се, като в казармата.То и физиономиите им са като на ЗКПЧ от соц.армията.
  • 14 Кратун

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "верно ли":

    Само,че газа е руски!Прочети и се информирай!!!
  • 15 Ванко шемета

    2 2 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 16 Бамбука

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Соломон":

    Тебе лично какво да те топли ? ЕС и НАТО ли , или корупцията, която съсипва България ? Гласувате за мафиоти, а после главоболие, дори и жената не ви пуска, защото кинтите са откраднати.
Новини по държави: