Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Септември, 2022 21:04 5 353 25

Какво получават украинските бежанци в Германия

  • украйна-
  • бежанци-
  • германия-
  • украинци-
  • война-
  • русия-
  • пари-
  • жилище

Колко украинци получават помощи и има ли злоупотреби?

Какво получават украинските бежанци в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц заяви в понеделник вечерта по Bild-TV: "В момента преживяваме социален туризъм на бежанци: първо идват в Германия, после обратно в Украйна, пак в Германия, и пак обратно в Украйна." С тези свои думи Мерц предизвика голямо възмущение. През 2013 понятието "социален туризъм" бе определено от езиково жури за антидума на годината. С нея някои политици и медии умишлено създаваха настроения срещу нежеланите имигранти. Според немския речник "Дуден", понятието "социален туризъм" е пейоративен термин, който се използва, когато става дума за "промени в местоживеенето, които определени лица предприемат с цел да се възползват от социални облаги".

След като бяха изказани остри критики срещу него, Фридрих Мерц се извини и дори изтри свой туит по темата. "Това беше неточно описание на проблем, който се наблюдава само в единични случаи", подчерта той.

Още новини от Украйна

Какви помощи получават украинците

От 1 юни украинските бежанци могат да получават финансова подкрепа, която отговаря на размера на базовата социална помощ в Германия (т.нар. "Харц-4"). Това означава, че те са вече в малко по-добро положение от преди, когато им се полагаха само обезщетенията за кандидатите за убежище. Тези, които са в състояние да работят, получават парите си от Бюрото по труда, а останалите се обръщат към службите за социално подпомагане. В допълнение към разходите за живот им се заплащат разходи за наем и отопление, както и за медицински грижи. Предпоставка за това е бежанците да са поискали разрешително за пребиваване от местната служба за чужденците.

Колко украинци получават помощи?

Министерството на труда се позовава на предварителни статистически данни на Федералната агенция по заетостта. От тях излиза, че през август 546 000 души от Украйна са получавали базова социална помощ в Германия. От тях 355 000 са били в състояние да работят, а 191 000 са били нетрудоспособни, например защото са деца.

Документирани ли са злоупотреби?

Министерството на труда не разполага с информация за това. Говорител посочи пред столичното студио на АРД следното: "Всеки, който иска да получава обезщетения, трябва да живее на територията на съответното бюро по труда и да посочи адресна регистрация. Без трайно пребиваване в Германия нямате право на помощи. Ако бюрото по труда открие някакви злоупотреби, помощите се спират. Например, ако пощата не може да бъде доставена на посочения адрес, или ако хората не посещават исканите от тях езикови курсове или консултации. Възможно е също така наемодателите да подадат информация за евентуални злоупотреби - например, ако наемателите бежанци са напуснали жилището, но не са информирали бюрото по труда или службата за социално подпомагане.

Колко бежанци от Украйна има общо в Германия?

Към 24 септември Федералната служба за миграцията и бежанците е регистрирала общо 965 337 украински граждани, които са влезли в Германия от началото на войната. Според данните, повече от две трети от тях са жени. Децата и младежите са около 35% от тях.

Министерството на вътрешните работи обаче не може да каже колко бежанци са продължили пътя си към други държави или са се върнали обратно в родината си. Това е така, защото в Шенгенското пространство няма редовен контрол по вътрешните граници на общността, например към съседна Полша. Бежанците от войната в Украйна не се нуждаят от виза, за да влязат в Германия. Те обаче са длъжни да поискат разрешително за престой в рамките на 90 дни след пристигането си.

Автор: Кай Клемент


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    80 5 Отговор
    Войната се подхранва от САЩ и назначените пудели в Европа

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    93 3 Отговор
    А защо трябва да получават нещо в Германия ???!!! Изработили ли са го ?! Или , светът е длъжен на укрите , априори ???!!!

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Дедо Грую

    38 1 Отговор
    Тук крайнки онаквозим безплатно
  • 4 Бай киро съм

    46 3 Отговор
    Скоро бях по немско и обиколих червените фенери там много секси украйнки са почнали и проституират клиентите основно немски турци полвин час сървиз 60ка

    Коментиран от #14, #17, #20

  • 5 Войната се подпали и

    5 69 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    подклажда постоянно от Путин. Той е персонално виновен за абсолютно всички жертви, разрушения и загуби, следствие на войната(пряко или косвено) на всички на планетата. Останалите надолу в йерархията имат част от колективната вина, съобразно сектора за който отговарят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В България

    59 0 Отговор
    украинките си чатат в хотелите и пишат в соц мрежите: " Момичета, идвайте в България. Тук всичко е отлично, олинклузив и безплатно!"
  • 8 И ти не си изработил нищо

    4 70 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    но ревеш че не дават на теб, а на тях. Хората работят, и не са мързеливи като българите. Нито толкова надути, нагли и с претенции без покритие. За разлика от руснаците, които освен друго, са арогантни и брутални.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пич

    29 0 Отговор

    До коментар #8 от "И ти не си изработил нищо":

    Ако поне можеше да прочетеш правилно , и да разбереш , какво съм написал , щях да ти отговоря !
  • 13 Олена

    25 0 Отговор
    Получи порно сцена и кревати
  • 14 Баче Кико

    9 18 Отговор

    До коментар #4 от "Бай киро съм":

    Викаш до всяка красива украинка по две грозни българки които само цръни арапи ги взимат
  • 15 Украинци

    48 0 Отговор
    Никога не е имало такъв народ. Украонците след втората световна са 3 области в днешна Украина. Имали са късмета, лидерите на Ссср да са от Украина. Ссср са създали Украина изцяло. Народност украонец никога не е имало преди това освен спомвнатите области.
  • 16 Аз ще ви кажа...

    49 0 Отговор
    Пълно е с укри...но за разлика от БГ тука им намират работа и те трябва да работят. Помощи получават единствено децата и майките им. И работят, не наглеят както при вас. Няма петзвездни хотели, няма дневни за да лежат. Швабите от години имат опит с бежанци и придошли нищоправци. А вие ги хранете а те да ви плюят. Дет се вика...кучето скача според тоягата.
  • 17 Манчо

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай киро съм":

    За да получат трябва да дадат и чичо Ханс знае как да действа в такива ситуаций.
  • 18 За размисъл

    22 0 Отговор
    Наскоро подслушан ненарочно разговор край туристическа забележителност край Бон между две украински семейства: трябва за известно време да се приберем в Украйна, да поработим няколко месеца. Тук (в Германия) е много скъпо.
    Ще дойдем напролет.
    Мъжете на видима възраст от около 40-42 години. Колите: Опел 2020 и Тойота 2019.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дипломат Чукчев

    22 1 Отговор
    Не съм видял украинец да работи.Вие за будали ни вземате.Сега карат училище по немски после, като победи Путин ще работят.Елате и вижте тихомълком вкараха 1милион укри, за роби, но те не са сирийци, а достойни бандеровци.Слава на Русия!
  • 23 Иван

    15 1 Отговор
    След Турция и ЕС се подведе по свирката на САЩ ..Сащ разбърка в Сирия ,нобеловия лауреат за мир Обама разби Сирия , гукядинубити и милиони бежанци към съседните страни ..сега и с Украйна ..Европа ще сърба попарата
  • 24 Дурхан

    16 1 Отговор
    Имам чувството че САЩ нарочно създава хаос далеч от границите си ..Близкия изток , Украйна , Тайван..има Сащ има проблеми , няма Сащ и няма проблеми
  • 25 Какво получават

    2 0 Отговор
    украинските бежанки в Германия ли?
    Богат избор от мургави германци с насърчаване за създаване на ново поколение работници
Новини по държави: