10 Октомври, 2022 15:36 2 360 14

Германия е изправена пред най-големия бежански натиск от години

  • бежанци-
  • германия-
  • мигранти-
  • натиск-
  • война-
  • украйна

Има ли как всички бежанци да бъдат интегрирани и подслонени?

Германия е изправена пред най-големия бежански натиск от години - 1
Снимка: Shutterstock

Бежанци от войната в Украйна

998 000 души, избягали от Украйна са регистрирани от германското Министерство на вътрешните работи за времето от края на февруари до края на септември 2022. Две трети от украинските бежанци са от женски пол, една трета – от мъжки. Общият брой на децата сред тези бежанци възлиза на 350 000. Междувременно около 80 000 украинци са напуснали Германия.

На практика обаче в Германия сигурно са дошли дори повече хора, бягащи от войната. Украинците влизат в ЕС без визи и в продължение на 90 дни могат да се придвижват без никакъв контрол в Шенгенското пространство. През това време те са длъжни да си набавят по-дългосрочна виза от някоя държава в ЕС. Комисариатът на ООН за бежанците съобщава, че около 700 000 украинци са получили статут на бежанци от война в Германия.

Кандидати за политическо убежище

В Германия отново нараства броят на бежанците, пристигащи през Балканския полуостров и Средиземно море. От януари до август 2022 година германската Служба за миграцията и бежанците е приела над 115 000 молби за политическо убежище - с една трета повече, отколкото предишната година. Най-много от кандидатите идват от Сирия, следвани от тези от Афганистан и Ирак.

Според германското Министерство на вътрешните работи нарастващият брой кандидати за убежище в Германия се дължи включително и на това, че държави като Турция, Тунис и Либия, които са първите спирки на придвижващите се към Европа, преживяват в момента политически и икономически кризи, а други транзитни държави като Гърция и Италия почти не отделят средства за бягащите хора и ги насърчават да продължат пътя си към Германия, макар че в рамките на ЕС всъщност са длъжни да поемат отговорност.

Разпределянето на бежанците в Германия се извършва на базата на населението и данъчните постъпления в различните провинции. 12 от общо 16 германски провинции вече престанаха да приемат бежанци, защото са подслонили повече, отколкото им се полагат според това разпределение. Редица общини и градове също вече не приемат бежанци, в резултат от което много украинци намират убежище при близки и роднини в Германия, но нямат достъп до социални помощи на общинско равнище.

Има ли в Германия достатъчно приюти за бежанците?

До юни положението беше под контрол, но в момента вече се чувства недостиг на помещения и редица общини отново настаняват бежанци в спортни зали, преоборудвани с легла и паравани. Все още се използват и временните палатки, издигнати през лятото.

В Германия все по-трудно се намират жилища. Положението е по-добро единствено в селските региони. Гералд Кнаус, може би най-известният и авторитетен експерт на тема "бежанци" в цяла Европа, предупреждава: "Предстои ни небивала зима по отношение на бежанците, ако положението в Украйна продължи да се влошава и хората там нямат ток и отопление, защото Русия разрушава електроцентралите или използва оръжия за масово унищожение."

Как върви интеграцията на бежанците?

В Германия бежанците имат достъп до курсове по немски език и семинари за интеграция. Вече 100 000 украинци са се записали на такива курсове, които включват 600 учебни часа езиково обучение и 100 учебни часа занимания с историята на Германия и със структурата на държавата и обществото. Освен украинци, в тези курсове са се записали и още 90 000 бежанци от други страни.

Каква грижа се полага за децата?

Близо 200 000 украински деца вече ходят на училище в Германия, а това сериозно претоварва образователната система. От професионалната организация "Образование и възпитание" смятат, че предизвикателствата вече са почти непреодолими. "Няма класни стаи, не достигат учители, не идва и подкрепа от други професии, например психологическа помощ за справяне с травмите. Така че, независимо от огромния ангажимент на учителите, успешна интеграция едва ли ще се осъществи", казва председателят на организацията Удо Бекман.

Общините и градовете имат нужда от помощ

Общините искат повече пари за покриване на нуждите на бежанците. От юни насам украинските бежанци вече имат право на минимална социална помощ, ако не могат сами да се изхранват. През август такива помощи вече са получавали над половин милион украинци. През април правителството в Берлин отпусна допълнителни 2 милиарда евро на общинските и градски власти за покриване на нуждите на бежанците. През ноември ще се обсъжда втора финансова инжекция. Отпуснатите досега пари отдавна вече са изхарчени, твърдят от Асоциацията на градовете и общините.

Заплашени ли сме от криза като през 2015-2016 година?

Политици от опозицията предупреждават, че такава криза е неизбежна. Вътрешният министър на Бавария, който е от опозиционния на федерално равнище ХСС, смята, че бежанците от Украйна и кандидатите за политическо убежище вече надхвърлят броя на бежанците от 2015-2016 година, когато в Германия дойдоха близо 1,2 милиона души, главно от Сирия. От друга страна натрупаният тогава опит помага на администрацията да работи по-ефикасно.

Министерството на вътрешните работи е наясно с големия проблем и търси начини за подпомагане на общините. Но въпросът има и европейско измерение, защото бежанците от Украйна са твърде неравномерно разпределени в държавите от ЕС. Най-многобройни са те в Полша и в Чехия, в Германия вече пристигнаха близо един милион, докато в съседна Франция цифрата е далеч по-ниска.

Търси се начин и за ограничаване на нелегалните мигранти, които пристигат по балканския маршрут. Германия продължи извънредния контрол по границата с Австрия, засилен е контролът и по чешката граница. Политици от управляващата коалиция в Берлин смятат, че спешно се налага общоевропейска среща на високо равнище по въпроса за бежанците.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    23 4 Отговор
    Нея..... като се напълниха с черни , и неграмотни , не реваха !!! Даже мечета , и , Вилкомен........ сега - бели , руси , и синеоки , и голям вой..... Смачкан е идеала , на германеца.....

    Коментиран от #2

  • 2 ...

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    вЕтно ли? Сега ще ни кажеш ли на кой континент е тази Германия за която вряскаш? Аман от многознайковци.

    Коментиран от #5

  • 3 ханс

    9 0 Отговор
    Честито!
  • 4 айдее

    7 0 Отговор
    кво следва ако се съгласят да гласуват за джендарите получават автоматично паспорт, бате ги е учил на интеграция
  • 5 На майчиния

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Ти ! Където висите от дърветата !
  • 6 Еми да

    6 0 Отговор
    Баба Меркел ги покани. И ние какво да направим. Нас какво ни интересува. Който ги поканил да си ги храни и котка. Сега солидарно ли пак да се грижим за тях.
  • 7 Хлъц

    9 0 Отговор
    Един милион,и продължава наплива.От тях над 300 х са мъже! Но едва ли ги проверяват обстойно,от коя част на Украйна са тези" бежанци". Идеална цел за по заможната част от украйнското население.Свободен достъп до ЕС,без никакви формалности.Дори не са мечтали за подобна ситуация.Със сигурност,повечето са от Киев и областта,чак до Галичина.Сега им е паднало,да се заселват в Германия.При минимума за соц.помощ750 евро) сами пресметнете какви суми се харчат месечно.Акушерката и сие вече и гласуваха да приемат до 2024 година!?.Сега у нас няма Правителство с Парламент.И пак имаме 50 х н,а,ввлека. По 15 кинта на калпак дневно.Ако съставят кабинет,очаквайте минимум 100-120 х гърла.Не са случайни фразите от дойчо..за по справедливо разпределение!И всичко това е под прикрития натиск на Обора.
  • 8 Ха, дано, ама надали

    12 0 Отговор
    сащ солидарно да приеме сирийците, иракчаните и афганите, нали все разтягат лакърдии колко са велики и какво апапи по оръжие са с ЕС. Сега му е времето да покажат на дела думите си.
  • 9 Рошко

    9 0 Отговор
    Дойчовци, първо не обнивявайте путин а себе си и след това чичо сам защото не путин им разруши и оскуба държавите,това със налагането на вашите ценности и е само предпоставка да им разграбвате държавите така ако продължава вървим към анархия
  • 10 НАЛИ МЕРКЕЛ ГИ ПОКАНИ , КАКЪВ НАТИСК ?

    8 0 Отговор
    ..............................................................................................
  • 11 ‘ало, ‘ало…

    13 0 Отговор
    Това си е жив бизнес с роби по нов начин. Оставят им отворена вратата и те налитат като мухи. Много от тях са нискоквалифицирани и работят каквото намерят, а хер Флик вечно се оплаква от липса на работна ръка, населението нараства, потреблението се увеличава, само демографията става по-тъмна. С един куршум няколко заека.
  • 12 незнайко

    9 0 Отговор
    Елате хиляди рязани младежи , Германия е ваша !!!
  • 13 Поп Кръстю

    6 0 Отговор
    Сега вече Европейския съюз ще ФАЛИРА. Машините на печатницата кадето сечат еврото блокираха. Не могат да сечет вече милиарди за помощи . Германия ПОТЪВА . ФРАНЦИЯ И ТЯ СЛЕД НЕЯ. СЪБРАХА НА ЦЯЛИА СВЯТ ЕМИГРАНТИТЕ СЕГА ГИ КАЧЕТЕ НА ГЛАВИТЕ СИ.
  • 14 Дай Бън

    0 0 Отговор
    От 1м, 340к деца значи са били с по две майки или незнам са смятам. всяко е било с мама и баба. Повечето от 7збягалите са по заможните укри другите къде нямат пари за път си седят там
Новини по държави: