Last news in Fakti

29 Септември, 2022 15:40 8 509 117

Три хипотези за саботажа на "Северен поток": водолази, мини подводници или отдавна планирано?

  • северен поток-
  • газ-
  • балтийско море-
  • газпром-
  • русия

В момента все още звучи като сериозна спекулация, но е възможно на такава морска дълбочина да се предприеме нещо и от водолази, до около 50 метра дълбочина това не е изключено

Три хипотези за саботажа на "Северен поток": водолази, мини подводници или отдавна планирано? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Възможно е всичко да е било подготвено още при строежа на газопровода" - това е една от хипотезите за саботажа на "Северен поток". Командирът от Бундесвера Михаел Гис излага своите предположения за нападението.

Как въобще е възможно да бъде повредено едно толкова масивно съоръжение? Как предполагате, че може да е протекла операцията?

Михаел Гис: Ако ми позволите да кажа преди това следното: намираме за доста странна тази последователност на събитията - първо частичната мобилизация в Русия, после псевдореферендумите, а сега и историята с тръбопровода.

Това, което знаем засега, е следното: имало е детонации малко преди това, разполагаме със снимки от въздуха от датските военновъздушни сили. В момента все още звучи като сериозна спекулация, но е възможно на такава морска дълбочина да се предприеме нещо и от водолази. До около 50 метра дълбочина това не е изключено.

Знаем също така, че военноморските сили на Русия разполагат с дронове и мини подводници, които биха могли да бъдат използвани за тази цел. Възможно е и това - всичко да е било подготвено още при изграждането на съоръжението, а сега планът просто да е задействан.

Но в случая говорим за дълбочина от около 70 метра. Възможно ли е водолази да работят на такава дълбочина?

Михаел Гис: Има водолази, които могат. Това не са обикновени гмуркачи, които скачат във водата от някаква лодка. За целта са нужни специални кораби и специална екипировка.

Теоретично такова нещо е възможно, но според мен то е много трудоемко. По-скоро ми се струва, че в случая може да са били използвани дрон или мини подводница.

Но как тогава тази операция е останала незабелязана? Регистрирани са експлозии и нищо повече. Защо никой не е видял нищо?

Михаел Гис: Точно за това става въпрос: това са малки инструменти, които лесно биха могли да бъдат прикрити. Тук не се налага на място да отиде огромен боен кораб със съответното оборудване. Това незабавно би привлякло внимание.

Колко голям е рискът нещо такова да бъде разкрито? В каква степен Балтийско море е милитаризирано и какви възможности за наблюдение съществуват там?

Михаел Гис: Балтийско море се наблюдава много добре от силите на НАТО, а Германия играе дори водеща роля. Затова смятам, че не можем да говорим за по-голяма операция на руския флот. Сигурен съм в това. Защото силите на НАТО в региона щяха да забележат такова присъствие.

Нападенията над инфраструктурни обекти, като пътища и мостове, са част от този заплашителен сценарий - включително и за Бундесвера. Подготвени ли са Бундесверът и НАТО за такива сценарии?

Михаел Гис: Веднага след 24 февруари НАТО предприе мерки, сред които е повишената бойна готовност на частите. Също и Бундесверът реагира решително: току-що беше назначено новото ръководство, което отговаря за операциите на Бундесвера - от задачи вътре в страната, свързани с преодоляването на кризата, до участието на армията във война.

Един от акцентите е поставен върху реакцията на Бундесвера на тъй наречените хибридни заплахи. Това, което се случва сега с газопровода "Северен поток", е класически случай на хибридна заплаха. Това са съвсем други измерения и Бундесверът се готви за това.

Означава ли това, че военното наблюдение ще бъде засилено?

Михаел Гис: Да, военните ще повишат вниманието си.

Има ли някакво скрито послание в подобни действия?

Михаел Гис: Посланието би могло да бъде това: "Вижте какво можем, колко надалеч се простират нашите възможности - вие никъде не можете да се чувствате сигурни".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    30 112 Отговор
    водолази от руска подводница или нещо от сорта ,джуджака го е страх от Газпром и си ги е взривил със свои спецчасти-без те да знаят / в противен случай ако , както твърдят путинофилите , са щатите-значи е страхливец , да не предприема мерки

    Коментиран от #18, #24, #45

  • 3 БОЛШЕВИК

    143 43 Отговор
    Западните чакали си самовзривиха газопроводите, сега ще почнат и да се самоизбиват от алчност и ненасита! Българите нямаме работа да стоим в едно сборище с такива изчадия!

    Коментиран от #19, #115

  • 4 Ето обяснението

    142 28 Отговор
    Михаел Гис: Балтийско море се наблюдава много добре от силите на НАТО, а Германия играе дори водеща роля.
    Някой и да е забелязал нещо той е от тези които много добре наблюдават балтийско море и следователно това са техни хора

    Коментиран от #9

  • 5 пиянките са

    33 82 Отговор

    До коментар #1 от "Краварите са":

    не позна терористичната държава от пияници е

    Коментиран от #32, #83, #98

  • 6 Гошо

    16 5 Отговор
    Подводен дрон.
  • 7 СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    34 145 Отговор
    Разбира се, че Путин взеирви тръбата, но е толкова зле, че не разбра, че атакува пълноправен член на алианса и скоро ще срещне цялата мощ на съючниците! Демокрацията идва Путин! Германия активира член 5 и ще бъдеш обесен на червения площад като Садам! Ядоса вече много Орела!

    Коментиран от #31, #34, #35, #48, #59, #77

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ушанка

    10 19 Отговор

    До коментар #4 от "Ето обяснението":

    ейййц тука ли си бре Шерлок ? :)

    Коментиран от #20

  • 10 Тома

    63 9 Отговор
    На този могат да му повярват само от третия пол хора
  • 11 Линкълн

    24 94 Отговор
    ЦРУ отдавна предупреди за руски саботаж, това са от новите мини подводници на Кремъл с спецназ диверсанти и са заложили някоя от новите си бомби за да ликвидират и без това неработещите тръби, и от яд към Европа че спря руските доставки сами го взривиха и след забавяне на Кремълския режим успя от втория опит да каже че САЩ са го направили за да разрушат западното единство, руския енергиен и ядрен шантаж вече неминава , и заради това стават по агресивни от Кремъл
  • 12 Американско "приятелство"

    51 9 Отговор

    До коментар #1 от "Краварите са":

    Когато вълкът в овча кожа е сред стадото може и да се пропукат тръбите на някоя овца. Ама смееш ли да обвиниш вълка?
    Ще го пробуташ на мечтата естествено!
  • 13 Сащ са терористична държава

    128 16 Отговор
    Започнаха лъжите за оневиняване на престъпника Байдън. Дълбочината е между 80-100 метра, а не 50! В района няма морски съдове, а имаше учение на НАТО.

    Явно смятат европейците за достатъчно затъпели, за да захапят всяка кукичка. Долу американския фашизъм!

    Z
  • 14 Жужо

    84 7 Отговор
    Може да е всякакъв но няма да се лиши от потенциалната възможност русия да получава много милиардни приходи от тези газопроводи
    Значи газопроводите са взривени от такива които имат интерес не той да получи тези приходи а той
  • 15 путин xo.йло

    22 64 Отговор
    руските изpoди и за майзийския самолет викаха другите са , та те и сега така...

    Коментиран от #17

  • 16 НЕ ВЯРВАМ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!

    83 14 Отговор
    Знаем също така, че военноморските сили на Русия разполагат с дронове и мини подводници, които биха могли да бъдат използвани за тази цел. Михаел Гис: Балтийско море се наблюдава много добре от силите на НАТО, а Германия играе дори водеща роля. Затова смятам, че не можем да говорим за по-голяма операция на руския флот. Сигурен съм в това. Защото силите на НАТО в региона щяха да забележат такова присъствие.КОЛКО МНОГО НИ МЯТАТ И ПРЕМЯТАТ ТИЯ. РУСИЯ ЩЕ ДА Е НО МОРЕТО СЕ ОХРАНЯВА МНОГО ДОБРЕ ОТ НАТО. АЛАБАЛИСТИТА ТИП ГЬОБЕЛС.НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НЕ ВЯРВАМ.

    Коментиран от #93

  • 17 Сократ

    22 6 Отговор

    До коментар #15 от "путин xo.йло":

    М-алоумник.
  • 18 БСТ

    80 9 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Грешиш в момента Американците доволно потъркват ръчички ... след добре свършена работа , а ние ( ЕС ) да му мислим .

    Коментиран от #25

  • 19 Пъци

    7 34 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Готовността за самоубийство за доброто на Путин и режима му в Русия,е безброй пъти заявявано от някой друг(особено в България),но не и от "западните чакали".

    Коментиран от #28

  • 20 Ето обяснението

    37 5 Отговор

    До коментар #9 от "ушанка":

    Не съм шерлок
    Той надтовецът сам си го каза
    Трябва да си идиот за да не го разбереш

    Коментиран от #109

  • 21 сирене

    67 7 Отговор
    хем контролирано от НАТО, хем Датските, Немските служби следят региона. САЩ не са го гръмнали, ма хич!
  • 22 Охо-бохо

    62 8 Отговор
    Америка ще ви срине под 50%, вие либералствате? Преди 80 г. ви пратиха да се биете с Русия и сега пак! Само онези зад океана да превъртат едни трилиони.
  • 23 ТаУмВзе

    10 45 Отговор
    Путин излезе голям хитрец. Взриви си собствената тръба и сега ще се изпокарат всички в алианса и в ЕС. Истиски шахматист. И ще се подхилква мазничко и ще вика "хихи, не знам за какво говорите!" Евала!
    Z
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОТарАК

    6 22 Отговор

    До коментар #18 от "БСТ":

    ако са те-което е съмнително , са направили много добре. няма да плащаме с наши пари за завоевателни войни 21 век в Европа

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 !!!?

    21 4 Отговор
    За правене на Зло възможностите на империята на Злото са безгранични !!!?
  • 31 БОЛШЕВИК

    45 13 Отговор

    До коментар #7 от "СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸":

    Винаги съм ненавиждал Запада и западния капиталистически живот, преди няколко години си мислех, че западът ще го закъса рано или късно и ще настъпи там някаква революционна промяна. Но все си мислех, че няма да вида разпада и разрухата на прогнилия западен свят. Сега съм убеден, че западът и начина им на живот рухва с всеки изминал ден, въпрос на време е, когато ще настъпи пълния колапс на всички западни капиталистически държави. Сега е време и Китай да се надигне за острова си и ще бутне столчето на западните чакали!

    Коментиран от #47

  • 32 Брюкселската зелка

    47 6 Отговор

    До коментар #5 от "пиянките са":

    Омен я сподели как точно са го направили, като всеки кораб и подводница им се следи постоянно от НАТО? Нима твърдиш, че аналогова Русия с парните самолетоносачи и подводници с гребци, незабелязано са извършили диверсия под носа на супер якото НАТО? Внимавай с опорките, че ще ти секнат центовете некъпани ми жълтопаветнико с нисък интелект
  • 33 КОТарАК

    3 15 Отговор

    До коментар #29 от "Кицо Беге":

    по принцип не ми е голям проблем да те намеря , но не ми се пръскат няколкостотин лева за почерпка , заради такива неадеквати като теб

    Коментиран от #57

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дедо ви

    47 4 Отговор
    Колко късопаметен трябва да си, че да не си спомняш кой заявяваше, че СП2 не трябва да бъде пуснат в експлоатация. Кой въведе всякакви санкции не само срещу Русия, но и срещу западните фирми участващи в строежа на СП2. Кой въобще има полза от прекъсване на връзките между Русия и Европа.
  • 40 Ала Бала

    42 4 Отговор
    То човек да се смее ли, да плаче ли, Путин си самовзривил газопровода по който пренася газ към европата, същевременно не искат да върнат газовите турбини, налагат безумни санкции, а реват за газ. И това докато е учението "Рамщайн", а около 2 седмици на местата на взривовете е имало краварско присъствие, същевременно преките заплахи на краварите, барабар и на онзи хахото президента, че газопровода няма да го има по един или друг начин все едно не са изричани. Е това вече и Оруел не е можел да си го представи. Искаме да сме независимиот Газпром, прекратяваме договорите и готово, всички са независими, те да не са ни навряли дуло на автомат в устата, пазарна икономика е все пак, ма после що ревем за руски газ.
  • 41 Преминаващ оттук

    15 13 Отговор
    Страшни разбирачи има в този сайт. Немогат да си обършат сопола ако не са мама и тати но за всичко имат мнение и коментират, коментират. Хайде създайте семейства, хванете се на работа и ще видите какъв е животът.Много ме съмнява, че тогава ще висите по цял ден пред клавиатурата.
  • 42 Псевдоним

    23 0 Отговор
    Както и да е станало, вътрешна работа е. Всички знаем например в България как стават "случайните пожари" в гори и в разни апетитни имоти.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българските турци

    16 6 Отговор
    Посланието би могло да бъде и това : "Хора които си режат вените го правят за да се самоунищожат... а решените да се самоунищожават са способни да унищожат и цялата планета ! "
  • 47 СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    3 14 Отговор

    До коментар #31 от "БОЛШЕВИК":

    Пиночет ще те вози на хеликоптер!
  • 48 Смешник

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸":

    Жалко че не се слушаш какво говориш .Ако НАТО е толкова сериозна работа и толкова мощен съюз който би могъл да смачка Русия ей така ,как при толкова микроцензори под носа му руснаците взривиха тръбите .Логично е ако са руснаците ,значи мощното НАТО е доста немощно ,ако е толкова мощно значи си е тяхна работа .

    Коментиран от #56

  • 49 Народа е казал

    40 4 Отговор
    Гузен негонен бяга!! Та странно е европейците да обявят ,че Русия сама е повредила газопровода си! С каква цел да го е направила когато те си решават кога да пуснат газ и не е необходимо да повреждат тръбата. Пръст има Америка която спечели още повече от това

    Коментиран от #62

  • 50 Българските турци

    7 5 Отговор
    Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението !...

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Егати

    19 2 Отговор
    Лицемерите датова ще се разпадне ЕС щот се правите вечно на неразбпали
  • 53 КОТарАК

    7 26 Отговор

    До коментар #45 от "Смешник":

    а сиктиииииир...)дотам ли я докарахме вече , русороби?))) нищо не става от вас-освен да ревете за прекрасното минало , щот бяхме млади ..но има и някои като мен дето помнят кво точно беше и не са чак толкоз сантиментални

    Коментиран от #55, #75

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смешник

    26 8 Отговор

    До коментар #53 от "КОТарАК":

    Какво помниш ти ,безказарменико .Само простия факт че бяхме стигнали почти 10 като население ,а сега без война сме под 7???? Доста красноречиво доказателство какво сме постигнали и какво струваме като нация .

    Коментиран от #60, #110

  • 56 СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    1 12 Отговор

    До коментар #48 от "Смешник":

    Влизаш в списъка за разходка с хеликоптер "Пиночет"!

    Коментиран от #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Човешки разум

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Българските турци":

    В турците привърженици на Ердоган които отрязаха няколко глави на войничета за да защитят режима на Ердоган.

    Коментиран от #65

  • 59 Странно

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸":

    Пишеш се демократ, а копнееш за световна война? Ценности по краварски..
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Журналисти без граница

    36 3 Отговор
    дойче веле, да ви имам хипотезите и хипотенузите! Сигурно са български журналисти, писали този пасквил!
    Представете си - в датски и шведски води, о.хранявани от НАТО, се промъква някой и прави 4 взрива!!! Ако са руснаци, свалям им шапка! Показали са на цял свят, че НАТО е организация като нашето ОФ - не стават за НИЩО!!!
    Другаде се крие ключът от бараката - made in USA!!!
  • 62 1?3

    9 32 Отговор

    До коментар #49 от "Народа е казал":

    Спря ли Русия газа за Европа? Да. Изгаря ли излишния газ? Да. Води ли енергийна война в отовор на санкциите? Да. Затова е напълно възможно прекъсването на тръбите да е тяхна работа. Още повече, че имат огромно присъствие в Балтийско море.

    Коментиран от #72, #88

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Човешки разум":

    Да затуй всички войничета от турския Аскер сега са готови да умират по всички фронтове на "Член 5 " !!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дойче зеле

    20 2 Отговор
    Кой Ви вярва?
  • 68 Така наречения сащ

    15 2 Отговор
    Това е.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Истината

    20 2 Отговор
    Милион джендърски хипотези на разни некъпани дървени философи и една истина - в момента на експлозията в района е имало само американски военни кораби!
  • 71 Краварски съединени щати

    24 5 Отговор
    Ние сами убихме хиляди американци за да имаме причина да нападнем Близкия изток та един газопровод ли ще ни се опре.
  • 72 тц тц

    27 6 Отговор

    До коментар #62 от "1?3":

    Викаш вместо просто да врътне крана Русия е изпратила подводници и специално обучени водолази в територии пълни с американски кораби:))) Ех, че си ми умничък:)))
  • 73 Този знае ли,

    15 1 Отговор
    че строителите на СП2 се контролираха от западни надзорни и застрахователни фирми.
  • 74 Българските турци

    10 2 Отговор
    Всички тук си правите остроумните бъзици , щото мислите че някой ще умира за вас утре когато светът се зачатка в световна !!! Не забравяйте - за България ще умират българи...за Турция турци...както днес за Украйна украинци ...и за Русия руснаци !!! Засега е все още весело и забавно !.....
  • 75 Българин

    23 6 Отговор

    До коментар #53 от "КОТарАК":

    Нормално е да не харесваш старото време - тогава не се продаваха наркотици на всеки ъгъл, нямаше гей паради, а циганите не излизаха от гетата.
    И между другото не те знам колко патрона си изстрелял на плейстейшъна, но по Живково време такива като теб с меки китки не ги взимаха в казармата.

    Коментиран от #79

  • 76 газотерия

    25 2 Отговор
    защо им е на руснаците да взривяват тръбата като могат просто да спрат газа? направил го е някой който не иска тръбата да пренася газ
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Тодор Димов

    11 1 Отговор
    Е-ех... Не остава нищо друго, освен да се надяваме че все някога човечеството ще поумнее. В мрежите има все повече мнения, че в съвременната епоха това е задължително. Но очевидно все още се намират някакви "индианци", които искат да воюват... Незнайно с кого и защо. Вместо ресурсите и усилията да се насочат към осигуряване на прехраната на това човечество, и запазване на красивата планета Земя.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Пъци

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Про митак":

    Припомням написаното от "непромитаци" в този форум черно на бяло-ако не е приятно за Вас,питайте се защо.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Антон

    16 4 Отговор
    Ужким нато наблюдавало района, пък нищо не забелязали
    В момента на експлозиите, ввс на дания били направили снимки. Е как пък точно в този момент, в този квадрант са снимали
    Руската армия била допотипна според тези, пък същевременно разполагала с подводни дронове работеши на такава дълбочина
    Много странно, както обикновено не вярвам и на една приказка на ес , нато и новите ни партньори
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Това си е

    16 4 Отговор
    запазена марка на щатите. По времето на Кенеди се разработва операция „Нортуудс“. Прочетете за нея и после си правете изводи! Всъщност по подобен начин взимат Флорида от Испания. Взривяват една своя фрегата в пристанището на Маями и обвиняват Испания. Следва война и нови териториални придобивки!
  • 85 Шерлок Холмс

    15 4 Отговор
    Хипотези няма има факти и вс водят до САЩ.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Фронт

    17 3 Отговор
    Американските терористи саботират икономиката на Германия.
  • 88 Да де

    13 4 Отговор

    До коментар #62 от "1?3":

    Но с каква цел саботираха собствената си тръба щом само от тях зависи да пуснат или не газта?!? Но смислен отговор от Козяк не очаквам

    Коментиран от #94

  • 89 Човекът амфибия

    6 12 Отговор
    100% е руска работа !
  • 90 Макробиолог

    11 3 Отговор
    Такаа....ще берем гъби май.Даже не се и напъват нашите партньори да измислят за повод за намеса в Украйна нещо по достоверно....първо руснаците окупираха ЗАЦ и съвсем логично почнаха да обстрелват себе си....но дойдоха междунар експерти ,провериха и млъкнаха.....Сега пак тоя Путин си дупчи тръбите,щото няма кранове в РФ...не е той,който с големи мъки след санкциите дострои СП2.....така.Търсим повод да влезем НАТОто в Украйна,например за да гарантираме сигурността на АЕЦовете,тръбата с газа и т.н.....а и украинския материал е на изчерпване...след СВ2 Европа беше в руини,САЩ стана 1,долара ---свет валута.Какъв е шанса това да се повтори и /или утвърди??Толкова колкото и да приключим с панаира....Бързат,защото Италия повече крак,след зимата оцелелите пр-ва на неолибералното безумие ще се броят на пръстите на едната ръка.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Байденко

    4 2 Отговор
    Още ли не са намерили части от ПВО комплекс "Бук"?
    Направо съм учуден!
  • 93 Рашавия

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "НЕ ВЯРВАМ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!":

    Пуснали са бомбите по тръбите, неразбра ли?
    Изтровиха рибата покрай Швеция и Финландия, сега в русия пропагандата яко реве как западът ги държи гладни а не ненаситните им олигарси, обединяват глупаците за отечественая война, а цялото кагебе се изнесе от русия, а сигурно са пресметнали и други изгоди...
    В крайна сметка това са "ответни реакции" за новите кандидат-членове на нато.
    Или нато взриви тръбите вместо просто да откажат да купуват, а?
  • 94 Рашавия

    5 2 Отговор

    До коментар #88 от "Да де":

    Те не са собственост само на русия, и не се знае какво пише в договорите на русия с другите инвеститори.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 небрежнев

    9 5 Отговор
    Хипотеза: Руснаците имат договор за доставка на газ по СП1, който е предплатен от страните получателки. Русия не може да го достави, поради липса на оборудване в компресорните станции и нежеланието на Канада и САЩ да го ремонтират. Ако се разруши СП1/2, то Русия може да се позове на форсмажорно обстоятелство и да не изпълни договора. Така спестява от неустойки за недоставеното количество газ и западните страни не могат да имат каквито и да са претенции.
    Поставянето на взривове на дълбочина от 70 м не е проблем за водолази, които могат да стигнат до мястото дори с рибарска лодка.

    Коментиран от #107

  • 97 Палячовци,

    8 3 Отговор
    понеже сте явно неграмотни и неуки, и вервате на конспирации- Джо Бидона още февруари обещава пред камери, че ще спре северен поток. Па вие си вервайте на каквото искате. Ако Бидона е пропагандист про путински, тогава не знам. И послкия външен министър им благодари на сащ в туитър.
  • 98 Име

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "пиянките са":

    Има само една такава, знамето им е жовто блокътно и обичат сало.
  • 99 Йов

    4 3 Отговор
    Точно така, след 24 февруари Балтийско море се крастосва от подводници, кораби и се наблюдава от дълбокоподводни сензори на НАТО. За да успеят руските подводничари са обучени от КГБ за подводни събота и. Как се е случило! Руски водолази са влезли някъде около Санкт Петербург, плували са над 1000 километра като всеки е носил с себе си по 30-40 килограма тротил. След като са взривили газопроводите са преплували обратно до руска територия на около 300 километра до Калининград.
  • 100 Анонимни

    7 3 Отговор
    Присъствие на НАТО, ГЕРМАНИЯ и нищо не видяли, но Русия кръцнала газовите тръби!
    А кой бутна кулите близнаци в 2011 г? Камикадзетата на които им намериха паспортите? Трябва да нямаш никаква логика, и мисъл изобщо за да не си наясно с лафа - "КОЙ МИ С.А В ГАЩИТЕ"
  • 101 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Горките германци пак не са в час ...
  • 102 ОБЕКТИВНИЯ

    4 1 Отговор
    НЯКОЙ МАЙ ЩЕ БЪДЕ ПОСЕТЕН
    ОТ
    " СТРАШНИЯ СЪД "
    ВСЕКИ ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА
    "ГЯВОЛЪКА"!
  • 103 РУСФИЛТАКО ЛОБОТОМИЕВ

    3 5 Отговор
    Смешните пияници са го взривили,както навремето немците сами си запалиха райхстага,това са си евтини русофашистки мурафети !!!
  • 104 Класика

    4 0 Отговор
    А защо никъде не се казва,че лично Германия е поела ангажимент пред Русия, НАТО да не се разширява към Прибалтика и към Украйна....,а сега всички се правят на ощипани,а Германия мълчи!!!???? Слаби " нови нормални ляво " ръководители с обърнати хастари! Дори Папа Франциск в 6 ч.сутринта каза неговото лично мнение и веднага след това го заглушиха!!!??? Е това са фашисти!!! Каза:" лаенето пред портите на Русия докара войната" - умен човек!!! И след това все едно нищо не е казал!!??? Е това са зли обратеняци!

    Коментиран от #111

  • 105 Боже пази България

    4 1 Отговор
    Руснаци са взривили тръбите,питайте Байдън . Лично е намерил балалайка и паспорта на Путин ,на мястото на атентата
  • 106 Питащ

    3 1 Отговор
    Защо ли ми се струва, че пропускат една много възможна хипотеза - САЩ да стоят зад атентатите.
  • 107 Питащ

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "небрежнев":

    А декомпресионна камера дали се намира на рибарската лотка?
  • 108 Абе,

    1 0 Отговор
    дойчезеле и от подводно дело разбирало ?!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 До смешния смешник

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Смешник":

    И като беше толкова хубаво, защо при първа възможност българите избягаха на Запад?
    2 милиона българи не живеят в посткомунистическа България (бивша НРБ).
    Така, че хич не ми се хвали с "почти 10 милиона". Но какво ти разбира главата от демография.
  • 111 Защото това е руска опорка

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Класика":

    Никой не поемал такива официални ангажименти. Още повече Германия.
  • 112 Анджело

    4 1 Отговор
    Вчера в прав текст се поздравиха с повредата на СП и как натрили носа на Путин, днес се правят на луди кой бил? Колко е порядъчен белият човек всички индианци биха го потвърдили.
    Между другото защо САЩ не обичат думата референдум. Дали не би било нормално да се проведе референдум измежду малкото останали неизбити индианци за независимост, а?
  • 113 123456

    2 1 Отговор
    какви водолази , какви 5лв на тия дълбочини ...
    ставате смешни , ей ! ама сега като няма газ ще се порадвате - додето стане по-студеничко!
  • 114 сороснерес

    0 1 Отговор
    Руски депутат..ако се докаже че сащ причастни към тази диверсия/ 99.9%/, тогава американския втечнен газ за европа може да има пернаменти проблеми..Хубаво че БГ не е купила 6 танкера..защото няма гаранция дали изобщо ще достигнат бреговете на Гърция..
  • 115 сороснерес

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    Руски депутат..ако се докаже че сащ причастни към тази диверсия/ 99.9%/, тогава американския втечнен газ за европа може да има пернаменти проблеми..Хубаво че БГ не е купила 6 танкера..защото няма гаранция дали изобщо ще достигнат бреговете на Гърция..
  • 116 Бай Благой

    1 1 Отговор
    Трудно ми е да повярвам, че Путин би си взривил газопровода, който му носи приходи.
    Това по-скоро е отчаян ход на нагло-саксонците, виждайки че санкциите на практика не работят..
  • 117 Мишо

    1 1 Отговор
    Е сега вече немците го изядоха , тази зима много лоша ще и дойде
Новини по държави: