Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2022 19:50 5 662 124

Мобилизират, когото хванат - и пенсионери, и инвалиди, и хора без опит

  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • война-
  • владимир путин

След обявената от Путин "частична мобилизация" вече са привикани хиляди мъже, подборът на които, както казват наблюдателите, противоречи даже на разясненията на Министерството на отбраната

Мобилизират, когото хванат - и пенсионери, и инвалиди, и хора без опит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Русия мобилизират без оглед на възраст, здравословно положение и боен опит. Както казва един руснак: "Прибират всички наред". Роднини на мобилизираните се оплакват от хаос и произвол.

След обявената от Путин "частична мобилизация" вече са привикани хиляди мъже, подборът на които, както казват наблюдателите, противоречи даже на разясненията на Министерството на отбраната. Повиквателни са получили и пенсионери, и инвалиди, и хора без никакъв боен опит, които дори не са служили в армията. Какви по-точно са нарушенията?

Още новини от Украйна

Възрастта няма значение?

В неделя по обяд донесли повиквателната, в която пишело: „Явете се с вещите си във военната комисия“, разказва съпругата на 39-годишния московчанин Игор. По възраст и по звание обаче Игор изобщо не би трябвало да получи повиквателна – сержантите от запаса подлежат на мобилизация, ако са на не повече от 35 години. Но се оказало, че заедно с него пред военната комисия чакат още около 120 души на възраст над допустимата.

И това съвсем не е всичко – нямало медицинска комисия за проверка на годността, а това е изискване по закон. Сменили на Игор дори специалността – той бил служил в гранични войски, а сега му дали длъжност „помощник-минометчик“.

Въпреки това съпругата на Игор казва, че той не смята да оспорва призовката: „Това са все хора от граничните войски, а те не са от тези, които биха обжалвали“.

Мъж бил върнат след оплакване

ДВ разполага с информация, че вследствие от подадени от съпругите жалби се е стигнало до връщането на мъже, които са били призовани в нарушение за закона. Мъжът на Оксана например бил обикновен запасняк, нямал никакъв боен опит и бил на 43 години. „Това стана, защото военните комисии не подбират и прибират всички наред“, коментира възмутено Оксана пред ДВ. След като отправила оплакване и отишла във военната комисия, пуснали мъжа ѝ. Но не е сигурна дали нейните жалби са причината или това, че някой все пак е осъзнал грешката си.

Привикват повече хора от необходимото

Сътрудниците на военните комисии могат да променят решенията си, ако вече са призовани достатъчен брой войници, твърди актьорът от Челябинск Константин. На него първо неофициално му казали, че ще получи повиквателна, макар че няма боен опит. После обаче дошла успокоителната новина. „Звъннаха ми и ми казаха – отбой. Доколкото разбрах, събрали са достатъчно хора“, споделя Константин. Негов познат, който получил повиквателна, отишъл и се наредил на дългата опашка пред военната комисия, но като му дошъл редът, му казали, че нямат нужда от него.

Константин не крие, че така или иначе не би се явил пред военната комисия. „Ако разбирах за какво конкретно се воюва, може би щях да взема повиквателната. Но това сега не е Великата отечествена война. Ако нямаше избор, нямаше да има и въпроси, докато сегашната ситуация е странна и неразбираема.“

Юристите препоръчват неявяване

Александър Белик, който е юрист от „Движението на съзнателно отказващите“, отбелязва, че призоваването на хората, които не подлежат на мобилизация, става заради правни слабости. „Промени в указа на президента няма, а в него няма никакви възрастови ограничения за мобилизираните.“

Правозащитната организация, в която работи Белик, се сблъсква с две основни нарушения на правата. „Събират наред всички, които успеят да хванат, без да ги освидетелстват медицински – т.е. действат според категориите за годност, които са били в сила преди много години“, посочва правозащитникът.

Съветът на Белик е да не се реагира на повиквателната и да не се ходи във военната комисия, още повече, че административната глоба за това е незначителна – 3000 рубли или малко над сто лева. А на тези, които вече са попаднали във военно-учебния център, но не искат да ходят на война, препоръчва да напишат заявление за алтернативна гражданска служба и при първа възможност да напуснат центъра. „Оттам нататък вече ще трябва да се водят съдебни дела с военния комисариат и с мобилизационната комисия.“

„Грешките“ вече са довели до уволнения

В последните дни вече редица руски губренатори признаха, че при провеждането на „частичната мобилизация“ са допуснати нарушения. Те поеха ангажимент да разгледат всеки от случаите и да върнат у дома привиканите погрешно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да. аз чух и за деца

    67 14 Отговор
    някой с аутизъм. Да не дава Господ

    Коментиран от #13

  • 2 Дойче зеле

    79 27 Отговор
    Скоро и със свинско от брюкселски шопари

    Коментиран от #15

  • 3 Дойче веле

    85 12 Отговор
    Кьораво куцо сакато сичко ли мобилизират

    Коментиран от #68

  • 4 Голем смех

    45 71 Отговор
    Пълно е с клипове как рашистки тарикати си чупят ръцете или краката за да отърват могилизацията. Сиромах човек, жив дявол.

    Коментиран от #17

  • 5 КЬОРАВ

    59 65 Отговор
    КУЦ, САКАТ В УКРАЙНА...ТАКОВА ТЪПО СЪЩЕСТВО КАТО ПУТИН НЕ ПОМНИ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА...
  • 6 И брее

    61 33 Отговор
    удрийй, соросите по чутурата...

    Коментиран от #19, #30

  • 7 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    46 52 Отговор
    Нали могучая беше много великая, защо са тия мобилизации и защо реват алкохолиците като искаха вайна. Защо бягат от пр00сия като девачки! И къде е армията, шойгуто каза,е само 6000 алкохолици са груз 200

    Коментиран от #28, #101

  • 8 🇧🇬🇷🇺

    45 17 Отговор
    А какво ще кажете за Италия
  • 9 СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    37 64 Отговор
    Спокойно, Орела ще долети и ще донесе свобода и демокрация. Направиха огромна грешка със Северен Поток. Германия активира член 5 и ще има дъжд от огън. Путин овисва. на въже на ччервения площад след справедлив процес до една година. Народите в Русия ще бъдат освободени и независими от руското иго!

    Коментиран от #72, #104

  • 10 Без коментар

    36 9 Отговор
    ЮденВеле

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 няма да пречите на бабка вофка

    19 10 Отговор
    ве ей мушмороци
  • 13 Дойче Веле прекаляват вече

    70 18 Отговор

    До коментар #1 от "Да. аз чух и за деца":

    това е обидно за читателите тук. Спрете с тая смешна пропаганда

    Коментиран от #56

  • 14 Ученият котка

    42 10 Отговор
    Може да си представите мобилизация на резервисти в Италия, Испания, Гърция или Португалия.

    Коментиран от #50

  • 15 Бокаса

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче зеле":

    а после и ти в менюто мммммм
  • 16 Дойче веле

    48 12 Отговор
    За Чехия какво ще кажете нещо се спотайвате

    Коментиран от #43

  • 17 И джипове има в БГ

    39 9 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смех":

    ама с Окраинска регистрация
  • 18 От сигурен източник

    30 8 Отговор
    Знам че всички инвалиди в инвалидни колички са мобилизирани независимо от възрастта и бойният им опит

    Коментиран от #36

  • 19 с долната глава

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "И брее":

    в твойто уста
  • 20 даммм

    16 8 Отговор
    БРАКУВАН МАТРЯЛ НА КОРЕМ ЗА БЕЗ ПАРИ ПУЦАНЕ ЯКО КОФЧЕЗИ БОЛ ПАРИ НЕМА
  • 21 ЛОШАТА ЗЛАТКА ♥️

    37 16 Отговор
    Бих посъветвал Дойче Зеле да се концентрира и фокусира на ситуацията със Северните Потоци и предстоящата Супер тежка Зима за германските данъкоплатци. Мнозина няма да я преживеят и може би по-добре за тях защото комбинацията от Зима и Ядрена Зима Убива 😄😄😄

    Коментиран от #38, #41

  • 22 мдааа

    41 13 Отговор
    Абе маани ги руснаците... те са родинолюбци, патриоти, доброволно и без повикване се мобилизипат... трудно бягат и предават родина, но все пак се намира и мър.ша.. ..., а и имат навика винаги да побеждават!!!
    Нооо ... да видим ко ша праим с у.крите, самолетите им ги няма, половината им армия е дала фира... и ей го налага се от 1.10.22 да се мобилизират жените даже и бременните... ама май няма да стигнат та щели и инвалидите да мобилизират!!!
    А читавите юнаци продължават да напъват по границите и срещу от 5 до 10,000$ да бягат по Европа!!!
    П.С.
    Не знам защо зеленчука по време на некой ТВ сеанс не се примоли на шефовете на ЕС да му върнат юнаците дето са налазили европейските курорти и припичат дир.ни.ци... и от където има нема ама за половин армия ще има да се сберат!!!

    Коментиран от #61

  • 23 Аре стига

    46 10 Отговор
    С глупостите, има ли някой да ви се връзва на пропагандата? Две години сутрин, обед, вечер Ковид,сега същото Русия, Путин, мобилизация. Какво що,той си знае и тези около него ,а предатели има и ще има навсякъде.

    Коментиран от #76

  • 24 Хихихи..

    30 11 Отговор
    Дойчо Дойчоо - отново си "изпаднал германец"..Как може да си толкова непоправимо и тотално скучен бе? Куцото биче Йозеф Гьобелс имаше поне две-три искрици хумор и просветление..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Костия купеикин

    18 12 Отговор
    Лидерътъ на възбуждане влиза в тази група !
    Ще е оръженосец на сидер ага

    Коментиран от #37

  • 27 Пучо Капучо

    37 12 Отговор
    В Берлин щяло да има пак протести...скоро и в цяла Германия. Така е като те чака студ през зимата. Обаче от зелето думичка не казват по тоя въпрос. Те са заети с руснаците, затва...
  • 28 Референдумите следиш ли ги?

    20 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    територията се увеличи
  • 29 Дойче веле

    30 11 Отговор
    Англосаксонска медия продажна я се махайте от България
  • 30 хах

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "И брее":

    ГОУДРИИИ НАМАКЯТИ УЧЕРВЕНИТЕФИЛИИ
  • 31 РУШ'ЛЯМСКИЯ БАШИБОЗУК Е АБСОЛЮТЕН

    16 17 Отговор
    КЕНЕФ! СЪЩО КАТО.."Главнокомандващия" 120см СПАРУЖЛЯК И ОНКО БОЛНАВ ГЕЙТАК
    😂

    Коментиран от #58

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Примати

    20 19 Отговор
    Това е войната на прецедентите. Утре за първи път в световната история държава ще си увеличи сама територията , като по време на подписването на документите ВСУ ще продължи с освобождаването на Лиман. За мобилизацията се разбра истината: Путин иска половин милион до нова година още половин до март и още един за да се опита да стигне до Одеса… нулев шанс

    Коментиран от #113

  • 34 Линкълн

    29 4 Отговор
    Добре че няма мобилизация в България че всеки втори е инвалид и с над 2 млн пенионери и неработещи малцинства ще вземат 99% от хората в България на фронта ще останат само депутате с кюфтетата, ще станем като руските депутати които казаха че на поста са по добре порлезни за хората отколокото на фронта че и тук е същото
  • 35 Гледам ги обути с гумени ботуши и

    23 21 Отговор
    с някакви вехти униформи, измъкнати от най-дълбоките складове. Приличат на изпаднали германци през войната. И като тях ще свършат. По най-глупавият и безсмислен начин...
  • 36 Това не е нищо

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "От сигурен източник":

    Дори всеки четвърти от напълно слепите е мобилизиран
  • 37 Дядо Джо

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "Костия купеикин":

    Я надуй на дядо кавала

    Коментиран от #54

  • 38 Е поне ще се

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "ЛОШАТА ЗЛАТКА ♥️":

    Отърват и от налазилите ги паразити.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ловен сезон

    17 12 Отговор
    за руснаци. Защо руснаците не мобилизират политиците, пропагандистите, децата и цялата им рода? Ще се събере много дивеч.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 А то остана и след всичките примери от

    13 13 Отговор
    близкото минало, все още да има балъци, които да вярват на приказките и обещанията, или договорките правени от червените, психпати убийци в Кремъл.
  • 43 Чехите са твърдо на страната на Украйна.

    17 19 Отговор

    До коментар #16 от "Дойче веле":

    Протестите са срещу високите цени и корупцията.
  • 44 От челябинск

    17 5 Отговор
    Съобщават че са мобилизирани всички които се движат с патерици

    Коментиран от #124

  • 45 Дън Бай

    25 2 Отговор
    Ако у нас се опита някой да бъде мобилизиран, ще се окаже, че списъците са пълни с вече умрели запасняци.
  • 46 Смешници

    24 7 Отговор
    Вярно е , моята баба на 94 я забраха и нея на фронта ,комшията на 102 и него ,пък на другия комшията магарето взеха за фронта да носи стаите автомати от преди 89 години.Най ниската възраст на селото ни е 80 години и всички ги забраха за фронта в Украйна .Пък чувам ,че в Украйна взимали само от 25 до 50 години ,как може така ,а?
  • 47 Абе Бялата Злаатка

    12 0 Отговор
    От какво е болен ,та скатал казармата?
  • 48 Направих

    17 8 Отговор
    Проучване и се оказа че 11% от мобилизираните са деца на възраст между 9 и 13 години
  • 49 Пълен смях

    16 9 Отговор
    Да Украйна ги мобилизира отдавна чак сега ли публикувате тази новина?
  • 50 Беловеца

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ученият котка":

    Представям си в България какво ще е.
  • 51 Хихихи..

    16 11 Отговор
    Искам Всичкото нашенско русофоб-куцо,кьораво и сакато на Източния Фронт срещу Путин..Ма освен на Глигито дедо му с бастуня друг нема да се яви..
  • 52 Да, ама НЕ

    22 7 Отговор
    Даже автора на статията не вярва на написаното!
    И цитирам:
    "...както казва един руснак..."
    Иначе е вярно, че и с куцо, кьораво и сакато Русия пак ще подчини Украйна, Европа, САЩ, ЦРУ и НАТО !
  • 53 ммм дааааа

    10 8 Отговор
    Ами тя, по гоямата част от армията им е набирана по този начн. Тези, които са с повече опит са по опасни, че не се знае накъде ще обърнат дулата на оръжията. Зайковците поне неумеят да се организират.
  • 54 е ти га гу надува

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Дядо Джо":

    на чичу том ни рива
  • 55 УБАВО, ДЕ....

    11 16 Отговор
    А ТОА УМРЕЛЯК хуйлО ОБЯВИ ЛИ .. НЕЗАВИСИМОСТТА НА..ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ, ЧЕЧНЯ И ОСТАНАЛЕТЕ 120 НАРОДНОСТИ У МОСКАЛСКИЯ НУЖНИК ?!? ОТИ ТОГИС ОТ РУШЛЯМ ЛЪ ОСТАНАТ..4 МИЛИОНА АЛКОХОЛИЗИРАНИ КОЛХИЗНИКА И ШЛЮХИ
  • 56 Не само деца

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дойче Веле прекаляват вече":

    От новоросийск са мобилизирали всички пеленачета от родилните домове
  • 57 456

    19 6 Отговор
    Добре, понеже това, че Зеленски изпраща инвалиди на бойното поле (това се писа и имаше изказване на момче инвалид), сега решихте да напишете същото и за Путин. Хайде стига с глупостите вече, всяко нещо трябва да има мярка, но не се съмнявам, че може да изтипосаре някой псевдо инвалид и псевдо руснак да плещи същите глупости. Това е най лъжливата медия.

    Коментиран от #60

  • 58 Иииииибаааааааа

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "РУШ'ЛЯМСКИЯ БАШИБОЗУК Е АБСОЛЮТЕН":

    Сургай яко
  • 59 гого

    13 4 Отговор
    дано да не хванат геичовците от дойче зеле че яко им на мадамите с мъжки черти
  • 60 Искаш ли да ми 💨💨💨

    1 9 Отговор

    До коментар #57 от "456":

    Педи?

    Коментиран от #108

  • 61 Браво за коментара

    19 7 Отговор

    До коментар #22 от "мдааа":

    Цитат:
    "Абе маани ги руснаците... те са родинолюбци, патриоти, доброволно и без повикване се мобилизипат... трудно бягат и предават родина, но все пак се намира и мър.ша.. ..., а и имат навика винаги да побеждават!!!
    Нооо ... да видим ко ша праим с у.крите, самолетите им ги няма, половината им армия е дала фира... и ей го налага се от 1.10.22 да се мобилизират жените даже и бременните... ама май няма да стигнат та щели и инвалидите да мобилизират!!!
    А читавите юнаци продължават да напъват по границите и срещу от 5 до 10,000$ да бягат по Европа!!!
    П.С.
    Не знам защо зеленчука по време на некой ТВ сеанс не се примоли на шефовете на ЕС да му върнат юнаците дето са налазили европейските курорти и припичат дир.ни.ци... и от където има нема ама за половин армия ще има да се сберат!!!"
  • 62 Смешници

    16 8 Отговор
    Дойче веле ,как сте пропуснали ,днес забраха 2 детски ясли и 3 детски градини направо за фронта и без обучение .Скарайте се веднага на лошия Путин ,как е възможно това ,аааааа.
  • 63 Рошко

    14 6 Отговор
    Гьобелс наистина пасти да яде
  • 64 Източна ромелия

    18 6 Отговор
    А ДВ що не пише , че и депутати от Руската Дума също са призовани резервисти, като такъв пример е Александър Валуев . Нека ДВ кажат кой депутат от Бундестага или Българския парламент ще се отзове като резервист.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Беловеца

    19 4 Отговор
    Абе в Русия,направо се раждаш мобилизиран хахаха
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Страничен наблюдател

    19 5 Отговор
    ДойчоФци, я си спомнете 70-те години на миналия век - как в САЩ набираха войници за Виетнам? Прибират те и ако откажеш да се биеш с жълтите - $200 хиляди глоба и 10 години затвор! че даже и Касиус Клей го отнесе по тоя параграф, и то по пълна програма!

    Коментиран от #87

  • 70 А ПО ЛЕКО

    15 5 Отговор
    ЩОМ ГО ПИШЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ .....ВЕРВАЙТЕ ,.....ВЕРНАТА ЛЪЖА .......!!!
  • 71 аз вярвам

    9 3 Отговор
    на дойче веле-хахахахаххахахахахаах...
  • 72 Рошко

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸":

    Мечтите са безплатни, глупостта е вечна при някои
  • 73 Зет

    15 8 Отговор
    А, не бе, ще ги галят с перце. Който се е родил мъж, ще воюва. Баста на евролиберални лгбтуфхц...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хасковски каунь

    9 5 Отговор
    И аз получих повиквателница. Имало много украинки на фронта които нямало кой да доландри. Казах им ,че отивам до аптеката за материали и съм на линия в 8 сутринта
  • 76 Хаха

    9 10 Отговор

    До коментар #23 от "Аре стига":

    Ти да не си адвокат на Путин? Много станахте, не може да ви плати хонорара, сбърканяци!
  • 77 Хасковски каунь

    4 2 Отговор
    доландри да се чете като коландри. Треперя от вълнение.
  • 78 А З О В :

    13 14 Отговор
    Утре ще има изненадка...
    За Кремълския дядка....
  • 79 Анализатор

    12 11 Отговор
    На снимката виждаме шестима варвари, като званието на техния фюрер е СИБИРСКИЯТ ГАЛОШ.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Минева

    6 2 Отговор
    Глупости
  • 82 Зеле зеле

    9 3 Отговор
    Дай да видим при нас кого ще фанат да мобилизират да не стане зеле офанзива
  • 83 Днес при ХЕРСОН

    9 6 Отговор
    460 ги могилизираха

    Коментиран от #95

  • 84 Рушляк

    11 15 Отговор
    То беше ясно ,тия безмозъчните когото хванат ще пратят пушечно месо . Путлер прави геноцид над собствения си народ .
  • 85 Хю то ул

    13 6 Отговор
    Страх ли ви е , дойчезеле?
  • 86 Стоян Александров

    16 5 Отговор
    С тази новина паднахте още по- ниЗко. Дълбаете дъното.... Ееееееее роби брат, роби каквото им кажат и наредят това и правят, робиииии браД....
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Леле мале!

    9 13 Отговор
    Ако знаете какви тюфлеци мобилизират !
    Ми те украинците ще си умрат от смях !
  • 89 1520

    13 4 Отговор
    много лъжете бе
  • 90 Тука ли са още путинистите ?!

    8 10 Отговор
    Шойгу ги чака в Донбас !
    Разчита на тях ! Ще ги прати на бойната линия !
    Не само с думи да докажат верността си към
    Русия и Путин ! Дерзайте,другари !
  • 91 Дядо Боби

    10 3 Отговор
    Не вярвайте на глупостите които се пишат!!!¡!!!
  • 92 Дойчовското

    9 7 Отговор
    вкиснало зеле, подава за информация това което се случва в Украйна, като такава за Русия. Пак са объркали аудиторията, добре е, че на тези извамници и лъжци не им вярваме.
  • 93 Груз 200...

    7 7 Отговор
    Няма никакво значение кой и на каква възраст мобилизират....аз приемам всички.
  • 94 Зохан

    7 4 Отговор
    И американци също хахаха
  • 95 Ама украинци

    10 6 Отговор

    До коментар #83 от "Днес при ХЕРСОН":

    и всеки ден по едни 600-700 всушници биват могилизирани, отделнонаемните боклуци.
  • 96 Отегчен

    15 4 Отговор
    А бе лъжете ама малко по достоверно, така лъгахте и за ковида, вашта ....
  • 97 Истината

    12 5 Отговор
    Ако наистина мобилизират всички от пенсионери до младежи значи към армията на Русия ще се присъединят над 40 млн войници. Невероятно. Това твърдят сороските медии не аз. Населението на Русия е 150 млн. Мъжете са над 70 млн. От тях над 18 години и под 60 са доста над 40 млн. Ако наистина прибират всички значи войната ще свърши съвсем скоро и Украйна ще се върне обратно в Русия. Точно както е било винаги. Реално държавата Украйна е създадена изкуствено по време на комунистическата революция (1917 година). Съществувала е само за година и няколко месеца и после влиза в СССР. В сегашната си територия е от 1991-ва.
  • 98 АЙДЕ БЕ...?!

    13 4 Отговор
    Ама много лъжете!
    ,,Възрастта няма значение..."
    На мобилизация подлежат до 50 годишна възраст!
  • 99 А З О В :

    9 12 Отговор
    Утре ще има изненадка...
    За Кремълския дядка....
  • 100 Путин...

    5 8 Отговор
    Всички са в кюпа, и радев, копейкин, янев, тъпанара тиквов, томето с кривата глава, мустафата, нинова заедно с всичките и плужеци по край нея...всички на фронта...всички за моето погребение....путин.....подпис....
  • 101 Мобилизазията

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    е необходима за да изринат нацистката и натовска тор от Украйна и да създадат Новорусия, а онези 150 хиляди са си там и дори в момента пречупват и дънят укрите като шкембе у дувар и превземат все нови и нови територии.
  • 102 В С У :

    8 8 Отговор
    А,бе, чакаме едни български путинофили...
    Никакви ги няма... имат само уста голяма...

    Коментиран от #107

  • 103 Аре нема нужда

    8 6 Отговор
    Според гейското dw са мобилизирали и слепци за сапьори !
  • 104 Малии освен

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ 🇺🇸🇺🇸🇺🇸":

    , че пишеш глепости и простотии си и негпамотен, и е най-добре ти да "У" ниснеш на някой даскал за 2 ри клас да ти налее малко знания в кухендерицата, че там няма никой.
  • 105 Дойче ЗЕЛЕнски

    10 3 Отговор
    Аз дочух, че руснаците дори и кучета и котки мобилизирали. Даже на един дядо, обучените прасета за търсене на трюфел, също били мобилизирани.
  • 106 Ами ся.....

    5 10 Отговор
    Лиман е напълно обкръжен, или руската групировка се предава или ВСУ ги унищожава напълно, поредно грандиозно поражение на непобедимата руска армия, малкият човек в кремъл какви територии ще присъединява към кочината като след няколко месеца армията му ще бъде изметена от тези територии, ленд-лиза въви всеки ден, украинската армия е професионална натовска армия, с боен опит и всеки ден въоражавана с най модерно натовско оръжие, така че отчаяните опите на малкия в кремъл да изглежда като великан ще завършат с куршум в главата, защото мишките не са приятни на никой.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Иванушка 🇺🇸

    12 10 Отговор
    Това е нормално за мизерната Русия. Всички руснаци един вид са инвалиди в главите. Щом търпят злото Джудже да ги мачка си заслужават съдбата.🤩🤩🤩🤩
  • 110 666

    7 8 Отговор
    Освен че мобилизират когото хванат на улицата, ги карат да си носят всичко от вкъщи. Дори аптечките от колите си носят. Мизерията е тотална. Жалка държава с окаян народ.
  • 111 Полк Азов

    4 5 Отговор
    Добро пожаловать в ад ребята....
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Че си примат

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Примати":

    спор няма, но че за Ливан си в неведение е факт, там многото атаки на укрите и таемтизите занършват с пълен крах, както тавсякъде по фронта. В Херсон вече се откадаха защото не им останаха хора, в Артьомовск/Бахмут/, лоевете са улични и ако падне този най-укреп район, краха на ВСУ е близък, горе долу така стоят нещата и със Северск, зле за ВСУ са и нещата при Авдеевка и тя скоро ще лъде под пуски контрол.
  • 114 Агитпроп

    4 2 Отговор
    Путин в своя реч каза: "Голямо малоо ставай оружие запасвай"
  • 115 Пропа Ганда

    5 3 Отговор
    На медия изградена от лъжи.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ех и

    1 1 Отговор
    Дениска ако уловят.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Скрита мобилизация на милиони

    3 2 Отговор
    Ако замислях нещо и исках да скрия мащаба на мобилизацията, щях да действам по този начин. Привиквам всички наред, много неправомерно, вдига се врява основно около тях, но в същото време си скривам бройката на боеспособните подлежащи на мобилизация. По този начин ще върна стотици хиляди вкъщи, като неправомерно мобилизирани, но ще скрия другия милион или два истински мобилизирани. Извода е, че правят яка мобилизация, която далеч ще надхвърли и обвинените 300хил и по-късно споменаваните 1,3млн
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 ДААА

    5 2 Отговор
    ТЪРСЯТ И ЕВРО ДЖЕНДЪРЧЕТА
  • 122 ЛЮБОВНИЦИ НА ЗЕЛЕНОТО

    3 3 Отговор
    И – ДРОГАТА Е ЗЕЛЕНА !!!!!!!!
  • 123 Иван

    1 1 Отговор
    Всякакви, но не и джендъри.
  • 124 мечка

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "От челябинск":

    това не е нищо,освен от затворите и лудниците почнаха да мобилизират и от гробищата всеки втори гроб подлежи на мобилизация хахахаааа...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания