30 Септември, 2022 11:28 3 308 41

Букурещ: Да не изпадаме в паника по повод заплахите за използване на ядрено оръжие от страна на Русия

  • русия-
  • румъния-
  • черно море-
  • нато-
  • ядрено оръжие-
  • богдан ауреску

Министър Богдан Ауреску посочи още, че Румъния подкрепя новия пакет от санкции срещу Москва, обявен от Европейската комисия

Букурещ: Да не изпадаме в паника по повод заплахите за използване на ядрено оръжие от страна на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента няма промяна във военната позиция на Русия по отношение на намерение за използване на ядрени оръжия. Това заяви днес румънският външен министър Богдан Ауреску в интервю за частната телевизия Диджи 24 и призова ситуацията да бъде разглеждана в цялост и да не се изпада в паника.

В интервюто за Диджи 24 румънският първи дипломат коментира и предстоящото анексиране на украински територии.

„Това със сигурност са дълбоко незаконни действия, които противоречат на основните принципи на международното право; действия, които се осъждат категорично, тъй като противоречат на Устава на ООН и на принцип, който е много ясен на международно равнище, а именно - че не може да се признае никаква териториална придобивка, основана на използването на сила. Румъния категорично осъди тези незаконни действия, които нямат правни последици“, посочи Ауреску.

Относно заплахата за използване на ядрени оръжия румънският външен министър припомни, че тези заплахи бяха споменати от президента Путин и в началото на войната в Украйна.

„Сега имаме повторение. Заплахите за използване на ядрена сила също са дълбоко незаконни според международното право. Те също бяха много остро осъдени. Така беше и на Общото събрание на ООН, така е и сега“, коментира румънският първи дипломат и допълни, че не трябва да се поддаваме на страха.

„Понастоящем няма промяна във военната позиция на Руската федерация по отношение на намерение за използване на тези ядрени оръжия. Продължаваме да следим отблизо развитието на събитията и се надяваме, че във войната в Украйна няма да бъдат използвани ядрени оръжия“, каза Ауреску.

Запитан какво ще стане, ако Путин използва ядрени оръжия и как би реагирал Западът, румънският външен министър напомни, че Румъния е страна членка на НАТО с най-високи гаранции за сигурност.

„Не бива да се страхуваме, че сигурността на румънските граждани е изложена на риск. По време на срещата на високо равнище в ООН стана ясно, че Руската федерация е все по-изолирана в международен план. Мерките, обявени от президента Путин - мобилизация, анексиране, показват осъзнаване на провала, който Руската федерация претърпя при осъществяването на първоначално планираното в Украйна. Затова трябва да гледаме по-широко и в никакъв случай да не изпадаме в паника“, каза румънският първи дипломат.

На въпрос за опитите на Русия да манипулира различни зависимости - енергийна, хранителна и други, румънският външен министър каза, че е изключително важно „нашата демократична общност да предприеме действия за премахване на тези зависимости“. В тази връзка Богдан Ауреску каза още, че „можем да благодарим на президента Путин“ за това, че единството в НАТО и ЕС сега е по-силно, че има напредък в разширяването на НАТО и ЕС, както и в намаляването на зависимостта от Русия.

Ауреску посочи още, че Румъния подкрепя новия пакет от санкции срещу Русия, обявен от Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 18 Отговор
    Няма да има Време за Паника! Хахахах Z
  • 2 Срам

    26 30 Отговор
    Мамалигарите градят модерна държава и армия а у нас руската посланичка влиза в президентството като у дома си.Пали вратовете на продажните фатмаци.

    Коментиран от #4

  • 3 путин се по_ра

    22 28 Отговор
    Каква паника путен скоро ще го преслдват като осама
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 13 Отговор

    До коментар #2 от "Срам":

    Херо Мустафа не е руски посланик ‼️‼️‼️

    Коментиран от #36

  • 5 Бае Въло

    11 11 Отговор
    Правилно!
    Купете си бял чаршаф (или вземете употребяван от спалнята) и тръгвайте бавно (за не предизвикате паника) към щастливите ловни селения.
  • 6 БатДендиПенди

    3 2 Отговор
    Анлтолеййй разтвори бузки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Примати

    16 19 Отговор
    Хубавото на атомните бомби , е че блъфирането с тях не може да пресече линия от която няма връщане назад. Сдържането работи на 100%. Твърдението че Русия ще разгъне ядрения чадър над луганск Донецк Херсон и запорожие( на част от техните територии) има за цел само и единствено да се направи опит да се стабилизира фронта преди втория Блицкриг за Киев. Русия дори и да успее да вдигне напрежението между нея и Запада, по - скоро управленията на различните държави ще се сменят преди атомните бомб да бъдат използвани… не мога да повярвам че русофилите още спорят… не виждате ли че Русия загуби всичко…
  • 9 Иво.

    6 8 Отговор
    За паника незнам, но на много мой приятели и колеги последните месеци са им се обаждали от военните окръжия, като са ги викали и са им давали някакви инструкции при евентуално усложняване на ситуацията. Моля споделете... в случай, че и други хора са получавали подобни обаждания?
  • 10 Бялата Зеленокоса Гринга

    7 11 Отговор
    То пък една паника от нищото и някаква си блатная заплашва с мултики разбиващи се в външни клозети и мосфилми на рисунка ,та цял бял свят и жокера с белия грим им се смеят та чак на сериозно не ги взимат тия руски смешници и олигофрени ватенки и четирипластови матрьошкини на Вовкина Путин с женското име и женския полов орган мржду кракат си
  • 11 това от мен да го знаеш

    7 10 Отговор
    Има два варианта след използване на ядрено ръжие, в зависимост от степента на употребата му. Или света ссвършва, в това число и Русия, или ако употребата е по ограничена и останат незасегнати сериозно територии, Русия ще страда най много и най дълго. Така при двата случая Русия губи или всичко, или най много. Избора е на Путин и неговите привърженици.И разбира се на нас, ако продължим да ги подкрепяме и да ги назначаваме за управници.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍

    3 12 Отговор
    Z и само Z!

    Коментиран от #15, #32

  • 14 успокой се

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "АРЕС":

    русия се рападна , а путин в момента неможе и с една Чечения да се справи ако решът да му скочат хихихихихи :)
  • 15 късно е за Z

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍":

    направиха ги на нищо :)
  • 16 Многополюсен свят

    13 11 Отговор
    Единствената заплаха идва от Сащ и инсталираният от тях наркоман, който не спря с обстрела на атомните централи.

    Коментиран от #17

  • 17 малиии

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Многополюсен свят":

    руските фашисти знаете най-добре
  • 18 Мишел

    12 9 Отговор
    Някой да си спомня случай, когато Путин е говорил празни приказки?
    Междувременно вчера Русия направи поредното успешно изстрелване на Сармат. Това също е потвърждение на сериозността на думите на Путин.
  • 19 Зоро

    6 8 Отговор
    Дано Путин не изстрелва нищо, че или ще се самоунищожи имайки в предвид технологическото им развитие или САЩ ще заличат Русия от лицето на земята. Единствено ми е жал за обикновенните крепосници.

    Коментиран от #26

  • 20 Иван

    4 5 Отговор
    Аз заложих, че на 12.10.2022г., Путин ще бъде ликвидиран, а ще обявят, че получил инфаркт. Залога е 1:100000, заложих 10 долара.

    Коментиран от #28, #37

  • 21 Капки вода

    9 3 Отговор
    Защо никой не пише за реалните цели на този конфликт и как корпоративните лобита си поделят пазарите. Кака икономиката на европа ако продължи всичко по този сценарий до една година ще се е изнесла в САЩ ! Защо никой не пише за недоволството по улиците на ЕС? Застрашеното дори политическо съществуване на съюза ако щете? И навсякъде тишина...
  • 22 Ученият котка

    10 0 Отговор
    Американците нанесоха съкрушителен удар на Европа в Балтийско море. Но Румъния вярва в астероида.
  • 23 ИВАН

    5 6 Отговор
    И в Румъния е пълно с американски подлоги - дърпат Мечката за опашката, репчат се на Русия, а не осъзнават, че това е много опасно .... да си оправим отношенията с Русия - това е задача номер едно, грях от бога е сегашното положение - да скверним паметниците на нашите двойни освободители
  • 24 Русе

    5 3 Отговор
    По добре румънците да си направят по една мамалига. Хапнете, пийнете, че много не остана. Искандерите вече пътуват към Украйна.
  • 25 Ученият котка

    4 0 Отговор
    Господарят бие роба с пръчка. Робът се покланя и целува ръката на господаря.
  • 26 Мишел

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зоро":

    САЩ никога не са можели да заличат Русия, без те да бъдат заличени. Това е причината от създаването на ядрените оръжия до сега да няма ядрена война срещу Русия.
    Нещо повече, след договорите за ограничение на
    Стратегическите ядрени оръжия, с които общият брой на ядрените оръжия в света беше намален от почти 75 000 ( 31 000 САЩ и 43 000 СССР) на 13800 СЯО( по 6500), САЩ се усетиха , че вече в света няма гарантирано взаимно унищожаване, а само тяхното е гарантирано.
  • 27 нафърфулеску

    4 3 Отговор
    Мамалигарите и те се взеха на сериозно ! Май наистина има нужда един да пострада за да се успокоят всички . Престанете да лаете (палета ) когато никой не ви обръща внимание .

    Коментиран от #33

  • 28 Вова

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Не е Горбачов или Елцин. Русия не се продава! Задокеанският бандит удари на камък.
  • 29 1111111

    4 3 Отговор
    русия днес празнува увеличаването на своята територия и народ, а слугите на вашингтон вият на умряло. :))))))
  • 30 Ученият котка

    1 2 Отговор
    Черноморските газопроводи вече са минирани.
  • 31 123456

    0 1 Отговор
    следете внимателно и се надявайте - то при ядрен всичко свършва бързо, няма да се маете много!
  • 32 онзи

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍":

    На бабините прашки има ли Z?
  • 33 Дааааааа

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "нафърфулеску":

    Никой друг не лае ,освен вие русофлета!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ученият котка

    0 0 Отговор
    Газопровод се взриви в Балтийско море. Нека не се паникьосваме. Обичайният случай.
  • 36 Европеец

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тя вече не е посланик в България.Не е лощо, когато се пише да се информира човек.

    Коментиран от #41

  • 37 Къде

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    заложи - в Еврофутбол ли?
  • 38 Без преувеличение

    4 1 Отговор
    Прави са румънците да не изпадат в паника по повод заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие от страна на Русия ...!!!
    Като се знае какво е качеството на всичко произведено в Русия, то и ядрените им ракети на руснаците ще са толкова опасни, колкото и прехвалената им и "непобедима" армия с "безаналоговите" им оръжия и още при опитите им за изстрелването от силозите, само ще могат да се взривяват над населението на руска територия...!!!
    Виж , "високоточните" им конвенционални ракети са много по опасни за България с които могат да решат да обстрелват Румъния , но да падат във Варна върху главата на Копейкин, след като се видя как от Каспийско море руснаците обстрелваха цели в Сирия, пък ракетите им падаха в съседните страни и по чукарите на Иран...!!!
  • 39 Без паника!

    0 0 Отговор
    Мятайте белите чаршафи и вървете бавно към гробищата.
  • 40 Фон Браун

    0 0 Отговор
    Атомната бомба е книжен тигър.Като ковид или спин.А най-важното е че нищо не се усеща,особено за изповядващите некви ценности.
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Европеец":

    Не е лошо преди да се пише да се мисли - не става въпрос за ДНЕС и служебния кабинет ‼️‼️‼️
Новини по държави: