Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 22:00 5 733 70

Украински експерт: Русия взриви "Северен поток"

  • русия-
  • северен поток-
  • газ-
  • газпром-
  • балтийско море

Москва обяви, че разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация

Украински експерт: Русия взриви "Северен поток" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е отговорна за бомбардирането на тръбопроводите "Северен поток", тъй като по този начин се опитва да избегне глоби за отказ да доставя газ на Европейския съюз (ЕС), да избегне бързата национализация на тръбите и да събере собствения си електорат.

Андрий Риженко, експерт по военни и енергийни въпроси, капитан 1-ви ранг, заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна (2004-2020 г.), коментира темата в коментар за "Укринформ".

"Руската федерация извърши взривяването на подводните газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Щетите по тръбите бяха разследвани от Дания и Швеция, които имат подходящ персонал в сеизмологичните станции. Техните заключения бяха, че това е акт на саботаж, който изисква приблизително 100 килограма тринитротолуол (TNT) за всяка тръба. Западът е убеден, че Русия има мотивацията и средствата да извърши това", отбелязва експертът.

Според Риженко, Руската федерация е отказала да доставя в договорени обеми: "Но когато става дума за договори, политическите решения не работят. Европейците биха могли да поискат милиарди компенсация от Газпром в случай на прекъсване на доставките. Следователно бомбардирането на тръбата е начин за избягване на глоби."

"Друг мотив е да покажем кой е мъжът в къщата, да сплашим Европа. Въпреки че Германия е запълнила складовете си с почти 90% и няма сериозна заплаха от недостиг. Третият мотив, тъй като Руската федерация казва, че е във война с колективния Запад, този саботаж ще добави образи за вътрешна мобилизация срещу "коварния" Запад. Последният мотив е, че след като се обмисляше идеята за национализиране на двете тръби на "Северен поток", Русия можеше да го направи, само за да не позволи на никого", отбелязва експертът.

Бившият заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна също каза, че руски кораби често се виждат в района. Такива експлозии биха могли да бъдат организирани от подводни диверсанти.

"В Русия има звено, наречено Главна дирекция за дълбоководни изследвания - това са хора, които могат да провеждат такива изследвания на голяма дълбочина (до 6 км), докато газовите тръби са положени на дълбочина 80 метра. агенцията разполага с разузнавателни кораби и подводници от различни класове.Именно тази агенция притежаваше дълбоководния разузнавателен катер "Лошарик", който потъна през 2019 г.!" — предложи Риженко.

Припомняме, че Москва обяви, че разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

Аварията на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" със сигурност е от полза за САЩ. Това заяви в петък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    118 16 Отговор
    "тъй като по този начин се опитва да избегне глоби за отказ да доставя газ на Европейския съюз"

    И как отказва да доставя газ на ЕС, като САЩ с години се опитваха да спрат потоците към ЕС, а днес Австрия спря австрийски поток?
  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    123 19 Отговор
    ХА ХА ХА...ЕКСПЕРТИ ИМАЛО В УКРАИНА...ХА ХА ХА СКАРО МАЙ ЩЕ ИМА ПК ГДР!!!
  • 3 Русофил

    19 80 Отговор
    Ребятата ги думнаха погрешка и сега са на фронта.
  • 4 Пучо Капучо

    119 14 Отговор
    Има си хас украински експерт да не обвини руснаците, хе-хе...Но нищо, скоро този ще е всякакъв експерт, но не е и украинец по националност.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Надиплен

    66 4 Отговор
    Разрушаване на стратегическо съоръжение е "casus belli" - повод за обявяване на война
  • 9 РЕАЛИСТ

    115 12 Отговор
    Ами , първо при извършено престъпление разследващите се питат, Кой има мотив. Такъв имат: САЩ, Украйна и Полша. Русия няма да се стреля в крака, след като печели милиарди от износа на газ и с това спонсорира войната. Значи извършителят е искал да ги лиши от това перо. Случи се по същото време, когато бе обявена независимост на четири бивши украински области с квадратура , колкото България. Да не ядем доматите с колците бе.
  • 10 Аз71

    83 6 Отговор
    На какъв принцип потърсиха мнението на ""неутралния експерт""?
  • 11 12340

    57 12 Отговор
    Андрий Риженко, експерт по военни и енергийни въпроси, капитан 1-ви ранг, заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна (2004-2020 г.), коментира темата в коментар за "Укринформ".........като преди това си наля в тиквата 300г. горилка на екс
  • 12 Чоко

    87 7 Отговор
    На украински експерти да вярваш е все едно на македонски хах
  • 13 ха ха ха ха

    34 3 Отговор
    ха хаха хаха ха ха
  • 14 Aнджело

    75 9 Отговор
    Я бегай! За укрите все руснаците са виновни. По презумпция
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това си беше ясно,

    7 58 Отговор
    но и така ще си плати десетки милиярди за неизпълнени договори...

    Коментиран от #23, #64

  • 17 Симо

    67 3 Отговор
    Трябваше да публикувате мнение на литовски експерт или полски, украинския е много прозаично, а и Украйна е във открит конфликт с Русия. Няма как мнението да не е политически повлияно и безпристрастно. Тоест фалшиво!
  • 18 Сталин

    66 10 Отговор
    И слепия вижда че това е работа на ЦРУ,МОСАД и МИ6
  • 19 булю-булю

    73 5 Отговор
    Китайски дипломат се гаври с Запада,
    като се опитва да даде отговор на въпроса
    за взривяването на газопроводите "Северен поток"
    между Русия и Германия и кой има полза от това:
    - Кой мрази руските газопроводи?
    - САЩ!
    - Кой се опита да спре строителството им?
    - САЩ!
    - Кой каза, че ще ги унищожи?
    - САЩ!
    - Кой има полза от унищожаването им?
    - САЩ!
    - Кой ги е повредил?
    - Ние не знаем. И идея си нямаме, кой може да е!
  • 20 Станислав

    43 2 Отговор
    А Стайков е виновен за глупостите във Факти!
  • 21 ХАРИ

    45 4 Отговор
    УКРАЙНА РАВНА НА МАКЕДОНИЯ ЕДНО КЪМ ЕДНО
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 микммик

    50 5 Отговор

    До коментар #16 от "Това си беше ясно,":

    Защо да плаща Русия , амеериканците платиха ли ни за самолетите , които така и не получихме ?
  • 24 маловажен човек

    59 3 Отговор
    ма разбира се
    как иначе
    те кога американците да били виновни за нещо въпреки че колонизираха целия свят

    когато щатите нападат някой, е защита на човешките права
    когато някой се защитава от щатите, е акт на тероризъм
  • 25 Госあ

    56 6 Отговор
    След сато запада присвои активите на руснаци без абсолютно никакви уважителни доводи, международното право е абсолютно нелегитимно, така че Русия може да спре газовите доставки когато и както си поиска без да плати и цент. Това с договорите и саботажа от страна на Русия е нелепо. Просто краварите взривиха и последната връзка между Западна Европа и Русия. Ние от Източна Европа, обаче, все още имаме полезен ход.
  • 26 1520

    54 5 Отговор
    Русия защо да го взривява след като може просто да завърти крана .Интерс от взривяването имат сащ
  • 27 Руснак

    41 4 Отговор
    Мдаа дадохме 40млд.евро за да ги взривим сами.. желязна логика! ;) само дето според флайтрадар в него ден имаше 2 военноморски сикорски seahawk там.. ;)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Исторически парк

    34 3 Отговор
    Тоя сигурно си мисли и че бен ладен е взривил кулите близнаци.. ахахах
  • 30 коментар

    50 8 Отговор
    Ясно кой взриви потоците:САЩ и Британия.Полския министър вече се издаде и благодари на САЩ.
  • 31 Кремльовския Винету ♥️

    9 50 Отговор
    Вече нищо няма значение, Кремльовския Винету ТОТАЛНО СЕ ПРОВАЛИ във всяко едно свое начинание и нещата за Русия ще се влошават все повече. Кой ще иска да е"гражданин" на Русия след като Русия не е в състояние да направи каквото и да било освен да пълни окопите с трупове. Две седмици вървят боевете за Лиман и за тия две седмици руснаците един полк не можаха да формироват и изпратят като подкрепление, само могат да пускат Салюти в Масква по повод Украинските Успехи. Стотици руснаци останали да прикриват отстъплението са взети в плен в Лиман. ДОЛУ ПУТИН, СВАЛЕТЕ ЛУДИЯ ЖУЖАК.
  • 32 1234

    51 7 Отговор
    Това сериозно ли :
    Русия е отговорна за бомбардирането на тръбопроводите "Северен поток"
    и никой не е видял руско средство, въпреки хилядите сензори на нато за руски подпводници и самолети.
    голямо падение е да се дава дума на такива "експерти"

    Коментиран от #61

  • 33 Джо Байдън

    6 4 Отговор
    ганя знае кой е :)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хахаха

    9 1 Отговор
    Или Осама..... Хахахаха
  • 36 Коментиращ

    33 4 Отговор
    Украинец и експерт? Те са на такова ниво, че и амебите са с по- добра образователна система. Ум да ви зайде. Нямате си и идея даже.

    Коментиран от #38

  • 37 Казвам:

    27 4 Отговор
    Този "експерт" е пълен простак!
  • 38 гост

    6 33 Отговор

    До коментар #36 от "Коментиращ":

    Верно ли , хахах ! А руските са безаналогови нали ?? Най-умните и образованите !! Ама ако ти се разболее детето или искаш каквото и да е да си купиш гледаш западното , а ?? Що не руско , бе експертеееее , нааак......ан !!!

    Коментиран от #45, #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 фасул

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мамул":

    акъл от мамул
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Госあ

    18 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Никво западно не гледам. Затова и не се ваксинирах, защото западните ваксини са евтини експериментални боклуци, а китайски нямаше.
  • 46 Ще ни уморите

    15 1 Отговор
    от смях, ей! И какво е това "бомбардиране" на морското дъно?
  • 47 Феник

    16 0 Отговор
    Защо бе, укри, българите не са вече държавотворен народ? Такива са само украинците и, забележете, кримските татари. А Външно мълчи, нали сме "съюзници"...
  • 48 Ерор 404

    28 2 Отговор
    Значи по същото време се провежда голямо натовско учение в района с участието на 40 бойни самолета и флот и руснаците все пак успяха да бомбардират газопровода незабелязано ?! Браво на руснаците, шапка им свалям, наистина са напреднали много в извънземните технологии. Как ли ще се опазят Ню Йорк тогава или Лондон? Всеки може да направи справка, учението се казва Ramstein Alloy - 26 и 27 Септември.
  • 49 Не бе,

    18 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Абе кой ти говори за руски и западни, бе ей. Коментиращия говори за украински. чети и не подменяй написаното според твоята кратуна. Чети и вниквай. Не се прави на хамериканец.
  • 50 Лъжец или папагал

    20 2 Отговор
    Украински и експерт са две думи, които от скоро се отблъскват като магнити обърнати с еднакви полюси.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Украински експерт

    15 2 Отговор
    Това е оксиморон!
  • 53 Плопагандата

    20 1 Отговор
    Вече минава,дори границите,на идиотизъм
  • 54 Поп

    18 2 Отговор
    Боже, колко сте жалки с тия мръсни лъжи
  • 55 yaйтнойз

    11 0 Отговор
    Както казва чочо Оруел: който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира надтоящето, контролира миналото.
    Раздвижете тия кубични сантиметри и готова картина
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Русофоб

    4 15 Отговор
    Те руснаците друго не могат да правят! Доказателство за това е като се огледате около вас и нищо стойностно руско няма да видите! Те могат само да рушат, убиват, крадат и унищожават просто са така родени! Това не го твърдя аз тоеа го твърдят повечето им писатели интелектуалци като започне от Горки през Пушкин и Достоевски през всичките им велики писатели! Всеки може сам да прочете какво е мнението им за руския народ!
  • 59 изводът

    2 10 Отговор
    Путин се простреля в топките.
  • 60 Лейди Ди

    4 4 Отговор
    Всички мислещи хора знаехме, че това ще се случи още в началото, когато преговаряха с Пу... Ин.
    С кой акъл въобще тръгнаха да правят тръбопроводите....
    Ех Бисмарк, Бисмарк, защо никой не чете......????????
  • 61 Няма нужда от кораби и водолази

    1 7 Отговор

    До коментар #32 от "1234":

    Тръбопроводите се поддържат като в тях се движи робот. Робота измерва дебелина на тръбата, корозия и други показатели. Извършва заварки и т.н. Робота е доставил взривно вещество и то е било взривено дистанционно.

    Коментиран от #66

  • 62 за америка

    10 1 Отговор
    Тези глупости само на един дрогиран соро-соид може да му дойдат в главата!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 никой не мрази Русия,

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Е това се казва тъпория":

    но целия свят се страхува от откачените кремляни, дето постоянно ни заплашват, я с газта, я с танкове, я с кгб-то, или кадироф, я с атомни бомби! - трябва много да е стъпил накриво чиляк и да се е омотал криминално с тия, за да ги харесва.................................
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 отдавна излезе новина, че

    0 0 Отговор
    хремляните изпускат газ в атмосферата, от свои газови станции! - та и пробиха тръбите на западна европа, за да си запазят газовата инфраструктура, и ментето захарова побърза да се направи на ощипана..... ! - кремляните трабва да бъдат отговорни за химическото замърсяване от конвенционални боеприпаси на територията на Украйна - житницата на света, и за изпускане на природен газ в атмосферата! - скоро светът ще се събуди и ще излови жалките диктоторски болни същества..... дето мътят водата на всички..
  • 70 рушляма не заплаши ли наскоро,

    0 0 Отговор
    некви подводни кабели? - де подводни кабели, там и подводен газопровод! - сами си го казаха...
Новини по държави: