Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 17:48 1 537 8

Норвежката полиция постави детектори за дронове на офшорни платформи за добив на петрол и газ

  • нефт-
  • петрол-
  • норвегия-
  • северен поток

През последната седмица скандинавската държава разположи патрули от своя военен флот, ВВС и войници около офшорните си петролни находища и пристанищни терминали в отговор на течовете от "Северен поток"

Норвежката полиция постави детектори за дронове на офшорни платформи за добив на петрол и газ - 1
Снимка: Shutterstock

Норвежката полиция е поставила системи за засичане на дронове на офшорни платформи за добив на петрол и газ след инциденти в последно време, предаде Ройтерс, позовавайки се на местното издание "Ве Ге".

Този ход е част от по-широкообхватно подсилване на сигурността, след като миналата седмица бяха нанесени щети на тръбопроводите "Северен поток". През последните седмици петролни компании съобщиха за скок в броя на забелязаните неидентифицирани дронове и норвежкият Орган за петролна безопасност предупреди на 26 септември, че има риск от злополуки или дори умишлени атаки.

Норвежката полиция заяви, че детекторите са били монтирани, за да бъдат идентифицирани противозаконните дронове, а също така и за да послужат като средство за възпиране. Тя отказа да коментира на колко точно от над 90-те норвежки платформи за добив на петрол и газ са били поставени детектори, тъй като не иска да "разкрие своя капацитет на потенциални опоненти".

Норвегия е най-големият доставчик на газ в Европа и един от основните производители на петрол в света, отбелязва Ройтерс. През последната седмица скандинавската държава разположи патрули от своя военен флот, ВВС и войници около офшорните си петролни находища и пристанищни терминали в отговор на течовете от "Северен поток", които някои страни смятат, че се дължат на саботаж. В петък Норвегия също така обяви, че ще получи помощ от Великобритания, Германия и Франция за офшорните патрули.

В събота норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре посети офшорна платформа, за да успокои опасенията сред работниците, предизвикани от забелязаните дронове и течовете от "Северен поток", въпреки че правителството каза, че няма информация за конкретни заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Предполагам

    6 1 Отговор
    новото правителство ще сложи подобни и на офшорни заводи производители на оръжие или в случея Асенал
  • 3 незнам

    6 0 Отговор
    Какво се мъти но тук източна анлия на брега на северно море от 4-5 дена бойни самолети нон стоп ми надуват главата по цял ден, дано се вразумят и едните и другите.

    Коментиран от #4

  • 4 на мен

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "незнам":

    от полвин година ми я надуват, но си трая и занам НАТО ще ни спаси
  • 5 ШОП

    6 1 Отговор
    Тука вече много си проличава в колко крехък и уязвим е обществото в което живеем. Дронове могат да разрушат итернет кабела който върви под атлантическият океан, норвежките тръбопроводи и нефтодобивни платформи за нищо време. Тогава ще се събудиме в един много различен свят без интернет, без транспорт, храните ще гният по полетата, и много хора ще загинат докато се върнеме към старите методи на организация на обществото!!!! Пригответе се

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 kабелa

    3 1 Отговор
    на Google под океана не е истинският интернет това е нета на управлението, провокацията и потъпкване на човешките свободи. Не забравяйте навлизаме в ерата на електроният геноцид. Европа ще стане дигиталният концлагер на СЩ и АНС John Dobbertin ни даде доказателсва за това преди години...
  • 8 боцко

    2 0 Отговор
    много му пука на Бай Дрън!
Новини по държави: