Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2022 17:10 1 135 6

Спешна визита! Шефът на МААЕ е готов да отиде в Москва заради АЕЦ "Запорожие"

  • запорожка аец-
  • рафаел гроси-
  • игор мурашов-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • украйна

Вчера стана ясно, че руски военни са задържали генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала Игор Мурашов и са го откарали в неизвестна посока със завързани очи

Спешна визита! Шефът на МААЕ е готов да отиде в Москва заради АЕЦ "Запорожие" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси може да посети Москва и Киев следващата седмица в рамките на усилията за създаване на зона за сигурност около ядрената електроцентрала в Запорожие. Това се посочва в съобщение на уебсайта на агенцията.

"Очаква се следващата седмица той да посети Москва и Киев", се казва в изявление на МААЕ.

Гроси твърди, че продължава консултациите и другите усилия за постигане на съгласие и установяване на зона за безопасност във възможно най-кратък срок.

През септември МААЕ публикува доклад за мисията си в Запорожие и централата, която е окупирана от руската армия още от началото на март месец. В него се казва, че е необходимо спешно да се вземат временни мерки, за да се избегне ядрен инцидент, който може да възникне в резултат на военни действия.

"Проблемът може да бъде решен чрез незабавно създаване на зона за сигурност", посочват авторите.

Вчера стана ясно, че руски военни са задържали генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала Игор Мурашов и са го откарали в неизвестна посока със завързани очи. Според украинския оператор "Енергоатом" това се е случило на 30 септември.

Руски агенции вчера потвърдиха това, с израза, че Мурашов е "временно задържан".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    12 2 Отговор
    Геешка е заглавието, тябва да е СМЕШНА визита, което си е така
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А бе

    17 5 Отговор
    След като Рашаните са го задържали има защо,
    или е готвел терористичен акт или нещо подобно, урко.пите.ците акъл нямат,
    пример джуджака нароман в киев и шайката му.
  • 4 Матей преображенски

    11 3 Отговор
    И какво ,белким се надяват да измамят Путин да им отстъпи контрола над аец Запорожие?иЛИ ИСКАТ И ТОЗИ ШЕФ,макар да е уж легитимен шеф на международна организация,МАГАТЕ,да го арестуват и него?Защото явно се е про-дал на американците и въртят елементарни етюди,с които да заблудят руснаците,по толкова прос-таш-ки начин.
  • 5 май ядрения

    2 1 Отговор
    отива в московията, да им снесе, как по бързо да приключат, специалната идиотщина, и разумните срокове за нещата, щото после.............. няма кой да търпи тези луди повече......... май ще дойде по голямата риба.....
  • 6 аве кво стана

    3 0 Отговор
    с модела за военни анализи на Витанов - професора по "аритметика на бакалските кгб сметки....."
Новини по държави: