Тема: Украйна

3 Октомври, 2022 21:40 1 626 4

Генералният директор на Запорожката АЕЦ е освободен

  • запорожка аец-
  • атомна централа-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • игор мурашов

Украйна обвини Русия за задържането му

Генералният директор на Запорожката АЕЦ е освободен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният директор на Запорожката АЕЦ, която се намира под контрола на руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари, е освободен, заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс.

Украйна обвини Русия за задържането на Игор Мурашов, като окачестви това действие като терористичен акт. Украйна заяви, че руски патрул е задържал Мурашов, докато той е пътувал от Запорожката АЕЦ за град Енергодар, където живеят голяма част от хората, които работят в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинският персонал продължава да работи в съоръжението при условия, които според МААЕ излагат на риск сигурността на централата.

МААЕ съобщи в събота, че се е свързала със „съответните власти“, без да споменава поименно Русия, и заяви, че е била информирана, че Мурашов е „временно задържан“. „Приветствам освобождаването на Игор Мурашов, генерален директор на украинската Запорожка АЕЦ. Получих потвърждение, че Мурашов се е завърнал благополучно при семейството си“, написа днес Гроси в „Туитър“.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени щети на част от сградите, намиращи се на територията на централата, а МААЕ призова за създаването на защитна зона около съоръжението, за да бъде намален рискът от сериозна авария. Очаква се тази седмица Гроси да проведе разговори с Киев и Москва.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема лошо..

    13 1 Отговор
    Тука колко директори "освободиха" че за чуждите да ревна..
  • 2 Копейката съм

    2 11 Отговор
    Инсталираха му чип да го контролират сега и да го движат като робот. Руската технология най-великата технология в света! Активираха Юри!
  • 3 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Мани,директорът.По-добре освободен от работа , отколкото в болница.
    Всички болници в Украйна са пълни с ранени. Болниците в Харков почти не приемат обикновени пациенти, защото всичко се дава на ранените в битката за Лиман. Дори болниците в Киев също са пълни с ранени от Лиман. В южната част на болниците в Николаев и Одеса също почти не се приемат пациенти, а само ранени.
    Зеленски моли страните от НАТО да откарат ранените в болниците си.
    Въоръжените сили на Украйна настъпват, буквално запълвайки полетата с труповете на своите войници. И това отговаря на техния дяволски план - във всяко семейство на Украйна да има по един убит в битките с Русия. Да мразиш Русия завинаги и тотално в Украйна.

    Z
  • 4 Бах

    3 4 Отговор
    Ще обучат поляци и Братята Руснаци ще ги заколят като кучета. Надявам се Кадиров да им реже католическите глави.
Новини по държави: