Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 12:35 1 224 15

ЕС ще следи да не бъде заобикаляно решението за пределни цени на руския петрол чрез танкерите, които го превозват

  • русия-
  • украйна-
  • нефт-
  • танкери

Гърция, Кипър и Малта, чийто флотилии от танкери транспортират голяма част от руския петрол, са обезпокоени от ефекта, който може да окаже налагането на пределни цени на черното злато върху техните корабни индустрии

ЕС ще следи да не бъде заобикаляно решението за пределни цени на руския петрол чрез танкерите, които го превозват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Някои страни от Европейския съюз са изразили безпокойство от новите санкции срещу Русия, подготвяни от ЕС, сред които е и налагането на таван на цените на руския петрол, пише изданието "Политико", което се позовава на европейски дипломати.

Гърция, Кипър и Малта, чийто флотилии от танкери транспортират голяма част от руския петрол, са обезпокоени от ефекта, който може да окаже налагането на пределни цени на черното злато върху техните корабни индустрии.

Поради това в новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия са направени някои отстъпки в интерес на тези страни, става ясно от проектодокумент, видян от "Политико".

В него се споменава въвеждането на система за мониторинг от страна на Европейската комисия, чрез която да бъдат проследявани опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия, например чрез смяна на флаговете, под които плават танкерите, превозващи руски петрол.

Ако танкерът плава под флага на държава, която не е длъжна на изпълнява наложените санкции, то тогава руският петрол, който превозва, ще може потенциално да се търгува на по-високи цени от пределните, установени от ЕС, коментират анализатори.

"Ако Комисията установи, че са настъпили значителни загуби за бизнеса поради тези практики, тя ще предложи мерки за смекчаване на ефекта от тези техники за заобикаляне на ценовите тавани", се казва в проектодокумента.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 3 Отговор
    Какво стана със Свободния пазар и свободното движение на стоки и услуги?Нали бяха основни европейски ценности?

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мишел

    28 1 Отговор
    Решение за ограничаване цените на руския нефт няма да има . ОПЕК+ Русия са подготвили решение за общо намаляване добива на нефт с количества, които да не могат да бъдат компенсирани с освобождаване на нефт от стратегическите резерви на САЩ.

    Коментиран от #7

  • 5 ЕС ИСКА ДА СТАНЕ СВЕТОВЕН ЖАНДАРМ И

    12 1 Отговор
    ПО СУША И ПО МОРЕ АМА ДАЛИ ПОД ТАНКЕРИТЕ НЯМА РУСКА ПОДВОДНИЦА С ПОСЕЙДОНИ ХИЧ НЕ СЕ И СЕЩА !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 вертъу

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    По-големият им проблем е там, че фащ не могат повече да вадят от резерва- той вече падна до критично ниски нива... Но дори и да продължат самоубийството и да извадят и последната капка- това няма да стигне дори до края на зимата и въпреки всичко цените ще вървят нагоре... А да казвам ли какви цени ви чакат когато утре фащ започне да попълва държавният резерв който е меко казано голям...
  • 8 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    11 2 Отговор
    Северния път е готов .От там ще се превозват товари .лайен ще довърши ЕС .160 танкера има Рф..Къв Малта и Гърция .
  • 9 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    17 1 Отговор
    Без Русия ще е глад и мизерия ..Германия първо .а бяха приятели .
  • 10 Как изобщо

    8 0 Отговор
    Ще проработи такава езуитска хватка-едновременно не може,но и може.Същия трик( за сметка на цяла Европа) го приложи ,и продължава да прилага сащисания.)Още от Януари ( преди СВП на руснака) ,но при пакети санкции за петрол,който Клякайненка и сие изпълняваха стриктно ( пуснаха трохи на Ганъо) ,сащисания продължи да внася по 100 х барела дневно " - сумарно над 11 млн барелаУралс" До 24 Юни- забележете средата на руската СВП! Продължиха и внос на торове,и касети с о пръти за техните АЕЦ.На практика Те си закрилят тяхната енергетика, селско стопанство и най жизнената част- Ядрената енергетика.А в Европа 540 милиона мълчаливо, безучастно продължават да преживят.А най мазохистичната и част,дори подкрепя унищожението на икономиката ,социалната стабилност и просперитет .Своя просперитет,изграждан с десетилетия.За нашего брата ,ще му бъде тежко.След ЧНГ, ще има петрол- но цената ще бъде непоносима.Персиийския залив не са глупави,да печелят милиарди от по малък добив, заради Европа.
  • 11 Реалиста

    9 0 Отговор
    ЕС следи руските танкери, нищо не се говори за демонстрациите в Германия за липсата на горива. Зима идва и на тези безумни еврогейци ще им се види тясно свърталището на пишман политици с хиляди евро заплати.

    Коментиран от #15

  • 12 "Тавани"

    8 0 Отговор
    може да си слагате само на вас си! Светът вече се промени. Огромни страни, като Китай, Индия, Бразилия, арабските страни, Южна Америка... с повече от половината от населението на планета няма да ви се подчинява изобщо. Ще подскачате и какво от това? Вашите ценности-безценности и забрани, вече даже и в Европа са под въпрос: Италия, Унгария, а скоро и други ще има!
  • 13 Путин наскоро

    7 0 Отговор
    им каза: "Напечтена хартия не може да ядете, а и няма да ви грее."
    С какво плашат? Опълчила се жабата на коня!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ристе Прцкоски

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалиста":

    Руска рулетка 1 куршум в барабана - ЕС рулетка 6 куршума в барабана.
Новини по държави: