Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 14:27 1 277 3

Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г.

  • химия-
  • нобелова награда-
  • учени-
  • процеси-
  • принос

Престижното отличие беше връчено на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Бари Шарплес

Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г. - 1
Източник: БГНЕС

Трима учени получиха Нобеловата награда за химия за 2022 г., съобщава "Ройтерс".

Престижното отличие беше връчено на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Бари Шарплес за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия, цитира news.bg.

Двете технологии вече се използват в световен мащаб за изследване на клетките и проследяване на биологични процеси, отбелязват от Кралската академия на науките на Швеция, която присъжда наградите.

http://

Посочва се, че чрез използването на биоортогонални реакции изследователите са допринесли за разработването на лекарства за рак, които сега се подлагат на клинични изпитвания.

Нобеловата награда за химия е на стойност 10 милиона шведски крони (915 072 долара). Тя е третото от общо шест отличия, които се присъждат, след тези за медицина и физика, обявени по-рано тази седмица.

Шарплес се присъединява към елитна група учени, спечелили две Нобелови награди. Останалите членове на тази група са Джон Бардийн, спечелил наградата за физика два пъти, Мария Кюри - с награди за физика и химия, Линус Полинг, спечелил награди за химия и мир, а също и Фредерик Сангер, с две награди за химия.

Нобеловите награди започват да се раздават по завета на Алфред Нобел - шведски химик, инженер и предприемач, изобретил динамита, който завещава огромното си състояние за учредяването им. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г. - пет години след смъртта на Нобел.

Нобелът за химия за 2021 г. беше присъден на германеца Бенямин Лист и американеца Дейвид Макмилан за развитието на асиметричната органокатализа. Този метод значително е повлиял на разработването на нови лекарства и е направил химията по-екологична.

В понеделник шведският генетик Сванте Паабо получи отличието за медицина за изследванията му с използване на ДНК на изчезнали хоминиди за разкриване на тайни за човешката еволюция.

Вчера учените Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Цайлингер спечелиха Нобеловата награда за физика за техния напредък в квантовата механика върху поведението на субатомните частици, с който открехват вратата за работа върху суперкомпютри и криптирана комуникация.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Менделеев

    1 3 Отговор
    И кво им е "ученото" на тея льохмане? Аз открих Менделеевата таблица,която си е в недрата на Россия,ще си останете с облизването само..
  • 2 Име

    3 3 Отговор
    Да се провери проектите на досега дадените нобелови награди дали са получили някакво приложение и дали са допринесли с нещо.Че иначе на политика ми мерише.

    Коментиран от #3

  • 3 Само в

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    компютъра и мобилните телефони има 9 Нобелови награди по физика и една по химия. За тези "за мир" и "за литература" са повече политически.
Новини по държави: