10 Октомври, 2022 15:49 946 11

Нобеловата награда за икономика отива при трима американци

  • нобел-
  • нобелова награда

Бен Бернанке, Дъглас Даймънд, и Филип Дъвбиг бяха отличени за това, че значително са подобрили разбирането ни за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи, както и за това как да се регулират финансовите пазари

Нобеловата награда за икономика отива при трима американци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нобеловата награда за икономика беше присъдена на трима американци за техните заслуги при обясненията на ролята на банките в икономиката, съобщава "Франс прес".

Бен Бернанке, Дъглас Даймънд, и Филип Дъвбиг бяха отличени за това че "значително са подобрили разбирането ни за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи, както и за това как да се регулират финансовите пазари", отчитат от журито и допълват, че техните анализи са от голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и справянето с финансови кризи.

68-годишният Бернанке, председател на Федералния резерв на САЩ между 2006 г. и 2014 г., става известен с анализа си на "най-лошата икономическа криза в съвременната история" - Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Даймънд, професор в Чикагския университет, роден през 1953 г., и Дибвиг, на 67 години, професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, на свой ред бяха отличени за това, че са показали как "банките предлагат оптимално решение" за насочване на спестяванията към инвестиции, като действат като посредник.

Наградата за икономика, учредена от Шведската централна банка, е единствената награда, която липсва при първоначалните пет, създадени от учения Алфред Нобел, което ѝ печели прозвището "фалшив Нобел".

Подобно на останалите Нобелови награди обаче, тя идва с отличие и парична сума от 10 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата ще бъде връчена на победителите от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, който учредява наградите в последната си воля и завещание.

Миналата година Нобеловата награда за икономика беше присъдена на американците Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс за "eмпирически принос към икономиката на труда" и "за техния методологически принос към анализа на причинно-следствените връзки".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    Догодина дайте наградата на някоя немчура като направи курса EUR:USD 5:1
  • 2 СССРБарета

    8 0 Отговор
    Хайде всичките дже.ндърски посланици са офейкали от Киев! На път за Полша са висяли от прозорците на влака бягайки панически! Най-отпред в локомотива с лопата в ръце да нарива въглища в парокотелното на локомотива защото няма ток е бил Зеленски и крещял "слава Украине"! А Пасито лично ще го посреща с трабанта във Варшава като е заучил фразата за посрещането " ХАУ Хи...лер!
  • 3 Зевзека

    14 0 Отговор
    Ахааааа. Значи първо фалираха няколко банки, изследваха като се прехвърлят несъбираемите кредити на Европа как ще сринат ЕС икономиката и направиха научно откритие. Па да ме беха питали. Шут не шут, щех да им го кажа правичката. Като си прехвърлиш кредита на некой който лъже че е добре за имидж, най-много да го сринеш и него. Та на края и ти и ортака ще сте с голтака. Шут, ама знам. И нямам нужда от Нобел.
  • 4 айдее

    10 0 Отговор
    Много интересно как тей, след като долара е поросто хартия от принтер и няма стойност във злато
  • 5 БУК

    7 0 Отговор
    ИМАХ СИ АЗ!!!
  • 6 Мишо

    10 0 Отговор
    Следващата награда за мир ще я дават на Зеления и Порошенко в чест на мирното изгаряне на руснаци в Одеса.
  • 7 Ха ха

    7 0 Отговор
    Пратете наградата за мир на престъпника Зеленски.
  • 8 Предлагам

    6 0 Отговор
    Русите да гръмнат с високоточен удар американското посолство в киив, както америте гръмнаха китайското в Белград. После да се извинят.
  • 9 Рошко

    4 0 Отговор
    Е па няма да, я дадът на трактористи, банкерите ни учат как да теглим кредити и да, ставаме модерни роби
  • 10 чудно

    2 0 Отговор
    Що така го закърши щатската икономика с тия нобелисти. Оптималните решения на банките ги гледаме още от миналата финансожа криза която тръгна от Сащ
  • 11 един от многото

    2 0 Отговор
    Как няма да е при американци , след като разкатаха мамата на европейската икономика!
Новини по държави: