Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 12:21 2 534 35

Урсула фон дер Лайен: Войната навлезе в нова фаза

 • украйна-
 • реч-
 • ек-
 • ес-
 • еп-
 • русия-
 • война-
 • урсула фон дер лайен-
 • владимир путин-
 • нато

Нашата подкрепа помогна на Украйна да се изправи срещу нашественика, каза тя

Урсула фон дер Лайен: Войната навлезе в нова фаза - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тази война навлезе в нова фаза. Украинската армия продължава да докладва впечатляващи успехи в борбата си срещу агресора. Това е моментът да продължим този курс и да подкрепяме Украйна, докато е необходимо. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Вижте цялата ѝ реч, представена без редакторска намеса:

Уважаема г-жо Председател Мецола, скъпа Роберта,

Още новини от Украйна

Уважаеми членове на Парламента,

Откакто за последен път се срещнахме, за да обсъдим състоянието на нашия Съюз, Кремъл ескалира агресията си до ново равнище. Путин започна първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам, третирайки стотици хиляди млади руснаци като пушечно месо. Той използва фиктивни референдуми в незаконен опит за промяна на международните граници чрез сила. И от много месеци той използва енергията като оръжие. Руската война причинява икономически и социални трудности. Това създава голяма тежест за нашите граждани и за икономиката в рамките на нашия единен пазар. По-специално, нарастващите разходи за енергия водят до намаляване на покупателната способност на гражданите и загуба на конкурентоспособност за предприятията.

През последните седем месеца, заедно с нашите държави членки, вече предприехме важни стъпки. Намалихме потреблението си на газ с около 10 %. Руските доставки на газ са намалели от 40 % на 7,5 % по тръбопроводите. Компенсирахме това намаление с увеличен внос на втечнен природен газ и газ по тръбопроводи, главно от нашите надеждни доставчици като САЩ и Норвегия. Понастоящем хранилищата на газ в ЕС са пълни средно на 90 %. Това е с 15 % повече в сравнение със същия ден миналата година. Освен това преди три седмици в тази пленарна зала обявих, че ще вземем част от свръхпечалбите на енергийните дружества и ще ги използваме в подкрепа на уязвимите граждани и предприятия. Миналата седмица това беше включено в законодателството на ЕС. Постигнахме това със светкавична скорост, благодарение и на изключителната работа на Чешкото председателство. Вчера Съветът постигна съгласие по инициативата REPowerEU.

Така че разполагаме с ключови инструменти, за да изкараме зимата — запаси и икономии; за съвместно закупуване на газ — Енергийна платформа; за да излезем от руската хватка на зависимост — споразумение със САЩ; за да се преразпределят извънредните приходи в подкрепа на нуждаещите се — спешна намеса на пазара на електроенергия; и за инвестиране в бъдещето — REPowerEU.

Въведените от нас мерки ни осигуряват първи буфер за защита. Благодарение на тях можем и сега ще преминем към следващото ниво. Ще представя пътна карта в писмо до лидерите на ЕС с оглед на срещата ни в Прага по-късно тази седмица. Тя включва следните ключови компоненти: Ще активизираме преговорите си с надеждни партньори — например с Норвегия — за да намалим цената, която плащаме за вноса на газ. Като Европейски съюз имаме значителна пазарна мощ. Много от нашите доставчици искат да сключат споразумения с нас, които са от полза и за двете страни. Ще укрепим и нашата енергийна платформа. Това е в наш общ интерес. Трябва да избегнем сценарий, при който държавите членки отново наддават и се конкурират помежду си на световните пазари, повишавайки цените за Европа.

Следващият въпрос е относно цените на газа. Използваме газ в три области: промишленост, отопление и електроенергия. Позволете ми да започна с електричеството. Високите цени на газа са движеща сила за цените на електроенергията. Трябва да ограничим това инфлационно въздействие на газа върху електроенергията — навсякъде в Европа. Ето защо сме готови да обсъдим горна граница на цената на газа, използван за производство на електроенергия. Този таван ще бъде и първа стъпка по пътя към структурна реформа на пазара на електроенергия.

Но трябва да разгледаме и цените на газа извън пазара на електроенергия. Ще работим и заедно с държавите членки за намаляване на цените на газа и ограничаване на нестабилността и въздействието на манипулирането на цените от страна на Русия. През март вече предложихме това като вариант. Казахме, че това може да даде важен сигнал, че ЕС няма да плаща каквато и да е цена за газ. Определихме такъв един таван на цените като оказващ непосредствено въздействие върху равнищата на цените. Но това води до недостатъци по отношение на сигурността на доставките на газ. Оттогава ситуацията претърпя критично развитие.

Днес, в сравнение с март, повече държави членки са отворени за тази възможност и ние сме по-добре подготвени. Подобен таван на цените на газа трябва да бъде разработен по подходящ начин, за да се гарантира сигурност на доставките. Това е временно решение, за да се отговори на факта, че TTF — нашата основна референтна цена — вече не е представителна за нашия пазар, който понастоящем включва повече втечнен природен газ. Това е временно решение до разработването на нов ценови индекс на ЕС, гарантиращ по-добро функциониране на пазара. Комисията започна работа по този въпрос.

Уважаеми членове на Парламента,

Това са широкообхватни мерки. Напълно съм съгласна с Вас, когато заявявате в резолюцията, която ще приемете днес, че извънредните времена изискват извънредни спешни мерки, при които Съюзът трябва да действа заедно и единно. Така че за предприемането на нашите действия остават от първостепенно значение две неща: единство и солидарност. Трябва да защитим основите на нашата икономика, и по-специално нашия единен пазар. Единният пазар е силата на Европейския съюз и действителният източник на неговото благосъстояние. Без общо европейско решение рискуваме сериозно разпокъсване на пазара. Затова е от първостепенно значение да запазим равните условия за всички в Европейския съюз.

С REPowerEU разработихме ключов инструмент за ускоряване на прехода към енергийна независимост. Това ще позволи да се инвестира в инфраструктура, като тръбопроводи, междусистемни връзки или възобновяеми енергийни източници. Също така се дава възможност на предприятията и домакинствата да инвестират в енергийна ефективност — като изолация на къщи или инсталиране на термопомпи. Затова мисля, че трябва да подкрепим още повече REPowerEU с допълнително финансиране. По този начин всички европейски държави могат да ускорят необходимите инвестиции. Модернизираме енергийната инфраструктура. Запазваме равните условия на конкуренция. И гарантираме нашата европейска конкурентоспособност на световните пазари. И трябва да го направим като европейци, заедно.

Уважаеми членове на Парламента,

Има още един належащ въпрос, който трябва да разгледаме днес. Саботажите срещу газопровода „Северен поток“ показаха колко уязвима е нашата енергийна инфраструктура. За първи път в най-новата история тя се превърна в цел. Тръбопроводи и подводни кабели свързват европейските граждани и предприятия със света. Те са жизненоважен проводник на данни и енергия. В интерес на всички европейци е да защитават по-добре тази критична инфраструктура.

За тази цел ще представим план от пет точки. Първо, трябва да бъдем по-добре подготвени. Съвсем наскоро постигнахме съгласие по ново законодателство, което ще укрепи устойчивостта на критичните субекти от ЕС. Компетентната парламентарна комисия ще гласува следващата седмица. И вече можем и трябва да работим на тази основа.

Второ, трябва да подложим на стрес тест нашата инфраструктура. Трябва да установим слабите ѝ страни и да подготвим реакцията си при внезапни смущения. Ще работим с държавите членки, за да осигурим ефективни стрес тестове в енергийния сектор. Това следва да бъде приложено впоследствие от други високорискови сектори, като например цифрова и електроенергийна инфраструктура в морето.

Трето, ще увеличим капацитета си за реагиране чрез вече действащия Механизъм за гражданска защита на Съюза. По този начин можем да помогнем на държавите членки да се справят с прекъсването на критичната инфраструктура — например с гориво, генератори или капацитет за подслон.

Четвърто, ще използваме по най-добрия начин капацитета си за спътниково наблюдение за откриване на потенциални заплахи.

И накрая, ще засилим сътрудничеството с НАТО и ключови партньори като САЩ по тези критични въпроси.

Уважаеми членове на Парламента,

Тази война навлезе в нова фаза. Украинската армия продължава да докладва впечатляващи успехи в борбата си срещу агресора. Всички видяхме картините на хора, които посрещат украински войници с голямо облекчение. И успях да видя със собствените си очи, преди три седмици, че животът се е завърнал в Киев. Разбира се, смелостта на украинския народ направи това възможно. Но приносът на Европа също беше от огромно значение. Нашата подкрепа помогна на Украйна да се изправи срещу нашественика. Само силна и стабилна Европа ще спре Путин. Това е моментът да продължим този курс и да подкрепяме Украйна, докато е необходимо.

Да живее Европа!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Последния Софиянец

  52 4 Отговор
  НАТО вече открито воюва в Украйна.
 • 2 Манджата ще е

  6 38 Отговор
  печени ушанки на кръстосан огън

  Коментиран от #16

 • 3 честен ционист

  30 4 Отговор
  Урсула я забелязах първо в една видео игра още 2014г. Нащо момче Бласковиц й видя сметката

  Коментиран от #12

 • 4 Майна

  43 7 Отговор
  Вече откровено-Трета световна, българите да се готвят за мобилизация, това ви готвят сънародници, ама вие още си пасувайте.

  Коментиран от #7, #9, #10


 • 5 Кукуригуууу

  11 23 Отговор
  Еи кукувица русофил. Украйна е всичко което ти мислеше,че е Русия.

  Коментиран от #24

 • 6 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

  12 7 Отговор
  Така е, дори аз Потомствения Руски КомунистЪ го Разбрах. Добре че на Чужд гръб 😆😆😆
 • 7 тотани са и са в шок

  7 27 Отговор

  До коментар #4 от "Майна":

  Що да се готя за мобилизация е лунатик. Те руснаците дори с Украйна не могат да се справят. А след нея занеш ли колко държави със силна армия има. Армия която България няма.

  Коментиран от #19

 • 8 Дипломат Чукчев

  24 6 Отговор
  Щом жена казва как Украйна побеждава, значи скоро ще има примирие за анексираните републики!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 затова подкрепяме Украйна

  7 35 Отговор

  До коментар #4 от "Майна":

  защото с Украйна имаме общ ВРАГ - РОСИЯ.
  И засега прекрасно се справят с дерусификацията и депутинизацията по земите си.
  А ние се надяваме Украйна да победи, за да ни отърве от това руско робство вече 80 години.

  Коментиран от #15, #27, #30

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 хахахха

  17 6 Отговор

  До коментар #3 от "честен ционист":

  Това е джендърска сааниска игра направена от запада. Трябва да ти ги забранят тези неща. Такива като теб трябва да се занимават със вадене на картофи и сушене на риба.
 • 13 Сусо

  26 5 Отговор
  Уважаема г-жо, не е ли сега моментът да се осъзнаете и да престанете да наливате масло в огъня, в който изгарят хиляди човешки животи?! Мислите ли, че някой някога ще ви го прости?! Не ли сега моментът да седнете на масата и да спрете това безумие?! И да се погрижите и за вашите собствени поданици?!

  Коментиран от #18

 • 14 Да живее Свободна Европа

  6 26 Отговор
  Важно изказване!
  Приоритетите са посочени, линиите са разчертани, задачите са поставени.
  Героя Зеленски бие ушанки, ние носим патрони и ракети. И всички заедно заграждаме ушанките в Сибир 💪
  Нашата свобода няма да бъде заменена от азиатския комунизъм

  Коментиран от #17, #22, #32

 • 15 А ние се

  22 3 Отговор

  До коментар #10 от "затова подкрепяме Украйна":

  Надяваме това наглосаксонко племе да потъне завинаги в океаните. То воюва сега с ръцете и живота на наши братя в Украйна и Русия. Нагло, гадно племе. Ще си получат заслуженото...
 • 16 А за теб вожа може и ешлени

  4 2 Отговор

  До коментар #2 от "Манджата ще е":

  Добър апетит !!
 • 17 Бивш канадец

  16 1 Отговор

  До коментар #14 от "Да живее Свободна Европа":

  "Свободна Европа"??? Това вицът на деня ли е?
 • 18 Ти й говориш

  20 0 Отговор

  До коментар #13 от "Сусо":

  Като на човек!? Тази е рептил смотан, подобно на другите НЕхора. Нали видя оня био-робот Бай ти Дън как след една реч си протегна ръката за "Здравей" във въздуха и стоя така една минута?
  Ами дори и съвършена техника, даже и био-роботите правят засечки.. На ни управлява неизвестно какво...
  Тези са само някаква маскировка...
 • 19 Могат но за сега

  13 1 Отговор

  До коментар #7 от "тотани са и са в шок":

  Не искат така... Могат да изпепелят планетата дори само с техните оръжия и без участници, мобилизирани и каквото и да е...
  За.това много малко хора участват: Президент и министър на отбраната, работа 2-3 минути, след това началник на войски или капитани на подводниците. След това конкретния изпълнител, на копчето за пуск на ракетите и Посейдоните. И гейм овер...
  Защо сте такива оптимисти, че Русия вече е капитулирала от някакви, никакви там войни?
  До сега не се е водила съвременна война и не срещу когото трябва... Но май времето се приближава... Атомният часовник показва още 30 секунди...

  Коментиран от #21

 • 20 34567

  12 0 Отговор
  И като навлез в нова фаза това радва ли Ви госпожо
 • 21 нова реалност

  2 17 Отговор

  До коментар #19 от "Могат но за сега":

  Абе паранормален професионалната елитна армия на рф. Беше разбита от държава дето би трябвало да издържи най много седмица.Ядреното оръжие гарантира само самоунищожение. Русия сега ще си се прибере в дупката от която е изпълзала. И дълги години за нея ще чуват само такива като теб дето гледат руска пропаганда. Ще гледаш руски дипломати само в африканските държави.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Аршлох

  13 1 Отговор
  Крюела фон дер миндер,какво разбира от война?Ааа. ,сетих се!Война срещу беззащитните европейци.
 • 24 Вонбон

  4 0 Отговор

  До коментар #5 от "Кукуригуууу":

  По-голяма кукувица от теб не съм виждал

  Коментиран от #26

 • 25 хахахха

  5 1 Отговор

  До коментар #22 от "Вонбон":

  Той не е споменал че след като Русия отстъпи и е изолирана от Европа. Европа ще ще се самопочисти от агенти и промити мозъци. Както каза другаря Путин. Обществото само ще изплюе такива като теб.
 • 26 кукуРИгуу

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "Вонбон":

  Къде пък ме видя бе нормален. Ти май ме слушаш и не вярваш на очите си.
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 нещо не сте много тези,

  4 0 Отговор

  До коментар #10 от "затова подкрепяме Украйна":

  които подкрепяте окраина. ПРАВИ СИ изводи. Не се дръж като артиста в зелената непрана тениска и захлебил "белото".

  Мама зайка не ми е критерии за военни действия и надмощия. Обидно е за хората.
  Истината приближава.
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Да живеели победена Европа?

  4 1 Отговор

  До коментар #14 от "Да живее Свободна Европа":

  Колективният Запад иска войната в Украйна да Продължава!! Зеленски е една Марионетка, която говори и прави каквото му кажат!! Мъск е прав да има преговори, но Зеленски не желае, Запада печели от войната, както и от това, че Гръмнаха тръбите на Газопроводите!!
 • 33 Долу САЩ

  4 0 Отговор
  Според краварите в САЩ всички на тази планета - от малък остров до КИТАЙ са заплаха за САЩ И НЯМАТ ПРАВО ДА ЖИВЕЯТ, ОСВЕН АКО НЕ СТАНАТ тяхна КОЛОНИЯ С ВОЕННА БАЗА.

  Американските терористи смятат, че само те имат правото да безчинстват на земното кълбо. Либия беше най развитата държава в Африка. Ирак въпреки диктатурата беше богата. Вижте Афганистан какво е в момента. Всичко това и още много се случи благодарение на американските миротворци. Сега ще ръчкат укрите до последния украинец. Хора, не им се връзвайте!
 • 34 фбр

  3 0 Отговор
  Ей тая "умна" немкиня окончателно ще разбие ЕС и цяла Европа ! Пълна всеобхватна зависимост от краварска Америка ! Ще плащаме скъпа американска газ во веки , но в замяна на това ще пълна с евроатлантически ценности ! Изкукуригали Европейски идиоти !
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.