Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 20:06 1 156 12

Ранната реколта от зърно в Украйна през 2023 г. може да намалее с 50 процента

  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна

Украйна зася повече от 6 милиона хектара зимна пшеница за реколтата през 2022 г., но голяма площ е окупирана от руските сили след нахлуването през февруари

Ранната реколта от зърно в Украйна през 2023 г. може да намалее с 50 процента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Площта за засяване на зимни зърнени култури в Украйна за реколтата през 2023 г. едва ли ще надхвърли 2 милиона хектара и реколтата може да намалее с поне 50 процента, каза ръководителят на голяма украинска селскостопанска компания, цитиран от Ройтерс.

Темпът на сеитба на зимна пшеница в Украйна за реколта 2023 г. е три пъти по-нисък от миналата година, според данни, предоставени от министерството на земеделието тази седмица.

Фермите са засели 1,1 милиона хектара зимна пшеница към 3 октомври, или 27 процента от очакваната площ, в сравнение с 3,1 милиона хектара, засети на същата дата през 2021 г., показват данните.

"Малко вероятно е да разпологаме с повече от 2 милиона хектара площи за засяване на зимно зърно", коментира Алекс Лисица, главен изпълнителен директор на интегрирания земеделски бизнес на IMC, цитиран от Интерфакс Украйна. Според него реколтата от ранни зърнени култури (предимно пшеница и ечемик) ще бъде с 50-70 процента по-малка през 2023 г. спрямо 2022 г. "Всъщност ние ще покрием собствените си нужди, но не всичко ще е толкова розово с износа", добави той.

Украйна консумира около 7 милиона тона пшеница и до 4 милиона тона ечемик на сезон.

Лисица каза, че липсата на средства за сеитбата остава огромен проблем за фермерите в ситуация, в която местните цени на зърното са паднали, докато разходите за суровини са се повишили рязко.

"Мисля, че през следващата година ще имаме огромен спад в производителността и добивите и в края на годината ще излезем бъдем ако не мъртви, то силно поразени", сподели той.

Високопоставен украински селскостопански служител каза в сряда, че дъждовете в повечето региони са забавили прибирането на реколтата и сеитбата на зимното зърно.

Министерството все още не е дало прогноза за площите със зимна пшеница през 2023 г., въпреки че министърът на земеделието Микола Солски каза пред Ройтерс през август, че площта може да падне до 3,8 милиона хектара от 4,6 милиона година по-рано поради инвазията на Русия.

Анализаторите обаче казват, че площта може да бъде значително по-малка.

Украйна зася повече от 6 милиона хектара зимна пшеница за реколтата през 2022 г., но голяма площ е окупирана от руските сили след нахлуването през февруари.

Страната ожъна 19 милиона тона пшеница тази година в сравнение с около 32,2 милиона тона през 2021 г. Резкият спад е резултат от военните действия в много региони и окупацията на големи територии от руските сили.

Първият заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки заяви миналия месец, че реколтата от пшеница в Украйна през 2023 г. може да намалее до 16-18 милиона тона от 19 милиона тона през 2022 г. поради очаквано намаляване на площите за засяване на зимна пшеница.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    13 4 Отговор
    Укрите сеят,а руснаците ще жънат.ха ха ха ха
  • 2 Равносметка

    2 11 Отговор
    Цял свят използва комбайни Ню Холанд само ганя балканския мозък използва талашът Клаас

    Коментиран от #6

  • 3 Внимание!

    2 9 Отговор
    руснаците им крадат зърното.

    Коментиран от #7

  • 4 Господин Зеле

    0 8 Отговор
    Зеленски призова НАТО да нанесе превантивен удар срещу Русия в случай на заплаха от нейна страна за използване на ядрено оръжие.
  • 5 Ахаааа, подготвят

    7 2 Отговор
    ни за догодина, че хляба ще струва към 4 до 5 лева самуна...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така требва да бъде..

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Внимание!":

    Путин всеки ден товари в мариупол по десетина кораби със жито и царевица-главно за дамаск и бейрут..пристанището си е негово,а зеленио само бройка корабите..

    Коментиран от #10

  • 8 МИ ТО ДОГОДИНА КАКВА УКРАЙНА БЪЛНУВАТЕ ?

    4 2 Отговор
    БЕ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ , ИДЕ ЯДРЕНА СВЕТОВНА ВОЙНА , КЬОРАВИ ЛИ СТЕ !?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Марсиянеца

    1 0 Отговор
    Не ни трябва радиоактивно жито. Но както е тръгнало ще го заменим за нашето, че западняците и уркте са по важни от нас. Ние сме втора ръка хора. Приеха ни в ЕС само и само да бъдем опитни зайчета и преграда за да изсипват тук боклука на света. Кво толкова малко боклуци, малко емигранти. Ще се превърнем в Източна Африка на Европа. Жалка ни майка на нас и тези които ще останат след нас. Ще се получи следния парадокс: - Или емиграция; - или поробване. Ще бъдем по зле от „ Всичките Робства под които сме били досега“ .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: