Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 21:35 2 172 17

Москва настоява: Русия е ангажирана да избегне ядрена война

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • кремъл-
  • мария захарова-
  • украйна-
  • владимир путин

Според военната доктрина на Руската федерация Москва има право да използва ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на страната

Москва настоява: Русия е ангажирана да избегне ядрена война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското външно министерство настоява, че позицията на страната, че трябва да се избегне ядрена война, не се е променила и обвини Запада в увеличаване на ядреното напрежение, съобщават "Ройтерс" и "Радио свободна Европа".

"Ние сме напълно ангажирани с принципа никога да не допускаме ядрена война", заяви на брифинг говорителят на министерството Мария Захарова. "Нямаме намерение да участваме в този ужасен дискурс, посветен на нагнетяването на ядрената реторика. Градусът се повишава всеки път, но това се прави от НАТОцентрични структури и държави", добави тя.

Русия повтаря, че остава "напълно ангажирана" с избягването на ядрен конфликт на фона на глобалните опасения, че последните изявления на Кремъл показват, че ядрените оръжия са опция, ако войната на Москва срещу Украйна ескалира.

"Руската федерация в пълна степен се придържа към принципа да не допуска разгръщането на ядрена война... Това сме го казвали и потвърждавали много пъти. В такава война няма да има победители и тя никога не трябва да се разгръща", допълва Захарова.

Президентът Владимир Путин и други високопоставени руски служители заявиха през последните дни, че не "блъфират" с изявленията си, че Москва "има право да използва всичките си военни средства, за да защитава своите територии", включително "новоприсъединени региони".

Мнозина на Запад приемат, че това означава, че използването на ядрени оръжия от Русия не е изключено.

Според военната доктрина на Русия страната има право да използва ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор

    24 6 Отговор
    Руснаците по принцип винаги държат на думата си. Ето например това са думи на Мария Захарова изречени на 15 Февруари (10 дни преди "специалната операция") :

    Само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

    15.02.2022

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Русофил

    18 6 Отговор
    Ребятата казаха, че и ядрена война не можем да водим, тъй като всичко е изпокрадено и е само на хартия и за показване на началството.
  • 3 Хаха

    14 5 Отговор
    Да бе и Украйна нямаше да нападат пък си взеха и територии даже.
  • 4 Радой

    6 12 Отговор
    То е ясно това , ама Бай цун дух иска да се проба и си мисли, че Фащ е далече.Островът и те ще са първи, а за Европа може и да и се размине.Поляците се натискат също.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВАШИТЕ ЯДРЕНИ

    13 5 Отговор
    ОРЪЖИЯ СА КАТО ТАНКОВЕТЕ...ПОВЕЧЕТО УКРАИНЦИТЕ ВИ ГИ ОТКРАДНАХА...ВТОРА АРМИЯ В СВЕТА..СРАМ И ПОЗОР...
  • 8 Егати далаверата!

    20 7 Отговор
    Присвояваш някаква чужда земя, после заплашваш, че може да употребиш ядрено оръжие, защитавайки, че е твоя!
    Това и мутрите не са се сетили!
  • 9 Професор

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Професор":

    Да добавя за онези които не одобряват коментара ми, че това не са мои твърдения а само цитирам какво е казала говорителката на Российската Федерация 10 дни преди агресията по територията на Украйна. Предполагам не одобряват думите на Мария Захарова.

    Коментиран от #13

  • 10 Тъй де!

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Професор":

    Амчи според Захарова,Путинчо и прочее те все още не са я нападнали,просто пратиха некви военизирани части да отидат и приберат Зеленски("наркомана" и нациста) от Киев.
  • 11 Въпросче

    14 0 Отговор
    След като анексираха съответните територии(макар все още с неясни граници) и станаха част от Русия,това значи ли,че Украйна вече е нападнала Русия?Демек нема проблем да бомбят с ядрено оръжие според доктрината им,хм?
  • 12 ТОЧКАТА

    2 7 Отговор
    западът все ЗНАЕ!!???какво ще направи Русия!!!!!!!!И ВСЯКАК ПОДГОТВЯ И ТЛАСКА НЕЩАТА КЪМ ТОВА!!!!!!!!!ИМАТ ОГРОМЕН ОПИТ,МОЗЪК,ПОТЕНЦИАЛ И ОПИТ В ТОВА!!!!!!!....В ПРОВОКАЦИИТЕ!!!!!!!!Само да си спмним как нахлуха във Виетнам/,,нападението,, в Тонкинският залив.Впрочм резултатът е показателен за това как ВОЮВАТ американците !Убити са над 6 000 000 виетнамци срещу 58 000американци!!!!!!!!!!!
  • 13 Няма лъжа

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Професор":

    Путин не й е казал. На 24ти е рязбрала.
  • 14 БТР-56

    8 3 Отговор
    Гнусният руски нацизъм и цинизъм, нищо ново при тия нещастници...
  • 15 Лошооооо....

    6 3 Отговор
    Тия щом "настояват" да не стане като с настояването 1 месец преди "операцията",че няма да нападат Украйна,а събирали войски край границата само за учения
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гъдьо

    2 1 Отговор
    А бе, вие и в Украйна нямаше да нахлувате.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания