Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 18:50 2 852 70

ЕС налага пределна цена на руския петрол

  • русия-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • роснефт

Евросъюзът се стреми да създаде такава ситуация, в която Русия може да продава само на ниски цени петрола, който изнася с танкери

ЕС налага пределна цена на руския петрол - 1
Снимка: Shutterstock

За да спрат държавите от ЕС косвено да финансират войната, както и потребителите да бъдат облекчени – цената на руския петрол ще има горна граница. Какво означава това и как ще се наложи?

ЕС се стреми да създаде такава ситуация, в която Русия може да продава само на ниски цени петрола, който изнася с танкери. Така ще бъдат намалени печалбите на Русия, с които московският властелин финансира войната си. Обект на санкции ще бъдат всички танкери с руски петрол, включително и предназначените за Индия и Китай. Групата на седемте най-важни промишлени държави Г7 се обедини около това решение още през лятото. Сега и ЕС въведе горна граница на цената на руския петрол.

Как ще бъде наложена тази пределна цена?

ЕС и Г7 забраняват на банките, застрахователните компании и пристанищата от 5 декември нататък да финансират продажбите или покупките на руски петрол, да застраховат танкерите с петрол, да потушават пожари, ако такива избухнат на борда на танкер с руски петрол – всичко това важи за онези танкери, които транспрортират петрол на цени, по-високи от определените от ЕС. По този начин на практика се налага ембарго върху доставките на такъв петрол и тяхното обслужване.

Каква е пределната цена?

Еврокомисията съобщава, че конкретните числа тепърва ще бъдат уточнени. Цената трябва да остава далеч под сегашните цени на световните пазари и да се доближава до цените, на които Русия продаваше петрола си преди военното нападение срещу Украйна. Държавите от ЕС все още водят консултации по въпроса и трябва да вземат решението за нови санкции без гласове против. Експертите твърдят, че пределната цена ще бъде гъвкаво нагласена спрямо актуалните пазарни цени.

Разрешен ли е изобщо износът на руски петрол

Да. За държавите от ЕС и за останалите членки на Г7 - САЩ, Канада и Япония, на 5 декември влиза в сила забрана за внос на рускси петрол, доставен с танкери. Но други клиенти от Азия, Африка и Латинска Америка и занапред могат да купуват руски петрол, макар и само на твърдо фиксираната цена.

Разрешено ли е на кораби от ЕС да транспротират руски петрол?

Големите играчи в танкерното корабоплаване като Гърция, Кипър и Малта наложиха схващането си, че техни кораби и занапред имат право да превозват петрол, например към Азия – стига той да се търгува по фиксираните цени. Към санкциите трябва да се придържат и европейски кораби, които плават под "евтини флагове" като панамския или либерийския. Върху такива държави, например Панама, ЕС и САЩ ще окажат натиск и навярно ще им наложат отделни санкции, ако те не сътрудничат по въпроса за пределната цена.

Ще ги бъде ли петролните доставки за Западните Балкани?

Руският петрол за Сърбия и други балкански държави до момента се разтоварва в хърватски пристанища, защото сърбите нямат собствени. От 5 декември нататък това вече е забранено, защото Хърватия е член на ЕС и трябва да спазва забраната за внос на руски петрол. Сърбия засега не се присъединява към санкциите срещу Русия, макар че иначе иска да влезе в ЕС. Сега ЕС трябва да реши дали Хърватия има право да допуска през своите пристанища транзит на руски петрол за други балкански държави. Но пределните цени остават в сила и в единия, и в другия случай.

А какво е положението с руския петрол, който тече по тръбите?

Върху този петрол не беше наложено ембарго, защото Унгария, Чехия и Словакия в момента могат да получават петрол единствено то тръбопровода "Дружба" от Русия. Този тръбопровод снабдява с петрол още Полша и Германия, но тези две държави се отказаха от доставките, за да орежат печалбите на Путин. Пределната цена не важи за петрола по тръбите.

Какви са реакциите?

Както можеше и да се очаква, Русия остро осъди действията на ЕС. "Това разстройва всички пазарни механизми. Възможен е и вредоносен ефект за цялото световно производство на петрол", каза руският вицепремиер Александър Новак. Но и шефът на западноевропейския концерн „Тотал“ Патрик Пуйен също се обяви срещу пределната цена на петрола: "Сигурен съм, че при това положение Путин ще каже: Няма да раздавам петрол без пари. И тогава на световните пазари цената ще скочи от сегашните 95 на 150 долара." Подобен властови инструмент не бива да се дава в ръцете на Путин, каза още Пуйен. А Русия вече оповести, че няма да снабдява с петрол държави, които смятат да прилагат решението за пределна цена.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофили 💁🏿‍♂️

    12 83 Отговор
    Русия стана като Северна Корея.
  • 2 Гост

    104 12 Отговор
    ЕС не разбра ли, че не може да налага нищо на никого в Русия? Газът руснаците ще си го продават на трети страни, които пък ще ви го препродават на вас с надценка.
  • 3 Македонец

    89 14 Отговор
    Очаквайте 10 лв. за литър. Всички санкции срещу Русия са контра продуктивни за ЕУ. Но това е целта.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 за една копейка

    10 40 Отговор
    Радев няма да се съгласи за да има „сигурен“ и скъп петрол за българите.

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДрБр

    72 8 Отговор
    Може ли да има по голяма тъпня от тая. Някой ще ми каже за колко да продавам нещо!

    Коментиран от #11, #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дядо ви Курти от село Пиперково

    10 73 Отговор

    До коментар #9 от "ДрБр":

    А може,може.... Когато един диктатор си позволява да избива невинни хора без пречи на всичко може....

    Коментиран от #66

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    79 6 Отговор
    Нещастната Европа, поробена от атлантиците, се набутва все повече с расисткото си отношение към Русия.
  • 14 Селянин

    7 52 Отговор
    3 рубли им стигат. Да си го наврът у.......
  • 15 Демократична България

    10 78 Отговор
    Крайно време беше да врътнат шалтера на руския боклук -диктатор....Радев да отива в Сибир при него....
  • 16 джгх

    88 7 Отговор
    Кой ни вкара в съюз с такива прости същества? Щели да слагат таван на цените. Ако съм на мястото на Русия няма да ви продам нищо и ще си гледате тавана. Заради един наркоман и бандера фашист всички европейци са подложени на мизерия. Тези с ритници трябва да ги гонят.

    Коментиран от #20, #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Темерут

    69 3 Отговор
    Реших да харча по-малко за банички и наложих пределна цена на баничките в кварталните баничарници. Сега не ям банички.
  • 19 Вие сте бунаци

    37 14 Отговор
    Китайците ще изкупят всичко и ще препродават.Но така русия им пада като зряла круша в ръцете.

    Коментиран от #29

  • 20 Прав си, но

    41 5 Отговор

    До коментар #16 от "джгх":

    Такава е Атлантическата Диктатура
  • 21 АМЕРИКАНСКА ПРЕСА

    76 6 Отговор
    Икономист: Гледам и се забавлявам с европейските лидери. Уж големи хора, а като в детската градина. Слагат таван на нещо, което не са произвели и не е тяхно. Губят си времето и създавал илюзия, че работят.

    Коментиран от #28

  • 22 Патето Яки

    47 5 Отговор
    Ще ни спрат изгодния руски петрол за да купуваме скъп от другия край на света. Бензина ще стане 6л газа 3лв.

    Коментиран от #47

  • 23 Бамбука

    8 33 Отговор
    Таван на цените на петрол за Русия за ЕС ? Няма лошо. Производители много. Може да се окаже , че България ще спечели много повече от мита и данъци от нищо не плащащия ЛУкойл

    Коментиран от #57

  • 24 гост

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "за една копейка":

    Никой няма и да го пита !! Това вече е договорено от предния парламент и "отсрочката" за България е до 2024 година !! След това най-вероятно Лукойл ще продадат Нефтохима на друга фирма , щото без руски петрол той не им трябва !!
  • 25 ПъКъПъто съм

    39 4 Отговор
    На некъпаните много им се ходи пеш, щото и ОПЕК наложи лимит на добива, а тока за тесличките ще е лукс.
  • 26 Ха ха ха ха ха

    43 4 Отговор
    ОПЕК+ си каза думата, въпреки молбите на Байдън. А ЕС, той е под вода:))))
  • 27 гост

    4 38 Отговор

    До коментар #16 от "джгх":

    Ми тот отв е целта , бе "умен" , хахаха !! Да откажат такива като Унгария и Сърбия , щото другите и без тавани спряха да купуват от Раша !! Пък тя ако не ще да продава супер , да си го държи и да си го пие , хахахах !!

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Ха ха ха ха ха

    45 3 Отговор

    До коментар #21 от "АМЕРИКАНСКА ПРЕСА":

    Ама то е пълна шизофрения това от страна на ЕС! Не е нужно да си икономист, за да знаеш, че не можеш да слагаш таван на стока, която я нямаш!
  • 29 гост

    5 38 Отговор

    До коментар #19 от "Вие сте бунаци":

    Китайците ще го изкупят на ОЩЕ ПО-НИСКА цена от тавана !! И вече го изкупуват на по-ниска !! И където и да го препродават Раша няма ама НИКАКВА файда от това , щото тя вече го е продала за без пари !! И именно това е целта , не ЕС са спестява от цената , а орките да умират от глад , понимаиш товарищ , хахахах !!!

    Коментиран от #33, #36, #39

  • 30 Ха ха ха ха ха

    27 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    То пък Унгария и Сърбия големите потребители ха ха ха Че и Европа, какъв пазар е? Една плюнка.... Пазарите и то огромни за в друга посока на света...

    Коментиран от #38

  • 31 Хгтп

    30 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Вместо да прекъсне икономическите връзки с Кремъл, Индия започна да подкопава ефективността на западните санкции чрез увеличаване на вноса на руски петрол, въглища и торове, предоставяйки на Путин спасителен пояс във финансово отношение. “, припомня американският журналистът.
    За Китай има също статии за увеличен внос.

    Коментиран от #48

  • 32 стоян

    5 25 Отговор
    Интересното другари путинофили е че путин ще не ще ще продава и на ниска цена - иначе трябва да затваря кладенци за петрол - защото после не могат да ги пуснат без западни фирми и тяхното оборудване
  • 33 Хехе

    36 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Болен ли си? Русия да умре от глад, защото не подарява ресурсите си на западните търтеи? Това да не ти е България?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Професора

    31 2 Отговор
    Очаквайте в ЕС 10 лв нафтата. Салдитска Арабия намали производството с 2 милиона барела на ден,а краварите си пускат стратегическия резерв който вече е намалял с 50%.
  • 36 Ха ха ха ха ха

    37 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Абе вие големи икономисти се извъдихте... Все сметки на Раша правите... колко, на каква цена... Гледайте вие на каква цена купувате.... А не германското правителство да реве и да крещи, че на баснословни цени им продавали щатите газа. Гледаш ли какво става в Бундестага?
    Заводи фалират у Германия, а депутати в Бундестага с молба към руски компании да вземат тези заводи... Ама това не ви го предават по БТВ. Гледайте БТВ и Нова и ще сте много информирани. Четете пресата в Германия, САЩ... Гугъл ще ви превежда:)
  • 37 Лавренти

    30 1 Отговор
    Всички обслужващи НПО на Сорос ще ходят в
    Белене.
  • 38 гост

    4 29 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха ха ха":

    Верно ли бе , ти да видиш , хахах !! Ми що тогава толкоз години се натиска любимата ти матушка да продава в "малкия пазар" ЕС ?? Хахахахх !! И малък малък . колко да е малък , НАЙ-ГОЛЕМИЯ В СВЕТА , за твое огромно съжаление !!! НЯМА ПО-ГОЛЯМ пазар на петрол и газ от ЕС , преживей го , просто класациите са по отделни държави , ако събереш всички в ЕС е почти 50% ПОВЕЧЕ от Китай и САЩ , за други даже няма смисъл да гледаш , хахахахах !!

    Коментиран от #44

  • 39 Ами не,

    31 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Там им го продават на нормална цена. Евростат казва, че Русия печели добре. Прекупвачите го продават на др пазари, които също печелят. Крайния потребител губи. Плаща в пъти.
  • 40 Ученият котка

    32 1 Отговор
    Цените веднага ще скочат и ще се извият опашки по бензиностанциите. Русия няма да продаде нито един барел и ще пренасочи потоците към Азия.
  • 41 БеГемот

    32 0 Отговор
    Защо винаги ни управляват идиоти?! Когато всичко е ок няма лошо ама когато сме в блатото .....тия идиоти ще продължат да разхождат скъпите си костюмчета и да каканижат глупости а овцете ще стоят гладни ...
  • 42 Само питам

    31 1 Отговор
    А от Ес дали могат да се хванат за палците ? ОПЕК намалиха добива на петрол , като го спрат и Руснаците ще карате на фотоволтаици . Ама те пък Китайски .
  • 43 Рашавия

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДрБр":

    Не си разбрал явно.
    "Някой" казва на каква цена ще купува.

    Има много малка, но много съществена разлика.
  • 44 бахура

    27 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    То Ес се натискаше за енергийни ресурси от Русия , защото другите му идваха много скъпо . Сега защо Фолксваген , BASF , пивоварите .... - бият кепенците .
  • 45 Щом е така

    23 1 Отговор
    Да въведат и министерсво на истината, да върнат светата инквизиция и да почнат да изгарят книги публично.
  • 46 Мнение

    20 2 Отговор
    Шизофрения е това!Аз не знам наистина на какво се дължи.На ковид ли е,на пръскането с химтрейл ли...Пълна лудост.ЕС се самонаказва.Повтаря се историята с газа.Ще купуваме пак руски обаче с надценка от Турция и Гърция.Русия пак ще има къде да го продаде обаче ние ще пострадаме най-много.
    В Украйна е било мит,че ако не купуват от Русия ще фалират,а в същото време са я крали.Става въпрос за корупция:
    „За три години и половина, от 2015 до 2018 г., средната цена в Европа за същия газ, който украинците купуват, е 211 долара, а Нефтогаз купува средно по 245,36 долара. Разликата е почти $ 35.

    През юли 2018 г. и април 2019 г. средната цена в Европа беше почти 238,5 долара, а Украйна внася по цена от 288,5 долара. Разликата е 50 долара на всеки хиляда кубически метра ... Така за пет години, според най-скромните изчисления на експертите, Украйна е надплатила почти един и половина милиарда долара за т.нар. Европейски газ. "

    Сега схемата е същата,но вече не е Украйна,а ЕС.Вече освен газ и ще е петрол,а това са много милиарди.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 гост

    3 23 Отговор

    До коментар #31 от "Хгтп":

    Хубаво преписваш ,ама да беше преписал и на каква ЦЕНА купува Индия !!! За твое сведение да не се превъзбуждаш отстъпката вече гони 50 (ПЕТДЕСЕТ) долара на барел !!!! Което е доста под "тавана" на ЕС !! И даже на тази цена няма да купи и една пета от това , дето купуваше ЕС !!! Ако не им пукаше орките нямаше да реват като заклани , ами щяха да викат , че не им пука !! Отделно , че транспорта до Индия и Китай е поне 5 ПЪТИ по-скъп , щото танкерите от Черно море и Северно море обикалят половината свят !! Което е още 10-15 долара на барел срещу 3-4 за доставка в ЕС !! А пък сега с тавана ще почнат да искат не по 50 , ами по 60-70 долара отстъпка , само гледай и реви , хахахах !!

    Коментиран от #51, #52

  • 49 майстор Манол

    23 0 Отговор
    Стана къщо като арматурното и рифелното желязо в строителството . Не купуваме ат Русия , обаче купуваме от Турция и ...... то пак Руско !
  • 50 Ученият котка

    12 0 Отговор
    Русия ще постигне намаляване на производството на петрол с още милион барела на ден.
  • 51 Въпрос?

    22 2 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Мислиш ли,че реват?По-скоро на нас ни се реве...10 лв бензин:(.Не мисля,че Русия реве.Те ще продадат на Турция,а те на нас...
  • 52 Индиана Джонс

    20 2 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Може цената на фета за Индия да е по ниска , ама Ес няма да получи и една кофа и пак ще ходят да правят селями на арабите . Помниш ли Джонсъна каго изгониха ? А бидоня и разправиите за Хашоги ? Така че петрол с капкомера ще го получават .

    Коментиран от #61

  • 53 петролотърсачката

    24 1 Отговор
    Краварите нали бяха най големия производител и износител на петрол ? Де го петрола ? Най големия производител , ама докато влачиха от Либия ,Сирия ,Ирак , Венецуела .....Сега добиват шистов нефт и газ ? Защо бе ? Какво стана със замразените нефтени полета ? Май там нефт няма . Само за парлама набучени едни сонди .

    Коментиран от #60

  • 54 Иван

    19 0 Отговор
    ЕС налага таван, Русия пък трябва да наложи дъно.
  • 55 Фанданго

    18 0 Отговор
    Гледам по сайтовете разискват вече какво ще стане ако Руснаците спрат нефта . Трябвало да внасяме от Турция ,Гърция и Занзибар .
    А сега като гледам близката петролна база по 30 Украински цистерни вече няколко месеца точат петрол . Ще ни помогнат ли после Украинците като закъсаме ние ?
  • 56 Иван

    20 3 Отговор
    Русия трябва да наложи забрана да се продава петрол на ЕС на цена, по-ниска от 150 долара на барел.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ТОЧКАТА

    15 2 Отговор
    Откакто тръгнаха САНКЦИИТЕ Русия построй 49 НОВИ РАФИНЕРИИ !!!!!!!!!!Пушилката за цените на руския петрол,скрива износа на петроли продукти/за тях НЯМА САНКЦИИ!!!!!!!!!!!!...Не знам какво да си мисля,освен че на ЕСъто му писна от амерички диктат!!!!!!ГОВОРИМ ЗА СТАРАТА ,ИСТИНСКА европа,не за евроколониите!!!!!от соцлагера.
  • 59 Страничен наблюдател

    19 0 Отговор
    Още при обявяването на такова намерение от Г-7 от Standart poors предупредиха, че цената на суровия петрол може да отлети до $400 за барел. Още повече, че и чаршафите отказаха да увеличат добива - нещо повече, намалиха го. Та ако кухите глави в ЕС искат бензин по 5-6 евро, имат всички шансове да осъществят мечтата си. Лошото е, че и ние сме в кюпа...
  • 60 БанкерЪ

    10 1 Отговор

    До коментар #53 от "петролотърсачката":

    Били, ама друг път. Ако беше наистина така, то нямаше да отварят петролния си резерв!
  • 61 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #52 от "Индиана Джонс":

    Има един закон , основен при това , ама в Кремъл не го споменават , щото не им изнася !! Казва се закон за скачените съдове и гласи , че нивото на течността в тях винаги се ЗАПАЗВА !! демек да ти го преведа , пазара на петрол в света е "скачени съдове " !!! Ако на едно място има излишък , той отива там където има недостиг !!! И производството и търсенето в света няма да се променят заради Раша , напротив , производството расте , щото всеки иска дял от баницата и ОПЕК вече изобщо не е в състояние да го контролира , а търсенето в момента пада , щото всички очакват рецесия !! Демек ако Раша наводнява Азия с дъмпингов петрол , те първо няма да се откажат от другите доставчици , щото не са толкова прости , което значи , че ибез пари да им го дава Раша ще купуват строго ограничени количества , щото и не могат да потребяват 2-3 пъти повече !! От друга страна количествата освободени в Азия ще дойдат в Европа , щото на друго място няма къде да идат , колкото и да ти е неприятно !! И арабите и африканците бесни , че Раша ги подбива в Азия ще направят всичко възможно завинаги да я изгонят от Европа , демек ще предлагат цени , такива че ЕС да забрави завинаги за Раша !! И това се вижда вече от 2-3 месеца , петрола падна до цени ПРЕДИ войната и още ще пада !! Както и газа , дето щеше да замръзва Европа падна със 70% за месец и тепърва ще пада още !! Ама сам ще видиш и горко ще плачкаш , ама файда йок !!

    Коментиран от #64, #67

  • 62 Макробиолог

    6 0 Отговор
    Чесай да видим--САЩ теоретично си произвеждат нужния газ и петрол /без 10тина % тежък,необходим по технологични причини/пък неизвестно защо цените на бензиностанциите отчетена в космоса.Джо отвори резерва и ги стабилизира но на високо ниво....интересно каква е причината,но още по интересно е Европа как си го представя пазара след това решение.
  • 63 Непознат

    12 1 Отговор
    Той Байдън се видя в чудо,а тука някакъв европейски съюз ми говорите
    За ОПЕК + да сте чували случайно
    ОПЕК+ е нещото от което зависи дали ще карате кола или ще карате колело
    За съжаление там е лошата Русия
    Лошите араби дето не вдигат телефона на дядо Джо
    И въобще страните, които произвеждат 80+ процента от петрола
    И всичките са против САЩ
    БРИКС обяви енергийна война на Запада и ще я спечели
  • 64 Индиана Джонс

    9 1 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Пълен миш маш си забъркал от Физика ,Икономика , География .

    Да ти обесня с думе прости - ниски цени на енергоносителите в Азия - още по конкурентни стоки . Високи цени на газ , нефт , ток в Западните държави - скъпи стоки и хлопаш кепенците . Фолксваген , ВASF , пивоварните производители го доказаха .

    До сега Фолксваген и Рено се бореха за първото място при производителите на автомобили . Да видим сега кое място ще заемат след напускането на Руския пазар .
  • 65 До журналята

    5 0 Отговор
    Новина ще бъде, кагато кажете колко точно, повтарям за мисирките, колко точно ще бъде цената. Дотогава нивина няма, а за мисирките няма заплата, щот няма реално свършена работа. Това е, благодаря за вниманието на малцината, прочели подта, преди да го изтрие някой мисир или мисирка!
  • 66 Россия Z V

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Ако има на този свят диктатор то името му Америка.
  • 67 Россия Z V

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Аман от разбирачите
  • 68 Перо

    5 1 Отговор
    Путин трябва да е луд, да се съгласи купувача да определя цената на продавача! Това нова форма на пазарна икономика ли е? Просто износа за ЕС ще спре,на момента! Има други пазари!
  • 69 Симо

    5 0 Отговор
    Скоро само Урсула ще се вози в лимузина!
  • 70 Тези не са добре

    3 0 Отговор
    Хубаво, слагайте каквито искате цени на чужди стоки. Те на вас няма ада ви продават. Но за Китай и Индия също вие да им определяте цената на руския петрол, май, май съвсем сте мръднали?
    Вижте картата на света. Еми тези огромни територии Русия, Китай и Индия са доста далече от ЕС и няма как да контролирате доставки, ако те се свържат директно. И друго. Цял свят вече разбра, че евроатлантизма е диктатура. Е, а другите собственици на енергоресурси? Тях къде ги смятате? Всеки от тях вече знае, че вие и с него може да направите същото. А без грехове няма никой.
    Просто това е огромен авто гол, с който ЕС се затрива сам себе си!