Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 23:15 1 502 7

Добра новина! Египет е убедил Израел да разреши добива на газ от находищата в морето край Газа

  • египет-
  • израел-
  • газа-
  • газ-
  • средиземно море

Новината идва на фона на скока на цените на енергоносителите в глобален мащаб, причинен от войната на Кремъл в Украйна и усилията на европейските държави да осигурят алтернативни на руските източници

Египет е успял да убеди Израел да разреши добива на природен газ от находищата край бреговете на ивицата Газа, съобщава в. "Ал монитор", позовавайки се на палестински и египетски източници. Пробивът е постигнат след няколко месеца на тайни двустранни преговори.

Новината идва на фона на скока на цените на енергоносителите в глобален мащаб, причинен от войната на Русия в Украйна и усилията на европейските държави да осигурят алтернативни на руските източници.

Години наред Израел се противопоставяше на добива на синьо гориво от находища край Газа заради съображения за сигурност, а палестинците не можеха да се възползват от собствените си ресурси и по-специално от газовото поле "Газа марин".

Полето, което се намира на около тридесет километра западно от бреговете на Ивицата Газа, е открито през 2000 година от компанията "Бритиш газ", в момента "БиДжи Груп" (BG Group). Смята се, че съдържа над един трилион кубични фута природен газ. Инвестицията, необходима за разработването му се изчислява на 1.2 милиарда долара.

На 21 февруари 2021 година Палестинската автономия и Египет подписаха меморандум за разбирателство за разработката на "Газа марин". Документът предвижда египетска енергийна компания и палестинските власти да си сътрудничат за разработката на полето, преноса на газ за палестинските територии и евентуално за продажба на част от количествата на Египет.

Представител на египетските разузнавателни служби, пожелал да остане анонимен, заявява за "Ал монитор", че Израел е поставил изискване добива на газ да започне в началото на 2024 година, за да подсигури безопасността си. По информация на палестински представител споразумението с израелската страна е постигнато под натиска на европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    10 2 Отговор
    Всички бързат да се наместят на мястото на руснаците.Цените ще паднат но пазарния дял си остава.Брежнев им остави тръби дето ги храниха десетилетие сега ще хранят други.
  • 2 русофил

    13 5 Отговор
    Путин загуби един платежоспособен пазар, други ще заемат мястото му,а той ще си чука главата като продава газ на индийци под себестойността му,а те ще му плащат с минерална вода от река Ганг
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дааа

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Грета Тунберг":

    Както им е удобно представят новините за Добри или Лоши.
    Но грешките си и това че съсипаха света няма да признаят. И със дявола ще се съюзят ако трябва.
  • 5 аврам

    3 4 Отговор
    Е каква е тая радост,че евреите ще печелят?!?
  • 6 Рошко

    3 5 Отговор
    Няма израел има Палестина, в какъв свят живеем един лакей на короната да се моли на другия да разреши на третия да си добива газ от собствената си земя

    Коментиран от #7

  • 7 Ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    “ в какъв свят живеем” от драсканиците ти е ясно, че ти обитаваш паралелен свят.