Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 20:04 935 13

Страните от ЕС ще се опитат през ноември да приемат нови мерки за регулиране на високите цени на природния газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • европейски съюз

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят и предложението да бъде създаден механизъм, чрез който страните от Евросъюза да могат заедно да купуват синьо гориво, както и възможността то да бъде договорено на по-ниски цени от други доставчици, извън Русия

Страните от ЕС ще се опитат през ноември да приемат нови мерки за регулиране на високите цени на природния газ - 1
Снимка; БГНЕС/ЕРА

Страните от Европейския съюз ще се опитат през ноември да стигнат до споразумение, което да включва нов пакет от спешни мерки за регулиране на високите цени на природния газ, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Надеждите са, че ще се стигне до разбирателство, въпреки съществуващите сега разногласия по отношение на новите мерки и най-вече дали те трябва да включват налагането на пределни цени на природния газ.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС ще се срещнат в сряда в Прага, за да обсъдят следващите си действия на фона на предстоящата зима в Европа, която се очертава да настъпи при ограничени доставки на руски природен газ и високи цени на енергийните ресурси.

Срещата в Прага идва, след като страните от Европейския съюз вече се договориха за допълнително облагане с такси на "неочакваните" свръхпечалби на енергийните компании, установяването на задължение за отделните страни да запълнят хранилищата си за природен газ и налагането на ограничения при използването на електроенергия, отбелязва Ройтерс.

Повечето от държавите в Евросъюза смятат, че следващата стъпка трябва да бъде налагането на таван на цените на природния газ, но не могат да постигнат споразумение дали пределните цени трябва да се прилагат при всички сделки със синьото гориво. Страните обсъждат дали да бъде наложено ограничение на цените и при дългосрочните договори за доставка на природен газ или това да се отнася само за доставките на синьо гориво, което се използва за производството на електрическа енергия. Някои държави от ЕС, сред които е и Германия, продължават да се противопоставят на предложението за налагане на таван на цените на природния газ, отбелязва Ройтерс.

На срещата си в сряда енергийните министри от ЕС ще обсъдят и предложението да бъде създаден механизъм, чрез който страните от Евросъюза да могат заедно да купуват синьо гориво, както и възможността то да бъде договорено на по-ниски цени от други доставчици, извън Русия, като начин за обуздаване на енергийните цени.

Чехия, която в момента е начело на ротационното председателство на Съвета на ЕС, би трябвало да свика извънредно заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз през ноември, на което да бъдат одобрени тези предложения, заяви официален представител, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроренде

    11 0 Отговор
    СТИГА ОПИТИ !
  • 2 Теле

    7 0 Отговор
    И те да ГАЗПРОМ А?
  • 3 въпрос

    15 1 Отговор
    тва ЕСъ ще го има ли напролет?
  • 4 Хихихи..

    12 0 Отговор
    Като имаш само пет кинта в левия джоб,като захладнее,премести ги в десния и си речи - саморегулирах се..
  • 5 вилхем

    8 0 Отговор
    Некадърници!
  • 6 Смешковци,

    11 1 Отговор
    Нали разбрахте ,Украйна прекъсва електроснабдяването на Европа, до Н Г 23 та такова нещо като ЕС няма да съществува. ХАХАХА.
  • 7 Абре

    12 1 Отговор
    Нали имате по евтин газ от руския. Що сега искате да регулиртае цената му. Нашите евроатлантици тук ни убеждава ха, че американския втечнен газ бил с 30% по евтин от руския. А немските депутати в Бундестага врещат защо САЩ им продавал газа на баснословни цени.... Или нашите евроатлантици не са добре, или немските депутати....
  • 8 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Да си Избучат Още Санкции! Бухахахха
  • 9 Един-два инцидента на терминали

    6 1 Отговор
    за втечнен газ както тези на Северен поток и газ за Европа на куково лято.
  • 10 МирО

    8 1 Отговор
    Ми то остана да се къпем веднъж месечно?!?!?
    Бре гледал съм да се вземат тъпи решения групово, но напоследък тия в Брюксел са шампиони по глупости.
  • 11 Рошко

    10 1 Отговор
    Аман наистина от глупостите ви, вчера от Норвегия за Полша от Гърция за България от Франция за Германия днес тръби колектори втечнен от кравария и какво трябва да стане че да разберете че докато има купени кратуни в Брюксел от обора Европа ще се разпадне
  • 12 ДрБр

    4 0 Отговор
    Браво!!!!! Сега е момента да натиснете ФАЩ за цените!
  • 13 Мунчо

    1 0 Отговор
    То и аз, Пешо, Гошо и Тошо решиме миналата година да наложим пределни цени на парното и баничките, ама........
Новини по държави: