11 Октомври, 2022 11:31 1 393 6

Хърватия се приближава до Шенген

  • шенген-
  • хърватия-
  • ес-
  • еп-
  • ек-
  • шенгенско пространство-
  • пауло рангел

Хърватия отговаря на всички критерии

Хърватия се приближава до Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия отговаря на всички критерии за присъединяване към Шенгенското пространство на ЕС и няма пречки за нейното пълноправно членство, оцени докладчикът на Европейския парламент за Хърватия Пауло Рангел, цитиран от хърватската агенция Хина, предаде БТА.

„Хърватия доказа, че е готова да прилага всички разпоредби на законодателните норми на Шенгенското пространство по един задоволителен начин“, каза вчера Рангел при представянето на проектодоклада за готовността на Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство пред Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Португалският евродепутат беше назначен за докладчик на Европейския парламент, за да изготви становище по въпроса за присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство.

Рангел бе в Хърватия миналата седмица. Той посети полицейския участък в Цетинград, центъра за приемане на лица, търсещи убежище в Загреб, както и полицейската дирекция. Разговаря с премиера Андрей Пленкович, министъра на вътрешните работи Давор Божинович и председателя на парламента Гордан Яндрокович. Сигурността по границата и зачитането на основните права са много задоволителни, каза Рангел пред комисията, като отбеляза, че заключението му се основава на опит от първа ръка.

Рангел изрази задоволство от полицейските процедури и приема на мигранти. Окончателното решение за разширяването на Шенгенското пространство се взема от страните членки на ЕС. Ролята на Европейския парламент в този процес е само консултативна, но съгласно съответните правила Съветът на ЕС, тоест държавите членки, трябва да поискат становище от Парламента. Въпреки че становището му не е обвързващо за Съвета, добре е то да бъде положително, както заради политическото послание, така и да не се дава възможност на държавите членки, които евентуално имат определени резерви към разширяването на Шенгенското пространство, да използват отрицателната оценка на Парламента за противопоставяне.

През октомври 2019 г., след четири години на оценяване, Европейската комисия реши, че Хърватия е предприела необходимите стъпки за членство в Шенген. На 29 юни 2022 г. Съветът на ЕС започна процедура за вземане на решение относно молбата на Хърватия, като поиска становище от Европейския парламент. Съветът на ЕС предложи от 1 януари 2023 г. граничният контрол да бъде премахнат по сухопътните и морските граници на Хърватия със страните от Шенгенското пространство, а на летищата, поради технически причини, да бъде отменен от 26 март. Предстои докладът на Рангел да бъде гласуван от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, след което Европейският парламент трябва да го гласува на пленарна сесия. Европейският парламент може да приеме становището си още този месец, след което молбата на Хърватия ще трябва да бъде единодушно подкрепа от членовете на Съвета на ЕС, които вече са част от Шенген. Очаква се това да стане до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОй

    3 4 Отговор
    Перфектно, и без това се бях огледал там за почивка. Сега ще е още по лесно, е не е като родната канализация, която изобшо не ми липсва. Чакаме :)
  • 2 вярно Бе

    8 1 Отговор
    Тези си нямат Бойковци , Шишита Хр.Ивановци , Мирчевци и тн. защо да не отговарят
  • 3 ЪРВАТИЯ СЕ ПРИБЛИЖАВА ДО ПРОПАСТТА !

    5 5 Отговор
    НЕКА СКАЧАТ - НИЕ НЕ ИСКАМЕ !

    Коментиран от #4

  • 4 MTGонтан

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРВАТИЯ СЕ ПРИБЛИЖАВА ДО ПРОПАСТТА !":

    Много са си добре дори , много по добре от Гърция , а пък кво остава за България . В Хърватия се усещаш все едно си в Италия или Австрия , нищо общо с диващината и ококорения страх в който са сковано всички вулгари . Пропаста е Русия и всички държави които и прислугват , на първо място Вулгаристан . Най хубавото на Хърватия е че е скъпо , и бай Ганя не може да припари , и а не само той , ами и всички руски галоши

    Коментиран от #5

  • 5 ДрБр

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "MTGонтан":

    Ами върви в Хърватия, какво се мъчи тук.
  • 6 Факт

    0 0 Отговор
    Хората минаха през кървава война и разрушения, и пак са преди нас. Разни хора-разни идеали, или в този случай може да се каже-Различни хора, различен манталитет! Няма русофили, няма Копейки…
Новини по държави: