Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 11:59 9 123 67

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато

Но по-добре да свикнем бързо - и да покажем на руския президент, че знаем и неговите уязвими места

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин може да води война навсякъде и по всякакъв начин и иска всички ние на Запад да го знаем, пише Bloomberg. Ето защо той не просто взривява отново части от Киев. Той също така заплашва Украйна, Европейския съюз и НАТО с ядрена ескалация, като същевременно засилва хибридната война, която той, като обучен от КГБ военачалник, овладява десетилетия.

Технически, западните страни, които той атакува, не винаги могат да докажат, че Путин е лично отговорен за конкретен акт на агресия. Това е в природата на хибридната война, която умишлено размива границите между военни, технологични, психологически и други видове битки и избягва лесното приписване. Но експертите улавят този характерен полъх.

Още новини от Украйна

През уикенда железопътният трафик в Северна Германия спря за няколко часа. Два отделни радиокабела бяха прекъснати едновременно, единият действаше като резервен за другия, на стотици мили разстояние. Водят се огледи. Но консенсусът е, че това е професионален и изключително усъвършенстван саботаж.

Това прекъсване последва подозрително хореографирани експлозии дълбоко под Балтийско море миналата седмица. Тези детонации повредиха два тръбопровода, предназначени за изпомпване на природен газ от Русия към Германия - която Путин иска да изнудва да се подчини чрез енергиен глад. Гигантският балтийски метанов балон напомни на целия западен алианс, че има стотици други уязвими връзки на океанското дъно, пренасящи всичко от газ до електричество и интернет данни.

Tази седмица имаше и кибератаки срещу няколко американски летища - в някои западни страни се разгръща интересна динамика. Познавачите веднага посочват Путин като най-вероятния извършител. Но други, като чуят името, реагират така, сякаш някой току-що е извикал "Волдемор". Точно по дадения сигнал те изкопават теории на конспирацията от долните части на пропагандното блато на Кремъл. Може би бяха янките, може би бяхме ние, може би изобщо не се е случило.

И това също е, което Путин иска. Той се нуждае от американци, германци, италианци, унгарци и други, за да се бори с - и дори да започне да мрази - собствените си сънародници. Той иска да започнем да вярваме, както се изрази авторът Питър Померанцев, че "нищо не е истина и всичко е възможно". Той иска да ни накара да се съмняваме в реалността - добро и зло, жертва и агресор, самоотбрана и ескалация.

По този начин Путин знае, че много от нас ще се страхуват още повече от него. Разбира се, ние се страхуваме, че той може да хвърли ядрени оръжия. Но сега също се тревожим, че той може да спре нашето електроснабдяване и водоснабдяване, нашите телекомуникации и болници или че може по друг начин да се обърка с живота ни, където и да се намираме. Както висш командир в германската армия каза пред вестник, ние вече не сме в състояние на пълен мир и все още не сме във война.

Разглеждайки всички тези театри на военни действия в тяхната цялост, трябва да отдадем известна заслуга на Путин. Той вероятно отдавна се смее на произволните разграничения, направени от западните военни анализатори, които са се превърнали в силози в умовете ни и следователно в подготовката ни да се защитим - срещу него.

Това започва с термина "хибридна война". Основната идея - за стратегическа двусмисленост в битките, по същество - е стара колкото войната, а следователно и човечеството. Но терминът е измислен едва през 2007 г. - от Франк Хофман, американски военен, за да опише това, което Путин вече е на път да практикува.

Същото важи и за така наречените "домейни" на войната. Първоначално това бяха земя и море, по-късно въздух, след това космос и киберпространство. Тези разграничения може да са имали смисъл за логистичните плановици в министерствата на отбраната, които биха могли да присвоят услуга - армия, флот, военновъздушни сили - към всеки домейн.

Но те са без значение за враг като Путин, който интуитивно смесва всички средства, предоставени от физическата и психологическата вселена, за да манипулира, изнудва и насилва своите противници. Той вече е използвал мигранти, въглеводороди, жито, Новичок, манджурски кандидати, теории на конспирацията и много други. Той също така с удоволствие би се възползвал от вируси, радиация и каквото друго му дойде.

Трябва да очакваме повече кабели да бъдат срязани и повече тръби да експлодират. Трябва да се подготвим фабриките да потъмняват без предупреждение, сателитите да се държат странно, навигационните системи да се сриват и банкоматите да отказват нашите ПИН кодове. И всеки път ще виждаме повече от "полезните идиоти" на Путин - неговите марионетки в западната политика и медии - да ни казват да не вярваме на каквото и да се случва.

От 2016 г. НАТО заявява, че "хибридните действия срещу един или повече съюзници могат да доведат до решение за позоваване на член 5 от Северноатлантическия договор". Това е клаузата, която казва, че атака срещу един е атака срещу всички.

Този германски генерал е прав: ние сме на гранично място някъде между мира и войната и това е ново и неудобно преживяване. Но по-добре да свикнем бързо - и да покажем на Путин, че знаем и неговите уязвими места.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 стига глупости

    114 13 Отговор
    ЕС и НАТО не са застрашени!

    Престанете да наливате масло в огъня!
  • 3 абе

    139 10 Отговор
    Не разбрах коя натовска държава е нападнал ?

    Коментиран от #8, #26

  • 4 Майкал Блумбарг

    60 11 Отговор
    Ще ду.хам ма прзидента Владимир Путин
  • 5 Възмездието иде

    96 27 Отговор
    Удри баче Владо,тва НАТО требе да си знае мястото.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Клоун

    24 79 Отговор
    От 20г путин граничи с натовски държави как пък не му дойде куража да се пробва с някоя от тях нали Нато го притеснява и притиска страх страх

    Коментиран от #45

  • 8 Анатоли

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "абе":

    Държавата Кондофрей
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    96 9 Отговор
    Защо удобно пропускате да отбележите, че през уикенда в района където спряха влаковете имаше многохилядни протести крайно неудобни за правителството в Германия и то точно преди изборите в Долна Саксония?!
  • 10 Ехехе хе

    93 14 Отговор
    Истерията е голяма на Запад, което означава, че ще има живот за света. Глобалистите с последни издихания...
  • 11 Пучо Капучо

    61 17 Отговор
    Да ги атакува, бе! Пък и дано ги изпрати по живо и здраво...от земята.
  • 12 Мда

    33 7 Отговор
    Хайде да изкачат "полезните идиоти"!
  • 13 САЩ са заплаха за света

    94 17 Отговор
    Сега САЩ водят света към ядрена катастрофа. 80 години водят войни за сметка на други народи, но в тази си война срещу Русия не могат да се измъкнат безнаказано. Русия не може да бъде шантажирана и заплашвана. Диктатът свърши.
  • 14 Верно ли

    84 9 Отговор
    "Познавачите веднага посочват Путин като най-вероятния извършител. ".... Без думи! Лично е отскочил до американските летища, и до Германия да саботира въздушна и железопътна инфраструктура! Ооо, и да, да не забравяме - лично се гмурна и сам си повреди СП "за да изнудва Германия да се подчини чрез енергиен глад."

    Коментиран от #39

  • 15 yaйтнойз

    49 6 Отговор
    Вездесъщ е... Па от козяк казват, че нищо не му върви. Всичко е възможно, а?
  • 16 666

    54 8 Отговор
    Всички соросоиди сте херма.фродитиииии....
  • 17 Стига бе

    83 11 Отговор
    Ми НАТО чий го дири в неНАТОвска Украйна??

    Коментиран от #38

  • 18 Павел Николаев

    72 6 Отговор
    Предлагам да изпратим малък военен контингент от нашите специални части: Шаламанов, И. Мирчев, Тагарев, Дайнов, Кирчо и ония другия (ортак му). Нека те да си воюват. Аз в чужди войни не учасвтам.

    Коментиран от #43

  • 19 Баста 🇺🇦

    12 74 Отговор
    На Путин му свършват оръжията, живата сила, а логистиката боксува като Лада в кална локва. Дръжте се още малко момчета!
  • 20 Ебе4кин

    67 11 Отговор
    НАТО е умрела мишка
  • 21 Грозд-ан

    52 4 Отговор
    Абе, някой да ми обясни какво е радиокабел и как се прекъсва? За един преател в ЕмТел питам...
  • 22 По добре късно, отколкото никога!

    78 7 Отговор
    С какво право сащ иска да въвлече България във война срещу най- силната ядрена държава в света? За да бъде унищожена България! За това ли? Нали уж ни се пишат приятели? Приятели, които искат да унищожават приятелите си,са неприятели! Всичко трябва да направим,да се избавим от този неприятел на България,но и на света! Докато не е късно!

    Коментиран от #49

  • 23 Долу сащ

    69 2 Отговор
    една дума истина няма тук, точно като войната в ирак либия сирия афганистан виетнам югославия..
  • 24 Павел

    69 4 Отговор
    Ама разбира се, руснаците утре сами ще си бомбардират Кремъл....няма такава плитка пропаганда !
  • 25 Роза

    55 2 Отговор
    "Този ,който посмее във война да ни хвърли,нека пръв се приготви да мре!"-ред от стара антивоенна песен.
  • 26 Българина

    9 24 Отговор

    До коментар #3 от "абе":

    тия които цъкат минуси или не могат да четат или са ол го френи! може и двете
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дипломат Чукчев

    57 5 Отговор
    Как разбирам, че е измислена и претоплена манджа
    Факти започва с новината
    дъра-бъра само няколко несъществени реда по темата и опс
    Още новини от Украйна
    и не желая повече пропаганда.
    Ясно е и Настрадамус е казал
    Путин е победител и СЛАВА НА РУСИЯ!
  • 29 За вас, да

    51 3 Отговор
    "..ние се страхуваме, че той може да хвърли ядрени оръжия."!
    Ама нас от какво да ни е страх? Никой луд не би си използвал атомните ракети да стреля по България и то в началото на т.н. тотална война, ако изобщо се стигне до там? Тука няма нито една такава съществена военна цел, която да оправдае такова "скъпо унищожение"!
    Но, западналите имат такива и вече са преминали всякакви руски "червени линии"! Еми тогава да ги е страх, нас какво да ни пука?
    България 100% ще преживее една, не дай си Боже, глобална ядрена война в началото. НО, после оцеляването, в 10-ти век ще е доста трудно!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 !!!

    49 1 Отговор
    НАТО търси повод да се намеси.
    И го търси всеки ден!

    Коментиран от #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тошо

    52 3 Отговор
    ЗАПАДА ИНФОРМАЦИОННО ДОБРЕ СТОИ,НО РЕАЛНО СА ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ.ПУТИН ИМ РАЗКАЗВА ИГРАТА.
  • 35 горски

    45 3 Отговор
    Ами с каква хибридна война,направиха населението на Запада,нихилно без вяра,без родина,със негодно образование,без морал, в името на красивите думи демокрация и човешки права.Кой ли го направи.......
    Айде да си погледнем в нашите гащи,и да не търсим винаги чужда намеса.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Еваларка, бате

    35 4 Отговор
    Бре,колко велик бил Вовката. Признавате ,че целият свят зависи от него. Ха,ха,ха
  • 38 Баста 🇺🇦

    9 34 Отговор

    До коментар #17 от "Стига бе":

    То затова Путин искаше Украйна да не влиза в НАТО, за да може да и прави референдуми.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ВЕРНО БЕ !

    43 6 Отговор
    Путин е виновен , че деменцията след всяка своя реч не знае на къде да се обърне за да се здрависа със тоя дето го няма !!!!
    Путин е виновен , че Зеления се друса !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 666

    5 39 Отговор
    Извода е че психопата Путин се приближава все по бързо към своя край. Лошото е че докато бъде ликвидиран той ще убие още много невинни хора.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГМО

    34 0 Отговор
    На какви субстанции е авторът???
  • 45 Манталитет на пуберче

    37 2 Отговор

    До коментар #7 от "Клоун":

    шестокласник - и защо трябва 4да се пробва" ,атакувайки просто така някого? Истината е, че Русия показа истинската същност на "отбранителния съюз" Нато и на "миролюбивите и справедливи " сАЩ...
  • 46 Рашистите на Путлер

    5 37 Отговор
    Пълно е по форумите с дребни, заблудени душици продали се на фашисткия режим на един северно-азиатски убиец и крадец !
  • 47 Един от многото

    25 1 Отговор

    До коментар #32 от "!!!":

    Не е така. Нато се стахува и с право. Така че, до последния украинец.
  • 48 Добре че го има Путин

    36 1 Отговор
    Иначе как неадекватните западни политици ще оправдават некадърността си?

    Коментиран от #51

  • 49 ФАЩ

    36 1 Отговор

    До коментар #22 от "По добре късно, отколкото никога!":

    нямат приятели. Те могат да жертват всеки друг, даже и Британия или Канада, ако има избор дали те или другите да пострадат!
    Не си въобразявайте, че ние, малката страна, имаме някакво значение за тях!
    С едно щракване на пръсти могат веднага да ни жертват, ако за тях е важно това!
    Ние сме наивниците винаги в разните "съюзи"! Някога, също така верни на европоейските изкукали лидери, обявихме война на САЩ!
    И после, олелееее... Ама то кво стана!
  • 50 Злото

    0 41 Отговор
    Това е империята на злото.Цял свят е застрашен. Сега гледах репортаж от Мозамбик,където ислямска държава вчера съвсем случайно с руски взривове са взривили газови станции.Мозамбик е голям производител на газ и снабдява много държави.Ислямска държава защо използва руски взривове, нали уж Русия,се бори срещу тях.Кой в момента има интерес да няма газ в света - Русия. Нашите путинофили да отричат колкото си искат фактите.Любимият им Путин с насилието си малтретира цял свят.Колко е силен му се възхищават те.Силата на злото е голяма, така е.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Какво да ни

    37 0 Отговор

    До коментар #51 от "Москва":

    "харесва Путин"? Много примитивно мислите!
    Харесваме това, че те искат да наложат друг свят, различен от дженд@рият@.
    И всякаквите принуди от т.н. "ЕС", от разните т.н. "международни организации", подчинени на олигархията.
    В САЩ обявиха голямата хрема за "завършена", но при западналите в ЕС още има закон да се диша през кърпи???
    И руската култура и традиции са много по-близки до нашите, понеже НИЕ сме положили началото на тази цивилизация!
    Още преди турското "присъствие".. НО, историята ни е "била яко" и сме забравили, кои сме. За това има много про100-ти между нас!
    Това също е война и на мирогледите! Путин нарече западналите "сатанисти", това съвсем не е случайно!
  • 53 Змия

    31 0 Отговор
    блумбърг то навярно Путин има 750 бази по света и той навярно сменя превителствата с по близки до него той нападна Ирак Либия Сърбия и още мнодо други нали за всичко Путин е виновен Европа сте мръзне за топененето на ледовете не знаех че СССР е обхванал планета земя бързо да се уволнят представителите на евро съюза и всички правителства засегнати от кризата скоро май Путин ще го канонизират като всемогъщата лишност слет Христос ,Аллах ,Буда
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Перко Наумов

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Москва":

    Може ли 5 билета за твоя сметка
  • 56 Анатолиииии,

    17 0 Отговор
    Смилян вече атакува САЩ! И ти си гола Н2о
  • 57 Хахаахах

    23 0 Отговор
    Нато се самоубиват и сами. Без война в най-скоро време в сащ ще започнат вътрешни размирици.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Тая

    15 1 Отговор
    Хахахаха тия от НАТО и ЕС-ес големи комедианти се извъдиха
  • 61 Бай Благой

    21 1 Отговор
    Малоумници...прогнили, сифилистични западни малоумници готови да пожертват 70-80% от хората на земята..
  • 62 АнадолСтайковКурвоНащастнаПродажна

    7 0 Отговор
    Оглеждаш ли се като по улицата?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Артилерист

    12 0 Отговор
    Удивително дълго съчинение от нищото! Особено като се вземат предвид съвсем очевидните варварски войни на американците, довели до гибелта, осакатяването, лишаване от собствения дом, от родно място, от Родина, превърнати в немили-недраги емигранти и прочие на десетки милиони хора по света. Що за нравствени критерии, норми, качества трябва да имаш, за да напишеш подобно съчинение?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 нормален

    0 0 Отговор
    Ало вие от факти престанете да пишете такива глупости в услуга на сащ че ще ни докарате трета световна война стига с тая пропаганда бъдете професионалисти и публикувайте само проверена информация
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания