Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 17:20 1 398 10

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива

  • русия-
  • европейски съюз-
  • газ-
  • петрол-
  • газпром

Докато износът на изкопаеми горива от Русия е намалял с около една трета от началото на войната, високите цени на енергията помагат да се запази доброто състояние на хазната на Кремъл

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки обещанията за постепенно спиране на руските енергийни доставки, през септември Европейският съюз отново стана най-големият вносител на руски изкопаеми горива. Това показва докладът на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), публикуван на 4 октомври и цитиран от германския портал "Бизнес Инсайдър"

В доклада на Центъра се казва, че от началото на войната в Украйна до края на септември Европейският съюз е похарчил повече от сто милиарда евро за внос на руски енергийни ресурси. И това въпреки спада на доставките, които от август до края на септември са намалели с 14%, а от март до края на септември - с 50%.

Китай остава на второ място сред най-големите купувачи на руски петрол - след Европейския съюз.

Спадът на вноса се дължи отчасти на спирането на доставките на природен газ, след като "Газпром" спря да изпомпва газ през "Северен поток 1". Европейският съюз също забрани вноса на въглища от август. Тези мерки са предназначени да намалят приходите на Русия от продажбата на изкопаеми горива, които се използват за финансиране на войната в Украйна. Енергията е ключов стълб на икономиката на страната, като представлява повече от една пета от нейния БВП.

Има страни, които доброволно заемат пазарния дял, който Европейският съюз изостави. Развиващите се икономики на Индия, Китай, Турция и Малайзия купуват руско гориво. Според доклада на CREA обемът на вноса в тези страни се е увеличил значително от началото на конфликта в Украйна.

Докато износът на изкопаеми горива от Русия е намалял с около една трета от началото на войната, високите цени на енергията помагат да се запази доброто състояние на хазната на Кремъл.

"Нарастващите цени на изкопаемите горива означават, че настоящите приходи на Русия са доста над предходните години, въпреки спада на износа тази година", каза CREA в доклад от август.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с около 20% от началото на годината. През същия период референтните европейски газови фючърси се увеличиха повече от два пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    Путин се къпе в пари от ЕС.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тихо

    25 0 Отговор
    Да не разбере Бай Дън, че санкцийките си ги позаобикаляме ;)

    Коментиран от #6

  • 4 ъъъ

    25 0 Отговор
    кво да кажем .. то заглавието казва всичко
  • 5 Никола

    38 0 Отговор
    Русия уж води мащабна война срещу целия запад под жестоки санкции, а на практика става все по-богата!? Как е възможно Русия да не фалира толкова време? Нали уж бяха бедняци, нали уж имали икономика колкото на Италия....или май се оказа, че има икономика по-голяма от цяла Европа?!
  • 6 Абе,

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тихо":

    то Бай дън е по голям нарушител на санкциите и от нас ! Оборота им с РФ е двойно повече от 21 - ва година!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 случаен

    3 0 Отговор
    лицемерието най великата ес ценност,обаче ако се прилага от доказани демократи ха ха
  • 10 Рошко

    2 0 Отговор
    Е там що нема санкции бря и при кюмюра, аз на това му викам лицемерие
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания