Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 06:00 2 698 37

Взривеният Кримски мост и българската следа

  • кримски мост-
  • крим-
  • гълъб донев-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • мост-
  • камион-
  • взрив-
  • война-
  • грузия-
  • българия

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България

Взривеният Кримски мост и българската следа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини украинското военно разузнаване и неговия директор Кирил Буданов за експлозията на Кримския мост, която в събота разруши частично това съоръжение, свързващо Кримския полуостров с Русия. Задържани са петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения във връзка с взрива, определен от руските власти като терористичен акт. По данни на ФСС взривното устройство е било пренесено от Украйна в Русия през България, Грузия и Армения, пише БТА.

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Това показват резултатите от проверката, извършена от службите за сигурност по нареждане на министър-председателя Гълъб Донев, съобщи Министерският съвет.

Говорител на Европейската комисия заяви в понеделник, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби за маршрута на камиона. Толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар, заяви говорителят на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със споменаването на България. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави той.

Украйна не е потвърдила официално участието си във взрива на моста, но някои украински длъжностни лица реагираха с подигравателни и иронични коментари в социалните мрежи. "Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, на въпрос във връзка с руските твърдения за взрива.

Експлозията на моста, дълъг дванадесет километра, разруши една част от съоръжението и временно спря пътния трафик. Мостът, грандиозен проект, открит лично от руския президент Владимир Путин през 2018 г., се превърна в жизненоважен от логистична гледна точка маршрут за военната му кампания. През него се насочват доставките за руските войски, които се сражават в Южна Украйна. Русия съобщава за четирима загинали при взрива.

Руските сили нанесоха масирани ракетни удари по украински градове, включително по енергийната инфраструктура на съседната страна. На предавано по телевизията заседание на Съвета за сигурност на Русия в понеделник Путин заяви, че ударите са ответна мярка за взрива на моста в Крим, който според него е бил организиран от украинските тайни служби.

Представители на повече от 50 държави обсъдиха в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна. Усъвършенстваните противовъздушни системи за отбрана са предназначени да защитават цели градове от въздушни нападения. В понеделник при руски ракетен обстрел в Украйна загинаха 19 души, повече от 100 бяха ранени, а електрозахранването в някои части от страната бе прекъснато. Украйна получи първия от четирите зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т СЛМ, които Германия обеща да достави. Украинският министър на отбраната Олексий Резников написа в Туитър, че е "започнала нова ера на въздушна отбрана". "Системите "ИРИС-Т" от Германия са вече тук. Американските НЕЙСАМС идват", заяви той.

Срещата на министрите на отбраната е първото голямо събиране на членовете на НАТО, откакто Москва анексира няколко украински територии, обяви частична военна мобилизация и отправи завоалирани ядрени заплахи - действия, които НАТО определи като явна ескалация на войната. Атаките срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2, преминаващи по дъното на Балтийско море, също допринесоха за засилване на напрежението, въпреки че все още не е съвсем ясно кой стои зад експлозиите.

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаването на въздушен щит срещу руските удари. Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент.

Седемте най-развити икономики в света се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна, колкото време е нужно. "Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото време е нужно", беше посочено в декларацията след днешната виртуална среща на лидерите на страните от Г-7.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок Съдбата

    14 33 Отговор
    Дано следващият път се постараем повече и мостът да падне изцяло :D

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Лъжите на марионетките

    34 14 Отговор
    Васалното управление на България избрано и назначено от краварника и неговата пропагандна медия от мисирки е решило нещо да ни лъже! Никой не ви вярва!
  • 3 Урюрвкос

    29 2 Отговор
    камиона никога не е напускал територията на Русия и е правел само вътрешен превоз. Става дума за стоката а тя по пътя си е претоварвана поне 5 пъти
  • 4 Каква българска следа

    17 4 Отговор
    Нищо не се знае. А като знаем грузинските снайпериски как избиха сто човека на Майдана 2014 г. в Киев, и жестоките им саморазправи с воннопленници. Най-вероятно в Грузия са заложили взривното вещество в строителното фолио, то затова и скенерите не са го хванали на КПП-тата. После с дистанционно са го взривили до цистерните. И най-вероятно Англия им е предоставила сателитни данни, за часовете, когато минават тези цистерни. България няма нищо общо. Край, Точка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Напоследък

    28 7 Отговор
    Още по-малко може да се вярва на говорителите на европейската комисия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стари имперски проекти

    19 4 Отговор
    Стига вече с този камион, който е минал през България, както хиляди други... !!!

    Ясно е че някой иска България да остави следа в историята, като първоначално замесена причина в избухването на Третата световна война...!!!
  • 11 От страни

    10 8 Отговор
    Не са казвали за камиона а за взрива който беше внесен от Украйна от русенска фирма и изпратен в Русия през Грузия.
  • 12 Помагач

    1 4 Отговор
    Може да сме помогнали ! С камиона де !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Издадоха ли в Украйна марка за взривения

    13 5 Отговор
    Кримски мост!! Къде е потготвен и натоварен камиона нее трудно да се досети човек!! Украинските власти много пъти официално заявява ха, че ще взривят Кримския мост! Камиона е влязал в България ор Румъния и продъл жил по море към Грузия!! И това нее тайна Кой каквото и да отрича!!

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Лисан

    13 7 Отговор

    До коментар #14 от "Издадоха ли в Украйна марка за взривения":

    Сега Русия ще пусне пусне нова марка - с дупка в средата. Дупката е точно на мястото на бивша Украйна.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 12 Отговор
    Някакви небивалици сте сътворили.Като толкова знаете,какво количество и какъв взрив е използван.Предполага се ,че е нитроглицерин или по вашему С4....В шахмата първи ход С4 е английско начало...Не сте написали колко килограма от тази смес е използвана....Антоновския мост също ли със С4 е бил направен нефункциониращ!Не виждате ли,че идеята на удара е да направи кримският нефункциониращ и е постигната.Ако са имали за цел да го сринат,щеше изкуствения интелект да го срине.какво постоянно лъжете,че някой ви го тероризирал моста.3 снаряда са достатъчни с подходящ взривен материал.Стройте по здраво,какво друго да ви кажа.А,сега пийте по една студена вода,щото в сватово и това нямат......

    Коментиран от #17

  • 17 Бай Лисан

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Върло кьо.рав по ще ти приляга.
    Къде е нитроглицерина, течност, къде е С4- пластичен експлозив. Аре играй си табличката, не се прави на разбирател

    Коментиран от #18

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Лисан":

    ""Умнико"",нитроглицеринът се "поема"от глина или някаква мазнина и става С4!Тази течност е летлива и не може да се ""Използва""самостоятелно.Самият нитроглицерин в комбинация...се използва в спрей за понижаване на кръвно и в таблетки наричащи се Изокет,които спасяват на някой знаещи понякога ,живота...След тази лекция да ти кажа,че .......това не е редно а се афишира.......Това е най разрушителният взривен материал създаден от смесване на две киселини.А,сега ,като всезнаещ кажи колко от него трябва да се използва за да бъде направен нефункциониращ ,кримската руска гордост???

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Начи

    9 1 Отговор
    руснаците говорят за товара, който е тръгнал от Одеса и преди да влезе в България е трябвало да мине през Румъния... Но препускат Румъния, щото товарът е транзитен и е бил с дестинация Русе и българска фирма... От там нататък е минал през още четири държави и поне два пъти е сменял документи докато се претовари на камион на руски гражданин. Сега, по пътя взривните вещества могат да бъдат поставени на много места, че дори и там от където е тръгнал, но за да не бъдат открити от скенерите е възможно да са сложени там, където контролът е слаб или го няма... А такива места по маршрута колкото щеш...
  • 20 Бате

    4 10 Отговор
    Моля, нашето правителство да разбере, че не дължи никакво обяснение на московските терористи по случая с Кримския мост.
  • 21 Змей БГ

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Виждащия, в грешка си:

    The Composition C-4 used by the United States Armed Forces contains 91% RDX ("Research Department Explosive", an explosive nitroamine), bound by a mixture of 5.3% dioctyl sebacate (DOS) or dioctyl adipate (DOA) as the plasticizer (to increase the plasticity of the explosive), thickened with 2.1% polyisobutylene (PIB, a synthetic rubber) as the binder, and 1.6% of a mineral oil often called "process oil". Instead of "process oil", low-viscosity motor oil is used in the manufacture of C-4 for civilian use.6

    Ако не можеш да го прочетеш, да ти преведа - нитроамин, а не нитроглицерин.
    А за твоята бомба ще трябват 20 тона сланина, те украинците имат, да я полееш с нитроглицерин.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Умнико

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    кръстил си се "дълбоко виждащ", но по-скоро си плитко разсъждаващ! Както ги редиш едни мисли направо ме навежда на мисълта, че в старанието си да се изпишеш умник, пишеш откровени глупости! Ако нещо не знаеш, то интернет ти дава отлична възможност да попълниш липсващите знания, но при теб са толкова много, че ще ти трябва страшно много време да ги попълниш, ако изобщо можеш...За твое сведение експлозивът С4 има малко или почти нищо общо с нитроглицерина...
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Змей БГ":

    Сам си го написал ."Умнико",освен да обиждаш за друго не ставаш,фуражке!Каква е разликата от това дет си списал и Нитроглицеринът,а??Разликата е ,че си го написал на англосаксонски!боже,един мишел,а като матросов,навсякъе и под всякакви никове.Поне се извини ,бе.Нагледах се на и..ти в бг за 64г и кусур!!!!!
  • 24 хахаха

    6 2 Отговор
    че кой говори за камион? товарът е минал през България и това е ФАКТ...
  • 25 ФАКТИ

    6 2 Отговор
    Да камионът не е бил но ТОВАРЪТ на камиона е бил в България!
    Защо изопачават ФАКТИТЕ?
  • 26 Змей БГ

    6 0 Отговор
    ДЪлбокия,
    химията не ти е силна страна, даже хич

    С4 - Cyclotrimethylenetrinitramine, C3H6N606 (RDX), или хексоген

    Нитроглицерин - 1,2,3-trinitroxypropane

    Цялата ви козяшка работа е такава - некомпетентни лайкаджии.
    Колегата Мишел, не го познавам, но по коментарите си личи че е свестен човек.
    А ти 64 години си гледал огледалото...
    Апропо,отказа ли се да правиш бомби с нитроглицерин и сланина?
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Змей БГ":

    Бомба от сланина не бих направил,но Нитро бих вкарал в кал или глина и с 20тона нитро бих преместил керченсият мост на луната......Та каква е разликата мишел,от нитроглицерин и нитроамин,не разбрах да ми обясниш???????Какво четеш глупостите в интернет и мислиш,че знаеш нещо???Нали тези неща са преписвани там от книжки ,бее змей бг!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Змей БГ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбокия, искаш ли да отменят заради тебе Менделеевата таблица?
    Та като кажеш например соли, всеки да разбира каквато си сол иска?
    Това че има нитро във съединенията, е само част от формулите.
    Знаеш ли например какво е dinitrogen monoxide?
    Има нитро, значи гърми...ама не.
    За твое сведение това е смешния газ, ама на тебе ти се смее целия форум и без газ.
    А гледам на път си да отмениш и ракетостроенето...
    Със сланината цели мостове качваш на Луната, пък хората се бъхтят да правят ракети...

    Коментиран от #31

  • 30 Змей БГ

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Отменяме ли Менделеевата таблица?
    И без това я е измислил гаден руснак...
    Предложи на Козяк, те ще са доволни.
    В краен случай, ще кажем че е украйнец и се е казвал Менделенко...
    Менделенковата таблица...

    Коментиран от #33

  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Змей БГ":

    Попитах те каква е разликата между нитроглицерин и нитроамин???Ти ми говориш за космаса,кой ми се смеел и Колко ми бил дебел,но не и това,което те попитах.Някой казват Врат,а ти казваш шия и това е разликата.И двете са естери на една киселина.Чети си и пиши от интернет,аз излизам,като се върна ще прочета какво си измъдрил,умнико мишел или сега змей бг!

    Коментиран от #32, #36

  • 32 Змей БГ

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбокия,
    Киселината е една, но тя е само част от двете формули.
    ЧАСТ! Адън му?
    Това са две различни химични съединения, съответно с различни свойства, плътност и маса.
    Каква е разликата между коня и офицера в шаха?
    Ти казваш: те са шахматни фигури и са дървени.
    Аз казвам: така е, но имат различни характеристики.
    Сега светна ли ти под керемидите?
    Можеш ли да ми напишеш формулата на сланината, с която смяташ да гърмиш?
    С кожичка или без? И формулата на кожичката, ако може?
    Като се върнеш от библиотеката, пиши.
    Абе, да не си ходил до Козяк 16, до касата? Не ли? Бавят парите? Ами така, нали пращат на Украйна, за лихва...

    Коментиран от #37

  • 33 Даа, истина е!

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Змей БГ":

    така пишеше във всички учебници киги по онова време - всичко беше измислено от руснаци. Хаде да не изброяваме! Пък после научавахме, че не е точно така.
    Виждам, че за същото това време милееш, Но няма как да се върне. Бъди сигурен. Безвъзвратно е отлетяло и само ехото му го чувате някои хора. Или поне така ви се струва.

    Коментиран от #35

  • 34 Лъжата е вярна, истината е лъжа

    5 0 Отговор
    "лъжата на Русия" всъщност се оказа вярна, четете Афера и Блиц(от вчера), това, че камион натоварен с контейнер на Украинска фирма у нас е престоял 20 дни в митница Русе, а след това от Бургас за Грузия и Армения,не означава, че България има някакъв пръст тук. Говори как функционира митническия контрол в България и за заместването на България, можем да благодарим на Украйна, която си е позволила да да ни вкара в този скандал чрез нейната фирма. Вярна е поговорката "Храни куче да те лае"
  • 35 Бай Лисан

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Даа, истина е!":

    Ами да изброяваме като си казал...
    Някой чува ехо, а друг е глух петел.
  • 36 Бай Лисан

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Братчед, със свинска мас можеш ли да правиш джепане?
    Навремето хайдутите като бастисат една свиня, и после пуцат цяло лято. Само някой трябва да купи сапуни с нитроглицерин, и да внимава да не се взриви, докато си мие краката.
    Със сланина към прогрес!
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Змей БГ":

    Киселината ,която гърми е една,а другото е "Уловител" на летливата киселина!!!Не по дходящ пример сте дали с шахматни фигури!Тази киселина в този вид е много нестабилна ,силно летлива и за да се направи взрив и трябва сигурен "Уловител"!
Новини по държави: