Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Октомври, 2022 18:04 4 720 31

Епохата на чистките в Русия стигна и до военните кореспонденти

  • бесарабски фронт-
  • военни кореспонденти-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • чистка-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска армия-
  • александър коваленко

Проблемът с руските военни кореспонденти е, че всички те изначално са непригодни за тази работа

Епохата на чистките в Русия стигна и до военните кореспонденти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фиаското на войната срещу Украйна разширява чистките в Русия: военните кореспонденти минават под ножа
©️АЛЕКСАНДЪР КОВАЛЕНКО

Забавен, но много показателен вой долита от тресавищата: в Русия, в редиците на така наречените военни кореспонденти е започнало наказателно преследване.

Още новини от Украйна

Звучи странно, но е факт. Вече второ денонощие може д асе види как всички пропагандатори стоят нащрек във връзка с обвинения от рупорите на войната за изказвания срещу войната, дискредитиране на руската армия и други подобни.

Странното е това, че в списъка на лицата, срещу които е започнало съдебно преследване, са такива, които през цялото това време разпространяват най-злобната и изпълнена с омраза пропаганда в подкрепа на войната и масовите убийства на украинци. Как така? Как такъв ценен ресурс е могъл да не угоди с нещо на своите ръководители? Или не на своите?

Факт е, че в първите дни, седмици и дори месеци на пълномащабното нахлуване всички тези военни кореспонденти наистина говореха, че победата е близо, че Киев ще бъде превзет всеки момент, а след това ще стигнат до Одеса и т.н. Дори когато избягаха от Киев, избягаха от Змийския остров, забуксуваха на всички фронтове, започнаха да се отдръпват в Херсонска област, в Запорожка област... а след това имаше контранастъпление в Харковска област. Херсонска област... Нещо се случи на Кримския мост.

Проблемът с руските военни кореспонденти е, че всички те изначално са непригодни за тази работа. Те не само не отразяват вярно ситуацията в зоната на бойните действия, но и не я отразяват професионално, като не коментират проблемите, които възникват при воденето на бойните действия, както и тези, които може да възникнат. Те не са анализатори, а разпространители на лъжи. Безкрайни, глупави, токсични лъжи. И нищо повече.

Ако бяха професионалисти, те прекрасно биха разбрали, че операцията на руските войски на северния плацдарм бяха провал още в първите дни и не трябваше да мечтаят за какъвто и да било Киев. По същия начин за всеки плацдарм. Те предаваха ура-патриотична ерес, пренебрегвайки очевидните грешки в изчисленията на руското командване. И когато настъпи денят, в който групите трябваше да напуснат плацдарма, предоставяната от тях информация предизвика шок у потребителите на информационния фаст-фууд. От друга страна, какво искате от хора, които са военни кореспонденти, а не разбират от видове военна техника и редовно в репортажите си предават геолокацията на местонахождението на подразделенията на окупаторите.

Сега, обаче, не става въпрос за това. А за това, че когато руската армия започна да търпи поражения, които е трудно да бъдат прикрити по какъвто и да е начин, най-вече с истории за "жест на добра воля", "пренасочване и прегрупиране" и "изтегляне на по-изгодни позиции", започна информационен натиск върху Фрунзенска набережна (сградата на руското Министерство на отбраната – бел. ред.). Този натиск се прилагаше и чрез малоумни военни кореспонденти, които са пълно дъно във военните дела, но предават това, което им разпореждат техните ръководители. И това е най-интересната част. На практика мнозинството от руските военни репортери са „шестаците“ на МО на РФ. Но сега информационните ресурси и говорещите глави под контрола на ФСБ се занимават с критики към МО и самият Сергей Шойгу.

Излиза, че в средите на говорещите глави на МО на РФ има плъхове, които през цялото време са били на заплата в две структури? Така изглежда. Затова не се учудвам, че видях в този списък Игор Гиркин (говорещата глава на ФСБ) редом със Семьон Пегов ("военен кореспондент", контролиран от МО на РФ). Рижият военнопрестъпник, както и останалите, много бързо попадна под влиянието на Лубянка, осъзнавайки как се влошава положението в класацията за благоразположението на Путин тази на Шойгу и какво място заема МО на РФ по отношение степента на доверие от страна на върховния лидер, причина за което стана и появята му в списъка. Въпреки че фактът, че именно Пегов беше на завет на сцената, на Червения площад, в деня на някакво присъединяване на територии на Украйна към Русия, вече говори много. А къде е Коц? Къде е Поддубни? И други хомункули на Фрунзенска? Е, дами и господа, епохата на чистките в Русия стигна и до военните кореспонденти. Любимото ми зрелище от 2014 г. насам е как паяците в руския буркан се изяждат един друг. И сега този процес набира такава скорост, каквато не сме виждали за последните 8 години. На мен ми харесва. А на вас?

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Марийче, гледай пресконференцията

    27 13 Отговор
    на Путин. Всичките мисирки и мисири му се подмазват. Нито една не му задава неудобни въпроси!

    Коментиран от #31

  • 3 Путин струпва огромно количество оръжие!

    9 25 Отговор
    Касапницата тепърва предстои!
    Милиони рускини с украински паспорти ще потекат към България за радост на русофилите!
  • 4 яка гледка

    32 9 Отговор
    Един руски военен кореспондент през пролетта показваше как руснаците стрелят с ракетна артилерия. И в момента на снимките украинците бомбиха установката.

    Коментиран от #23

  • 5 ТаУмВзе

    15 16 Отговор
    Аре слугинаж! Праведната Пропаганда точно ни изкова като Русофили. Бичи още Пародия! Z

    Коментиран от #10, #16

  • 6 Ротшилд

    10 10 Отговор
    хапнахте ми гранта.
  • 7 ами

    7 11 Отговор
    таз статийка лееееекинко е позакъсняла, няма да има чистка....толкова по въпроса, както казва Форест Гъмп...:)))
  • 8 Някой

    18 18 Отговор
    Да, кофти е.
    Ама, явно вие забравихте за чистките в примерът на демократичния свят - Украйна? Там какво направиха с опозицията? С медиите? С инакомислещите? Не смениха ли там доста генерали? А в любимата ни Европа не е ли същото положение? Ако кажеш и думичкя, която не е синхрон на официалната власт, ти разкатават фамилията по всички параграфи...
    Присмял се хърбел на щърбел.

    Коментиран от #22

  • 9 ЧУЙ ЧУЙ

    9 1 Отговор
    ....ми че то военните кореспонденти ДАДОХА фира 2СВ и в чукарите НА кандахар🙏сега тиктокъри
  • 10 квс

    27 12 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Аз пък не съм чул барем един русофил да се е писал доброволец в руската армия, за украинската знам че има записани българи като доброволци

    Коментиран от #13, #14, #24

  • 11 матрьошка

    23 7 Отговор
    айде да се разпада по-бързо тази антицивилизационна кочина просия
  • 12 За протокола

    11 15 Отговор
    Преди да сглупите да четете гледайте края на "статията" и като видите "бесарабски фронт" затваряте и не повтаряте!
    Не разбирам, как "медия", като факти, която има претенции за факти да публикува такива невероятни глупости изписани от този "източник" списван от джендърпаразит на нпо хранилка!?
  • 13 глиги

    14 14 Отговор

    До коментар #10 от "квс":

    записАх се, ама се уплашИх и се върнАх....
  • 14 Що за наивност?

    10 18 Отговор

    До коментар #10 от "квс":

    И откъде да чуеш от укромедиите или пропагандата на "запада"?
  • 15 Za чистките

    8 15 Отговор
    журналистите да зададът въпроси на зеления клоун какво се случва в незалежная има много въпроси, но няма смели журналисти, а платени такива, защото в у крайна е такава невиждана демокрация, че засенчва тази в Саудитска Арабия
  • 16 ТаУмДаде

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Че какъв по-голям слуга от теб, бе?!
  • 17 СМЪРT ЗА рУСИЯ

    18 14 Отговор
    ИСКАМ ГЕНОЦИД НАД MРЪСНИТЕ РУСНИЦА MAМИЦAТА ИМ ПАРАЗИТИ М@НГАЛИ ДА EБА

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Теле

    2 11 Отговор
    Нацяло си перкулясала
  • 19 Теле

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "СМЪРT ЗА рУСИЯ":

    Да ти се връща добри човече
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 еми ако беше така

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    както казваш то тогава ти както и цялата путлерия пишейки тук и плювайки и убиждайки всеки и всичко което не се нрави на руския интерес трябваше да сте отдавна в кауша,,,,,, но не сте щъкате си свободно и продължавате да убиждате и злорадствате.
    и само да вметна че ако бяхте в русия и се държахте по същия начин против властите отдавна да миехте огради заедно с навални
  • 23 Така е

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "яка гледка":

    Велик момент :) И не можаха да излъжат, както им е навик - руски журналист, руски клип.
  • 24 Алкаш с калаш

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "квс":

    Те руснаците не искат да се пишат доброволци в руската армия, а ти русофилите!
  • 25 ааа неее

    2 11 Отговор
    Безарабски фронт, Медуза, DW, Ройтерс, АП....все "независими" и "обективни" журналистически хубавини, които не манипулат "професионално" фактите и не ползват брутални лъжи. А истината е , че тия военни кореспонденти са ги подгонили, защото искат повече кръв и бърза развръзка, а не кадифени ръкавици. Докато Путин иска да е възможно най- внимателен с украинския народ и не бърза.

    Коментиран от #28

  • 26 Недейте така

    2 10 Отговор
    Не е необходимо да си русофил, за да подкрепяш населението на Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон и Крим срещу Зеленски и азовците му. Нужно е само да си почтен човек, освен това да събереш малко истинска информация за йсторията на събитията до сега! Дори от западните медии от преди 24 февруари.

    Коментиран от #29

  • 27 Индиго

    10 1 Отговор
    Русофилите да четат електронен вестник поглед инфо в него вестник е само руска пропаганда все хубави неща за бойните успехи на Москва тоест Русия , от там можете да научите че руските войски са близо до Берлин и скоро ще го превземат няма никакво значение че реалността е друга важното е че ще четът това което им допада ...
  • 28 Феликс Дж

    0 7 Отговор

    До коментар #25 от "ааа неее":

    За друго внимава В.В. Путин. И е прав да внимава. Нерде - военен гениален (всичко украинско е гениално, дори генералния им щаб) щаб, нерде музеи в Крим.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иванушка 🇷🇺

    10 0 Отговор
    Алкохолиците като се заградят в обора ще се избият помежду си, винаги са го правили, но сега ще им е за последно, пълен разпад на джамахирията и капитулация!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания