Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 20:15 14 642 219

Русия: само от няколко дни на фронта, а ги връщат в ковчези

  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • ковчег-
  • владимир путин-
  • мобилизация-
  • война

Резервистите сами си купуват оборудване

Русия: само от няколко дни на фронта, а ги връщат в ковчези - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Виктория живее в малък апартамент в Москва. Тя не спира да мисли за войната в Украйна. Брат ѝ е бил мобилизиран - откарали го във военното поделение директно от работното му място в района на Ростов на Дон.

"Трябва да се бие в Донбас, това е кошмар", разказва жената. "Сън не ме хваща." Виктория плаче, трепери и се страхува не само за брат си, но и за съпруга си Андрей, с когото има син на година и половина. Поделението за наборна военна служба в района на Ростов на Дон, където Андрей е регистриран, вече го издирва.

Това се случва и на много други семейства в Русия. В цялата страна жени и невръстни деца се оплакват, че мъжете и бащите им вече ги няма. Семействата често харчат последните си пари за лекарства, бронежилетки, раници и топли дрехи, които мъжете взимат на фронта. Защото от армията те не получават почти нищо.

Резервистите сами си купуват оборудване

Във видеоклип, споделен в интернет, се вижда група мъже, пред които говорител призовава властите да направят нещо, за да не се налага да се взимат заеми. В друго видео група стои до влак на руските държавни железници, а мъжете мърморят, че нямат храна за пътуването. Друга група пък е съветвана от жена в униформа да вземе със себе си дамски тампони, с които да третират огнестрелни рани, защото и аптечките били на свършване.

Резервистите се оплакват, че понякога нямат осигурени дори каски или оръжия. "Дават ни дрехи, обувки, противогаз и лопата", казва един от тях пред независимия портал istories.media. Името му е Алексей, на него му се наложило със собствени средства да си купи и спален чувал, шалте и войнишки ботуши за зимата. Онлайн магазините, но и магазините за военни стоки и консумативи вече съобщават, че складовете им са празни.

Руските губернатори искат обяснение

Недоволството в цялата страна вече е толкова голямо, че губернаторите и депутатите се намесват заради проблемите с мобилизацията.

Депутатът от парламента в Москва Андрей Гурулев, член на Комисията по отбрана, изрази тревогата си, че вече са изчезнали милион и половина комплекта лична екипировка и никой не дава обяснение за това. Президентът на Русия Владимир Путин уволни заместник-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков, който отговаря за оборудването на въоръжените сили. Гурулев обаче подчертава, че това не дава отговор на въпроса "защо на новобранците не се дават униформи".

Сега дори губернаторите сами купуват бинокли и уреди за нощно виждане за мъжете на фронта, заобикаляйки бюджета на Министерството на отбраната. Понякога липсват дори боеприпаси и оръжия. "Това е срамно", възмущава се и депутатът Леонид Слуцки.

Освен това мобилизираните се оплакват, че обещаното военно възнаграждение - в зависимост от региона - между 100 000 и 300 000 рубли (1600 и 4900 евро) не идва въобще или със закъснение.

"Пушечно месо" за Путин

Докато стотици хиляди са избягали от Русия, много други се примиряват със съдбата си. Има и руснаци, които решително се борят за целите на Путин в Украйна. Но много от тях го правят само защото не виждат алтернатива в бягството или затвора.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал руските наборници да не се жертват като "пушечно месо" за Путин. Според него те трябва да се предадат на фронта и доброволно да отидат в плен. Междувременно обаче страхът е парализирал мнозина и те едва ли ще посмеят да протестират. Според властите видеонаблюдението, което се използва на много места в Русия, вече трябва да помага и за локализирането на отказващите военна служба.

В столицата Москва се забелязва, че улиците, ресторантите и фитнес клубовете са по-празни, отколкото преди частичната мобилизация. Междувременно се увеличават и сведенията, че много наборници едва са стигнали до фронта и вече са в нелегалност.

Мобилизиран на 23 септември, убит на 10 октомври

Миналата седмица дори руските държавни медии реагираха с ужас, когато стана ясно, че в Украйна е изпратен висш служител от московската администрация, който няма никакъв боен опит. 28-годишният Алексей Мартинов, който е бил мобилизиран на 23 септември, загина на фронта на 10 октомври. На пресконференция в Астана миналата седмица журналист, близък до Кремъл, попита Путин как е възможно това да се случи. Той също така се позова на нарастващия брой съобщения за смъртни случаи.

Но Путин не каза нищо за загиналите мъже, които сега се връщат в ковчези. Вместо това той подчерта, че 220 000 от планираните 300 000 резервисти вече са били призовани. Десетки хиляди от тях вече са на фронта.

АГ/ДПА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 128 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    208 187 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #47, #76, #137, #146, #169, #216

  • 2 САЩ

    95 123 Отговор
    Никога не сме били по-слаби“: САЩ обявиха небоеспособността на армията
    Американската армия не е в състояние да води пълномащабна война поради собствената си слабост, каза бившият съветник по националната сигурност на САЩ Робърт ОБрайън в интервю.
    Политикът, позовавайки се на данни от института за стратегически изследвания на Фондацията за наследство на САЩ, отбеляза, че сухопътните сили имат малък потенциал, флотът и военно-космическите сили са слаби, а военновъздушните сили са много слаби. В доклада се отбелязва, че само морската пехота и ядрените сили са високоефективни.
    Той добави още, че в армията има значителен недостиг на кадри. Според проучването в сухопътните войски липсват 15 000 души, а в националната гвардия - 7 000 души. Военноморските сили и военновъздушните сили завършиха само десет процента от добавянето, а морската пехота - 30.
    Водещият на предаването подчерта, че около 20 000 войници са били пенсионирани само заради липсата на ваксина срещу COVID-19, въпреки че пандемията е приключила.
    „Армията изпитва недостиг на противотанкови системи Javelin, ПЗРК Stinger, нямаме какво да доставяме на ТАЙВАН; не можем да модернизираме нашия ядрен арсенал“, каза ОБрайън на водещия.

    Той също така отбеляза, че увеличаването на разходите за отбранителната индустрия не носи никакви резултати поради високата инфлация.

    Коментиран от #10, #16, #19, #83, #99

  • 3 Беловеца

    112 69 Отговор
    Статията е доукрасена с помощта на Джам-Базаров.Велик е признавам си го.
  • 4 Сусо

    110 58 Отговор
    Убийци на собствения си народ! Стига вече! Сядайте на преговори!

    Коментиран от #13

  • 5 Пич

    77 60 Отговор
    Я гледай.....а германците навремето , ги връщаха направо мумифицирани , и със златни маски , като на Тутанкамон !!! Затова мозъка им е изваден по наследство !!?

    Коментиран от #17

  • 6 НАТО

    62 28 Отговор
    Няма ли ги мобилните крематориуми или и тях ги подариха с руския лендлийз?!
  • 7 Равносметка

    82 68 Отговор
    А бе като ги гледам са доста добре оборудвани руснаците нищо общо с Афганистан 1979-та
  • 8 Володимира Зеленського

    64 59 Отговор
    Aз убих путин .
  • 9 Taka така

    90 70 Отговор
    Да бе лъжци така е и стрелят само с ирански дронове и дори с т 34 събрани от постаментите из страната. Но въпреки всичко днес украинците бяха разбити при Херсон и обърнати в паническо бягство деа пехотни и един танков батальон са довиждане.

    Коментиран от #18, #32

  • 10 читател

    74 28 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ":

    Пак ли фейкове?!

    Коментиран от #42

  • 11 Ученият котка

    32 47 Отговор
    Съдейки по снимката, резервистите купуват най-модерното и скъпо оръжие в света. За тях това е празник на щурмова пушка. Много мъже стояха на опашка, за да се запишат в армията на робокопите. Адреналин в кръвта.
  • 12 Фактибг, по- зле сте и от Deutsche Welle

    65 38 Отговор
    Съвсем сериозно.
  • 13 Запознат

    56 69 Отговор

    До коментар #4 от "Сусо":

    Ами Ердоган нали уреди преговори, ама кръволока Путлер не иска.
  • 14 Източна ромелия

    72 39 Отговор
    АДЗ що не пише за протестите на жените на изчезналите укри от западна Осрайна
  • 15 ФЕЙК

    69 26 Отговор
    Дойче веле /Германска вълна/ е новото име на Фьолкишер беобахтер / Народен наблюдател. Явно се списва от хора с умствено ограничен потенциал защото всичките му материали са списвани по калъп. За почва се с някакво име, което разказва за семейната си драма, след това темата става на национално ниво и накрая - на световно. Никога не сменят калъпа още от 30-те години на миналия век, когато бяха рупор на оня....

    Коментиран от #38

  • 16 русофил-туркофил

    27 40 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ":

    как там вторая армия в мире😄храни ли украинските животинки 😁
  • 17 Лендлиз

    76 59 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Навремето ако не бяха САЩ , сега нямаше да има Русия !

    Коментиран от #24, #27, #29

  • 18 ГруZ 200

    25 34 Отговор

    До коментар #9 от "Taka така":

    Да сигурно, така ли каза новият Суроваткин ли беше?!

    Коментиран от #117

  • 19 Пешо от блока

    66 61 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ":

    Абе, троле,на теб ти казват, че умират хиляди невинни руски хора в безсмислена кауза, а ти ми цитираш измислени статии за САЩ. Какво не е наред с вас, бе хора? Защо слугувате на Путин? За рубли ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Равносметка

    28 18 Отговор
    Яки са новите Калашници полимерен приклад и пълнител пикатини релса по нищо не отстъпват на Хеклери и тн.
  • 23 Русия е загубила повече

    59 64 Отговор
    генерали за 6 месеца в Украйна, отколкото САЩ във всички войни след ВСВ ОБЩО !!!
    А вие си мислите, че щом не могат да си опазят генералите, ще пазят пияните ватници,ли? Всичко в мелачката, ние ватници имаме, а Хаймарсите са с пари🤣
    Най-жалката армия в Европа. Вече и Китай почна да се точи на газовите залежи в Сибир. Скоро няма да има къде да бягат ушанките😁
    Ама за всичко това са виновни ФАЩ,ЕС, България и ЛГБТ, нали? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #55

  • 24 Чакай малко

    41 22 Отговор

    До коментар #17 от "Лендлиз":

    То ако нямаше Сащ Чембърлейн и Даладие нямаше да има и Нацистка Германия ама
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЛГБТ-_Язовец

    22 33 Отговор
    Падам си по млади русначета 😁

    Коментиран от #155

  • 27 Обратното

    44 47 Отговор

    До коментар #17 от "Лендлиз":

    Ако не беше Русия , сега в САЩ щеше да се козирува с изпъната ръка !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ученият котка

    46 28 Отговор

    До коментар #17 от "Лендлиз":

    Ако не беше Русия, в Европа нямаше да остане нито един евреин.

    Коментиран от #61

  • 30 Владолф Путлер

    52 52 Отговор
    Ужас!Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като моя идол Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз.

    Коментиран от #207

  • 31 Някой

    50 29 Отговор
    Подобни стати освен да демонстрират никакъв професионализъм и нискокачествена пропаганда за нищо друго не стават.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Синед Возабмажд Тиб Зарееп

    20 17 Отговор
    Вервайте мии!! Побеждаваме точно като шефа на нашият бандера, адолфчьо 1944!!!!
  • 35 УНИАН

    31 26 Отговор
    Бандероците ги връщат сметени в кофичка от кисело мляко!

    Коментиран от #43

  • 36 Бай ти Ганьо

    37 22 Отговор
    Дребна дежурна пропагандичка!
  • 37 007

    35 33 Отговор
    Путлер е пътник
  • 38 Бибитко

    40 28 Отговор

    До коментар #15 от "ФЕЙК":

    Дойче Веле,както и свободна Европа се финансират от конгреса на САЩ. И това обяснява насоките на провежданата пропаганда за промиване на мозъци.
  • 39 Поредната

    32 30 Отговор
    Жалка пропаганда
  • 40 Хуйловски- _Язовец

    11 13 Отговор
    Обичам дебели башкирски тупурдаци.
  • 41 Окраин4е

    12 21 Отговор
    Тати го върнха в чувал

    Коментиран от #215

  • 42 Някой

    9 12 Отговор

    До коментар #10 от "читател":

    В сайта не поволяват връзки към други сайтове. Иначе щах да ти дам линк сам да се убедиш дали е фейк.

    Коментиран от #106

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Вече 1/3 от могилизираните....

    40 34 Отговор
    Дадоха фира....
    Хиляди руски майки и дъщери
    са потънали в скръб...
    Но на джуджака не му дреме....

    Коментиран от #112

  • 45 Нираглъб

    21 18 Отговор
    Русия не ли я загуби тази война 2014!!!Нали превзехме Маскваа!!???
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 среднощен

    27 16 Отговор
    "Мъй заседелис братцъй..." - казашка песен...; DW коментира "слабостите" в руската армия "критично", а всъщност прикрива страховете на западното общество...
  • 49 Дедо

    23 17 Отговор
    Факти взе ли 40 цента за тая "статия"? Хахаххххахахах.....

    Коментиран от #51

  • 50 Щсдд

    13 11 Отговор
    С една дума мизерници.
  • 51 читател

    16 20 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо":

    А ти колко копейки взе за коментара?
  • 52 Балканджия с ракия

    30 22 Отговор
    Путин е патологично ревнив и иска да изтреби всички руски мъже и да превърне Русия женско феодално царство. Засега се справя доста успешно и по приблизителни сметки ,ако все пак остане на власт до към средата на 2024 г.с тези темпове на жертви на фронта, няма да остане жив мъж руснак.
  • 53 България

    25 20 Отговор
    Поредната глупост на Факти БГ 😱😱 !!!! От къде ги измисляте тия простотии да пишите 🙈😂😂
  • 54 Бесен- _Язовец

    17 9 Отговор
    Инфото е от АГ - Акошерогеникологичната клиника
  • 55 Ученият котка

    17 10 Отговор

    До коментар #23 от "Русия е загубила повече":

    Думи, достойни за член на Европейския парламент. Затова ли им плащаме големи заплати и пенсии?

    Коментиран от #67, #125

  • 56 Зеленскив

    12 6 Отговор
    Прилагам трепанация и плитка закопация.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ХЕРСОН е вече опразнен !

    26 23 Отговор
    Орките духнаха яко дим...към Крим !
    Но скоро и него ще освободим !

    Коментиран от #82

  • 59 Наблюдател

    22 15 Отговор
    От коментарите става ясно, че русофилите е нас са готови да се бият до последният руснак.

    Коментиран от #141

  • 60 Иванушка 🇷🇺

    20 23 Отговор
    Груз 200 да върви яко с вагони към пияната кочина, страхливото жуже да пълни памперса под миндера у калния бункер!

    Коментиран от #101

  • 61 Нашите евреи

    28 21 Отговор

    До коментар #29 от "Ученият котка":

    Сталин ли ги спаси бе петоколонник?
    Доколкото си спомням, той добре се е погрижил за съветските. Нали осъзнаваш, че рашляците са извършили в Европа поне толкова зверства, колкото немците. Само вие с промитите мозъци им се възхищавате. От Полша натам, няма друга гад по-лоша от рашляка.
    Стига вражеска пропаганда !

    Коментиран от #73, #81, #121

  • 62 Пурко

    15 7 Отговор
    Е на,Виктория от малкият апартамент е дала интервю на ДВ.Утре сигурно Тамара от село Мендяевка с малката къща ще се изкаже.
  • 63 Васил

    22 18 Отговор
    Могилизацията при Рашистите върви с пълна сила.

    Коментиран от #75

  • 64 Ученият котка

    11 7 Отговор
    На снимката са победителите.
  • 65 Гертруд

    16 15 Отговор
    В Русия е ясно- 100 000 на 150 милиона- драма. А какво е 100 000 на 45 милиона в Украйна? Полските братя ще имат много работа с украинските девчонки. И тук в България гледам, че се грижим усърдно...

    Коментиран от #94

  • 66 🇺🇦К🇺🇦Е🇺🇦Н🇺🇦Е🇺🇦Ф

    20 15 Отговор
    Кога ще пуснат тока в окрайна купих свещи?
  • 67 Когато фактите говорят

    16 15 Отговор

    До коментар #55 от "Ученият котка":

    и котките мълчат !
    Това е истината, а истината не се извинява. Особено на рушляци-петоколонници, които прокарват лъжи и вражеска пропаганда в страната ни. Истината ги осветява и те се прибират панически в дупките си. Затова я мразиш, нали? Истината и народа си.

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Павел Николаев

    17 12 Отговор
    Преди малко укрофашистите са си направили престрелка по между си :) Край Сватово.
  • 70 Когато фактите говорят

    21 9 Отговор

    До коментар #67 от "Когато фактите говорят":

    Чрез телеграм и се вижда какво косене на укропчета пада и нацистите мълчат . За " фактите " на дойче зеле много добре знаем . Много им се иска да е така ама е точно наобратно .

    Коментиран от #78, #84

  • 71 Няколко дни

    15 8 Отговор
    .... е срока на годност на поделенията на армията на кървавото джудже в Украйна. Тия жени какво са очаквали?
  • 72 Олесия украиночка

    12 10 Отговор
    Ще трябва да си вкараме маже от Турция нашите станаха на курбан

    Коментиран от #77

  • 73 Ученият котка

    8 4 Отговор

    До коментар #61 от "Нашите евреи":

    Така английските пирати описват живота на местните жители на Нова Гвинея.
  • 74 Хмхмхмхмхм

    13 14 Отговор
    ...Освен това мобилизираните се оплакват, че обещаното военно възнаграждение - в зависимост от региона - между 100 000 и 300 000 рубли (1600 и 4900 евро) не идва въобще или със закъснение.... Ma мнооо БОГАТА таз русия- заплата от 1600 евро е 3300 лева заплата, е НАЧАЛНАТА МЕСЕЧНА ОСНОВНА ЗАПЛАТА НА ИТ В СОФИЯ С ОТ 1 ДО 1,5 ГОДИНИ СТАЖ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА;0 Заплата от 4900 евро е заплатата за ЕДИН МЕСЕЦ на един опитен програмист с питон и контейнери;0 ТОВА ви е богатата, готина русия- ЗЕМНИЯ РАЙ, както ни я представят тук в коментарите си руските застъпници;0

    Коментиран от #80

  • 75 Васале

    9 7 Отговор

    До коментар #63 от "Васил":

    Васале не си оригинален ното с рашистите ното с могилизацията . Ама виж в това да си го въобразяваш точно както dw обичат си силен .
  • 76 Гого

    14 16 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ами ако не загуби?Ако спечели-кво праим?Според нашите медии
    Путин е неизлечимо болен или мъртъв, Русия се разлага и там
    умират от глад и студ пият само борящник и танцуват с мечки.
    А иначе са куснали около 20% от Урайна и само отстъпват.Та да
    се върнем на варианта ако цъфнат на Дунав май ще се открива
    наново Белене и Скравена и народа пак има да меси питки.

    Коментиран от #88, #113

  • 77 РУСКИНЯТА МАША

    7 10 Отговор

    До коментар #72 от "Олесия украиночка":

    Търся расови мъже.....

    Коментиран от #86

  • 78 Мрът, вярно е. Нямат избор.

    19 20 Отговор

    До коментар #70 от "Когато фактите говорят":

    Среахливеца Путлер изпрати орките си да избиват тях и семействата им, да разрушават градовете им. Помниш ли какво стана с Мариопул?
    Мрът, да мрът за свободата си, за живота на децата си, за бъдещето си.
    Да, мрът, но ти и останалите петоколонници никога не сте били живи!
    Слава на геройте от Украйна !!! Долу джуджето-диктатор !!!

    Коментиран от #102

  • 79 хаха

    14 8 Отговор
    Само като видиш кой е автора на статията и ти става смешно.
  • 80 Въхххххххххх

    15 10 Отговор

    До коментар #74 от "Хмхмхмхмхм":

    Как си се разтревожил за богатсвата на Русия . Защо не се тревожиш за тъмното и студеното на Окраинчетата ? Гледам и ракети нямаха руснаците пък видиш ли те пак извадиха бедняците . Горките бедняци , а и честита остаФка на Лиз ТръЦ . Разпада си върви с пълна сила. И народа на Англия не го иска тия шебеци които само войни могат да палят ама нещо за народа така ... Ц !

    Коментиран от #95

  • 81 един

    15 1 Отговор

    До коментар #61 от "Нашите евреи":

    Простия не може да разбере че е прост!Това което става в НС е и заради такива като тях!Хората са го казали,"Прост народ,слаба държава"!
  • 82 ЦЪРВУЛ..

    16 9 Отговор

    До коментар #58 от "ХЕРСОН е вече опразнен !":

    А сега да видим как бендераците ще се скрият зад цивилните,сега номеро с,,убитите,,бандери по улиците от братушките-нема да мине.

    Коментиран от #89, #100, #135

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ....

    13 8 Отговор

    До коментар #70 от "Когато фактите говорят":

    Яко "косене" падало, пък украинците настъпват, а генерал Армата-бидоня обяснява, че положението било сложно. Хмммм. Пак ли си отворил наръчника с фантазиите?
  • 85 ваня

    9 4 Отговор
    голяма лъжа! то не че някой е искал да учи немски! То е келтски от Хелвеция и викингите от север! сега евакуират Херсон, защото там има проблем с мошенници нази! И рус град Белгород е отдавна бомбардиран! сега детска градина бомбардирана!моля без предатели български!!!!
  • 86 Олесия украиночка

    3 8 Отговор

    До коментар #77 от "РУСКИНЯТА МАША":

    Турсят сибчерен сега е модерно на запад и аз сам модерна жена, по черен натюрлих блек
  • 87 Русия

    17 6 Отговор
    Е най-голямата държава в света
    Предполагам че някой път там се случват и хубави работи
    Ако дойче веле напиши нещо положително за русия и аз го прочета сигурно ще получа инфаркт

    Коментиран от #91

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 .....

    10 9 Отговор

    До коментар #82 от "ЦЪРВУЛ..":

    Значи, според твоите "разсъждения" сега украинците няма да могат да превземат Херсон (защото, нали, няма "зад кой да се крият") :))))) Ще видииим :))))
  • 90 Гражданинът

    14 15 Отговор
    Събирам пари за памперси за войските на нато.

    Коментиран от #114, #144

  • 91 ....

    5 12 Отговор

    До коментар #87 от "Русия":

    Епа, ти нали четеш "от извора". Кажи нещо хубаво, дето се случва в Русия. Ето, имаш възможност. :)))))

    Коментиран от #132

  • 92 ИЗВЪНРЕДНО !

    11 14 Отговор
    Путин повдигнат на столче е развял бялото знаме от бункера ! Захарова до него реве и си скубе косите ! Медведев на колене,а до него
    Рамздан Кадиров блъска брада в килимчето !
  • 93 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    12 10 Отговор
    Абе кви са тея козешки пропаганди,руснаците са без аналогови,по канал первой вече показаха новият космически кораб на водород БУРИЯ Ю 200,с лазери и кво ли не ,след месец на Берлина можна повторит!!!!

    Коментиран от #119

  • 94 Броиш

    10 3 Отговор

    До коментар #65 от "Гертруд":

    и кърмачетата ли?"Не жалейте солдатов-другие наражают." Безумни хора с претенция за "по- добрата"цивилизация - не Ви ли напомня на едни други " висши" от преди 80 год.?
  • 95 Хмхмхмхмхм

    14 12 Отговор

    До коментар #80 от "Въхххххххххх":

    Хич не се тревожа за руснаците- подигравам им се , че за една МЕСЕЧНА заплата в България на ИТ, си продават БУКВАЛНО ЖИВОТА, докато нашите ИТ в София си работят ОТ ВКЪЩИ- до жените и децата си, БЕЗ ДА СИ ПРОДАВАТ ЖИВОТА ЗА ПАРИ;0 А България УЖ беше най- бедната държава в ЕС;0 Най- бедна, ама мъжете са до зад000ниците на жените и децата си и продават СКЪПО трудът си и уменията си, а НЕ животът си и не оставят вдовици жените си, а сираци- децата си;0 Мноо сте богати в русийката- ХАХАХХАХАХХАХА;0

    Коментиран от #104, #110

  • 96 Иван

    12 3 Отговор
    Войник може да загине в първата минута......войник може да загине в последната минута.
  • 97 даката

    12 7 Отговор
    В Херсон е започнала стрелба. Още не е известно, дали са Украински партизани антифашисти или са навлезли Украински военни части.

    Коментиран от #109

  • 98 Верно ли

    11 6 Отговор
    Зелето отново разпалва тролските страсти със статийка тип "лична драма" и естествено са пуснали и компютърните борци на "правата вяра" да борят виртуалния враг! Гледам и за Иран са пуснали, сега ще проверя там борбата върви ли.
  • 99 Ние русофляците

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ":

    Мислим точно така . На дали е така кой ще ни каже . Обаче при нас Някакви смешни украинци ни разказват играта вече 8 месеца .
    Голяма излагация
  • 100 Ще има

    7 12 Отговор

    До коментар #82 от "ЦЪРВУЛ..":

    достатъчно "мобики" паднали за истерията на Путин.

    Коментиран от #103

  • 101 ТЪПАНАР..

    5 4 Отговор

    До коментар #60 от "Иванушка 🇷🇺":

    Още не може да разбере,че най големио груз е,,азовскио,,от мариупол-за ескурзията за магадан се записаха над пет хиляди..а пристигнаа 1/3,поради,,лоши,метеорогични условия.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Долбик

    2 3 Отговор

    До коментар #100 от "Ще има":

    мобиките са оркаинццко евление!! Това са винкело и компиро на окраинцките перничани. Какъв путинтееве??)))
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Дойчен Кочен

    8 11 Отговор
    Аре стига сте лъгали глупаците от наше име! Вече никой не вярва на дойче зеле! Дори аз!

    Коментиран от #122

  • 106 Даже не можа да си заработиш

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "Някой":

    Двата кубика рубли.
  • 107 За сутки на Юге...

    10 4 Отговор
    Ликвидирани 680 орки....
    Превентивно....
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #97 от "даката":

    Или са хората на Шимон Елиът.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Еврогейец

    8 12 Отговор
    Скоро Москва ще падне и вие ще останете без работа.
  • 112 Я па четох..

    14 10 Отговор

    До коментар #44 от "Вече 1/3 от могилизираните....":

    Че от мъжкарите в бендерско 2/3 ги няма..и зеленио пращал женски,е оня ден братушките фанали стотина и ги върнали на бендераците-ама всичките все,,втора,,употреба.
  • 113 този е

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Гого":

    бот, не си прави труда да обясняваш.
  • 114 Събра ли вече за тампони

    13 10 Отговор

    До коментар #90 от "Гражданинът":

    дамски превръзки и чували за армията на джуджето от бункера 🤣🤣🤣
    Освен това кажи, че събираш копейки. Останалите петоколонници няма да те разберат 🤣
  • 115 Ушанков

    11 12 Отговор
    мобилизираните се оплакват, че обещаното военно възнаграждение - в зависимост от региона - между 100 000 и 300 000 рубли (1600 и 4900 евро) не идва въобще или със закъснение.

    Нищо не се плаща ,нагледахме се на клипове ,чмобиките скачат на командирите че на са получили и една рубла откакто са мобилизирани .
    Иначе големи обещания от Путлер . Да не говорим че и спят под дървета ,ако имат покрив спят на земята . Хахага
    После чакай да се бият за Бункерния плъх.

    Коментиран от #123, #128

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Не само,че е сигурно,

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГруZ 200":

    но е и напълно вярно. А на теб какво ти казаха онези от "свободно слово"?
  • 118 Верно ли

    1 3 Отговор
    Тц, нема никой за милите ирански женици! Явно за там не се плаща :)))
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 И колко от "вашите евреи"

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "Нашите евреи":

    бяха спасени? Всичките ли? Ама май не е удобно да се говори за "спасените" в онези уж български територии, които Хитлер подари на своя сънародник по произход...

    Коментиран от #129

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 За тия неща Иване

    12 9 Отговор

    До коментар #104 от "Иван":

    попитай рушляците и Сталин. Кой даде Македония на Югослявия, кой се би срещу нас в 2 световни войни?
    Питай рашляците за репарациите, за 130 милярда лева източени от България. Питай рашляците как си разделиха поробена България с Османската империя.
    Абе питай рашляците, нали сте си братя😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

    Коментиран от #143, #153

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Ххххх

    12 6 Отговор
    Грешка Дойче, има трупове,но те са на украинските наемници !
  • 127 Гай Турий

    13 4 Отговор
    Фаcti, кога станахте филиал на Дойче веле??! Престанете с тая допотопна хибридна пропаганда!
  • 128 На теб ли ти се оплакаха?

    5 3 Отговор

    До коментар #115 от "Ушанков":

    Позната журналистическа манипулация - +Ивон от Москва..." - измислен, за по-голяма даставерност. Като онази Виктория- "героиня" на Дойче веле...
  • 129 Колкото сме могли,

    12 6 Отговор

    До коментар #121 от "И колко от "вашите евреи"":

    Толкова сме спасили.
    Поне сме ги спасили, а не сме ги избивали като Сталин и НКВД, нали. Вие рашляци колко избихте. По-долни сте от хитлеристите и целия свят ви мрази. Това неможе да го измиете с водка.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Питаш - отговарям!

    12 13 Отговор

    До коментар #91 от "....":

    Русия отново е господар на света! Крaварите са натикани в миша дупка, европа е чао!
    Какво по-хубаво?

    Коментиран от #136, #150

  • 133 Голем смях

    9 8 Отговор
    хахахах и този руски башибозук ще трепе НАТО ...ХААХХАХАХАХ
  • 134 Зор за налагане на русофобия

    7 6 Отговор
    Самия гактиче под всяка статия на доче зеле се стимат толкова много шатски амбразурчици говори много за това колко многоо изтерично се налага русофобия .
  • 135 Много запознат

    10 7 Отговор

    До коментар #82 от "ЦЪРВУЛ..":

    Сега русНАЦИте се крият зад отвлеченото украинско население, като отстъпват или се "прегрупират".
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Лопатар

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    но ако не я загуби тебе ще еб..ем първо надчвам се да си разбрал!

    Коментиран от #142

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Факт

    4 6 Отговор
    Е са гледах едно руско войниче как го взривиха в дигата , какъв ковчег баце само каската остана
  • 140 Ало простата сметка

    6 7 Отговор

    До коментар #130 от "Ало сметкаджия":

    С тия детски разсъждения може да се върнел да повтаряш всичко от 2-ри клас насам . Дано този път се развия някакво мослене този път в главата ти . Само вчера за едно " нападение " на укропчетата от 2000 са оставили над 500 трупа и пак толкова ранени . Свали розовите джендърски очилца .

    Коментиран от #148

  • 141 Смях

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Наблюдател":

    Бият се криейки се зад телефоните в европейска българия 😂 на живо до магазина за хлеб и тръч вкъщи да коментират 😂
  • 142 Джингиби

    1 4 Отговор

    До коментар #137 от "Лопатар":

    Точно ти ще си първият европеец, ако братушките ги натръшкат на земята.
  • 143 Лопатар

    4 3 Отговор

    До коментар #124 от "За тия неща Иване":

    Питах ги, и те ми казаха че си продажен л/г/б/т дженди

    Коментиран от #151

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Тиролиро

    5 5 Отговор
    Ей колко финно ми изтрихте коментара че сеете русофобия и че е пълно с амбразурчици на заработка да лаят веднага . Това няма да промени нещата , нали знаете ?
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ал Бунди

    10 7 Отговор
    Въййй...Рублофилите са дълбоко окопани тука.. яко са по амбразурите. Аз мисля да обявя на търг парче от кюлотите на посланник Митрофанова...само за ценители (доказани) с отстъпка..

    Коментиран от #156

  • 150 Ал Бунди

    8 5 Отговор

    До коментар #132 от "Питаш - отговарям!":

    Това кой ти го каза? Путин от кавьорчето ли? Не му вервай, взел те е за мезе...
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Незнам какъв съм,

    7 5 Отговор
    но не съм петоколонник-предател, който не познава историята на родината си и се опитва да защити вражеска държава, точно с нещата, които те са ограбили от нас 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    А сега ти се замисли - след като не познаваш историята на България и защитаваш враговете и (както Путлер те определи), какъв си ТИ?
    Отговор: Предател-петоколонник. Жалка отр@пка, която всеки българин от Хан Аспарух насам, ще заплюе в лицето и ще хвърли на прасетата.
    Това май е по-зле, а?🤣🤣🤣
  • 153 А не не

    9 3 Отговор

    До коментар #124 от "За тия неща Иване":

    Македония сама се отцепи от България . Раша изобщо не помогна на Тито да си я присвои
    Хахаха .
    Сърбите и Тито май се оказаха ,че са по големи братюшки на Раша. хахаха

    Коментиран от #167

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Родител 1

    2 4 Отговор

    До коментар #149 от "Ал Бунди":

    Не ма , само цереушници сте тука.
  • 157 Ушанков

    10 5 Отговор
    Отива Мобика във военкома и командира започва да му вика:
    Ето ти памперси ,ето ти тампони
    .ето ти спирт ,ето ти кислородна вода .ето ти и малко аспирин и бинт . Отивай на фронта .

    Мобика чака минута и накрая вика:
    Ами автомат и патрони няма ли да ми дадете .
    Ядосан ,Началника на Военкома му вика:
    Е хайде де , стига ти толкова .

    Коментиран от #159

  • 158 дъртия

    8 10 Отговор
    САЩ : ЩЕ СЕ СРАЖАВАМЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ ??!!....

    Коментиран от #174

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 абе, знае ли някой

    6 6 Отговор
    колко са жертвите на укрите и колко мобилизации проведоха досега?!?
    голяма секретност, голямо нещо!
    а кой е това АГ/ДПА дето е писал горното?!?
    и тука секретност!

    Коментиран от #176

  • 163 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 5 Отговор
    В господин ПУТИН няма ЧОВЕЩИНА
  • 164 кюмюря от Драгалевци

    8 10 Отговор
    Супер сте фатки ! Пропагандата върви с пълна сила . Между другото днес чух едно мото : Много лошо е да си пратив САЩ но още по лошо е да си им съюзник , защото американците нямат приятели а единствено интереси а те никога не съвпадат .
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Феник

    6 1 Отговор
    Вижте източника бе, Украйна.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Путиномраз

    6 4 Отговор
    Ми те затова карат с рейсове млади 18 годишни наборници за забавления на Жужето да ги насили aналнн0 и Barинално
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Ал Бунди

    11 3 Отговор

    До коментар #158 от "дъртия":

    Ка пък на рублофилите не ви омръзна тая опорка да повтаряте само/? Измисли нещо по-интересно...ама с тоя прокиснал компот в главата..едва ли!!!

    Коментиран от #189

  • 175 На передовой

    1 2 Отговор
    Бе то хуу ама след още един месец ако тече мобилизация положението ще стане критично за едни хора на изток..
  • 176 Рико

    12 2 Отговор

    До коментар #162 от "абе, знае ли някой":

    Ще ти кажа колко са мобилизираните в Украйна, няма тайна. Колко е населението на страната? Толкова са и мобилизираните. Страната им е нападната и те, всички ,работят за защитата и. Ти изобщо, даваш ли си сметка, какви сравнения се опитваш да правиш? Да приравняваш агресор и жертва?!

    Коментиран от #195

  • 177 Да уточним

    8 1 Отговор

    До коментар #172 от "Алекс83":

    АААА. тука русофили нема..сичките са рублофили, а разликата е много голема, шъ знайш!!!
  • 178 Дойчето

    6 7 Отговор
    Пак се изходи по въпроса
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Края на

    8 7 Отговор

    До коментар #173 от "Американска нинджа 1":

    Рамбо наближава и Европа не ви искат вече кравари
  • 181 Голем смях

    7 2 Отговор

    До коментар #144 от "Рублофил":

    Употребявани разбира се .Да е по реалистично.Слагаш на раната кървава превръзка и мазен тампон в раната.
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 нашият войник

    19 2 Отговор
    Навремето в БНА ни караха с пари от джоба да си купуваме долни гащи, потници, якички, джобни ножчета и огледалца. Само не се бяха сетили да ни карат да си купуваме и калашници.
  • 184 Мнение

    10 12 Отговор
    Като видите DW не си губете времето.Пропаганда е.А в коментарите пак ни разделят на две на принципа "Разделяй и владей",за да ни източват с пари и оръжия.
    Няма как да става въпрос за русофили и русофоби при условие,че тези украинци са роднини на руснаците.Даже с децата си на руски говорят.
    Бяхте спряло малко и сега като стана на въпрос пак за даване на оръжия отново почнахте.Подпалихте си държавата и сега тука нашата се пробвате да подпалите с укро пропаганда.
  • 185 ДВ краварски лъжци

    5 8 Отговор
    ДВ нещо за обективни новини да сте чували?
  • 186 Всички

    5 13 Отговор

    До коментар #172 от "Алекс83":

    Ганьовски укрофили да заминават за Украйна
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Пламен

    18 9 Отговор
    Живял съм достатъчно дълго време в Русия за да дам точна и адекватна оценка...Това е супер пропаднала държава.Хората живеят в пълна мизерия,с изключение на мАсква и Петербург...Но и там работят за без пари...Тази държава има,толкова много петрол и природен газ,че може да захранва целия свят поне за 300-400години на пред,и в същото време, всичко отива в джоба на джуджето...Обикновения руснак,го вълнува да има водка в хладилника и да има жена в леглото си... Единственото хубаво нещо в Русия,са жените им...Но и голяма част от тях са доста леки....Продават се за дребни дранкулки и вещи... Пропаднала нация,и адски корумпирана...
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 киро

    7 7 Отговор
    ахахх евроатлантиците се надъхват със измислените статии на Дой4е веле,Украйна пе4ели войната само в Западните медии,ама на терена реалностите са други
  • 191 Голям рев

    4 9 Отговор
    На сороспииии
  • 192 Англосаксите

    6 9 Отговор
    В паника ще има шшшшшибане
  • 193 БТР-56

    16 7 Отговор
    Кремълското гнусно джудже се крие в бункера и пет пари не дава ни за рухващия "руския мир", ни за умиращите крепостни животни на фронта. За такъв Ботйов бе казал: "Патриот е, душа дава за свобода, но не своята, а душата на народа..." Найс, а?

    Коментиран от #203

  • 194 Бачо Киро

    8 7 Отговор
    Абе глупости, нямало оръжие.... Калашници да те заринат по целия свят, производителят нямал.... Като видя само кой е писал тази боза...
  • 195 Бачо Киро

    6 4 Отговор

    До коментар #176 от "Рико":

    Яко работят ще знаеш... Скъсват се от работа из западните държави ... обикалят да събират парсата в Х7 примерно, на всички им е писнало от тях, чак лидерът на партията на Меркел се изказа, че са социални туристи...
  • 196 Нострадамус от Злокучене

    16 6 Отговор
    "Втората в света" стана за смях,след като се видя с какво "безаналогово оборудване и оръжие" екипират "частично мобилизираните".Много африкански армии са по-добре екипирани от тази сбирщина от недоеволюирали,алкохолизирани сибирско-азиатски дегенерати.Естествено,че ще ги връщат в ковчези и чували,след като ги изпращат от кръчмата директо на фронта.Но режима във Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина не се интересува от това.По стар обичай,крепостните никога не са били считани за хора,следователно на никой не му дреме,дали мрат на фронта като мухи наесен.
  • 197 Украйна:

    9 8 Отговор
    а укросите ги разчистват и ги разпродават на чакащите за органи в Евреево и фащ. Слава кокаине
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Голем смех

    9 4 Отговор
    Мобиците са ги подкарали като стадо телета на заколение...
  • 200 Диамантената ръка

    6 1 Отговор
    Пълни д.е.били...
  • 201 И туй били факти...

    7 2 Отговор
    Иттервсно защо факти не се преименува в преразкази. Май няма нито една собствена новина и репортер където и да е. Изобщо преписване от край до край. При това с доста съмнително качество.
  • 202 мдааа

    9 4 Отговор
    Абе не знам за Русия, но в Окрайна са сложни нещата ... цяла Европа, а и всички курорти в Турция са пълни с боеспособни xoxлювckи юнаци... поголовно се бяга от мобилизация и цената за подкуп на граничари е скочила над 10,000$... ей го вече са го докарали до там, че и жени да мобилизират след 1.10.22
  • 203 мдааа

    7 3 Отговор

    До коментар #193 от "БТР-56":

    Туй за нашите Дъ.е.били ли го цитираш, че един, поне един не взе пушка и мешка и да бяга на фронта да защитава бандеровските фашаги и джуджака гномче!!!!

    "Патриот е, душа дава за свобода, но не своята, а душата на народа..."

    Коментиран от #213

  • 204 Груз 200

    5 10 Отговор
    Ушанките като не искат да ги връщат в дървени пардесюта да не ходят там да убиват
  • 205 ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ

    5 7 Отговор
    НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ЗА РУСИЯ!
    ТЕ СА ЗАСТИНАЛИ В ЕПОХАТА НА СТАЛИН!
    ТОЙ ИЗПРАЩАШЕ ВОЙНИЦИТЕ СИ НА ФРОНТА ПО СЪЩИЯ НАЧИН И ПОСТАВЯШЕ СОБСТВЕНАТА СИ АРМИЯ В ДВОЕН КАПАН - ОТПРЕД ВРАГА - ОТЗАД НКВД !
    В СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ И В ЕПОХАТА НА ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ, МНОГО СКОРО, ТАЗИ "АРМИЯ ОТ РЕЗЕРВА" ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ НЕГО !
    ТОГАВА НИ ПРИГОЖИН, НИ КАДИРОВ, НИ АРМАГЕДОН ЩЕ ГО СПАСЯТ !
    ШОУТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ!
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Шваб

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Владолф Путлер":

    Путлераста занулява Европа по заповед на тъмните си подземни господари! Извадете си главите от джобовете-руски!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 хасан

    7 3 Отговор
    Някои си вадят хляба от пропаганда.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 анонимен

    6 4 Отговор
    Статията е напълно измислена. Някакви сърцеразбиващи истории от категория - измислици-премислици кукички за наивници. Ха дано са клъвнат. Ама надали!
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тв вече я загуби.
  • 217 Педеаското

    3 4 Отговор
    Дойче веле забрана за вас маниполатори
  • 218 Пешо бакалина

    3 3 Отговор
    Шуткин отваря много работа на Украйна, слава й! Не е лесно да изтрепеш 200 хиляди ватенки. Ама ще се справят, нали им помагаме. Слава на Украйна и с Бога напред.
  • 219 Войната иска жертви

    4 1 Отговор
    Радвайте се евроатлантически другари, скоро може да започне мобилизация в България и тогава и вас ще ви пращат на фронта, а след две седмици обратно в ковчези, за да може войната на САЩ и Запада да продължава вечно! Как път един от вас не чух да поиска мир и дипломация, а повтаряте като папагали каквото ви наредят, и вие като ДВ.
Новини по държави: