Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 18:39 4 264 93

Как се крият руснаците, за да не ги изпратят на фронта

  • русия-
  • мобилизация-
  • украйна-
  • война

По данни на сп. „Форбс“ от 21 септември насам от Русия са избягали 700 000 души

Как се крият руснаците, за да не ги изпратят на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Това не е моята война", казва Данил, който се крие, за да не бъде мобилизиран за войната срещу Украйна. Много руски мъже се укриват от повиквателните, с които ги пращат на фронта. ДВ събра пет лични истории.

Частичната мобилизация, обявена от президента Владимир Путин на 21 септември 2022 година, вече върви към приключване. Кметът на Москва например обяви край на мобилизацията. По официални данни вече са призовани над 200 000 руснаци. Но още по-голяма част от руските мъже се опитва явно да се отърве от участие във войната. Някои заминават в чужбина, други търсят начини да избегнат връчването на повиквателната. Ето няколко типични истории, събрани от ДВ, в които пълните имена на събеседниците не са споменати от съображения за сигурност.

Данил, 33 години: "Това не е моята война"

По данни на сп. „Форбс“ от 21 септември насам от Русия са избягали 700 000 души. Така е постъпил и Данил, художник и татуировчик от Санкт Петербург. „Имам приятели украинци – не искам да воювам срещу тях. Това не е моята война. Щеше да е друго, ако някой ни беше нападнал“, казва той.

Първоначално Данил мислел да се крие в планински хижи с приятели, които се занимават с лов и риболов. Но събрал пари и се отправил към Грузия, докъдето пътувал с автобус, а последните три километра до границата изминал пеша, за да избегне огромните опашки от чакащи автомобили.

Сега е в Тбилиси. Още не си е намерил постоянно жилище и нощува при познати. Не знае кога ще може да се върне в Русия. „Тежко ми е – това не е моят дом, не е моята страна. Но всички взаимно си помагат – такова единство между руснаците в Русия не съм виждал.“

Андрей, 32 години: "Изключих звънеца на входната врата и се крия при приятелката ми"

Андрей бил продавач-консултант в голяма търговска верига в северозападната част на Русия. След обявяването на мобилизацията побързал да отиде на работа: „У дома се разтрепервах от всеки звук, а на работата беше по-спокойно – има много хора, много изходи, от които да се възползваш, ако искаш да избягаш“.

Ръководството на магазина обаче обявило, че ако дойдат призовки за служителите, те ще им бъдат раздадени. Затова Андрей напуснал работа, но останал в Русия, понеже няма пари, а и не знае какво би могъл да прави в чужбина. Засега живее при приятелката си. За да не могат да му връчат повиквателна, е изключил звънеца на входната врата, не отваря никому, а двамата се опитват да живеят, без да шумят.

Сергей, 25 години: "Не живея там, където съм регистриран"

Сергей работи в неголяма IT компания в Архангелска област. След обявяването на мобилизацията неговият работодател изпратил всичките си сътрудници да работят от вкъщи. „Началството ни е против войната и не поддържа мобилизацията“, казва Сергей.

И той не може да замине от Русия поради липсата на средства, а има и близки, които не може да изостави. За да не получи призовката, двамата с жена му не живеят там, където са регистрирани и не вдигат телефона, когато видят непознати номера.

Юрий, 37 години: "По-добре в затвора, отколкото да воювам срещу Украйна"

Юрий е инженер в проектантска организация в неголям град в Русия. Казва, че следи внимателно политическите събития и е очаквал обявяването на войната. Още през февруари решил, че в краен случай ще е по-добре да попадне в затвора, отколкото да воюва срещу Украйна. Няма семейство, но не може да замине – пари няма, а има много дългове.

В службата му всички мъже били изпратени в отпуск, макар че директорът поддържа политиката на Путин. „Дойде призовка за колега, който още от началото на мобилизацията искаше да отиде на фронта. Но директорът не го пусна. На военната комисия бе казано, че е в отпуск“, разказва Юрий.

Егор, 20 години: "Ако бунтът стане масов, войната ще свърши"

Егор е касиер в голяма верига от книжарници в Москва. Описва сегашното си състояние така: „Живея като в мъгла. Имам чувството, че бъдещето ми е само в утрешния ден.“

Егор не заминава и казва, че за него заминаването би било равнозначно на предателство. „Не бих могъл да си седя спокойно някъде, докато на други момчета като мен им се налага да изпълняват престъпни заповеди.“ Ако му донесат призовка, планира да я скъса или да използва връзките си, за да избегне мобилизацията. Ако не се получи, е готов или да се предаде в плен, или да се разбунтува срещу командването: „Ако бунтът стане масов, войната ще свърши“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУК

    45 30 Отговор
    А как ще се крият американците и европейците?!?!?

    Коментиран от #16, #41

  • 2 Само да питам

    37 32 Отговор
    Къде са отишли тези 700 000 души? Явно пропаганда на соросите не знае какво са 700 000 души!

    Коментиран от #10, #17

  • 3 КОНТРАТА

    40 34 Отговор
    2 000 000 германци са емигрирали в РФ от страх, че зимата ще замръзна в Германия.

    Коментиран от #12, #18, #31, #86, #92

  • 4 Георги

    51 9 Отговор
    Това ще се случи и в България при мобилизация. Богатите ще си изпратят синовете на Запад,а бедните ще си изпратят синовете на фронта
  • 5 честен ционист

    34 46 Отговор
    Крият се единствено грантоедите. Истинските руснаци сами отиват доброволци да стават, безплатно дори сами си купуват оборудване. Вие не можете да го разберете, защото малцина са имали бащи и дядовци били се на Унгарския фронт и са виждали на живо австрийските алпи и бягащите фашаги.

    Коментиран от #20, #22, #29

  • 6 007

    65 10 Отговор
    Ми всеки нормален човек , знаейки че отива на безсмислена смърт ще се опита да се спаси.

    Коментиран от #57

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдааа

    48 15 Отговор
    Не знам за руснаците, но с очите си видях, че хилядите 5 звездни хотели в Анталия /Тр/ (освен Европа, разбира се) за заети 90% от боеспособни xoxленckи юнаци загърбили защитата на държава и родина ... та за тея родолюбци да бехте писнали нещо, по интересно беше...

    Коментиран от #23

  • 9 1111

    15 9 Отговор
    Аве тва горе е Данил равно на Пасквил ...
  • 10 другар

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Само да питам":

    Гледай

  • 11 Ами

    34 10 Отговор
    DW да кажат къде се крият украинците, близо са до тях.
  • 12 Мдааа

    26 16 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    И нито един путинист от България не е заминал за Русия! Ееееее!

    Коментиран от #24, #32, #69

  • 13 ай....стига,глупосни

    27 7 Отговор
    ми хората гледат не само българска пропагандна хамериканска телевизия има и други които показват и по различни неща включително и хамерикански канали
    А до независимите български медии що не отразите как украинците се крият да не бъдат изпратени на сигурно смърт на фронта или сте слепи и не виждате това или просто е по лесно да блокирате
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдааа Дааа

    26 8 Отговор
    Украинските граничари са станали милионери... всеки бягащ от родината си боеспособен юнак плаща минимум 5,000 € или $ за да го пуснат... предполага се избягалите да са десетки милиони!!!
  • 16 Варненец

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "БУК":

    Не се крият, защото няма моГилизация. Платено рушко тролче.
  • 17 Варненец

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "Само да питам":

    Явно не помниш километричните опашки по границите, след обявената моГилизация. Но пък за сметка на това ти плащат, да не помниш и да тролиш.
  • 18 Варненец

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Хубава ирония, но опашките са в обратн апосока, защо ли?
  • 19 Зеле пропаганден

    21 10 Отговор
    А що не пишете за недоволството от ефекта на санкциите у вашата страна?
    Пишете какви протести има, оставете руснаците, пишете за вашите!
  • 20 Варненец

    26 12 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Отиват те, на опашка по границите. На никой не му се мре за путлер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сесесере

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Ти твоите живеете в миналото пич сега е 21-ви век усмихни се малко
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Билкара

    14 12 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    И ни един соросоид не заминал в САЩ обаче знаят да лъжат колко е хубаво в Америчката обаче не са ходили никога.

    Коментиран от #30, #90

  • 25 Aлфа Bълкът

    18 5 Отговор
    Русия бая джендари навъдила. От джендър войник не става и на сила, като ония меките китки вчера дето изтървали щурвала и се забили в блока. Натиснал ги малко лостът и те "ох, ох, ох маникюра ми" и се забиват в блока.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Странно

    14 10 Отговор
    Не мога да разбера, Путин е такава голяма работа, пък тия хора нямат пари даже да избягат, а да не говорим, че нещо не са въодушевени от идеята да станат ГРУЗ 200 за диктаторчето. 100% са джендАри. :)))

    Коментиран от #37

  • 28 Софиянеца

    9 5 Отговор
    Преди 2 години заклаха българин в Германия и знаете ли колко години е отнесъл убиеца 8 години с добро държане ще лежи 5 години обаче едно 30 годишно момче от София кв Надежда никога няма да види 2 годишната си дъщеря.

    Коментиран от #36, #88

  • 29 Така е

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Поздравление за написаното.Вероятно ще повишат хонорара ви.Този стил е високо ниво кремълска пропаганда.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дизел

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    А ти какво чакаш, слаботоков? Заминавай изчезни
  • 32 Мъдаа

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Понеже хиляди такива като тебе от фронта се обаждат,защитавайки Зеления клоун.

    Коментиран от #38

  • 33 гого

    16 7 Отговор
    я кажете за протеста в Франция Париж как повече от 80 000 са на улиците или не е разрешено на сайта хахаха не е политкоректно или те всичките са Руснаци на протеста ?хахаха
  • 34 иваило

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    абе ,аз лятото бях в Варна ама там видях само е мижаво х.ю.м.н.е като теб .имаше една вила Чинка ама там не е за хора от село демек пак варненци

    Коментиран от #40

  • 35 филип ейджи

    1 1 Отговор
    и 2 000 000 българи....
  • 36 Варненец

    11 12 Отговор

    До коментар #28 от "Софиянеца":

    Това каква връзка има??? Рушляците изпратиха стотици хиляди на заколение, те също няама да видят децата си, не го ли смяташ за ирационално??? Нямаш си и на идея, колко българи са загинали по врема на рашкото робство, без съд и присъда за виновниците.

    Коментиран от #39, #43

  • 37 Хайде бе. Сериозно ли?

    18 10 Отговор

    До коментар #27 от "Странно":

    Искаш да кажеш, че вярваш на статията? Извинявай ама, как приемаш, факта че Дойче Зеле, са открили и интервюирали някой, който военните не откриват? Не.... Дойчето никога не лъжат.... Неее, не ги знае цял свят, че са по гнусни и от дъвка на подметката.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гого

    10 6 Отговор

    До коментар #36 от "Варненец":

    хахах и ти това го знаеш най добре нали х.ю.м.н.е кое рашко робство бе к.а.у.н ?свтни ме че факти толерират такива тролки като теб нон стоп да си избиваштрансексуалната злоба

    Коментиран от #45

  • 40 Варненец

    8 10 Отговор

    До коментар #34 от "иваило":

    Ти първо си напиши името грамотно, тогава се мъчи да разсъждаваш. Нали знаеш, че копейките само в рашка стават за нещо, ама и там не много.

    Коментиран от #46, #53

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тихо...

    5 2 Отговор
    Да не събудите българите!
    Говорете за всичко, но не и за реалните текущи проблеми.

  • 43 Българин🇧🇬

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Варненец":

    Онемей максуда

    Коментиран от #47

  • 44 Жоро

    8 4 Отговор
    Да много са полезни руските джендъри които не одобряват войната ама си се спотайват за да не им резнат главата - ниско долу е най добре. Искахте война, лайквахте взривовете, изнасилванията и убийствата - еми получихте си я честито. Най големите бедняци са най отпред на фронта и ще умрат най бързо.
  • 45 Варненец

    11 13 Отговор

    До коментар #39 от "гого":

    Онова рашко робство, в което съм живял. Ти си нямаш и понятие, какво е НЯМАНЕ. Сега си заработваш копейките и се мислиш за велик, но аз от първо лице съм го преживял. Върви в рашка, кензай в дупка на двора, живей си живота с газ, която няма да видиш, пък тогава говори. Пубер нещастен. Никога повече рашизъм не искам да видя.

    Коментиран от #49, #84

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Варненец

    8 9 Отговор

    До коментар #43 от "Българин🇧🇬":

    Онемей ти рушко п.далче. Срещу мен да бягаш, не можеш ме стигна, малограмотник.

    Коментиран от #77

  • 48 Варненец

    8 7 Отговор

    До коментар #46 от "иваило":

    Яснооо, копейкин, там всичките сте хюмове.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Леличката

    11 8 Отговор
    Дойче Зелето са Гьобелсови ученици.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да си прагматик не е лошо

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Варненец":

    Ти като можеш да разсъждаваш, кажи ми колко голям е руският пазар, на който ние можем да изнасяме продукция?
    Кажи ми кое е по-важно да плащаме в рубли газ по договор или по непонятни причини за населението ни да имаме 50% инфлация?
    Нали не мислиш, че милиардите изсипани от САЩ и ЕС ще ги платят богаташите? А да не мислиш, че тези пари до цент или евроцент ще отидат по предназначение в Украйна и нищичко в нечии джобове?!

    Коментиран от #80

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 А пък

    15 7 Отговор
    По улиците на Европа - фашизъм и полицейщина, бой по протестиращите и сълзотворен газ най-вече във Франция и Германия, иначе не спират да говорят за демокрация и права на човека. Такова насилие и полицейско беззаконие на съществува дори в така наречените държави от третия свят.
  • 56 Тихо...

    3 1 Отговор
    Да не събудите българите!
    Говорете за всичко, но не и за реалните текущи проблеми.

  • 57 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "007":

    По-добре да скочат от някой мост или блок
  • 58 Иванушка 🇷🇺

    11 9 Отговор
    Ден побега, страхливите алкохолицити бягат като мишки от кочината! Мухахахах
    Могучая, непобедимая

    Коментиран от #67, #81

  • 59 Герань

    15 8 Отговор
    Хубава статия...но не намерих подобна когато мобилизираха в Украйна,а на Слънчака вреше от млади украинци с джипове.Хубаво е и медиите да са безпристрастни но е факт че не е така.Поздрави от 1984-та

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Онтересно

    4 1 Отговор
    Кой ти показва това? Свободните медии ли?

  • 62 Та...

    5 2 Отговор
    На кое място сме по свобода на медиите?

  • 63 Ето

    3 1 Отговор
    Какво не знаем, че се случи преди 10 дни в столицата на страната, за която изнасяме най-много.

  • 64 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    7 3 Отговор
    Гадна козяшка пропаганда,никой руснак не е избягал,по канал первой сказаха че хората си ходят на екскурзии в странства, матушка е могучая и има много тайни оръжия,и даже секретен космически кораб !!!
  • 65 Е те така

    1 0 Отговор
    Е те така:

  • 66 един от многото

    8 6 Отговор
    Много просто , както се криха и се крият украинските мишоци!
  • 67 Знеш ли

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Иванушка 🇷🇺":

    че за 2021г. военният бюджет на САЩ е 800млрд? А на НАТО - 360млрд? А на Китай 250млрд? ...На Русия 66млрд... Познай на България колко е и се замисли на кого и ЗАЩО са нужни тези милиарди за армиите им.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 един от многото

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    Това , че някой е привърженик на руснаците или на украинците не значи , че трябва да ходи и да става курбан за тях. Това може единствено да е в главите на такива като теб , мислещи с гръбначния си мозък!

    Коментиран от #89

  • 70 жУвей си в

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Герань":

    1984г. и не ни занимавай с твоите глупотевини! Понимаеш?
  • 71 Русоро6ове къде сте милинки😂😂😂

    5 5 Отговор
    Вие вече сражавате ли се с агресора в името на диктатора😂😂😂😂
  • 72 Как се крият

    6 3 Отговор
    Като паткани в канализация се крият богатирите 😂😂😂
  • 73 Не ми е жал

    8 3 Отговор
    Толкова години проспали да видят, че ги управляват чудовища, сега се свират по дупки и се жалват, че ги карат да умират.
  • 74 Абе Бялата Злаатка

    6 0 Отговор
    Що не е ходил войник?

    Коментиран от #76

  • 75 Няма криене от окото

    4 2 Отговор
    На Мордор. На мобилизираните са им казали, че ако не изпълняват квотите, те ще отидат в Украйна.
    Сеч до последния пиян крепостен селянин 😂
  • 76 Щото не вземаха

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Абе Бялата Злаатка":

    ЛГБТ в армията 🤣
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ОК!

    5 3 Отговор
    "Как се крият украинците, за да не ги изпратят на фронта"....."Събрах 5000 евро, като чух че толкова струва таксата на границата за да ме пуснат за да я пресека без да ме разстрелят"- казва Онатолий- "а, ако и тази възможност е приключила, ще се запиша за военно обучение в някоя държава от ЕС, а след като стигна до там, ще си бия петата"...продължи той с треперещ глас(името е променено заради анонимност)

    Коментиран от #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Да си прагматик не е лошо":

    С ЕС нашият външнотърговски баланс е положителен ! (Удивителната е напълно заслужена). С най-богатите сме на плюс, с най-мизерната - на жесток минус. Изглежда ли ти нормално това? Не е нормално, но в България няма политици, които да защитават националните интереси! За колкото ми изнасяш, за толкова ще внасяш от мен. Или бартер.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Иванушка (Оригинал) 🇧🇮

    2 1 Отговор
    Е как да се крият, като мишки.
  • 83 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "ОК!":

    Понеже враговете ти се крият, това е аргумент и ти да се криеш?! Как ви идват на ум такива оправдания?
  • 84 Верно ли

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Варненец":

    Аз ти предлагам да се подготвиш за новото глобално робство, дето иде с принтираните пържоли! Или си мислиш, че то ще ти се размине, а? :))) Рашко робство бил живял нашия!
  • 85 Така е било и през 1941г.

    6 2 Отговор
    Интересно защо Путин не затвори гранаците за бягащите от мобилизация? Ами много близо до ума - с голямо желение руските шороши и грантоеди го разтовариха от Майданския потенциал. Сега ще лаят от чужбина като псета от шубрак, баш като Гарчо,Каспарчо и Пугачата. Всъщност така е било и през лятото на 1941г. - пак към милион кръшкачи са се укрили от мобилизация. Няколко милиона пък по-скоро доброволно,отколкото с бой са се предали в немски плен с надежда да оживеят,а всъщност само по-бавно и мъчитено са умрели от глад и работа. Ген. Власов също предаде в плен цялата Втора ударна армия през 1942г. Ееее... и какво от това? Накрая червеното знаме се развя над Райхстага. Мерзкото е,че Хрушча даде амнистия на власовци,бандеровци и прибалтийските нацисти и днес Русия пак руча същите жабета. Ще ги изруча - не и е за първи път да се справя въпреки колаборантите. Чайковски е написал цяла опера за съдбата на най-видния изменник - Мазепа.
  • 86 Хахага

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Поредния заблуден Русофляк.
  • 87 По интерсно е

    4 2 Отговор
    къде ще се крие европееца -между готварскатра печка като рушка мечка . Кво реване и безредици ще настанат .
  • 88 Лустрация

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Софиянеца":

    Пропагандата влияе само когато си многоумен.
  • 89 Лустрация

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "един от многото":

    Превърженник може да си на спортен отбор,а на диктатор можеш да бъдеш само съучастник.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Иван

    1 1 Отговор
    Така, както укрите се криеха.
  • 92 456

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Не бе, 5000000 милиона европейци избягаха в руската коч. ина,за да живеят по руските стандарти на живот и демокрация.
  • 93 Павел Николаев

    0 0 Отговор
    Някой път ще ви разправям как се крият украинците от привикване :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания