Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Октомври, 2022 15:25 7 004 70

Киев: Контролът на Русия в Херсонска област се пропуква, евакуират цивилното население на фона на украинската контраофанзива

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • херсон-
  • война

В началото на октомври президентът Владимир Путин обяви с патос присъединяването на Херсонска област към Русия, въпреки че Москва има слаб контрол в региона

Киев: Контролът на Русия в Херсонска област се пропуква, евакуират цивилното население на фона на украинската контраофанзива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, обвини Русия в организирането на "пропагандно шоу" в окупирания град Херсон, след като руски служители заявиха, че се готвят да защитят града от предстояща украинска атака и призоваха цивилното население да бяга, предаде Ройтерс.

Освен това, Ермак обвини Русия, че се опитва да сплаши жителите на Херсон с, по думите му, фалшиви информации за украински обстрел на южноукраинския град.

Във връзка със ситуацията в Херсонска област, Михайло Подоляк, друг висш представител на украинските власти и съветник на президента Володимир Зеленски, посочи в Туитър, че „действителността може да се окаже болезнена“. Заключението му е във връзка с казаното от назначен от Русия служител, който заяви, че украинската армия е готова да се опита да отвоюва от руснаците град Херсон. Човекът на Москва също така призова цивилното население да се евакуира.

Херсон е най-голямото селище, завзето от Москва при инвазията ѝ в Украйна, и се намира на територията, за която президентът Владимир Путин заяви, че сега официално е част от състава на Русия, припомня Ройтерс.

"Не е минал и месец от помпозното изявление за анексирането на Херсон и тържествения концерт на Червения площад, и се стигна до това самопровъзгласилата се "градска администрация"... церемониално да се евакуира, предугаждайки украинското правосъдие. Реалността може да е болезнена, ако живееш в измислен фантастичен свят", написа Подоляк.

Определено оптимистичната позиция на украинските представители се основава на думите на руски официални лица в Херсонска област, посочва ДПА.

Заместник-ръководителят на проруската администрация на региона Кирил Стремусов днес заяви, че макар ситуацията засега да е „стабилна“ украинската армия е струпала в района десетки хиляди войници, за да си върне Херсон. В "Телеграм" той написа, че украинските сили са предприели офанзива по посока градовете Камянка и Берислав, но атаките им са отблъснати.

През последните дни вниманието е съсредоточено върху областната столица град Херсон. Руснаците го поставиха под контрол през март, малко след началото на инвазията.

Украйна се опитва да изтласка руските сили в Херсон обратно през река Днепър, която разделя страната. Руските войници на западния бряг са напът да бъдат напълно отрязани от линиите за снабдяване и подкрепления.

В съобщение, което подчертава тежкото положение, пред което е изправена Русия, ръководителят на руската окупационна администрация на Херсон обяви евакуацията на "около 50 000 до 60 000" цивилни граждани от града в Русия или в други окупирани части на Украйна.

Владимир Салдо заяви, че операцията ще отнеме около шест дни, съобщи ТАСС. Той каза, че жителите вече са били информирани за плановете.

По думите на Салдо офисите на администрацията също ще бъдат временно евакуирани и нейната дейност ще бъде преместена на друго място.

Часове по-рано в изказване по руската телевизия новият главнокомандващ на руските войски в Украйна Сергей Суровикин заяви, че може да се наложи да се вземат "трудни решения" за Херсон предвид ситуацията, в която се намират силите на Москва. ДПА оценява тези думи в смисъл, че руският генерал сякаш предполага, че Русия може да обмисли изтегляне от града.

В началото на октомври президентът Владимир Путин обяви с патос присъединяването на Херсонска област към Русия, въпреки че Москва има слаб контрол в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 53 Отговор
    Трябва да ползват населението като жив щит като Азовците.

    Коментиран от #10, #35, #41

  • 2 ХХАХХААХАХА

    72 43 Отговор
    СКОРО ЩЕ ХЛОПНЕ КАМБАНАТА ЗА ВАС У$КРИ
  • 3 СПЕЦ

    74 43 Отговор
    ОЩЕ НЯКОИ МЕСЕЦ И НИКОИ НЯМА ДА ГОВОРИ ЗА УКРАИНА

    Коментиран от #5

  • 4 Путин

    31 35 Отговор
    Крим ВАШ.. ВАШ ВАШ ВАШ....
  • 5 ааа?

    41 38 Отговор

    До коментар #3 от "СПЕЦ":

    не бяха ли 3 дена и то февруари месец... нещо се обърках

    Коментиран от #42

  • 6 Коментар

    68 18 Отговор
    Мимето вика, че Русия затягала обръча около Украйна, сега Анатоли разправя, че контролът на Русия в Украйна се пропуквал???!!!
    Ееее айде да се разберете помежду си, коя е истинската новина, пък тогава ни я споделяйте???!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ксаниба

    66 31 Отговор
    Евакуиране на цивилните, с цел минимализация на мирното население, според бандеровският режим в куев е пропукване на отбраната!?!?!! А, верно, те в азовстал засилваха отбраната си чрез живи стени от жителите на Мариупол!!! Сега разбираме, какво сте ни изцопали тук.
  • 9 Това е

    39 57 Отговор
    КРАЯТ НА ТЕРОРИСТА РУСИЯ !

    Коментиран от #25

  • 10 Тъп

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колко деца имаш
  • 11 ............?????

    51 17 Отговор
    Според руското разузнаване, Киев е решил да удари язовира на Каховската водноелектрическа централа. Ако този план се реализира, ще настъпи екологична катастрофа.

    Заустването на водата ще се извършва в рамките на няколко дни. Големи площи ще потънат под вода. Около 50 хиляди души ще бъдат в зоната на екологична катастрофа.

    В тази връзка в момента се евакуират редица райони на Херсонска област.

    Коментиран от #47

  • 12 Хаха

    35 23 Отговор
    Пропуква се дръжки лошото е че пак обикновените хорица който са ги изпратили натовските капацитети при тези атаки пак са като пушещо месо има нещо сбъркано в тези командири толкова човешки жертви за нищо. Там ще стане като една голяма украинска костница и морга за техниката им.
  • 13 Важното е нашите петоколонници

    22 32 Отговор
    предатели да бъдат безопасно евакуирани в Рашията🤣🤣🤣
    Тука в ЕС е пълно с ЛГБТ и наркомани и е много опасно. При рушляците е живота, а и на Путлер ще служат по-добре 🤣🤣🤣
  • 14 Още малко

    23 17 Отговор
    Сега като почне да вали и другарите от мобилизацията ще се разбягат накъдето им видят очите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 братя

    15 6 Отговор
    антланти, атаката се провали, сега отстъпваме в панически бяг, всеки се спасява както може...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 41 Отговор
    имам инфо от преди 4часа ,че и войниците на русия се изтеглят с цел да опазят живота си.В момента има Военно положение обявено в републиките.......Не знам ималиоще за мобилизиране......Дали пък путин няма да вземе снайпера и да отеде да брани ""руската...земя""!Така се о...а..каха ,московците,че и путинофилите в бг вече усещат миризмата!Нал,тьй мишел или бай лисан,лискоо.....

    Коментиран от #23, #29

  • 19 Павел Николаев

    10 2 Отговор
    Га ядяхте "cookies and tea" ни ривахте ?
  • 20 Сократ

    41 13 Отговор
    Населението се евакуира. Правите ли си сметка, че когато там няма да има цивилни какво ще последва за украинците?

    Коментиран от #53

  • 21 Мишел

    35 12 Отговор
    В четирите области, които се присъединиха към Русия, днес е въведено военно положение. Русия започва да воюва.
  • 22 Михайло Подоляк Украинец, Маниполатор

    43 12 Отговор
    НАЦИС!!! Руснаците много добре знаят, че се готви Украинска офанзива и с право се грижат за свойте сънародници!? ЩОМ РЕВЕ Подоляк, значи Руснаците знаят какво правят!!

    Коментиран от #32

  • 23 еми

    16 7 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    не ти е вярно инфото, я кажи мойто инфо дали е вярно, че си дърт сееерас...
  • 24 Никой

    16 31 Отговор
    Иран предоставя дронове и ракети само на две терористически организации.Хизбула и РуZката Федерация. Русията винаги е предпочитале да служи на Златната орда.Мантрата за правславието е само за глупците.
  • 25 Това наистина е краят

    38 14 Отговор

    До коментар #9 от "Това е":

    на всички терористични актове, извършвани в Херсон от украинските служби. Просто няма начин в момента някой да се изнесе от Херсон без индетификация, така че нещата които ще се случат са доста сериозни. Ще бъдат преместени около 60000 чоевека в рамките на 5÷6дни. А след това просто седи и гледай кой и как ще се самоунищожи. Явно НАТО не си научи урока от една друга подобна битка в друга държава.

    Коментиран от #62

  • 26 Като няма цивилно население, зад което

    35 14 Отговор
    Да се Крият Укрите, задачата на Руснаците е по лесна, Бомбен килим за Укрите!? За това Реве и Подоляк Украинеца!!
  • 27 Смешници

    33 10 Отговор
    Факти за да изтегля населението и да обявява военно положение и генерал (сатана) както го наричате ви каза ,че ще се наложат действия който ме са много добри за Украйна ,трябва да ви говори ,че не се е пропукала никаква защита , а ще има касапница с хиляди жертви,ама кой да мисли ,важна е пропагандата спусната от запад.
  • 28 Байдън

    24 8 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    Путине,чакай да минат изборите и ти я харизвам Украйна ,че загубя ли и дойде ли Тръмп ще умирам в затвора пък и сина ми и той бедния .
  • 29 Мишел

    20 8 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пак си видял дъното на поредната чаша.😃
    Гадае се на кафеена чаша, не на ракиена.😃
    Това ти е грешката.
    Руските войници не се изтеглят, а натеглят.😃
  • 30 парасюк

    24 8 Отговор
    Пропукват се тиквите на укрите в куев
  • 31 малоумно укротвърдение

    24 7 Отговор
    Тъпия Ермак си мисли, че руснаците са с морала на Азофф и трябва да праввт жив щит с цивилни граждани. Квито съветниците такива и марионетките
  • 32 к-х трол кремълски

    14 10 Отговор

    До коментар #22 от "Михайло Подоляк Украинец, Маниполатор":

    Руснаците знаят какво да правят, колкото и ти знаеш!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 тикви американски

    27 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В момента отстъпват украинците и то доста бързо-бягат!
  • 36 Точен

    24 6 Отговор
    То вече Украйна няма икономически, върви към политически и териториален разпад, те се занимават с херсонски села.
  • 37 Котка ученият

    8 8 Отговор
    За съжаление, Херсон е обречен да бъде първият, който ще понесе удар от експлозията на ядрени реактори. Спешно се евакуират хора от засегнатия район и смъртоносната радиация.
  • 38 Разбирач

    13 3 Отговор
    Ами изтеглят ги защото както са струпали там войски най-вероятно да се повтори историята с остров Дамански 1969.
  • 39 Мишел

    17 9 Отговор
    Украинската атака при Бускинское,Херсонска област, е отбита, още 90 са при Бандера.
  • 40 Ха Ха

    14 5 Отговор
    E това значи ,че ще ги изпаряват и превърнат в сенки ! Както и да не им харесва на урките........вакумните тепърва ще полетят !
  • 41 Преминаващ оттук

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно обратното на твоето мислене.
    Голяма таранбука си. С една дума кух от всякъде. Пий си хаповете и лягай. Утре пак трябва да бъдеш на четвърти километър.
  • 42 АУУУУУ

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "ааа?":

    НЕ БЕ 3 ДНИ СА ....УТРЕ , ВДРУГИДЕН И ПО-ВДРУГИДЕН ........ПУТИН КАЗА ЧЕ ЩЕ ЗАВЗЕМАТ УКРАЙНА ....АМА ДРУГ ПЪТ ...ХА ХА ХА ХА
  • 43 Хахахаха

    15 11 Отговор
    Абе, нали Херсонската офанзива беше спряна? Нали така каза Кокошенко? Нали така казахте русофили? Е сега виждате (или не е сигурно, дали виждате) как работи руската пропаганда и какво представлява! Едно се говори, а фактите са други! И вие така русофили, сте като заблудени и вярвате, а накрая, фактите излизат други! А хората в Русия, живеят с тази пропаганда 24 часа в денонощието! На тях им се повтаря постоянно, в Донбас се убива, в Украйна са нацисти и т. н. и руснаците, като коне с капаци вярват в това, защото това км върви по телевизията! А тези българите, които не вярвате на руската пропаганда, виждате по нашите русофили колко лесно е да се манипулира! До вчера единия пише - абе какво стана с украинската офанзива? Другия пише, че рушляците руснаците смилали украинците! А фактите излизат, че всъщност украинската армия, ще си върне града! Та така работи руската пропаганда, обаче продължава да има хора които вярват! И това, ако не са наивници незнам какво да кажа!
  • 44 Суроваткин

    9 5 Отговор
    Бягайте момчета, спасявайте се кой както може !
  • 45 Пола с лампази

    12 8 Отговор
    Третия Рим се разпада! Укронацистите късат парчета от Матушка Росиюшка а пияните и отрочета бягат на където видят отворена граница! "Ура" патриотизма се изпари и се показа грозната истина за безаналоговата "нация".
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мдааа

    12 13 Отговор

    До коментар #11 от "............?????":

    Ето я руската пропаганда! Колко ти плащат брат? Да знам, колко не искам да спечеля. Украинците не им трябва да удрят никаква стена! Те са обезоръжили руската армия, защото мостовете са разбити и техника и тежко оръжие не може да се достави. За какво им е да удрят стена, като руската армия бяга защото няма оръжие?

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Бесен- _Язовец

    9 11 Отговор
    Евакуират, че Суровкин като пусне огъня да няма руски граждани засегнати. Радват се на смърта си простите!
  • 49 Ти си

    11 4 Отговор
    Защо не прочетох нещо за референдума в Унгария против санкциите на ЕС срещу Русия ......
  • 50 Равносметка

    12 8 Отговор

    До коментар #47 от "Мдааа":

    А бе ти наистина ли си мислиш че 20 млн Украйна може да бие 150млн Русия

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бисмарк...

    9 3 Отговор
    Абе къде е тази мечка, къде се е скрила????, не могат да я намерят за да я изкарат от дупката и.😆.
  • 53 То е ясно

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сократ":

    Термобарическая, может и неутронная ( при нея радиацията изчезва до 24 часа.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мразя завинаги Русия безплатно!

    8 5 Отговор
    Бягайте, руски гад.ини, бягайте, докато можете!!!

    Коментиран от #66

  • 56 киро

    7 5 Отговор
    ахахах много ме забавлява украйнската пропаганда,4 големи руски групировки ограждат Украйна до седмица ще навлязат,тогава вси4ки ще видят как се е пропукала Русия

    Коментиран от #59, #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Кобзон

    4 2 Отговор
    Тоя Стремусов го чакам с голямо нетърпение . Ще му попея на ушенце .
  • 59 Това да тотално

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "киро":

    Заслепен хахаха
    Те руснаците твърдят че Сву настъпва ,тоя говори за украинска пропаганда .
    Хахах И Масква явно е започнала украинска пропаганда . Хахага

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бай Яни

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Това наистина е краят":

    Малоумник,сега само терорисрите(сепаратисти) и назначената от еусия управа бегат. Вече са прехвърлени на другият бряг. Много от житилите на Херсон нещът да го напускат. Трай и гледай распада на федерацията.

    Коментиран от #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Шутът

    1 1 Отговор
    Фантастичният свят е виртуалост,породено от коката.
  • 65 Зеления шут

    2 1 Отговор
    Поне хората ги евакуират а киевската хунта ги избива.
  • 66 то убуу

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мразя завинаги Русия безплатно!":

    че мразиш Русия безплатно, по-добре кажи кого обичаш платено...
  • 67 Бай Яни пастир в украинските поляни

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Бай Яни":

    Бай Яни
    седнал с приятели пияни
    нищят тактика военна
    и душата му ранена
    плаче за победа
    за проклетите говеда
    нищо че другарите по чашка
    всеки май ги лашка
    и след време
    и на него няма да му дреме
    кой какво със него прави
    важното е че ще му се нрави.
    Бай Яни е известен украински поет, духовник, мислител и просветител. Радетел за NATO, LGBT, SS и т.н.
    П.П. (послепис да не се бърка с Продължаваме Промяната) Русия така ли иначе ще си вземе това което и принадлежи.

    Коментиран от #68

  • 68 Чоко.

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Бай Яни пастир в украинските поляни":

    Бай Яни е прост козар,гледал филми за Рамбо..Браво за поемата!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ксаниба

    0 0 Отговор
    логиката на бандеровците е цинично елементарна - щом няма жив щит от жителите, значи отбраната се пропуква!!!
Новини по държави: