18 Октомври, 2022 18:48 1 487 6

Бъдещият премиер ще трупа дългове, за да смекчи енергийния удар

  • италия-
  • джорджа мелони-
  • инфлация-
  • рецесия-
  • марио драги

Под натиска на високата инфлация и скачащите цени на енергията и газа Италия вече е навлязла в рецесия, а финансовото министерство прогнозира поне три тримесечия на свиване на икономиката

Бъдещият премиер ще трупа дългове, за да смекчи енергийния удар - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джорджа Мелони, която се очаква до края на месеца да бъде посочена за премиер на Италия, планира да увеличи размера на държавните заеми, за да смекчи ударите, понасяни от бизнеса и домакинствата от високите цени на енергията, съобщиха за Ройтерс два добре запознати източника.

Мелони, чиято партия "Италиански братя" изведе десния блок до победа на парламентарните избори в края на септември, обяви, че енергийната криза ще бъде първият тест за нейното правителство.

Под натиска на високата инфлация и скачащите цени на енергията и газа, Италия вече е навлязла в рецесия, а финансовото министерство прогнозира поне три тримесечия на свиване на икономиката.

Премиерът в оставка Марио Драги задели 66 милиарда евро под формата на субсидии и данъчни отстъпки, за да подпомогне компаниите, консумиращи много енергия, и бедните домакинства.

Въпреки това данни на финансовото ведомство сочат, че бюджетният дефицит е под обявената от Рим цел, благодарение на приходите от акцизи и ДДС, което значи, че Мелони има възможност да "се разиграе". Източниците, пожелали анонимност, казват, че тя ще се възползва от нея, за да изпълни в цялост целите за дефицит, заложени от Драги още през април.

Говорител на Мелони отказа коментар. В интервю за Ройтерс от 25 август самата Мелони казва, че ще спазва бюджетните правила на ЕС и няма да отвори нова дупка във финансите на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Нарича се ,печатане на пари.Останалото си идва от само себе си.Рецесията е следващата стъпка.
    Дръж се за парапета и не се пускай.Нема лабаво.Ножо е дръвен.
  • 2 Хаха

    17 2 Отговор
    И таз с дългове ще управлява, като наще тиквеницици.
  • 3 Бе,десна ли,е тесна, ,ли е?'ба ли я,

    3 1 Отговор
    Ама си е некакво комуне.Та жабетата да му мислят
  • 4 Поглед инфо

    3 0 Отговор
    Имаше за нея информация изтекла че е свързана с Рокфелер и фондацията на гейтЗ

    Фалшива “революция”
  • 5 Буров

    0 0 Отговор
    АМА С ДОПЪЛНИТЕЛНА КЛАУЗА - ПРАВИТЕЛСТВАТА И ПРЕЗИДЕНТА, КОЙТО ГИ ПОДКРЕПЯ ДА ИЗПЛАЩАТ КРЕДИТИТЕ!!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: